信自然療法死全家!

1001 回覆
369 Like 18 Dislike
信唔係問題
要識衡量囉ON9
唔撚係一定要一係信晒, 一係唔撚信嘅

你呢個approach
咪整合醫學和輔助治療的approach

Wiki Integrative medicine

Complementary medicine (CM) or integrative medicine (IM) is when alternative medicine is used together with functional medical treatment, in a belief that it improves the effect of treatments.
However, significant drug interactions caused by alternative therapies may instead negatively influence treatment, making treatments less effective, notably cancer therapy. Both terms refer to use of alternative medical treatments alongside conventional medicine, an example of which is use of acupuncture (sticking needles in the body to influence the flow of a supernatural energy), along with using science-based medicine, in the belief that the acupuncture increases the effectiveness or "complements" the science-based medicine.
中醫同自然療法個分別係中醫做左千幾年以上嘅「人體實驗」 就算冇科學方法 但係總結出嘅野有一部分正確都唔出奇 至於邊啲岩邊啲錯冇人知 中間有啲有用嘅「實驗數據」現代醫學未cover到都唔出奇 但係一定唔多
至於自然療法就算吧啦 偽科學
自然療法有d似宗教

信者得救

但我信!
出面大把眼鏡陰謀論撚
出面大把眼鏡陰謀論撚

你指呢個

http://www.chinamyopia.org/bookintroduction.htm
出面大把眼鏡陰謀論撚

你指呢個

http://www.chinamyopia.org/bookintroduction.htm

我覺得咁

1 度數因假性近視被高估,係有呢個問題。所以問題可能在大多數醫師,在實際操作時驗眼唔準,而唔係眼鏡問題。
我信睡療,其實好多病都係唔夠訓引起不過對一般香港人療治太奢侈
出面大把眼鏡陰謀論撚

你指呢個

我覺得咁

1 度數因假性近視被高估,係有呢個問題。所以問題可能在大多數醫師,在實際操作時驗眼唔準,而唔係眼鏡問題。

仲有係眼鏡好易花,眼鏡花左,有機會因眼鏡而產生眼疾有問題。
識得老母朋友個女,兩公婆都係大醫生,但佢地個仔咳到痴都係話唔駛食藥

common cold 食乜鳩藥?

其實食個橙訓返十個八個鐘就會好,次次傷風感冒都係咁就會好去睇醫生都係比d有睡意既藥你等你訓之麻
真係識用自然療法既人好少,有d淨係靠食療,
其實仲要接觸大自然既能量同要做雜念消除,

對有絕症或者好難醫既病我覺得係有用,

但係本身可以用中西醫學醫得好既病,根本唔需要用到

我仲有比絲姬個按摩師幫我添
其實咩療法都好, 一定要有哂成套科學理論,臨床驗證先可以叫自己做一個療法囉.... 唔係靠埋果d做完食完咩咩咩做完後就好番既例子就叫自己做療法囉...
我日日食飯,聽日死左,係唔係代表食飯會死?

想比好評比錯負評 新版app
如果自然療法真係咁有用 咁就好多人寫論文 慢慢就會變成主流啦
咁耐都無咩人用就知咩事啦

所謂自然療法,係一個umberlla term 。

包括運動、食療、瑜伽、穴位按摩、中醫,都係自然療法。

現在問題不在自然療法有問題,而係有些病人和家長,向西醫,投下不信任票。

樓主就 blame 呢班向西醫投下不信任一票的人。

雖然係家長on9和害死細路

但法律比家長更可怕。
家長向西醫投不信任票,就要坐監,根本就係專制獨裁,反民主和反人權的路。
正路應該是,西醫繼續改善醫療技術,政府資助西醫研究改善民生,讓民心自然向西醫投下信任一票。而唔係強制迫人一定要看西醫,勉強冇幸福。

妳自己死冇人阻妳,導致他人死亡咪要負責囉
如果自然療法真係咁有用 咁就好多人寫論文 慢慢就會變成主流啦

會唔會係自然療法太多流派而且冇監管?因為有少部分勁既自然療法師個醫法係非常科學,用電腦儀器去斷證醫人,而且係外國名牌大學有寫論文,嗰啲外國最高規格既西醫開會都請佢去。完全唔係鳩流流玩迷信嗰隻,而事實醫左好多年不停有身體曾經好有問題既人俾佢醫好左。

利申:有睇過

對,根本就係主因。自然療法缺乏監管。

現在加拿大個 case, 自然療法不單止冇監管,家長信完睇完之後,個仔俾人醫死左。受害者家長仲要俾人拉。根本法律同當局,唔單止冇規管自然療法,還要拉受害人,強行blame自然療法,根本是本末倒置。

香港情況差唔多。只係有監管中醫和脊醫,呢兩個自然療法。其他的,特別是食療和營養補品,都沒有監管。

我唔信中醫,但係更加唔信自然療法。
妳唔好拉埋黎講,中醫有藥 有醫療手法。
唔係自然療法
到左絕望時唔到你唔信

現在問題不在自然療法有問題,而係有些病人和家長,向西醫,投下不信任票。

但法律比家長更可怕。
家長向西醫投不信任票,就要坐監,根本就係專制獨裁,反民主和反人權的路。
正路應該是,西醫繼續改善醫療技術,政府資助西醫研究改善民生,讓民心自然向西醫投下信任一票。而唔係強制迫人一定要看西醫,勉強冇幸福。

而家係醫師問題,定家長問題

醫師騙人,家長被騙要判刑,醫師唔駛。咁唔係法律 blame the victim 咁係叫咩?
我信睡療,其實好多病都係唔夠訓引起不過對一般香港人療治太奢侈

睡療咪自然療法 lor

會唔會係自然療法太多流派而且冇監管?因為有少部分勁既自然療法師個醫法係非常科學,用電腦儀器去斷證醫人,而且係外國名牌大學有寫論文,嗰啲外國最高規格既西醫開會都請佢去。完全唔係鳩流流玩迷信嗰隻,而事實醫左好多年不停有身體曾經好有問題既人俾佢醫好左。

利申:有睇過

對,根本就係主因。自然療法缺乏監管。

現在加拿大個 case, 自然療法不單止冇監管,家長信完睇完之後,個仔俾人醫死左。受害者家長仲要俾人拉。根本法律同當局,唔單止冇規管自然療法,還要拉受害人,強行blame自然療法,根本是本末倒置。

香港情況差唔多。只係有監管中醫和脊醫,呢兩個自然療法。其他的,特別是食療和營養補品,都沒有監管。

我唔信中醫,但係更加唔信自然療法。
妳唔好拉埋黎講,中醫有藥 有醫療手法。
唔係自然療法

大家都係 alternative medicine 。
不過有些人係認為,中醫係自然療法。

但法律比家長更可怕。

醫師騙人,家長被騙要判刑,醫師唔駛。咁唔係法律 blame the victim 咁係叫咩?

法律冇定義過自然療法班神棍係醫生,
拉父母係唔帶佢去睇醫生。
邊撚到blame the victim, 妳比人呃運毒都係拉妳啦
中醫同自然療法個分別係中醫做左千幾年以上嘅「人體實驗」 就算冇科學方法 但係總結出嘅野有一部分正確都唔出奇 至於邊啲岩邊啲錯冇人知 中間有啲有用嘅「實驗數據」現代醫學未cover到都唔出奇 但係一定唔多
至於自然療法就算吧啦 偽科學

不過中醫誕生的時候,冇電腦冇資訊科技,唔識字人佔大多數。中醫歷史悠久,西醫歷史過短是事實。所以,計可查證和已記錄的病例,中醫多定西醫多,好難講。

但法律比家長更可怕。

法律冇定義過自然療法班神棍係醫生,
拉父母係唔帶佢去睇醫生。
邊撚到blame the victim, 妳比人呃運毒都係拉妳啦

如果法律冇定義佢係醫生,咁法律問題仲嚴重仲可怕。自然療法自稱醫生,咁即係騙。病人父母受騙,受騙要被人拉坐監,咩法律黎?仲唔係blame the victim的完美示範。
From Wiki

自然醫學(英語:Naturopathy,或Naturopathic Medicine),又稱自然療法,起源於19世紀歐洲的非主流醫療方式,通常被歸類在替代醫學中。自然醫學把人體視為一個整體,相信人體存在生命力,有自癒的能力。它希望能利用自然界存在的物質和人的主觀能動性來預防和治療疾病,鼓勵人們或病患盡可能減少外科手術與服用化學藥物,使用自然、不具侵犯的治療方式,來改善病況、促進痊癒及保持健康。

應用於自然療法的方法很多,最基礎的是飲食和有規律的鍛煉。自然醫學也採用許多源自傳統醫學的治療技術,如針灸、草藥、刮痧、火罐、花精、水療等,近年來傾向自然均衡的飲食治療,透過斷絕某些人工基因改造食品,回復身體自然平衡。

某些自然醫學的理念與治療方式,被認為不符合實證醫學的要求。自然醫學一般傾向於完全拒絕生物醫學(biomedicine)與現代科學的態度也受到許多質疑。
From Wiki

自然醫學(英語:Naturopathy,或Naturopathic Medicine),又稱自然療法,起源於19世紀歐洲的非主流醫療方式,通常被歸類在替代醫學中。自然醫學把人體視為一個整體,相信人體存在生命力,有自癒的能力。它希望能利用自然界存在的物質和人的主觀能動性來預防和治療疾病,鼓勵人們或病患盡可能減少外科手術與服用化學藥物,使用自然、不具侵犯的治療方式,來改善病況、促進痊癒及保持健康。

應用於自然療法的方法很多,最基礎的是飲食和有規律的鍛煉。自然醫學也採用許多源自傳統醫學的治療技術,如針灸、草藥、刮痧、火罐、花精、水療等,近年來傾向自然均衡的飲食治療,透過斷絕某些人工基因改造食品,回復身體自然平衡。

某些自然醫學的理念與治療方式,被認為不符合實證醫學的要求。自然醫學一般傾向於完全拒絕生物醫學(biomedicine)與現代科學的態度也受到許多質疑。

坊間說明自然療法的資料,不外乎強調它「使用天然的方法,例如生活型態、情緒和飲食的改善、營養的補充,或者透過天然物質或非侵入性手法的輔助,以達到疾病預防和治療的目的,這種與生活結合在一起的自我療癒方式,就稱為『自然療法』(Naturopathic Therapy),與現代預防醫學在理念上是不謀而合的。」

自然療法所根據的療效準則不是科學方法,不是嚴謹的臨床實證,而是諸如美國自然醫學學院協會 (Association of Accredited Naturopathic Medical College)所指:「自然醫學是以原則為準,而非方法或者手段。所有原則的準則就是,我們尊重人體會有自我修復及重生的智慧。」值得強調的是,「預防醫學的理念不謀而合」並不是一種「治療方法」。
根據美國自然醫學學院協會 (Association of Accredited Naturopathic Medical College) 的觀點,"自然醫學是一個特殊的醫療行業。強調用增加人體自愈的方法來預防治癒疾病,提高健康水準。所謂的自然醫療可以採用現代,傳統,科學,甚至先驗性的方法。其基礎原則是:1. (引發)自然具備癒合的能力。2.(醫生應該)找到致病的原因,而不是單純的消除症狀。3.治療過程不能傷害到病人。4.給病人正確的教育和導向。5.重視整體上的健康, 全面考慮物理,精神,情緒,基因,環境,社會及其他種種因素。 6.重視對疾病和安全隱患的預防。
智商比較低既人係應該用同信自然療法去被自然淘汰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞