信自然療法死全家!

1001 回覆
369 Like 18 Dislike

因為竭子d牙無毒,比佢條尾吉先有毒

重點係,佢有病,從唔搵醫生。屋企人又逼又唉,都唔肯睇。睇左都唔食藥。現在87歲,健康。

相反,我老豆和佢兄弟就成日睇醫生,由細睇到大,成日病到死下死下。

藥有三分毒呀,師兄。

俾人踢爆又轉移視線

幾時踢爆?

出撚埋蠍子
連蠍子點攻擊都唔撚知

最毒嘅以色列金蠍對一個正常大人殺傷力都有限
更何況香港係無呢隻蠍子
如果你阿婆健在嘅
俾你咁咒一定好傷心

人地唔信醫學都長命87歲
你信醫學得唔得
美國人最信醫學
17% gdp spent on health
日本only 10%
咪又係唔夠日本人和香港人長壽

美國人最信醫學

Spending同是否最信醫學根本係兩樣野

重點係冇地方跌緊

good infrastructure and good health facilities play important role

we disucss 西醫

重點係,佢有病,從唔搵醫生。屋企人又逼又唉,都唔肯睇。睇左都唔食藥。現在87歲,健康。

相反,我老豆和佢兄弟就成日睇醫生,由細睇到大,成日病到死下死下。

藥有三分毒呀,師兄。

俾人踢爆又轉移視線

幾時踢爆?

出撚埋蠍子
連蠍子點攻擊都唔撚知

更何況香港係無呢隻蠍子
如果你阿婆健在嘅
俾你咁咒一定好傷心

你信醫學得唔得
美國人最信醫學
日本only 10%

美國人最信醫學

重點係冇地方跌緊

good infrastructure and good health facilities play important role

not hygenie

幾時踢爆?

出撚埋蠍子
連蠍子點攻擊都唔撚知

更何況香港係無呢隻蠍子
如果你阿婆健在嘅
俾你咁咒一定好傷心

你信醫學得唔得
美國人最信醫學
日本only 10%

美國人最信醫學

重點係冇地方跌緊

單單係個cost就令到美國唔會係health care 最好的地方
以前有兩位朋友,同一種cancer
其中一個,家人帶佢睇自然療法。。好快死左
另一個睇西醫,好快好番

當自然療法就sell
自然療法醫得到,但西醫醫死或醫唔到的case。

西醫就sell科學方法,自然療法醫唔到但西醫醫得到。

其實自然療法,係西醫的competitor。
但目前的自然療法,缺乏規管。太多沒有生物科學基礎訓練的人入行。

應該規管 ,要有相關degree, 修讀過molecular and cellular biology, 營養學,microbiology 等等先入得行。

當你讀完就知唔work haaaa
U are asking magicians to be physicists

係la
雖然醫生做到魔法大師

具體d
營養治療和食療有乜問題?
有人信仰治療唔睇醫生,最後又好返
我婆從唔信醫生,只信抵抗力,現家87歲健在

我婆婆曾被毒竭子咬,又冇睇醫生。佢乜都唔信,只信抵抗力。現在87歲,

係抵抗力比人低估左。

藥有三分毒呀,師兄。

俾人踢爆又轉移視線

幾時踢爆?

出撚埋蠍子
連蠍子點攻擊都唔撚知

更何況香港係無呢隻蠍子
如果你阿婆健在嘅
俾你咁咒一定好傷心

你信醫學得唔得
美國人最信醫學
日本only 10%

南韓 8% gdp spent on health only

又呢啲on9 logic

醫療開支同on9療法個邏輯關係係乜嘢呀

個人層面就未必有
國家就唔同
特別講緊3億人口的美國

幾時踢爆?

出撚埋蠍子
連蠍子點攻擊都唔撚知

更何況香港係無呢隻蠍子
如果你阿婆健在嘅
俾你咁咒一定好傷心

你信醫學得唔得
美國人最信醫學
日本only 10%

美國人最信醫學

重點係冇地方跌緊

單單係個cost就令到美國唔會係health care 最好的地方

唔係cost
而係health experidture as percent of gdp

具體d

我婆婆曾被毒竭子咬,又冇睇醫生。佢乜都唔信,只信抵抗力。現在87歲,

係抵抗力比人低估左。

藥有三分毒呀,師兄。

俾人踢爆又轉移視線

幾時踢爆?

出撚埋蠍子
連蠍子點攻擊都唔撚知

更何況香港係無呢隻蠍子
如果你阿婆健在嘅
俾你咁咒一定好傷心

我曾祖父係南洋做野果陣俾眼鏡王蛇咬中,飲咗杯桔仔水無事了

具體d

係抵抗力比人低估左。

藥有三分毒呀,師兄。

俾人踢爆又轉移視線

幾時踢爆?

出撚埋蠍子
連蠍子點攻擊都唔撚知

更何況香港係無呢隻蠍子
如果你阿婆健在嘅
俾你咁咒一定好傷心

我曾祖父係南洋做野果陣俾眼鏡王蛇咬中,飲咗杯桔仔水無事了

唔好吹水,曾祖父

我個case冇吹水
而且health expenditure 好多都係同個policy有關
我又唔係讀public health, 不過美國藥劑好paid, 醫生又好paid, expenditure 高根本好正常
以前有兩位朋友,同一種cancer
其中一個,家人帶佢睇自然療法。。好快死左
另一個睇西醫,好快好番

當自然療法就sell
自然療法醫得到,但西醫醫死或醫唔到的case。

西醫就sell科學方法,自然療法醫唔到但西醫醫得到。

其實自然療法,係西醫的competitor。
但目前的自然療法,缺乏規管。太多沒有生物科學基礎訓練的人入行。

應該規管 ,要有相關degree, 修讀過molecular and cellular biology, 營養學,microbiology 等等先入得行。

當你讀完就知唔work haaaa
U are asking magicians to be physicists

係la
雖然醫生做到魔法大師

具體d

係抵抗力比人低估左。

藥有三分毒呀,師兄。

俾人踢爆又轉移視線

幾時踢爆?

出撚埋蠍子
連蠍子點攻擊都唔撚知

更何況香港係無呢隻蠍子
如果你阿婆健在嘅
俾你咁咒一定好傷心

你信醫學得唔得
美國人最信醫學
日本only 10%

南韓 8% gdp spent on health only

又呢啲on9 logic

醫療開支同on9療法個邏輯關係係乜嘢呀

個人層面就未必有
國家就唔同
特別講緊3億人口的美國

我係講緊醫療開支多少同證明on9療法嗰邏輯關係
唔通我話你lunch鐘數去左廁所
就可以結論你晏晝食屎做午餐

藥有三分毒呀,師兄。

俾人踢爆又轉移視線

幾時踢爆?

出撚埋蠍子
連蠍子點攻擊都唔撚知

更何況香港係無呢隻蠍子
如果你阿婆健在嘅
俾你咁咒一定好傷心

你信醫學得唔得
美國人最信醫學
日本only 10%

美國人最信醫學

重點係冇地方跌緊

not hygenie

流行病學, 公共衛生, 營養學呢啲都係現代醫學嘅一部份
現代醫學唔淨止睇病開藥

仲有日鳩日撻啲英文出嚟把鬼
連登大把人學識同英文都叻過你

打英文係想打快d
關咩英文叻唔叻事
自卑感作崇?

藥有三分毒呀,師兄。

俾人踢爆又轉移視線

幾時踢爆?

出撚埋蠍子
連蠍子點攻擊都唔撚知

更何況香港係無呢隻蠍子
如果你阿婆健在嘅
俾你咁咒一定好傷心

你信醫學得唔得
美國人最信醫學
日本only 10%

美國人最信醫學

重點係冇地方跌緊

not hygenie

現代醫學唔淨止睇病開藥

打英文係想打快d
關咩英文叻唔叻事
自卑感作崇?

中英夾雜會快D咩?
都話左,
政府干預市民的選擇,
除左在限制暴力行為,提升治安有功外,
通常都唔會係咩好野。

咁食環署咪干預左市民食野選擇
食唔到衛生惡劣嘅餐廳 減低左市民抵抗力

年中掃鳩幾多餐廳,出過幾多告票
食環唔干預亂出牌,食物安全咪變到支那、印度咁

你返去飲淡能量水,整理下自己先出黎鳩up啦

干預唔好,係指政府干預個人選擇,通常唔會好。除左控制暴力行為和提升治安外。
唔係指整個行業的衛生和秩序。

行業都係由一個個老闆員工組成
老細選擇用地溝油, 員工喺碟飯加篤精, 俾垃圾人哋食都係個人選擇啫

你前設係替代醫療=垃圾,但目前未有呢個共識

你前設替代醫療有可取嘅地方, 事實上可取嘅部分一早納入現代醫學, 依家出面勁sell嘅係剩底嘅糟粕
仲有所謂未有共識嘅正正係 你班盲反醫學, 陰謀論撚同另類療法信徒死撐

大哥,你假設左西醫必然科學。
都話西醫制度,好似教育制度咁,會受政策框架規限。
自然療法,就可以冇左框架規限,可以更flexible幫助病人,同進行科學研究。

當年,地圓論學者受逼害,都係因為學術的規範框架唔夠flexible。

當咩年地圓論姐
地圓講喺公元前300幾年就證明+成立咗喇

藥有三分毒呀,師兄。

俾人踢爆又轉移視線

幾時踢爆?

出撚埋蠍子
連蠍子點攻擊都唔撚知

更何況香港係無呢隻蠍子
如果你阿婆健在嘅
俾你咁咒一定好傷心

你信醫學得唔得
美國人最信醫學
日本only 10%

美國人最信醫學

重點係冇地方跌緊

not hygenie

現代醫學唔淨止睇病開藥

打英文係想打快d
關咩英文叻唔叻事
自卑感作崇?

中英夾雜會快D咩?

當然
唔係吵交
睇咩醫生真係好切身問題
西醫vs中醫vs另類治療

人生好重要的選擇
同宗教選擇一樣重要
一個健康,一個死後
不過大家睇唔到
抵抗力的厲害
另類治療的幫助
我曾經係香港一間自然療法做過 做咗2個月 頂唔順 辭職了

x 大明嗰間? 願聞其詳

Nono 英文名既 中環同尖沙咀有鋪 好多有錢佬 上過電視既名星都有幫襯

🤦🏻‍♂️咦,我都做過wo
係咪中環10 樓既
我之前做個陣仲未開tst

幾耐之前?應該係您之後

我幾年之前...都頂唔順佢地d手法同埋洗腦咁既營銷手法

走個時忍唔住同個client 如果無效就唔好哂錢睇
點知仲要比daisy 打黎話公司老闆對你咁好,點解要咁話自己公司

Daisy

呢間咁既垃圾野都唔知點解可以咁full booking
有自閉既小朋友都話可以整到變番正常
跟住有長期病要keep住食藥個D又話叫人開始試下停藥
但重點係個個都係無牌無cert都有人信

屌呀,信佢不如比個仔食LSD仲好
我曾經係香港一間自然療法做過 做咗2個月 頂唔順 辭職了

x 大明嗰間? 願聞其詳

Nono 英文名既 中環同尖沙咀有鋪 好多有錢佬 上過電視既名星都有幫襯

🤦🏻‍♂️咦,我都做過wo
係咪中環10 樓既
我之前做個陣仲未開tst

幾耐之前?應該係您之後

我幾年之前...都頂唔順佢地d手法同埋洗腦咁既營銷手法

走個時忍唔住同個client 如果無效就唔好哂錢睇
點知仲要比daisy 打黎話公司老闆對你咁好,點解要咁話自己公司

Daisy

呢間咁既垃圾野都唔知點解可以咁full booking
有自閉既小朋友都話可以整到變番正常
跟住有長期病要keep住食藥個D又話叫人開始試下停藥
但重點係個個都係無牌無cert都有人信

屌呀,信佢不如比個仔食LSD仲好

袁大明?

西醫和自然療法各有功效和副作用。

呢種講法連各打五十大板都不如
將現代醫學同另類療法相提並論, 講到兩樣啲功效, 副作用數量程度差唔多咁
現代醫學療效同副作用可能係7:3, 另類療法係1:99

你個可能有冇數據支持?

其實都想問翻,另類療法(唔包中醫)對唔同疾病的治療成功率有幾多,而邊種另類療法呢一刻比傳統西醫好

維生素療法,有朋友試過work

咖啡排毒 ,都有朋友做緊,work

葛森療法,有人work

科學上最on9的信仰療法,都識人靠佢醫好乙型肝炎、主婦手和長短腳。

除咗個人經驗,有冇數據支持

通常另類治療就係靠成功列子多作支持

同體制內的醫學不同

妳有冇諗過 成功例子只係病人身體好,自己好翻呢
而且health expenditure 好多都係同個policy有關
我又唔係讀public health, 不過美國藥劑好paid, 醫生又好paid, expenditure 高根本好正常

見到用health expenditure 去論證一個地方對西醫嘅相信程度真係笑咗出嚟

西醫和自然療法各有功效和副作用。

呢種講法連各打五十大板都不如
將現代醫學同另類療法相提並論, 講到兩樣啲功效, 副作用數量程度差唔多咁
現代醫學療效同副作用可能係7:3, 另類療法係1:99

你個可能有冇數據支持?

其實都想問翻,另類療法(唔包中醫)對唔同疾病的治療成功率有幾多,而邊種另類療法呢一刻比傳統西醫好

葛森療法,有人work

科學上最on9的信仰療法,都識人靠佢醫好乙型肝炎、主婦手和長短腳。

同體制內的醫學不同

yes
自然療法就係講呢樣
建議少醫學介入
多自然手段

見到用health expenditure 去論證一個地方對西醫嘅相信程度真係笑咗出嚟

唔係相信,而係投資

你個可能有冇數據支持?

葛森療法,有人work

同體制內的醫學不同

yes
自然療法就係講呢樣
建議少醫學介入
多自然手段

鄧小平係煙鏟來但係佢93歲先死
係咪即係食煙唔會早死

唔係相信,而係投資

點睇投資多在醫學上的美國,人均壽命遠不及投資少的日本仔?

gene, adherence, 好多都影響個clinical outcome
大檻都扯唔埋啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞