信自然療法死全家!

1001 回覆
369 Like 18 Dislike
都話左,
政府干預市民的選擇,
除左在限制暴力行為,提升治安有功外,
通常都唔會係咩好野。

咁食環署咪干預左市民食野選擇
食唔到衛生惡劣嘅餐廳 減低左市民抵抗力

年中掃鳩幾多餐廳,出過幾多告票
食環唔干預亂出牌,食物安全咪變到支那、印度咁

你返去飲淡能量水,整理下自己先出黎鳩up啦

你係要將替代療法標籤為惡劣都冇計架喎
比喻有問題

應該係就算中東餐廳少人幫襯,都唔應該迫人飲茶据排,就差唔多

無錯
自然療法 > 西醫冇用 > 政府干預 > 學生問題

呢個post好撚精彩

你漏咗外星人, 未來科學, 量子運算同市場理性過政府

好心佢一開始嗌完 "Blame the victim", 知道自己柒左就深潛啦。

你咁鐘意俾政府干預咪俾政府干預lor
去大陸仲好
大陸連internet都干預
唔俾出post影響社會混亂

我幾時有講過好鐘意政府干預?
一直既討論都係講緊自然療法,係你帶頭走去spin 咋。

老實講現代社會 幼兒照顧/基礎醫療 依啲範疇完全無政府干預真係仲得人驚。隨時BB仔俾人害死左都唔知咩事。

那些唔係個人選擇
係行業規範
都話左,
政府干預市民的選擇,
通常都唔會係咩好野。

干預唔好,係指政府干預個人選擇,通常唔會好。除左控制暴力行為和提升治安外。
唔係指整個行業的衛生和秩序。

行業都係由一個個老闆員工組成
老細選擇用地溝油, 員工喺碟飯加篤精, 俾垃圾人哋食都係個人選擇啫

你前設係替代醫療=垃圾,但目前未有呢個共識
都話左,
政府干預市民的選擇,
通常都唔會係咩好野。

干預唔好,係指政府干預個人選擇,通常唔會好。除左控制暴力行為和提升治安外。

老細選擇用地溝油, 員工喺碟飯加篤精, 俾垃圾人哋食都係個人選擇啫

咁人都是由細胞和細菌組成

人 = 細胞和細菌 ?

呢個post好撚精彩

好心佢一開始嗌完 "Blame the victim", 知道自己柒左就深潛啦。

去大陸仲好

老實講現代社會 幼兒照顧/基礎醫療 依啲範疇完全無政府干預真係仲得人驚。隨時BB仔俾人害死左都唔知咩事。

條友撐另類療法但係拗唔贏於是遊花園

佢仲未答我政府點樣干預自然療法 (幼兒照顧除外)
都話左,
政府干預市民的選擇,
通常都唔會係咩好野。

比喻有問題

無錯

可以造成公共危害嘅嘢俾你哋講到食飯飲茶咁小事

我淨係講人可以揀用西醫定替代治療姐

呢個post好撚精彩

去大陸仲好

唔係幼兒,係18歲以下的人士

都話人地堅持睇自然療法,要被判罪。
都話左,
政府干預市民的選擇,
通常都唔會係咩好野。

比喻有問題

無錯

不如你答我
西醫點樣必然安全過自然療法先?

要干預合理,不違反人權,大前提係要,要證明西醫必然比另類治療和自然療法安全可靠

呢個post好撚精彩

去大陸仲好

冇好似現代醫學咁,投放咁多資源比佢起醫院,大學開學科,好似就叫干預

如果我冇理解錯
都話左,
政府干預市民的選擇,
通常都唔會係咩好野。

比喻有問題

無錯

不如你答我

要干預合理,不違反人權,大前提係要,要證明西醫必然比另類治療和自然療法安全可靠

冇架
都話左,
政府干預市民的選擇,
通常都唔會係咩好野。

你前設替代醫療有可取嘅地方, 事實上可取嘅部分一早納入現代醫學, 依家出面勁sell嘅係剩底嘅糟粕
仲有所謂未有共識嘅正正係 你班盲反醫學, 陰謀論撚同另類療法信徒死撐

你前設係「 事實上可取嘅部分一早納入現代醫學 」,但呢樣野都係未有共識

比喻有問題

無錯

我淨係講人可以揀用西醫定替代治療姐

要比喻嘅話現代醫學係鋸扒, 另類療法係地溝油果子狸

唔覺
都話左,
政府干預市民的選擇,
通常都唔會係咩好野。

你前設替代醫療有可取嘅地方, 事實上可取嘅部分一早納入現代醫學, 依家出面勁sell嘅係剩底嘅糟粕
仲有所謂未有共識嘅正正係 你班盲反醫學, 陰謀論撚同另類療法信徒死撐

大哥,你假設左西醫必然科學。
都話西醫制度,好似教育制度咁,會受政策框架規限。
自然療法,就可以冇左框架規限,可以更flexible幫助病人,同進行科學研究。

當年,地圓論學者受逼害,都係因為學術的規範框架唔夠flexible。

呢個post好撚精彩

去大陸仲好

// This part of the inquiry is not about a public debate on, for example, state intervention, natural remedies, or whether there should even be community standards. This is about what effect has been caused by morally blameworthy conduct that contributed significantly to put Ezekiel’s life at risk. //

// Ms. Stephan had earlier called a naturopathic clinic and told the receptionist she wanted something to boost Ezekiel’s immune system because he had viral meningitis. The receptionist told her she should take Ezekiel to a doctor, and Ms. Stephan told her that they had a nurse looking in on the baby. After the Stephans finished at their lawyer’s office they went to the naturopathic clinic and got a product called Blast, which is an echinacea tincture; a natural remedy. They gave Ezekiel some, and then went shopping at Superstore. They did not take him to the walk-in medical clinic there, but instead they returned home, this time with Mr. Stephan lying in the back with Ezekiel. //

單case其實係連自然療法診所都冇去睇,只係去買藥

https://www.canlii.org/en/ab/abqb/doc/2016/2016abqb353/2016abqb353.html
都話左,
政府干預市民的選擇,
通常都唔會係咩好野。

比喻有問題

無錯

不如你答我

科學從來唔講必然, 係另類療法信徒先鍾意用呢隻字

冇必然就唔應該判該父母有罪。
都話左,
政府干預市民的選擇,
通常都唔會係咩好野。

比喻有問題

無錯

不如你答我

叫你班傻鳩乖乖地打返小兒麻痹疫苗,保護返d 細路,好似驚人打你傻仔針咁

比狗咬叫你打瘋狗針,保護其他人唔比你人傳人,又講到逼害你人權咁
最好你親身示範比蛇咬唔好睇現代醫療,睇自然療法 食花粉抗毒 咁世界又少個傻人

呢個post好撚精彩

去大陸仲好

// This part of the inquiry is not about a public debate on, for example, state intervention, natural remedies, or whether there should even be community standards. This is about what effect has been caused by morally blameworthy conduct that contributed significantly to put Ezekiel’s life at risk. //

// Ms. Stephan had earlier called a naturopathic clinic and told the receptionist she wanted something to boost Ezekiel’s immune system because he had viral meningitis. The receptionist told her she should take Ezekiel to a doctor, and Ms. Stephan told her that they had a nurse looking in on the baby. After the Stephans finished at their lawyer’s office they went to the naturopathic clinic and got a product called Blast, which is an echinacea tincture; a natural remedy. They gave Ezekiel some, and then went shopping at Superstore. They did not take him to the walk-in medical clinic there, but instead they returned home, this time with Mr. Stephan lying in the back with Ezekiel. //

單case其實係連自然療法診所都冇去睇,只係去買藥

https://www.canlii.org/en/ab/abqb/doc/2016/2016abqb353/2016abqb353.html

sigh
西醫做成的傷害,又唔入數?

比喻有問題

無錯

不如你答我

科學從來唔講必然, 係另類療法信徒先鍾意用呢隻字

冇必然就唔應該判該父母有罪。

點睇另類療法個醫生都叫佢睇返急症?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞