[腦力大挑戰] Mathematical analysis BB班

1001 回覆
639 Like 19 Dislike
做多兩題com alg exercise出文

Comm alg 難到pk

但都輕鬆過alg geom
alg geom見到啲題目已經屌出聲
Lm support

Hartshorne?

Hartshorne?

Hartshorne已經算正常
Kempf冇隻字睇得明

啱啱prove完Every ideal in a Dedekind domain is generated by at most two elements

Hartshorne?

Hartshorne已經算正常
Kempf冇隻字睇得明

啱啱prove完Every ideal in a Dedekind domain is generated by at most two elements

Google算啦

啲字好似好勁抽
講完sequence同series,依家我地講function

講到function,我地好多時會見到啲奇奇怪怪嘅function,好似話穿咗個窿咁樣

咁一個好自然嘅諗法就係填咗個窿佢
點填呢?

其實理論上係冇限制嘅
你中意咁填都得,不過有少少on9囉

咁點先算冇咁on9呀
填f(0)=1咪幾靚仔

要填啱個窿,我地係依靠呢條function喺個窿附近嘅情況
所以我地需要兩樣野
1) 條function喺個窿"附近"存在
2) 條function喺個窿附近可以話到畀你聽個窿應該點填先啱

我地講吓(1)先:

例如f(x)=ln(x), 咁你係唔會答到喺x=-1應該填乜野, 因為呢條function係x=-1附近都係undefined

但係係咪要個function喺個窿附近每一點都要存在呢?
咁又唔使喎

例如f(1/n)=1/2咁,呢條function只係喺1/n係defined (n係正整數),但係我地都可以估到f(0)係填1/2先啱

由呢兩個例子,我地可以歸納到"條function喺個窿附近存在"嘅特質
就係對於任意距離δ,我地都會搵到一個同個窿距離細過δ嘅點X (但X唔可以係個窿),而f(X)存在
呢啲符合呢個條件嘅點,我地就叫做limit point
遲啲會講點解我地唔畀X係個窿

不過呢啲limit point其實同個function係咩樣無關,有關嘅係呢條function喺邊啲點係被定義
而條function有定義嘅點,我地就叫做條function嘅domain
而因為我地喺實數上面玩,所以呢個domain會係R嘅subset

所以我地可以定義一個R嘅subset嘅limit point:

之後我地就講吓(2):
當條function喺個窿附近存在時,我地點樣估個窿應該點填呢?

首先我地要假設有正確答案(因為有可能無,咁就gg,如下圖)

之後,喺個窿附近嘅點一定要喺個正確答案附近
所以最頂嗰幅圖你唔應該填f(0)=2

咁要幾近先算近?
梗係要幾近都得啦
唔係嘅話你放大幅圖咪出事

所以數學家就作咗下面呢個定義:

而個limit我地會咁寫:

係咪有啲難消化

呢個定義想講嘅係
對於任何距離ε (呢個係function同個limit嘅距離)
我地都搵到一個距離δ (呢個係domain上嘅點同個窿嘅距離)
令到x-δ同x+δ中間除咗x嘅任何點x0, f(x0)都要喺L-ε同L+ε之間

畫圖表示就係咁樣:

好喇
我地依家講返點解我地唔畀X係個窿
因為有時個窿填嘅野同佢附近嘅點提示嘅唔同

所以我地為咗唔畀個窿嘅值搞亂檔,就唔考慮個窿喇

又或者當條function只喺一個孤立嘅點上面被定義

咁我地其實係冇一個所謂嘅正確答案,因為你填乜都得,
所以我地亦都唔會考慮呢啲點做limit point

練習:

我有預感好多人會卡關
所以寫住咁多先

原來差唔多四點
訓先

原來差唔多四點
訓先

你係歐洲?

let epsilon < 0.

不安

不安

不安

年少氣盛個陣add過hku 科math2201
淆fail drop左
Prior同posterior prob / random variable上堂個陣勁多prove
有時候抄唔徹又想上網睇返一係搵唔到一係就唔知學黎做咩
其實我覺得自己對呢啲冇乜sense
Proof個啲真係唔係太知用黎做乜就會記唔到
有冇方法加強

嗰度最主要你要熟exponential family同識認distribution,好似係

STAT3602

stephen lee 咁大個人未遇過一個人教書正過佢 不過啲題目好難

而家仲係咪咁好心機自己作故仔教書同出卷
我相信冇幾多個未學過嘅真係會睇得明

係咪真係唔會睇得明

有時真係唔知人哋點諗

當年HKU有個philosophy course: elementary logic
我自己覺得好好grade同簡單,工作量又細
於是人哋問起有咩好讀嘅科就會推介
結果好似全部人連B range都無
我俾人屌咗好多次

比人傳多幾傳就會變爛grade
我個陣興map reading, elogic, buddhism
讀緊stat master
但係睇撚倒都呢個post 就覺得煩

btw more

讀緊stat master 都未讀過mathematic analysis?? 睇黎你個master都係俾錢買果種

stat用既數學有幾可掂到去呢個field

原來差唔多四點
訓先

你係歐洲?

唔通喺非洲咩
Prior同posterior prob / random variable上堂個陣勁多prove
有冇方法加強

嗰度最主要你要熟exponential family同識認distribution,好似係

STAT3602

stephen lee 咁大個人未遇過一個人教書正過佢 不過啲題目好難

未停過,年年有新故睇
讀緊stat master
但係睇撚倒都呢個post 就覺得煩

btw more

讀緊stat master 都未讀過mathematic analysis?? 睇黎你個master都係俾錢買果種

stat用既數學有幾可掂到去呢個field

召喚放棄巴
有冇方法加強

STAT3602

未停過,年年有新故睇

我個陣係小龍女楊過 有埋漫畫
入錯左嚟 以家個頭好痛

好撚痛呀師父
冇人講個post...
冇人講個post...

因為暫時個深度未comment到住
期待你寫入戲肉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞