[腦力大挑戰] Mathematical analysis BB班

1001 回覆
639 Like 19 Dislike
2+2=4-1=3

冇人理

有呀
起碼講起恐怖keywords嗰時有人提起analysis

analysts 會比較怕 Let epsilon < 0.

Let delta < 0 and k, N \in \mathbb{N} s.t. k > N

好彩analytic number theory唔使care呢啲bullshit

measure theory 成日都要 epsilon / 2^n trick

家家有本難諗的經
睇algebra嗰邊啲Galois cohomology睇到嘔血
Galois group都有topology係咩玩法

Krill topology?

有呀

analysts 會比較怕 Let epsilon < 0.

Let delta < 0 and k, N \in \mathbb{N} s.t. k > N

好彩analytic number theory唔使care呢啲bullshit

measure theory 成日都要 epsilon / 2^n trick

家家有本難諗的經
睇algebra嗰邊啲Galois cohomology睇到嘔血

Krull topology?

有呀

家家有本難諗的經

其實我地係度講埋呢D野會唔會嚇走哂D人
lm

家家有本難諗的經

會呀

家家有本難諗的經

會呀

如果講下D奇怪counter example 會唔會高興D

家家有本難諗的經

啱呀
#metoo
pish
pish

呢個時間先黎pish
樓主好用心,但數學得三分既我都係出番去先
樓主好用心,但數學得三分既我都係出番去先

唔好啦
pish

呢個時間先黎pish

多人上嘅時候我未訓醒
pish
Just wake pish
唔敢留言 因為太高深

唔高深㗎喇
唔敢留言 因為太高深

唔高深㗎喇

毒撚大學math102 頭一個月既野黎
唔敢留言 因為太高深

唔高深㗎喇

呢D其實係standard Honors Calculus I 的野
Pish
唔敢留言 因為太高深

唔高深㗎喇

呢D其實係standard Honors Calculus I 的野

呢啲嘢真係要慢慢睇
邊睇邊思考,先有可能睇得明

當年睇書都起碼要睇三次先入到腦
睇第一次淨係攞到最表層嗰浸,學唔到啲乜嘢
所以睇唔明就睇多次啦
暫時仲follow到 等你繼續
pish
睇個4-d diagram搵representation睇到眼花
沖完涼出文

圓圈入面畫一條線去圓圈出面,條線一定會掂到個圓圈
看似必然,但係又好似答唔出點解

上次我地定義咗continuity at a point
咁如果條function喺每一點都係continuous嘅話
我地就叫呢條function做continuous喇
係咪好理所當然先

跟住落嚟我地就睇吓一啲生活喺比較正常嘅domain嘅function, 例如 [a,b] 咁,我地叫呢啲做closed interval ( (a,b)就叫做open interval)

翻譯蒟蒻:
[a,b]代表滿足 a≤x≤b 嘅實數
如果我地想掉走個bound,我地就用"(" 代替 "["
例如 [a,b)代表滿足 a≤x<b嘅實數
如果我地要寫大過a嘅數,我地就寫(a,∞)
(我地用圓括號係因為冇∞呢個數)

神奇嘅事發生了:

如果條function喺個closed interval入面係continuous,咁佢就唔會爆炸

點證呢?
如果 f 係unbounded,咁對於任何M≥0, 我地都搵到 x 使到 |f(x)|>M
咁我地就可以整一條sequence {xn}出嚟,使到 |f(xn)|>n

咁Bolzano-Weierstrass Theorem(仲記得嗎)就話{xn}有一條convergent subsequence {xnk}
咁我地叫嗰條{xnk}嘅limit做L
依家我地睇吓f(L)

首先,因為 f 係continuous at L,所以 {f(xnk)} 一定converge去f(L)

但係根據我地{xnk}嘅定義,|f(xnk)|>k,所以
{f(xnk)}係divergent

「以子之矛陷子之楯,何如?」其人弗能應也。

如果我地得出嘅結果有矛盾,咁即係我地嘅假設( f 係unbounded)有錯
所以 f 唔可以係unbounded,換言之,f 係bounded
搞掂咗第一part

跟住我地就要prove條function真係掂到佢嘅bound

我地再一次用反證法
Reductio ad absurdum is one of a mathematician’s finest weapons. - G.H. Hardy

因為 f 係bounded,{f[a,b]}呢個set會有一個supremum t
{f[a,b]}係一個image set:

如果 f(x)=t 冇solution
咁我地考慮呢條function

咁 g 就會係一條continuous function
但由於t係{f[a,b]}嘅supremum
對於任意自然數n,我地都搵到 x 使到f(x)>t-1/n
即係話 g(x)>n
所以 g 係unbounded
但係我地啱啱先證明咗呢樣野唔可能發生

所以我地會搵到 x 使到 f(x)=t

同理,條function會掂到infinum (maximal lower bound)

搞掂

要注意嘅係就算你只係抹走咗個closed inverval入面其中一點(例如 [0,1] 變咗(0,1]),咁條theorem就唔work
一個反例係f(x)=1/x,佢喺(0,1]上面係continuous,但係佢唔係bounded

學數學一樣好重要嘅野
就係諗點解呢個證明對於呢個case係唔work
(我地好似從來冇喺個proof度講過"因為佢係一個closed interval,所以點點點"?)
咁點解呢?
當我地定義{xnk}嘅時候
佢個limit其實係0, 但係 0 唔喺個interval入面,所以你唔可以話因為 f is continuous at 0, 所以點點點

然後我地就講吓Intermediate Value Theorem (IVT) (因為好常用,所以我地畀個acronym佢)

佢要講嘅係如果條function一邊大過L,一邊細過L,咁f(x)=L一定會有答案

無錯,係可以多過一個嘅

如果f(a)<L<f(b) (另一個case證法一樣唔寫了)
我地整個新function: g(x):= f(x)-L
:=係define to be咁解

咁我地想證g(x)=0有答案

我地定義一個set

由於E係nonempty (a喺入面)同埋bounded (by b),佢有個supremum,叫c

我地依家就證g(c)=0

如果唔係,咁g(c)<0或者g(c)>0

如果g(c) = -ϵ<0,咁因為 g 係continuous,我地會搵到個δ,使到g(c+δ)<-ϵ+ϵ=0
所以 c 唔係 E 嘅supremum,矛盾

同樣,如果g(c) = ϵ>0,咁我地會搵到個δ,使到g(c-δ)>ϵ-ϵ=0
所以c 唔係 E 嘅supremum (因為佢唔係"least" upper bound),矛盾
所以g(c)一定要係0

搞掂

依家大家可以諗吓點解喺圓圈入面畫一條線去圓圈出面,條線一定會掂到個圓圈喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞