信自然療法死全家!

1001 回覆
369 Like 18 Dislike
自然療法同中醫有咩分別

中醫勁好多,自然療法9up

自然療法勁好多,中醫9up

有咩分別
自然療法同中醫有咩分別

但自然療法唔係解用自然嘅野用作醫病?中醫咪係咁
定我解錯?依個名詞唔係直接解?
現代醫學就現代醫學,西乜撚嘢醫?
自然療法同中醫有咩分別

中醫用毒藥醫病,自然療法唔知點醫病
https://www.livescience.com/55333-why-people-blame-the-victim-according-to-science.html

In experiments, researchers found that people whose values focus on reducing harm and caring for everyone are likely to blame the perpetrators: the rapist or the police. In contrast, people who adhere more closely to values like loyalty, purity and obedience to authority are more likely to blame the victims.

研究發現,傾向服從權威、忠誠和純潔的人,傾向責備受害者。傾向減少傷害和照顧每一個人的,傾向責備加害者。

Google search "blame the victim vs blame the system"

The "blame the victim" logic comes from the false "Just-world hypothesis"

怪責制度 vs 怪責受害者

怪責受害者的,多數都相信「公正世界論」
https://www.livescience.com/55333-why-people-blame-the-victim-according-to-science.html

In experiments, researchers found that people whose values focus on reducing harm and caring for everyone are likely to blame the perpetrators: the rapist or the police. In contrast, people who adhere more closely to values like loyalty, purity and obedience to authority are more likely to blame the victims.

研究發現,傾向服從權威、忠誠和純潔的人,傾向責備受害者。傾向減少傷害和照顧每一個人的,傾向責備加害者。

Google search "blame the victim vs blame the system"

The "blame the victim" logic comes from the false "Just-world hypothesis"

怪責制度 vs 怪責受害者

怪責受害者的,多數都相信「公正世界論」

假設咗制度冇問題,心理上就有安全感
其實係心理有缺陷既表現(自卑,冇安全感,冇自信)
自然療法同中醫有咩分別

中醫係自成一套
但部分自然療法係引用現代科學但冇嚴謹驗證程序
人就係咁on9

會覺得醫生 科學家 決解唔到嘅野自己無相關知識但可以解決

醫病係講科學嘅 無根據嘅野都盲目信就由佢地退化做原始人啦

按你思路
西醫醫唔到就唔駛再醫等死?

咁的確有D病現今醫學都解決唔到 唯有吊命/拔喉

咁你有咩方法 你會叻過D醫生

你前設假設咗只有西醫先醫到所有病就冇得好講,好多痛症,敏感症,內分泌症,腸胃症,中醫都可以有效舒緩到

我無講西醫喎 我只係講科學

好似針灸咁 真係有科學根據的

所以我絕對無講過中醫唔係科學

定你本身已經定義左西醫=科學 中醫=/=科學

中醫真係唔係科學
物理治療既針灸同中醫既針灸係唔同的

其實乜叫科學先?
係咪懂講微生物或微觀世界,eg 分子生物學、細胞生物學、原子物理學、電子物理學、量子力學就係科學?唔識微觀世界就不科學?

不過,中醫開發的時期,真係連細胞細菌都唔知係咩東東,對微觀世界零理解。所以亂猜左好多野,例如陰陽五行、相生相剋、濕熱等概念。

與其話中醫不科學,不如話,西醫係細菌和細胞發現後醫學、中醫係細菌發現前的醫學。

其實唔一定係微觀先科學,一個嚴謹既大數據實驗都係好有參考價值。
盲目信果堆都唔考慮迫切性 都就死唔去醫院
急性盲腸炎 唔去醫院 你咪自然死亡
自然療法係冇病冇痛戈陣用黎強身健體就有用
病左仲用乜鬼野自然療法
真係唔想睇西藥食化學藥既話
咪睇中醫囉 食中藥
中藥都係天然野黎
點都好過乜野自然療法
識得老母朋友個女,兩公婆都係大醫生,但佢地個仔咳到痴都係話唔駛食藥
喬布斯用自然療法應該關lsd事
識得老母朋友個女,兩公婆都係大醫生,但佢地個仔咳到痴都係話唔駛食藥

common cold 食乜鳩藥?
如果自然療法真係咁有用 咁就好多人寫論文 慢慢就會變成主流啦
咁耐都無咩人用就知咩事啦

自然療法就係同醫學對立,醫學就係建基於科學,所以用科學證明自然療法就係自打嘴巴

信自然療法既人原來連科學係乜都唔知....

sorry我講得唔清楚,我句嘢嘅意思係帶出自然療法依樣嘢有幾荒謬

自然療法 同 不信任西醫 係兩樣野

因為藥有副作用。
要正確地衡量療效和副作用,西醫自己本身都唔容易做到。
中文有個term

叫「諱疾忌醫」

問題係人好多都有諱疾忌醫的心理
中文有個term

叫「諱疾忌醫」

問題係人好多都有諱疾忌醫的心理

包括喬布斯,都「畏疾忌醫」
父母只信自然療法 19月大男童腦膜炎死
http://www.mingpaocanada.com/tor/htm/News/20160309/tdh1_r.htm

「媽媽到死前都相信,癌細胞已被德國博士打死...」燒光百萬積蓄,「自然療法」受害家屬告白
http://health.businessweekly.com.tw/AArticle.aspx?id=ARTL000089463

自然療法醫18月大嬰兒致失救死 加拿大父母被判罪成
https://hk.news.yahoo.com/自然療法醫18月大嬰兒致失救死-加拿大父母被判罪成-080000849.html

求助自然療法 心臟兩度停頓
氯化銫治癌 兩病人險死
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20090712/12979129

喬布斯死前一天仍工作
自傳披露怕開刀 後悔延遲醫治
http://life.mingpao.com/cfm/dailynews3b.cfm?File=20111022/naltb/tbk1.txt

鄰居死都唔肯帶個仔睇醫生......
https://lihkg.com/thread/450016/page/1

加拿大的司法制度仲恐佈。
blame the victim
偽保護小孩。
明明父母都係受害者。
都要告埋佢地。
搞到佢地二次受傷,雙重受害。

好過啦不如諗下點提升醫療水平和科學教育。

無知一問 咁中醫算唔算自然療法
http://www.worldjournal.com/5128387/article-研究指出:另類療法治癌-死亡率高5倍/?ismobile=true

研究結果顯示,與採用標準療法相比,選擇用另類療法治療普通癌症的人死亡率高出多達五倍。

研究報告主要作者,耶魯醫學院的史凱勒‧鍾森說,乳癌和大腸癌這種情況最顯著,在確診後五年內死亡的機率分別高出5.6倍和4.6倍。

肺癌患者如拒絕傳統的開刀、放射線或化學治療,改用草藥、維他命、順勢療法、特別飲食或其他另類療法,死亡率會高出一倍以上。

不論採用傳統療法或另類療法,攝護腺癌患者確診後五年的存活率都高達90%左右,可是這未必證明另類療法有效,因為攝護腺癌早期進展非常緩慢,很少人因此喪生。

「法新社」報導,許多癌患面對預後情況不佳,或可能引起嚴重反胃和身體衰弱的痛苦化療,選擇採用各種另類療法,雖然醫生認為這些方法根本沒用,甚至可能造成傷害。

這些另類療法包括補充益生菌、維他命和礦物質;印度和中國傳統醫學;順勢療法和自然醫學;整脊或整骨推拿;涉及呼吸吐納的瑜珈、太極拳和氣功;禱告、打坐、引導想像等心靈療法。

研究團隊把美國281個罹患最普遍的乳癌、攝護腺癌、肺癌和大腸癌,並選擇採用另類療法的患者,與年紀相當的另外560名癌患做比較,結果第一組在確診五年內死亡的平均機率,比對照組高出2.5倍。

鍾森認為實際差距可能更大,因為研究資料只涵蓋初期資料,而原來尋求另類療法的人,病況惡化後可能轉而接受標準治療,因而延長存活期。

此外,尋求另類療法的人通常比較年輕健康,收入和教育程度也較高,因此存活機率較佳。

鍾森說,有多少癌患尋求另類療法不得而知,不過這些療法一年營業額可能達到幾十億元。
Steve...........
無知一問 咁中醫算唔算自然療法

中醫,無論是傳統中醫或現代中醫,一向被定為「另類治療」或替代醫學(Alternative medicine)的一種。自然療法和食療,都是替代醫學或另類治療。
多啲人信自然療法先好
等地球人口少啲
如果好輕嘅病就話可以啫 cancer都用就抵佢地死

好輕既病根本唔洗比錢睇乜鳩自然療法
身體自己就會調節

自然療法唔係就係幫你身體調節得好D咩
樓上都話用食療
唔係個個身體都調節到,有D人食西藥食得勁個身體差咗

洗撚
我瞓多覺好既>>>>食療

用訓覺和休息來醫病,都是自然療法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞