信自然療法死全家!

1001 回覆
369 Like 18 Dislike

知唔知如果隻疫苗,最後發覺係有問題,會一獲熟
市場不理性,但比政府理性,就是咁簡單道理。

有無例子係成個國家打完一獲熟死晒?

早前先有大批流感針,發覺有問題,要大量回收

有問題都係個storage je
定係你個腦都有問題

當然係storage問題啦
如果真係要強制打針,咪大獲lor

所以個問題唔係vaccine度 係佢個management出左問題
仲好意思叫人睇返D logic
笑死唔笑死

唔記得左個post主要做緊咩
有人話要強制接種疫苗係好事
如果management出左事,咪全城一穫熟lor
一定要科學研究出事咩

睇下,又搬走左個龍門啦
joe2017一早露咗底
開口醫學霸權, 埋口自然療法有市場, 又扣帽話人科學信徒
早幾頁又話未來有學術好過科學方法, 但又唔明科學方法係乜
依家仲扯到去選擇自由, 市場理性work過"醫學覇權"

你都係想撐另類療法啫

扒文,開始係我屌法院判案拉那個信自然療法父母

之後引起政治式討論。

有問題都係個storage je
定係你個腦都有問題

當然係storage問題啦
如果真係要強制打針,咪大獲lor

所以個問題唔係vaccine度 係佢個management出左問題
仲好意思叫人睇返D logic
笑死唔笑死

唔記得左個post主要做緊咩
有人話要強制接種疫苗係好事
如果management出左事,咪全城一穫熟lor
一定要科學研究出事咩

睇下,又搬走左個龍門啦

人哋395一早講咗監管都係西醫一部分

屌你 疫苗有無效正正取決於市民有無選擇權 某些疫症會否消失正正取決於市民有無打疫苗/疫苗接種率 點樣分開黎睇呀大佬

現在又唔係疫埠,仲乜要強制接種疫苗

用以下比喻
等同於強制生育,避免人類滅絕。

以前中國曾經玩過強制婚姻,但都在戰爭時或人口少於1億下。「女子十五不嫁,家人坐之」,唔結婚要坐監。也玩過不婚不育收重稅,5倍稅率。「女子十五至三十不嫁,五算」。當中國國家人口超過1億,就一律婚姻生育自由,人口1億以上未試過強制生育。

現在,除非真係做左疫埠,疾病橫行。否則強制接種疫苗,就是違反人權。

唔係強制你班on9仔打天花針,家陣一定耐唔耐爆一單
下次自然療法、中醫信徒比瘋狗咬、比蛇咬
記得唔好去醫院打疫苗、打抗毒血清,去針灸就算,返正針幾下就防到邪氣入侵咁屈機,之後再飲能量水/草藥解毒

d瘋狗疫苗、解毒血清,留返比我地盲信現代醫學嘅人好啦,求下你班中醫、自然療法信徒唔好黎搶貴d藥

其人地講咁疫苗大家一齊打先可以控制唔好大爆發,耐左直頭可以絕左隻病佢。
但個joe2017睇唔明,重係度講自由同信唔信,重on9過班信教既

打疫苗個d 人死哂未?變哂弱智未?
都on99,你唔好驚強制學生返學比車撞死

信自然療法、素食主義者、大麻合法撚,真係三維一體,全部都好似邪教咁on9,個個都比政府逼害

你錯啦。
唔係政府逼害,
而係政府管理不善。

你都係想撐另類療法啫

之後引起政治式討論。

老老實實個個case真係far from good example

屌你 疫苗有無效正正取決於市民有無選擇權 某些疫症會否消失正正取決於市民有無打疫苗/疫苗接種率 點樣分開黎睇呀大佬

用以下比喻

以前中國曾經玩過強制婚姻,但都在戰爭時或人口少於1億下。「女子十五不嫁,家人坐之」,唔結婚要坐監。也玩過不婚不育收重稅,5倍稅率。「女子十五至三十不嫁,五算」。當中國國家人口超過1億,就一律婚姻生育自由,人口1億以上未試過強制生育。

現在,除非真係做左疫埠,疾病橫行。否則強制接種疫苗,就是違反人權。

記得唔好去醫院打疫苗、打抗毒血清,去針灸就算,返正針幾下就防到邪氣入侵咁屈機,之後再飲能量水/草藥解毒

d瘋狗疫苗、解毒血清,留返比我地盲信現代醫學嘅人好啦,求下你班中醫、自然療法信徒唔好黎搶貴d藥

其人地講咁疫苗大家一齊打先可以控制唔好大爆發,耐左直頭可以絕左隻病佢。
但個joe2017睇唔明,重係度講自由同信唔信,重on9過班信教既

信自然療法、素食主義者、大麻合法撚,真係三維一體,全部都好似邪教咁on9,個個都比政府逼害

你錯啦。
唔係政府逼害,
而係政府管理不善。

政府往往係好心做壞事

你錯啦。
唔係政府逼害,
而係政府管理不善。

政府往往係好心做壞事

http://time.com/27308/4-diseases-making-a-comeback-thanks-to-anti-vaxxers/
咁樣一定係好事啦
成日講科唔科學果班,冇一個知道科學既定義係咩

你錯啦。
唔係政府逼害,
而係政府管理不善。

政府往往係好心做壞事

http://time.com/27308/4-diseases-making-a-comeback-thanks-to-anti-vaxxers/
咁樣一定係好事啦

非黑即白,binary mode

用以下比喻

大麻可以再研究吓係咪真係有醫療效用
素食只要唔係迫其他人跟都算係個人選擇打死無怨, 況且揀啱食乜至少唔會死人

但係另類療法同anti-vaxxer真係為禍蒼生

大麻係有佢個efficacy
問題係個regulation

你都係想撐另類療法啫

之後引起政治式討論。

老老實實個個case真係far from good example

係呀,睇左19版頭都暈埋。

明明一單典型既疏忽照顧,佢就拉到去醫學選擇自由。

好心認認真真搵過個例子先黎大嗌 "Blame the victim" 啦

你錯啦。
唔係政府逼害,
而係政府管理不善。

政府往往係好心做壞事

咁樣一定係好事啦

有啲嘢就係非黑即白
冇灰色嘅

你錯啦。
唔係政府逼害,
而係政府管理不善。

政府往往係好心做壞事

咁樣一定係好事啦

救命
自己用完單一例子,轉頭話人非黑即白。

以為你會答多左選擇染病既自由都係自由既體驗tim
我屌政府干預

成班連登仔係度講科學,支持政府干預

反對家長的自由意志主義

自已對比下,自由放任和干預主義,邊些國家發展得好先啦。
我屌政府干預

反對家長的自由意志主義

麻煩你講清楚政府點干預另類療法

唔好攞啲父母誤殺幼兒既案例出黎喎

你都係想撐另類療法啫

之後引起政治式討論。

你之前覆我嗰陣係講西醫有副作用所以另類療法有位入, 後嚟唔知點由討論另類療法轉移到加拿大案例

仲有唔駛成日撻"政治"呢個term出嚟, 其他人可能覺得呢隻字污糟邋遢, 但係時事台巴絲唔會因為咁就唔傾

西醫唔掂係事實
西醫唔掂逼人去找另類治療係事實
但冇講過另類治療係好野
只係講,選擇權和自由係好野
我屌政府干預

反對家長的自由意志主義

你呢d就真係非黑即白啦
邊有國家有100%自由同民主架?
100%自由即係連法律都無?
政府干預既野係有道理咪得lo柒頭
我屌政府干預

反對家長的自由意志主義

樓主第一篇新聞
睇另類治療,孩子出事,父母坐監
睇西醫,孩子出事,受安慰

咁都唔叫干預?

你都係想撐另類療法啫

之後引起政治式討論。

你之前覆我嗰陣係講西醫有副作用所以另類療法有位入, 後嚟唔知點由討論另類療法轉移到加拿大案例

仲有唔駛成日撻"政治"呢個term出嚟, 其他人可能覺得呢隻字污糟邋遢, 但係時事台巴絲唔會因為咁就唔傾

西醫唔掂係事實
西醫唔掂逼人去找另類治療係事實
但冇講過另類治療係好野
只係講,選擇權和自由係好野

事你老母實咩
父母幫個仔帶去自然療法
所謂「好返」都算。之後呢班父母就會陷入幸存者偏差同確認偏差。不斷將自己仔女既case宣傳比親朋戚友知。

親朋戚友一定會聽聞到「有效」既自然療法case。因為無效既已經死晒或者轉返正統醫療啦。

情形就好似一班on9師奶,甚麼科學方法都不懂。陷入兩種心理偏差就誤以為疫苗有害,幫仔女做決定,最後父母受害,仔女受害,不信者亦因為你唔打疫苗受害,深信者推波助瀾更加陷入惡性循環。

岩啊,隔硬立法打疫苗可能侵犯人權。咁唔立法,長遠而言,就係侵害緊你口中既科學護教徒人權。香港依家好重視人權,竟然唔強制打疫苗。

滑波謬誤。點會長遠侵害科學權利?家陣唔強制,市場和家長都有得自由選擇,選擇接受咩的醫療體系。良性競爭來。

你只係識講下名詞講下定義。
依家自然療法咪即係同疫苗既情況差唔多囉。因為一班無知既人,令到一班知識不足既人受害。

你明唔明白點解要90%既人打疫苗先有叫做有效?有d疫苗如果只有一半人打疫苗一半唔打,基本上疫苗都變得無效 你明唔明點解?

選擇相信有效市場理論,我都唔知講咩好。當左市場神之手,絕對理性。吹你唔脹。搬你套經濟學黎當勝過科學,大家唔同語言

疫苗有冇效係一回事
市民選擇權又係一回事
市民當然可以選擇或不選擇接受疫苗

用以下比喻

見到紅字 我都唔知講咩好了。你都係返去死抱有效市場理論,相信市場就係人理性選擇出黎既結果吧。

大多數人唔選擇打疫苗,因為自由市場 理性選擇結果。屈機

佢根本係真心膠
我屌政府干預

反對家長的自由意志主義

樓主第一篇新聞
睇另類治療,孩子出事,父母坐監
睇西醫,孩子出事,受安慰

咁都唔叫干預?

依單咪就討論左好多頁嗰單疏忽照顧囉
請你答,19個月大既幼兒有無自主選擇既能力,去決定點樣去生存?
無的話,即是佢需要照顧,現代社會公認父母有責任照顧,而幼兒生於世上有生存既權利。

依單案講緊多方面(包括自然療法醫師)都請父母儘快求醫,但佢哋無做到,即是疏忽照顧,無視幼兒既生存權利。

咁請問關醫療選擇自由咩事?
我屌政府干預

反對家長的自由意志主義

將"政府採用醫療學術建議嚟訂立公共衛生政策"駁過去"政府干預"呢個容易令人聯想到極權(並且產生反感)嘅詞語

其實政府干預唔等同極權。

不過好的政府,成日好心做壞事。
壞的政府,貪污腐敗問題多。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞