信自然療法死全家!

1001 回覆
369 Like 18 Dislike
自然療法左咁耐 無病無痛 身邊啲朋友就成日病

乜鳩療法都冇
冇病冇痛又點睇?

無病無痛果啲其實有無驚過會有隱性病果啲?
完全check唔到 話黎就黎
由鳩D人信囉
等佢地病撚死 社會上面少D蠢人係好事
由鳩D人信囉
等佢地病撚死 社會上面少D蠢人係好事

其實未必係蠢
有時係manipulation (食XXX去醫end stage cancer )
根本好多小病 本身唔睇醫生都會自然好返。
如果你有運動習慣 良好飲食 無病無痛去到40歲唔係問題
用下腦都知 智人身體質素被人低估
大多數疾病都係不良生活習慣引起
不過小病不癒一定要睇西醫 唔係睇中醫or自然療法

呢班自然療法既神棍 比埋d奇奇怪怪所謂花草藥 小小病好返就死出來認屎認屁
如果比埋d等同慢性毒藥等同謀殺 人蠢真係無藥醫 應該全面取締

岩呀,自然療法會work,係因為現代人生活習慣太差,任何人做運動,均衡飲食,多飲水,早睡早起,身體都一定有改善,如果咁都叫自然療法,咁我諗係人老母都係專家

唔好再講咩係人既問題唔係自然療法問題
呢句聽到厭。

呢班所謂醫師 完全不懂得營養學
如果只係教病人依從良好生活習慣其實都算 中途加入d咩量子力學 咩自然能量 咩量子水 你當唔識野既人死晒

呢班自然療法醫師只係抄返以前智人生活方式,仲要經常抄錯,理解錯誤,甚至誤導病人。

紅色字: 果d好明顯係偽科學撚扮自然療法

其實坊間d偽科學好鐘意假借一d比較新/偏門嘅technique去呃鳩人,
你老味呃人鑽石水都忍你, 因為唔會影響到人體健康, 但係你叫人唔好用其他療法就真係正仆街
偽科學撚真係一定要死全家

呢班自然療法既神棍 比埋d奇奇怪怪所謂花草藥 小小病好返就死出來認屎認屁
如果比埋d等同慢性毒藥等同謀殺 人蠢真係無藥醫 應該全面取締

岩呀,自然療法會work,係因為現代人生活習慣太差,任何人做運動,均衡飲食,多飲水,早睡早起,身體都一定有改善,如果咁都叫自然療法,咁我諗係人老母都係專家

呢句聽到厭。

如果只係教病人依從良好生活習慣其實都算 中途加入d咩量子力學 咩自然能量 咩量子水 你當唔識野既人死晒

呢班自然療法醫師只係抄返以前智人生活方式,仲要經常抄錯,理解錯誤,甚至誤導病人。

其實坊間d偽科學好鐘意假借一d比較新/偏門嘅technique去呃鳩人,
你老味呃人鑽石水都忍你, 因為唔會影響到人體健康, 但係你叫人唔好用其他療法就真係正仆街

仲有磁力手環

呢句聽到厭。

仲有磁力手環

有間中醫診所係咁話開發啲咩磁力嘢促進血液循環

呢句聽到厭。

仲有磁力手環

有間中醫診所係咁話開發啲咩磁力嘢促進血液循環

X men
真人真事:

Case1
有個老人家頸椎細菌感染,佢屋企人做傳銷叫佢用食療唔好食藥
佢唔鳩信照食抗生素,效果好好有返食慾

Case2
有個再老啲嘅老人家有末期cancer,佢屋企人唔想佢辛苦唔做化療電療,日日帶佢去玩同佢食好嘢
結果十年後先老死

都係要睇吓咩病同咩年紀

n=2
end of story

n=2有咩問題,你求其打開本醫學雜誌都大把單病例研究啦
真人真事:

Case1
有個老人家頸椎細菌感染,佢屋企人做傳銷叫佢用食療唔好食藥
佢唔鳩信照食抗生素,效果好好有返食慾

Case2
有個再老啲嘅老人家有末期cancer,佢屋企人唔想佢辛苦唔做化療電療,日日帶佢去玩同佢食好嘢
結果十年後先老死

都係要睇吓咩病同咩年紀

n=2
end of story

n=2有咩問題,你求其打開本醫學雜誌都大把單病例研究啦

你係咁極少數ge又唔係話唔得ge
如果好輕嘅病就話可以啫 cancer都用就抵佢地死

好輕既病根本唔洗比錢睇乜鳩自然療法
身體自己就會調節

自然療法唔係就係幫你身體調節得好D咩
樓上都話用食療
唔係個個身體都調節到,有D人食西藥食得勁個身體差咗

依家我想屌嘅係,現今大部份自然療法支持者,我敢講八成,根本同邪教無分別
完全推反現有醫學,總之現代醫學=呃錢
濫用大量科學字眼,但實際無人驗證過係乜

呢個係d人用偽科學黎呃飯食嘅錯, 唔係自然療法嘅錯

衰左就話呃飯食

no, 所有療法都有自己做唔到嘅野
有d中醫見你似骨折都會叫你去睇西醫照X光, 如果骨折佢都會建議你睇西醫打石膏/做手術
身為一個醫師就係要同病人提出最好嘅療法,
問題係如果個跌打佬見你骨折都唔叫你睇西醫夾硬幫你醫醫到一鑊泡咁都唔係中醫/跌打嘅錯, 唔係等於信中醫/跌打就要死全家, 只係個醫師有問題, 冇醫德

所以問題在自然療法缺乏監管,同埋太多唔識生命科學(特別是 cellular and molecular biology)的人入行。
其實咩療法都好, 一定要有哂成套科學理論,臨床驗證先可以叫自己做一個療法囉.... 唔係靠埋果d做完食完咩咩咩做完後就好番既例子就叫自己做療法囉...
我日日食飯,聽日死左,係唔係代表食飯會死?

對對對
clinically / statistically insignificant
你都係睇返自然療法啦
其實咪即係中醫咁
父母只信自然療法 19月大男童腦膜炎死
http://www.mingpaocanada.com/tor/htm/News/20160309/tdh1_r.htm

「媽媽到死前都相信,癌細胞已被德國博士打死...」燒光百萬積蓄,「自然療法」受害家屬告白
http://health.businessweekly.com.tw/AArticle.aspx?id=ARTL000089463

自然療法醫18月大嬰兒致失救死 加拿大父母被判罪成
https://hk.news.yahoo.com/自然療法醫18月大嬰兒致失救死-加拿大父母被判罪成-080000849.html

求助自然療法 心臟兩度停頓
氯化銫治癌 兩病人險死
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20090712/12979129

喬布斯死前一天仍工作
自傳披露怕開刀 後悔延遲醫治
http://life.mingpao.com/cfm/dailynews3b.cfm?File=20111022/naltb/tbk1.txt

鄰居死都唔肯帶個仔睇醫生......
https://lihkg.com/thread/450016/page/1

加拿大的司法制度仲恐佈。
blame the victim
偽保護小孩。
明明父母都係受害者。
都要告埋佢地。
搞到佢地二次受傷,雙重受害。

好過啦不如諗下點提升醫療水平和科學教育。

嘩,咁多人負皮

支持 blame the victim ?

有選擇的自由,係人權黎。
將來冇晒自由,生活各樣選擇由權威人士幫晒你揀,唔好喊冇自由。

仲有,自然療法非科學,但西醫掂,一定唔會再有會再信自然療法。自然療法是傳統西醫的競爭對手,有競爭先有進步,blame埋自然療法,誰推動西醫繼續進步落去?定係故步自封。無論是思想體制也好,療法也好,機構也好,公營服務也好,都需要良性競爭才有進步。
如果自然療法真係咁有用 咁就好多人寫論文 慢慢就會變成主流啦
咁耐都無咩人用就知咩事啦
之前話布緯食療醫濕疹
最後都唔work
如果自然療法真係咁有用 咁就好多人寫論文 慢慢就會變成主流啦

自然療法就係同醫學對立,醫學就係建基於科學,所以用科學證明自然療法就係自打嘴巴

低能,
中醫都唔係百份百同西醫對立啦,
用科學套嚴謹方法去測試中醫藥方,都發現有些少野證明到係有用。(雖然有更加多唔覺有用)
自然療法唔係錯晒
用係適應嘅病上面真係好洗得
但首先你要極清楚自己體質, 有咩食物係慢性敏感
唔係乜一味食素唔食肉就ok

所謂自然療法,係一個umberlla term 。

包括運動、食療、瑜伽、穴位按摩、中醫,都係自然療法。

現在問題不在自然療法有問題,而係有些病人和家長,向西醫,投下不信任票。

樓主就 blame 呢班向西醫投下不信任一票的人。

雖然係家長on9和害死細路

但法律比家長更可怕。
家長向西醫投不信任票,就要坐監,根本就係專制獨裁,反民主和反人權的路。
正路應該是,西醫繼續改善醫療技術,政府資助西醫研究改善民生,讓民心自然向西醫投下信任一票。而唔係強制迫人一定要看西醫,勉強冇幸福。

自然療法就係同醫學對立,醫學就係建基於科學,所以用科學證明自然療法就係自打嘴巴

信自然療法既人原來連科學係乜都唔知....

會唔會係自然療法太多流派而且冇監管?因為有少部分勁既自然療法師個醫法係非常科學,用電腦儀器去斷證醫人,而且係外國名牌大學有寫論文,嗰啲外國最高規格既西醫開會都請佢去。完全唔係鳩流流玩迷信嗰隻,而事實醫左好多年不停有身體曾經好有問題既人俾佢醫好左。

利申:有睇過

會唔會係自然療法太多流派而且冇監管?因為有少部分勁既自然療法師個醫法係非常科學,用電腦儀器去斷證醫人,而且係外國名牌大學有寫論文,嗰啲外國最高規格既西醫開會都請佢去。完全唔係鳩流流玩迷信嗰隻,而事實好多身體曾經好有問題既人都俾佢醫好左。

所謂自然療法,係一個umberlla term 。

包括運動、食療、瑜伽、穴位按摩、中醫,都係自然療法。

現在問題不在自然療法有問題,而係有些病人和家長,向西醫,投下不信任票。

樓主就 blame 呢班向西醫投下不信任一票的人。

雖然係家長on9和害死細路

但法律比家長更可怕。
家長向西醫投不信任票,就要坐監,根本就係專制獨裁,反民主和反人權的路。
正路應該是,西醫繼續改善醫療技術,政府資助西醫研究改善民生,讓民心自然向西醫投下信任一票。而唔係強制迫人一定要看西醫,勉強冇幸福。

其實連登好多自稱科學主義既人
都唔係真心支持科學精神
只係多一個手段去批判其他人
你講既係好有道理

會唔會係自然療法太多流派而且冇監管?因為有少部分勁既自然療法師個醫法係非常科學,用電腦儀器去斷證醫人,而且係外國名牌大學有寫論文,嗰啲外國最高規格既西醫開會都請佢去。完全唔係鳩流流玩迷信嗰隻,而事實醫左好多年不停有身體曾經好有問題既人俾佢醫好左。

對,根本就係主因。自然療法缺乏監管。

現在加拿大個 case, 自然療法不單止冇監管,家長信完睇完之後,個仔俾人醫死左。受害者家長仲要俾人拉。根本法律同當局,唔單止冇規管自然療法,還要拉受害人,強行blame自然療法,根本是本末倒置。

香港情況差唔多。只係有監管中醫和脊醫,呢兩個自然療法。其他的,特別是食療和營養補品,都沒有監管。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞