信自然療法死全家!

1001 回覆
369 Like 18 Dislike

我講嘅係現代醫學, 另類療法有冇效
呢樣係科學實證嘅問題
"政治會搵你"唔係咁用

西醫和自然療法各有功效和副作用。

呢種講法連各打五十大板都不如
將現代醫學同另類療法相提並論, 講到兩樣啲功效, 副作用數量程度差唔多咁
現代醫學療效同副作用可能係7:3, 另類療法係1:99

你個可能有冇數據支持?

其實都想問翻,另類療法(唔包中醫)對唔同疾病的治療成功率有幾多,而邊種另類療法呢一刻比傳統西醫好

維生素療法,有朋友試過work

咖啡排毒 ,都有朋友做緊,work

葛森療法,有人work

科學上最on9的信仰療法,都識人靠佢醫好乙型肝炎、主婦手和長短腳。

Example呢
我話我係美國隊長都得㗎啦
人地天主教啲官方確認神跡都係鳩up一句算

人地講明剩睇成功例子,
真定假,成功率幾多?失敗例子幾多佢都唔會理

其實我打漏左個唔字
天主教啲官方確認神跡係嚴謹好多,要調查要考究
唔係求鳩其一個三唔識七嘅教會話係就係
好啊spin 到去bitcoin

原來先發明左經濟學才有電子貨幣。
我真係依家先知 原來有經濟學理論才有貨幣 才有泡沫才有通脹 。以前d歷史書呃鳩人。

事實上 唔需要經濟學理論 都會有人設計到電子貨幣。得罪講句 經濟學係事後孔明既學科黎咋。

預測唔到地震 所以物理學就唔科學?
你快d借返本講 chaos theory 既書睇下啦 終身受用 利申 對chaos theory所知甚少

唔洗去到chaos theory,你問下佢咩叫副作用佢都可能唔識答你,醫學好多野明明可以用化學同生物學解釋。但佢同你講到量子力學同經濟學,好明顯無基本科學知識。
現代科技科學唔先進?
先唔先進都係講比較
西醫就係先進過所有替代療法

西醫就係科學 所有非科學既療法都應該入垃圾桶。無得傾。

最撚憎人郁d就指責人科學信徒。企圖將科學同宗教/迷信擺埋一齊,究竟有咩目的大家明。無非要各打五十大板,淡化自然療法既害處。

講多次自然療法不可能與西醫良性競爭。只會二存一 癌細胞就應該控制住

科學人是用科學方法,探討世界各種自然和社會現象。強調可證偽性,和小心求證,可驗證性。科學是對真理和真相作出系統性探討,科學不等同真理。

科學教徒,總之見到係科學,就視作為必然的真理。好似幾十年前一些國人真心地拜毛主席咁。

科學不是真理。咁點呢?你想講咩呢?
洗唔洗講埋哲學不是真理,數學不是真理。定係你想講,自然療法雖然唔係真理,但唔知點解有時有d用?

可偽證性。ok。比起西醫,自然療法邊一忽有可偽證性?

我勸你唔好信科學。科學咁大,自己不會擁有一切科學知識。不如質疑下你身邊所有既科學知識同科技產物。我應該係你口中既科學信徒,我唔識深入既物理學,但我相信量子力學,即使量子力學好似好玄妙咁,因為智能手機是其產物。我相信化學同生物學同統計學,即使三者的知識我都不深入,因為我確實觀察到西醫成效,其歷史的功績。就算我可以懷疑有藥廠同醫院勾結,都唔會相信受唔起考驗既迷信療法

智能手機應該是納米級技術(nanotechnology),目前cpu製程大約在10nm 至28nm。主要都仲是在分子(molecules)、原子(atom)、和電子(electron) 層面的operation,仲未去到量子級咁微觀。

你膠少陣 原子級分子級已經有量子特性

你柒少陣
自己睇下量子定義先啦
現在cpu的製程10nm
何來量子技術?

去到single atom transisitor 和 single atom one bit 就可以達到量子技術級

"single atom transistor is end of moore's law and the beginning of quantum computing"

http://www.purdue.edu/newsroom/research/2012/120219KlimeckAtom.html

去到皮米技術(picotechnology),即係一萬億分之一米技術,先到量子技術級。

你講乜呀
即係你覺得唔需要學懂量子力學就可以誕生到納米技術?
你認為原子,分子微觀粒子。量子力學不適用?
黑人問號??🤔

自己睇咩叫量子先啦

量子一詞來自拉丁語quantum,意為「有多少」,代表「相當數量的某物質」。在物理學中常用到量子的概念,指一個不可分割的基本個體。例如,「光的量子」是光的單位。而延伸出的量子力學、量子光學等更成為不同的專業研究領域。

其基本概念為所有的有形性質是「可量子化的」。「量子化」指其物理量的數值是特定的,而不是任意值。例如,在(休息狀態的)原子中,電子的能量是可量子化的。這決定原子的穩定和一般問題。

在20世紀的前半期,出現了新的概念。許多物理學家將量子力學視為瞭解和描述自然的的基本理論。在量子出現在世界上100多年間,經過普朗克,愛因斯坦,斯蒂芬霍金等科學家的不懈努力,已初步建立量子力學理論

我問緊你 量子力學同納米技術關係
你就只係識dum 篇文出黎當自己知識

我問你納米技術係咪建基於量子力學而發展出黎
你就話連電子都未去到量子級數。跟住又話量子運算乜乜物物
你連量子力學 納米技術 量子運算技術關係都未搞清楚 係度亂咁引文章比人睇定義。唔識真係比你嚇死。

現時科技未達到量子級技術

回帶

好撚on9呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀

唔通條友穿越時空上連登?

我真係依家先知 原來有經濟學理論才有貨幣 才有泡沫才有通脹 。以前d歷史書呃鳩人。

事實上 唔需要經濟學理論 都會有人設計到電子貨幣。得罪講句 經濟學係事後孔明既學科黎咋。

你快d借返本講 chaos theory 既書睇下啦 終身受用 利申 對chaos theory所知甚少

你有冇讀過econ家
我估你連中四econ都唔熟

你有冇讀過書架?
我估你連123 abc都唔熟

咁你有冇研究過bitcoin和economics的關係
點解bitcoin可以值6000美元

原因係因為佢open source, decentralized, peer to peer, supply control左最多21萬個

有人信bitcoin, supply被控制,就有價
呢個就係經濟的解釋和理論重點
demand,supply, price theory.
money is just a medium of exchange. money can be backup by nothing, but just supply control and trust.
back to f.4 econ先啦

bitcoin has prove this economic theory, money can be backup by nothing, but just supply control and trust.
中醫系統:5行 濕熱 虛火
西醫系統:細胞 病毒 病變

自然療法屬於邊種 or 有自己一套系統

你有冇讀過econ家
我估你連中四econ都唔熟

你有冇讀過書架?

咁你有冇研究過bitcoin和economics的關係
點解bitcoin可以值6000美元

原因係因為佢open source, decentralized, peer to peer, supply control左最多21萬個

有人信bitcoin, supply被控制,就有價
呢個就係經濟的解釋和理論重點
demand,supply, price theory.
money is just a medium of exchange. money can be backup by nothing, but just supply control and trust.
back to f.4 econ先啦

bitcoin has prove this economic theory, money can be backup by nothing, but just supply control and trust.

你有冇讀過書架?

你有冇讀過書架?

你有冇讀過書架?

你有冇讀過書架?

你有冇讀過書架?

淨係識講"未有共識", 邊班人嘅共識?

我同你,另類醫療同現代醫學都係

有人反就係未有共識, 咁地平說都係未有共識啦

唔係冇人反就未有共識
而係冇野prove到你講既野係有共識
反而我見到中醫西醫係社會各有發展,又有適當規管,咁先係共識

除咗班不學無術嘅另類療法盲信徒之外, 醫學界一直都唔建議用另類療法代替現代醫療, 政府亦唔承認另類療法係醫學一部分
因為另類療法地位同補健食品差唔多, 唔屬於醫療技術, 先至唔可以用醫學嘅法例規管另類療法

中醫依家做緊現代化
係時候去除入面嘅迷信成份, 留低真正有用嘅療法同藥方, 令中醫智慧真正濟世惠民, 而唔係一句各自發展就由得佢留喺另類療法嘅層次

而家唔係講建議唔建議
你話現代醫學已經吸收哂所以另類療法既精華,剩餘既係糟粕,請問有冇出處,定係你自己up

中醫同其他傳統醫學處於研究階段(即係現代化緊)
生機論(能量, 氣)推翻咗
順勢療法, 生物磁場, 信仰治療就算罷啦

好快磁通量都會拎埋出黎
定好似幾年前有人賣放射性頸圈出黎,話能醫百病,都大把c9買
跟本只要吹到醫到癌細胞、過敏,就會大把on9仔買 自然療法、能量水機、水晶能量、放射性能量、遠紅外線、飲菜汁、香水,跟住只要set up埋傳銷個套,以上所有野都可以大賣5-6年,信開一樣好容易就會信埋其他,講2講就會自動入會做下線周圍sell人

玩得依套野,9成白痴,1成天材,個1成天材做上線將垃圾變寶賣,數錢數到停唔到 9成白痴就信到10足幫天材做下線,周圍sell鳩人,當sell唔到比正常人就會屈政府逼害佢地,玩陰謀論
最狀況for如果有新加入嘅巴打:

佢而家spin到去bitcoin

想用bitcoin 證明自然療法

唔好問我點解咁搞笑

自然療法 : 人體自然會修復大部分的疾病

其實西醫都認同自然療法,不過現在自然療法,通常係食營養素,或者體制內不認可的治療方法,say 葛森

其實西醫都認同自然療法,不過現在自然療法,通常係食營養素,或者體制內不認可的治療方法,say 葛森

可唔可以case by case?
隻隻病都唔同
[quote]好啊spin 到去bitcoin

cryptocurrency 唔同政府發行的電子貨幣。
以前唔識econ, 政府咪成日搞到inflation lor[/quot

你以為bitcoin無通脹?
電子貨幣就無通脹通縮?
你唔好搞笑啦老友

原來優秀既經濟學家一齊合作 就可以成功控制物價通脹通縮 你快d話我知係邊個國家可以做到咁

cryptocurrency瘋狂通縮緊
無話成功例子,只係講經濟係科學
[quote]

唔係冇人反就未有共識

除咗班不學無術嘅另類療法盲信徒之外, 醫學界一直都唔建議用另類療法代替現代醫療, 政府亦唔承認另類療法係醫學一部分
因為另類療法地位同補健食品差唔多, 唔屬於醫療技術, 先至唔可以用醫學嘅法例規管另類療法

中醫依家做緊現代化
係時候去除入面嘅迷信成份, 留低真正有用嘅療法同藥方, 令中醫智慧真正濟世惠民, 而唔係一句各自發展就由得佢留喺另類療法嘅層次

而家唔係講建議唔建議
你話現代醫學已經吸收哂所以另類療法既精華,剩餘既係糟粕,請問有冇出處,定係你自己up

邊個推翻咗中醫既理論?出過論文?

以前唔識econ, 政府咪成日搞到inflation lor[/quot

電子貨幣就無通脹通縮?
你唔好搞笑啦老友

原來優秀既經濟學家一齊合作 就可以成功控制物價通脹通縮 你快d話我知係邊個國家可以做到咁

已經證明你係不學無術嘅on9

電子貨幣就無通脹通縮?
你唔好搞笑啦老友

吓?
點證明到經濟係科學?
經濟似行為心理學多wo

現代醫學夠有營養學 唔洗節食,控制下食咩已經減到體脂
自然療法,連食物落到人體點樣吸收都搞唔掂 飲能量水啦

「人體自然會修復大部分的疾病」西醫叫免疫學,唔係叫「自然療法」。

唔係冇人反就未有共識

中醫依家做緊現代化

而家唔係講建議唔建議

好快磁通量都會拎埋出黎
跟本只要吹到醫到癌細胞、過敏,就會大把on9仔買 自然療法、能量水機、水晶能量、放射性能量、遠紅外線、飲菜汁、香水,跟住只要set up埋傳銷個套,以上所有野都可以大賣5-6年,信開一樣好容易就會信埋其他,講2講就會自動入會做下線周圍sell人

玩得依套野,9成白痴,1成天材,個1成天材做上線將垃圾變寶賣,數錢數到停唔到 9成白痴就信到10足幫天材做下線,周圍sell鳩人,當sell唔到比正常人就會屈政府逼害佢地,玩陰謀論

diu
你咪又sell西醫
西醫restrict埋精英先入得行
CE冇6A, AL冇4條A, DSE冇6科5**,你都byebye la

而家佢地人工 一出黎就50000大元
多謝你班真心膠

電子貨幣就無通脹通縮?
你唔好搞笑啦老友

吓?
點證明到經濟係科學?
經濟似行為心理學多wo

心理學唔係科學?
最狀況for如果有新加入嘅巴打:

佢而家spin到去bitcoin

想用bitcoin 證明自然療法

唔好問我點解咁搞笑

佢以為挑到經濟學嘅不足就等如推翻成個科學
推翻科學就等如鳩up療法係work
典型無logic想法
推翻B 唔等如A啱 A都可以係錯
咁簡單都唔明

唔係冇人反就未有共識

中醫依家做緊現代化

而家唔係講建議唔建議

好快磁通量都會拎埋出黎

diu
你咪又sell西醫
西醫restrict埋精英先入得行
CE冇6A, AL冇4條A, DSE冇6科5**,你都byebye la

多謝你班真心膠

講黎講去姐係你唔buy 西醫
覺得自然療法先係出路?

你Spin 到大家都唔知你講緊乜。
又想 spin 番去幾十版前個精英論?

唔係冇人反就未有共識

中醫依家做緊現代化

而家唔係講建議唔建議

好快磁通量都會拎埋出黎

你真心落力去sell西醫

西醫restrict埋精英學霸天才先入得行

多謝你班真心膠

電子貨幣就無通脹通縮?
你唔好搞笑啦老友

吓?
點證明到經濟係科學?
經濟似行為心理學多wo

心理學唔係科學?

的確唔係

大大力笑出嚟

好心你咁撚無知就唔好再開分支搏屌啦

唔係冇人反就未有共識

中醫依家做緊現代化

而家唔係講建議唔建議

好快磁通量都會拎埋出黎

你真心落力去sell西醫

西醫restrict埋精英學霸天才先入得行

多謝你班真心膠

CE, DSE

你如果有讀書都一定未中學畢業

電子貨幣就無通脹通縮?
你唔好搞笑啦老友

吓?
點證明到經濟係科學?
經濟似行為心理學多wo

心理學唔係科學?

Social science 同science嚴格嚟講係兩樣嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞