信自然療法死全家!

1001 回覆
369 Like 18 Dislike
Blame the victim
你作為父母對自己個仔女就有責任
個仔咁細老豆老母話一就一 二就二
根本冇能力違背
自己冇咁嘅知識又要去試所謂自然療法
試完冇用喇就走去搵個「自然療法醫師」
明知自然療法條友唔係certified MD都照帶個仔去睇
但去到個仔冇晒呼吸又死死氣叫白車
即係話呢對父母係知道並信任現代醫學嘅能力下
依然無視醫學 決心跟自己嗰套嚟醫一個零反抗 零表達能力嘅人類
最後就害死咗個仔
話佢地誤殺都不為過啦
唔好以為佢地死咗個仔就可以拎受害者光環
佢地都有份推個仔去死
以為入左耶奴po

又係葉問式十打十 鳩up
自然療法係西方、德國幾把炮都好,過到香港咪又係變傳銷、卒數 、洗腦講座

有撚用咩 人地外國讀幾十年都係比傳統西醫質疑
黎到香港 港豬不學無術,識少少扮代表 又搵唔到大水魚打本開醫院 咪變撚左傳銷、上下線跑數黎r診金

根本香港(好似係普遍東亞人)人本身就長壽,d新興療法、中醫、西醫、心理學家應該研究因咩解(東亞人)咁長工時都可以咁長壽
根本冇能力違背
依然無視醫學 決心跟自己嗰套嚟醫一個零反抗 零表達能力嘅人類
最後就害死咗個仔
話佢地誤殺都不為過啦
佢地都有份推個仔去死

你呢個又係類似just world hypothesis
係西醫必然最佳論
西醫必然療效大於副作用
西醫不會誤診
或者自然療法和另類療法必然錯誤論

但這假設不是事實

事實上,係整體上,一般而言,西醫優於自然療法。但有些地方,係西醫不及自然療法。有時,西醫會誤診,有副作用。所以有些家長對西醫絕望,才走上自然療法。自然療法係公認不及西醫,但西醫本身都有好多問題。所以家長根本就係victim。因為科學發展不夠完美,所以出黎的victim。
自然療法係西方、德國幾把炮都好,過到香港咪又係變傳銷、卒數 、洗腦講座

黎到香港 港豬不學無術,識少少扮代表 又搵唔到大水魚打本開醫院 咪變撚左傳銷、上下線跑數黎r診金

根本香港(好似係普遍東亞人)人本身就長壽,d新興療法、中醫、西醫、心理學家應該研究因咩解(東亞人)咁長工時都可以咁長壽

香港是business centre
香港只有商業,錢和政治出名。

美國和加拿大人均收入和種族差唔多。

美國醫療開支佔gdp 17%,加拿大、澳洲、英文和日本佔gdp10%,新加坡佔5%

不如研究下,點解加拿大、日本和新加坡,人均壽命都比美國長好過啦。
出面大把眼鏡陰謀論撚

你指呢個

http://www.chinamyopia.org/bookintroduction.htm

我覺得咁

1 度數因假性近視被高估,係有呢個問題。所以問題可能在大多數醫師,在實際操作時驗眼唔準,而唔係眼鏡問題。

仲有係眼鏡好易花,眼鏡花左,有機會因眼鏡而產生眼疾有問題。

戇鳩
呢個post討論緊嘅"自然療法"正確稱呼係"替代醫學"(alternative medicine), 自然療法/自然醫學(naturopathy)係其中一種
替代醫學講嘅自然療法亦都唔係連登仔講嘅補充營養, 正常作息咁簡單, 而係講"生機論/生命能量"(vitalism)以及草藥醫學/傳統醫學(folk medicine/traditional medicine, 包括未實證嘅中醫藥方)

生機論聲稱所有生物都有一股非物質嘅能量/脈衝/磁場/氣, 呢股能量/脈衝/磁場/氣唔平衡就會引起各種疾病, 所以治療嘅方法就係令唔平衡嘅能量平衡返
要點樣先可以令能量平衡返呢? 咁就梗係唔係連登仔講嘅補充營養, 正常作息咁簡單生命能量係唔可以用物理或者化學去分析嘅, 區區醫生營養學家識條春咩
正宗嘅平衡能量方法有好多, 傳統嘅包括平衡身體七大脈輪, 採陰補陽, 氣功師傳氣, 先進嘅可以揀therapeutic touch(唔知點翻譯), 磁場轉動

至於草藥醫學/傳統醫學, 相信大家都幾熟, 話哂中醫喺香港都好popular
唔止中國, 全世界七大洲只要有人住嘅地方都一定發展過呢種醫學
傳統醫學會用服食各種植物, 動物, 礦物, 用推拿按摩針灸促進循環, 或者以外敷, 沖洗嘅方式吸收藥物

目前嚟講因為草藥嘅化學成份好複雜, 醫學界仲未分析得哂, 所以未來有機會喺呢啲傳統草藥入面發掘到新藥物不過動物同礦物除咗少數有毒動物有啲研究價值, 大部份唔係冇用(熊膽, 蛤蚧乾, 鹿尾羓), 就係直頭有毒會食死人(硃砂, 硫磺粉)
推拿按摩針灸呢啲講親都世界大戰所以唔講
外敷, 沖洗包括灌腸(草藥浸劑, 咖啡), 雖然酒精同西藥好快見效(講明先, 各位巴絲千祈唔好試呢啲嘢冇醫生處方直接入血好易死人), 但係一般草藥浸劑濃度太低, 用嚟灌都冇乜效果(除非你想通便)

除咗自然療法, 替代醫學仲包括順勢療法(homeopathy), 信仰療法(faith healing), 全人療法(holistic therapy)
順勢療法認為引起病症嘅"物質"(通常都估錯哂)稀釋之後可以用嚟醫嗰個病症, 例如將花粉加入天然純淨水溝稀100倍再俾個花粉症病人飲就可以醫好
信仰療法即係拜神, 飲符水, 祈禱嗰啲
全人療法聽落好似好正路, 話病人心靈影響身體, 但其實係"發正念"啲fd
仲有反疫苗都係替代醫學嘅理念之一

除咗草藥醫學叫做有得拗之外, 其他"療法"一係訴諸自然, 無知, 傳統, 迷信, 再唔係就直情鳩噏當秘訯
跟住一班迷信撚, New Age撚, 科學盲, 騙徒加埋奸商, 再搵幾個巴基斯坦博士, 文妓同打手講到似層層, 成件事有人有錢有宣傳, 結果替代醫學俾人吹到可以同現代醫學分庭抗禮, 係被現代醫學(佢哋叫"對抗療法")迫害埋没先至普及唔到嘅真正療法

詳細講解另類療法。

不過唔係西醫問題和副作用多,都唔會被替代醫學有位入。
見咁多人當西醫係神真係 明明西醫好多醫法係超多副作用同埋將好多化學物質擺入口。同樣地,中醫或者自然療法亦唔係神,都有各自既盲點、好壞。
根本冇能力違背
最後就害死咗個仔
話佢地誤殺都不為過啦
佢地都有份推個仔去死

你呢個又係類似just world hypothesis
係西醫必然最佳論
西醫必然療效大於副作用
西醫不會誤診
或者自然療法和另類療法必然錯誤論

但這假設不是事實

事實上,係整體上,一般而言,西醫優於自然療法。但有些地方,係西醫不及自然療法。有時,西醫會誤診,有副作用。所以有些家長對西醫絕望,才走上自然療法。自然療法係公認不及西醫,但西醫本身都有好多問題。所以家長根本就係victim。因為科學發展不夠完美,所以出黎的victim。

唔係just world hypothesis
你都識講一般而言醫學係好過自然療法(當然我只會話自然療法係鳩噏)
而呢對父母亦明白呢個概念
唔係就唔會喺個仔冇呼吸時去call 白車
呢點證明佢地應該理解醫學喺有急切需要時係會勝於自然療法
而亦有人提過佢地可能係腦膜炎
考慮到佢地會識得Google個自然療法治療師出嚟
即係佢地有可能Google埋腦膜炎係咩
亦即係佢地應該知道腦膜炎對一個19個月大嘅BB嘅死亡率係幾高 迫切性有幾大
亦都應該知道醫學喺處理呢方面係幾有效

喺咁嘅情況下佢地依然忽略
依然堅持自己嘅認知
盲目相信自然療法
唔搵second opinion
唔理個仔個病幾嚴重
由得個仔去死
你同我講佢地可以拎受害者光環?
佢地自己害到自己咁架 害到個仔得嗰19個月大就死撚咗呀
唔好同我講係科學發展未完美
科學發展永遠唔會完美
唔好同我同嚟做藉口
呢個post討論緊嘅"自然療法"正確稱呼係"替代醫學"(alternative medicine), 自然療法/自然醫學(naturopathy)係其中一種
替代醫學講嘅自然療法亦都唔係連登仔講嘅補充營養, 正常作息咁簡單, 而係講"生機論/生命能量"(vitalism)以及草藥醫學/傳統醫學(folk medicine/traditional medicine, 包括未實證嘅中醫藥方)

生機論聲稱所有生物都有一股非物質嘅能量/脈衝/磁場/氣, 呢股能量/脈衝/磁場/氣唔平衡就會引起各種疾病, 所以治療嘅方法就係令唔平衡嘅能量平衡返
要點樣先可以令能量平衡返呢? 咁就梗係唔係連登仔講嘅補充營養, 正常作息咁簡單生命能量係唔可以用物理或者化學去分析嘅, 區區醫生營養學家識條春咩
正宗嘅平衡能量方法有好多, 傳統嘅包括平衡身體七大脈輪, 採陰補陽, 氣功師傳氣, 先進嘅可以揀therapeutic touch(唔知點翻譯), 磁場轉動

至於草藥醫學/傳統醫學, 相信大家都幾熟, 話哂中醫喺香港都好popular
唔止中國, 全世界七大洲只要有人住嘅地方都一定發展過呢種醫學
傳統醫學會用服食各種植物, 動物, 礦物, 用推拿按摩針灸促進循環, 或者以外敷, 沖洗嘅方式吸收藥物

目前嚟講因為草藥嘅化學成份好複雜, 醫學界仲未分析得哂, 所以未來有機會喺呢啲傳統草藥入面發掘到新藥物不過動物同礦物除咗少數有毒動物有啲研究價值, 大部份唔係冇用(熊膽, 蛤蚧乾, 鹿尾羓), 就係直頭有毒會食死人(硃砂, 硫磺粉)
推拿按摩針灸呢啲講親都世界大戰所以唔講
外敷, 沖洗包括灌腸(草藥浸劑, 咖啡), 雖然酒精同西藥好快見效(講明先, 各位巴絲千祈唔好試呢啲嘢冇醫生處方直接入血好易死人), 但係一般草藥浸劑濃度太低, 用嚟灌都冇乜效果(除非你想通便)

除咗自然療法, 替代醫學仲包括順勢療法(homeopathy), 信仰療法(faith healing), 全人療法(holistic therapy)
順勢療法認為引起病症嘅"物質"(通常都估錯哂)稀釋之後可以用嚟醫嗰個病症, 例如將花粉加入天然純淨水溝稀100倍再俾個花粉症病人飲就可以醫好
信仰療法即係拜神, 飲符水, 祈禱嗰啲
全人療法聽落好似好正路, 話病人心靈影響身體, 但其實係"發正念"啲fd
仲有反疫苗都係替代醫學嘅理念之一

除咗草藥醫學叫做有得拗之外, 其他"療法"一係訴諸自然, 無知, 傳統, 迷信, 再唔係就直情鳩噏當秘訯
跟住一班迷信撚, New Age撚, 科學盲, 騙徒加埋奸商, 再搵幾個巴基斯坦博士, 文妓同打手講到似層層, 成件事有人有錢有宣傳, 結果替代醫學俾人吹到可以同現代醫學分庭抗禮, 係被現代醫學(佢哋叫"對抗療法")迫害埋没先至普及唔到嘅真正療法

詳細講解另類療法。

不過唔係西醫問題和副作用多,都唔會被替代醫學有位入。

只係冇人會提替代醫學嘅問題同副作用啫

西醫/現代醫學從來都冇講過能醫百病
正因為現代醫學要求有系統嘅嚴謹考證, 先會咁多醫生, 醫院, 學者, 藥廠出報告同研究反映現有療法藥物出問題嘅地方, 然後諗辦法改良同減低副作用
反而替代醫學見親都係sell"呀邊個邊個嘅姨媽姑姐用XX療法醫好cancer/絕症", "某某名人採用自然療法治癌"(但係醫唔好/之後好快復發又冇人講), 絕少聽到"治療師"主動講出治療失敗/嚴重後遺症嘅案例
啲人淨係見到表面嗰層, 覺得現代醫學又化學又成日有問題, 替代醫學自然得嚟連絕症都醫得好, 咪以為替代醫學好過現代醫學

到近期多咗人接受替代療法搞到入院/醫死人見報, 大家先開始討論替代醫學嘅問題

樓主咪講緊替代醫學失敗例子 lor

其實事實上係,西醫和替代醫學都有療效和副作用。一般而言,非傳統類替代醫學的副作用先係真正比正規西醫大,但替代醫學都有療效,所以先入唔到正規西醫療法,要做替代治療。
傳統類替代醫學(如中醫)就因為科學和細菌發明前開發,缺乏科學理論和驗證。
見咁多人當西醫係神真係 明明西醫好多醫法係超多副作用同埋將好多化學物質擺入口。同樣地,中醫或者自然療法亦唔係神,都有各自既盲點、好壞。

對,exactly

其實最盲的,是那批覺得現代科學是好「先進」。雖然現代科學比古代強,比地上其他動物強。但絕對不能說成「先進」。明明問題一大推,未解決的問題一羅羅,科學的未知、不確定的東西又多,現代社會問題多到仲要有一批人連自己生命都放棄,咁都話自己社會的科技是「先進」,就真係自欺欺人。

我同你講蘋果有一埋致癌物你點睇?

對,exactly

其實最盲的,是那批覺得現代科學是好「先進」。雖然現代科學比古代強,比地上其他動物強。但絕對不能說成「先進」。明明問題一大推,未解決的問題一羅羅,科學的未知、不確定的東西又多,現代社會問題多到仲要有一批人連自己生命都放棄,咁都話自己社會的科技是「先進」,就真係自欺欺人。

現代科技先進論,最on9。
科學精神,就是探索和驗證。
除咗草藥醫學叫做有得拗之外, 其他"療法"一係訴諸自然, 無知, 傳統, 迷信, 再唔係就直情鳩噏當秘笈

自膠

順便講多句
信替代療法嘅人真係蠢撚過長空

根本現代社會,人類對疾病太多是束手無策。
或者有辦法醫,但一大堆副作用等緊你。
無力的醫學,仲要配塔資本主義和金錢商業世界,就變成更加可怕和恐怖。

🤦🏻‍♂️咦,我都做過wo
係咪中環10 樓既
我之前做個陣仲未開tst

幾耐之前?應該係您之後

我幾年之前...都頂唔順佢地d手法同埋洗腦咁既營銷手法

走個時忍唔住同個client 如果無效就唔好哂錢睇
點知仲要比daisy 打黎話公司老闆對你咁好,點解要咁話自己公司

Daisy

呢間咁既垃圾野都唔知點解可以咁full booking
有自閉既小朋友都話可以整到變番正常
跟住有長期病要keep住食藥個D又話叫人開始試下停藥
但重點係個個都係無牌無cert都有人信

呢d咪班自然醫學所謂醫師真面目囉
利用人性弱點 當人提款機咁禁
呢d唔係blame the victim
人性弱點人盡皆有 有時知識唔夠理智不足都會中招 但呢班所謂醫師特別仆街
取締係必然手段

無牌無cert係,要取締間無牌無cert的自然療法中心,要告係要告個自然療法醫師。

現在反過來,係告個受害人父母,仲唔係blame the victim

自然醫師pk, 低能垃圾法律更pk
最pk就是弱智法律,而唔係自然療法醫師。

少些垃圾反智法律,多些聰明優質的法律,世界就會更美好。

你每一個reply都係blame the victim blame the victim,blame乜撚呀,根本好多個討論都唔撚係講緊對父母
再者,關於虐待兒童既法律就係用黎保護兒童,用意唔單只係懲罰對父母,更加係對其他父母既提醒,等佢地唔好咁on9
而且因為用自然療法害死細路既做法,唔好話佢地出發點係好,呢個最多只係求情理由而唔係無罪理由,就算唔係主動虐待,但係佢地既行為帶來既已經係虐待

🤦🏻‍♂️咦,我都做過wo
係咪中環10 樓既
我之前做個陣仲未開tst

幾耐之前?應該係您之後

點知仲要比daisy 打黎話公司老闆對你咁好,點解要咁話自己公司

Daisy

人性弱點人盡皆有 有時知識唔夠理智不足都會中招 但呢班所謂醫師特別仆街
取締係必然手段

無牌無cert係,要取締間無牌無cert的自然療法中心,要告係要告個自然療法醫師。

現在反過來,係告個受害人父母,仲唔係blame the victim

你每一個reply都係blame the victim blame the victim,blame乜撚呀,根本好多個討論都唔撚係講緊對父母
再者,關於虐待兒童既法律就係用黎保護兒童,用意唔單只係懲罰對父母,更加係對其他父母既提醒,等佢地唔好咁on9
而且因為用自然療法害死細路既做法,唔好話佢地出發點係好,呢個最多只係求情理由而唔係無罪理由,就算唔係主動虐待,但係佢地既行為帶來既已經係虐待

你呢個講法,亦係那法律的精神
就是完全否定自然療法的作用
和完全肯定西醫的積極作用

如果唔係西醫咁多問題
唔會有人會走到去要信自然療法
Thats why i say they are victim

Daisy

取締係必然手段

你呢個講法,亦係那法律的精神
就是完全否定自然療法的作用
和完全肯定西醫的積極作用

如果唔係西醫咁多問題
唔會有人會走到去要信自然療法
Thats why i say they are victim

The fact that they might possibly be a victim doesn’t mean they are innocent or shall not be held responsible for the death of their son.
又世界大戰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞