[腦力大挑戰] Mathematical analysis BB班

1001 回覆
639 Like 19 Dislike
It's now 10:30
Let's try to start

kin li?
Ana唔做下題目好似冇學過咁

利申engin仔 kinli得b-
屌 bb班真係bb班
出返去先
講得都唔差既 加油

kin li?

屌 相認
屠夫kin li

kin li?

想問好耐
點解要try to start
upper bound定義應該係≥唔係>

咦係喎
打錯咗
我相信冇幾多個未學過嘅真係會睇得明

係咪真係唔會睇得明

係咪真係唔會睇得明

有時真係唔知人哋點諗

當年HKU有個philosophy course: elementary logic
我自己覺得好好grade同簡單,工作量又細
於是人哋問起有咩好讀嘅科就會推介
結果好似全部人連B range都無
我俾人屌咗好多次

係咪真係唔會睇得明

有時真係唔知人哋點諗

當年HKU有個philosophy course: elementary logic
我俾人屌咗好多次

上年仲開緊,今年先cut

係咪真係唔會睇得明

有時真係唔知人哋點諗

我俾人屌咗好多次

咁係咁架啦 grade係睇人
只係睇左開頭
Upper bound係greater than or equal to
否則 sup{1,2,3} != 3

係咪真係唔會睇得明

有時真係唔知人哋點諗

我俾人屌咗好多次

人哋講嗰啲靚grade geography/sociology我完全唔敢掂
巴打講得好好,支持
只係睇左開頭
Upper bound係greater than or equal to
否則 sup{1,2,3} != 3

證明你有留心聽書
係我打錯
準備俾功夫同威爺斬殺啦

係咪真係唔會睇得明

有時真係唔知人哋點諗

我俾人屌咗好多次

人哋講嗰啲靚grade geography/sociology我完全唔敢掂

你嗰個年代會捧soci?我哋而家淨係有人吹奏geog,而且都開始有人覺得爛
btw有無cym 2241巴打
呢個就係completeness axiom存在嘅意義,因為喺有理數入面,我地唔會搵到一個最小上限,而呢個axiom就指出我地係實數入面一定搵得到
所以呢個係實數與生俱來嘅特性

呢段睇唔明
頭痛
呢個就係completeness axiom存在嘅意義,因為喺有理數入面,我地唔會搵到一個最小上限,而呢個axiom就指出我地係實數入面一定搵得到

呢段睇唔明

喺S = {細過(開方2)嘅有理數}入面唔會搵到最小上限:
設a為S的上限,即有兩種可能性:
- a < sqrt(2)
- a > sqrt(2)

若a < sqrt(2)
- 搵一個大過0同時細過 sqrt(2)-a 嘅有理數,設為x
- then a+x < sqrt(2)
- 因a+x係有理數,違反a為上限的假設

若a > sqrt (2)
- 搵一個大過0同時細過 a-sqrt(2)嘅有理數,設為y
- then a-y > sqrt(2)
- 因a-y係有理數而且係S的上限,違反a為最小上限的假設

呢段睇唔明

- 搵一個大過0同時細過 sqrt(2)-a 嘅有理數,設為x

- 搵一個大過0同時細過 a-sqrt(2)嘅有理數,設為y

至於點解喺實數一定搵到最小上限,呢個就係定義實數時嘅其中一項重點
Axiom可以理解成係一啲好似啱,但又無辦法用邏輯有效證明到嘅嘢,數學係建立於一堆definition & axioms嘅學問
如果否定咗呢個axiom,咁你讀緊嘅就唔再係常人讀緊嘅數學系統

呢段睇唔明

至於點解喺實數一定搵到最小上限,呢個就係定義實數時嘅其中一項重點
Axiom可以理解成係一啲好似啱,但又無辦法用邏輯有效證明到嘅嘢,數學係建立於一堆definition & axioms嘅學問
如果否定咗呢個axiom,咁你讀緊嘅就唔再係常人讀緊嘅數學系統

例如Cauchy sequence可以唔converge
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞