[腦力大挑戰] Mathematical analysis BB班

1001 回覆
639 Like 19 Dislike
暫時好似仲係中學程度
有數底嘅人應該會覺得有d累贅

留名等追深入d
grad 咗後都冇咩機會見返d 數

留名學野
利申Se雞上大學先發現對數學有興趣
留名學野
利申:DSE雞上大學先發現對數學有興趣
暫時好似仲係中學程度

留名等追深入d

如果覺得唔累贅,即係自己數底唔好
暫時好似仲係中學程度

留名等追深入d

如果覺得唔累贅,即係自己數底唔好

我數底唔好
暫時好似仲係中學程度

留名等追深入d

我目的就係要中學程度都聽得明嘛
其實仲有個要點ge...點解要學cauchy sequence, 又學咩convergent subsequence etc.
其實仲有個要點ge...點解要學cauchy sequence, 又學咩convergent subsequence etc.

我讀數唔會問點解
我會覺得係因為有呢樣嘢所以就讀呢樣嘢,完全忘記現實,唔理用途
暫時好似仲係中學程度

留名等追深入d

我目的就係要中學程度都聽得明嘛

我知
一路keep住上去都係咁清晰係幾好
都係俾吓意見啫

唔明上面 乜鳩

我讀數唔會問點解
我會覺得係因為有呢樣嘢所以就讀呢樣嘢,完全忘記現實,唔理用途

我指的係motivation, 所有數學都唔係由石頭爆出黎,一定係想做某d野,同埋ug 的課程已經好systematic, 即係話留得係ug課程ge基本上都會有好大用處或者理由教
留名先,cu嘅大家上math1050記得認真d唔係2050 2060 3060 你就食屎㗎啦
留名先,cu嘅大家上math1050記得認真d唔係2050 2060 3060 你就食屎㗎啦

cu就好, UST無1050上

去sit堂啦

去sit堂啦

我唔駛啦

我讀數唔會問點解

我指的係motivation, 所有數學都唔係由石頭爆出黎,一定係想做某d野,同埋ug 的課程已經好systematic, 即係話留得係ug課程ge基本上都會有好大用處或者理由教

Motivation真係好緊要,知道左點解會黎先有機會唸通條theorem,樓主講cauchy既motivation幾好

我讀數唔會問點解

Motivation真係好緊要,知道左點解會黎先有機會唸通條theorem,樓主講cauchy既motivation幾好

今年take左個History of Mathematics既modules,比到好多insights,成日會諗點解既人好適合去讀

其實1050係好重要 應該sem 1 1030 1050 sem 2先讀1010
可唔可以講下triangle inequality 既技巧!?
例triangle inequality, reverse triangle inequality ,
Absolute sign 入面加負號咁
可唔可以講下triangle inequality 既技巧!?
例triangle inequality, reverse triangle inequality ,
Absolute sign 入面加負號咁

睇經驗渣喎
E.g. 證contracting sequence 係cauchy 咪不斷插中間d terms 再triangle

冇用㗎
要食屎嘅始終係要食屎

好過唔知頭唔知路咁食屎
CS人LM。

Series, convergence同limits以前A-level有教。還記得阿Sir叫我地讀復旦大學本數學分析上冊做參考。
口痕想講measure theory
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞