信自然療法死全家!

1001 回覆
369 Like 18 Dislike
其實自然療法有醫學文獻,唔知你識幾多,但係我自己都信,而但係出面坊間好多唔識既人扮專家,好多新聞出事係用法不當引致,最常聽到就係食療,葛森療法等。而且亦有一個科學醫療中心去研究。睇唔出有咩咁唔根據科學呢回事。
btw,咩療法都好,都要用得正確先係好,唔好以偏概全
利申:中西醫自然療法都會用,睇情況而定
我曾經係香港一間自然療法做過 做咗2個月 頂唔順 辭職了

x 大明嗰間? 願聞其詳
自然療法,醫感冒就得

而家啲感冒菌咁勁 唔食藥都要好耐先好得返
仲好撚難頂
信唔係問題
要識衡量囉ON9
唔撚係一定要一係信晒, 一係唔撚信嘅
款款病都唔一樣, 大病一定要睇醫生,
我唔係自然療法打手, 但係宜加西醫嘅對抗性治療都唔一定係最好解決方法

03年沙士, 香港西醫用果隻藥sideeffect係會導致骨枯
http://orientaldaily.on.cc/cnt/china_world/20130202/00178_020.html

但係美國個邊用自然療法, 最後死亡率冇特別高之餘仲冇呢d咁嚴重嘅後遺症(好似直情冇後遺症)

我覺得每款病都有唔同療法
筋骨/瘀痛睇鐵打針灸
體弱人士, 調理身體睇中醫
cancer/發炎/骨折要睇西醫

冇得講話邊隻療法完全可以打晒所以病痛
自然療法,醫感冒就得

中醫啦
自然療法,醫感冒就得

中醫啦

感冒藥都只係symptomatic relief je
如果好輕嘅病就話可以啫 cancer都用就抵佢地死

好輕既病根本唔洗比錢睇乜鳩自然療法
身體自己就會調節

自然療法唔係就係幫你身體調節得好D咩
樓上都話用食療
唔係個個身體都調節到,有D人食西藥食得勁個身體差咗

依家我想屌嘅係,現今大部份自然療法支持者,我敢講八成,根本同邪教無分別
完全推反現有醫學,總之現代醫學=呃錢
濫用大量科學字眼,但實際無人驗證過係乜

呢個係d人用偽科學黎呃飯食嘅錯, 唔係自然療法嘅錯

身體自己就會調節

樓上都話用食療

依家我想屌嘅係,現今大部份自然療法支持者,我敢講八成,根本同邪教無分別

衰左就話呃飯食
真係識用自然療法既人好少,有d淨係靠食療,
其實仲要接觸大自然既能量同要做雜念消除,

對有絕症或者好難醫既病我覺得係有用,

但係本身可以用中西醫學醫得好既病,根本唔需要用到
自然療法,醫感冒就得

中醫啦

感冒藥都只係symptomatic relief je

唔發燒,都真係唔洗睇醫生

persistent fever先會睇differential diagnosis
其實仲要接觸大自然既能量同要做雜念消除

同埋要向全地球人借一點元氣
其實仲要接觸大自然既能量同要做雜念消除,

咁就唔係療程, 而係lifestyle啦
其實仲要接觸大自然既能量同要做雜念消除

同埋要向全地球人借一點元氣

我唔係自然療法打手, 但係宜加西醫嘅對抗性治療都唔一定係最好解決方法

03年沙士, 香港西醫用果隻藥sideeffect係會導致骨枯
http://orientaldaily.on.cc/cnt/china_world/20130202/00178_020.html

但係美國個邊用自然療法, 最後死亡率冇特別高之餘仲冇呢d咁嚴重嘅後遺症(好似直情冇後遺症)

筋骨/瘀痛睇鐵打針灸

係啦,就係呢d文啦
自然療法

筋骨/瘀痛睇鐵打針灸

係啦,就係呢d文啦

有板藍根夠做有凸啦

筋骨/瘀痛睇鐵打針灸

係啦,就係呢d文啦

有板藍根夠做有凸啦

係lo係lo
自然療法可以用低成本(求其飲啲果汁同埋做吓肢體運動)高收費
將蠢人嘅錢轉移到搵蠢人笨嘅非蠢人度
社會儘快淘汰蠢人
符合達爾文進化論
真正西醫化療開刀之類要用好多塑膠, 水, 電, 人力, 會污染環境
唔好浪費地球資源喺蠢人身上
真人真事:

Case1
有個老人家頸椎細菌感染,佢屋企人做傳銷叫佢用食療唔好食藥
佢唔鳩信照食抗生素,效果好好有返食慾

Case2
有個再老啲嘅老人家有末期cancer,佢屋企人唔想佢辛苦唔做化療電療,日日帶佢去玩同佢食好嘢
結果十年後先老死

都係要睇吓咩病同咩年紀

身體自己就會調節

樓上都話用食療

衰左就話呃飯食

no, 所有療法都有自己做唔到嘅野
有d中醫見你似骨折都會叫你去睇西醫照X光, 如果骨折佢都會建議你睇西醫打石膏/做手術
身為一個醫師就係要同病人提出最好嘅療法,
問題係如果個跌打佬見你骨折都唔叫你睇西醫夾硬幫你醫醫到一鑊泡咁都唔係中醫/跌打嘅錯, 唔係等於信中醫/跌打就要死全家, 只係個醫師有問題, 冇醫德
當年沙士冇藥醫, 到而家都係冇. 如果再爆多次, 一樣死勁多人
至於點解用glucocorticoid:

[Use of glucocorticoid in treatment of severe acute respiratory syndrome cases].

Earlier use of glucocorticoid therapy with suitable doses could alleviate their clinical symptoms, improve their clinical courses, and promote the absorbance of infiltration in their lungs on chest-X-ray films for the cases with SARS. However, current clinical data showed that glucocorticoid therapy could not shorten the length of hospitalization for the cases with SARS.

Glucocorticoid-induced osteoporosis: mechanisms, management, and future perspectives.

...the therapeutic use of glucocorticoids is almost always limited by substantial adverse outcomes such as osteoporosis, ...
畀大自然淘汰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞