信自然療法死全家!

1001 回覆
369 Like 18 Dislike
而且health expenditure 好多都係同個policy有關
我又唔係讀public health, 不過美國藥劑好paid, 醫生又好paid, expenditure 高根本好正常

見到用health expenditure 去論證一個地方對西醫嘅相信程度真係笑咗出嚟

gene, adherence, 好多都影響個clinical outcome
大檻都扯唔埋啦

講緊成個國家,就唔同
咁同加拿大比較
加拿大都係人均壽命比美國高,但人均投資在醫學上少好多
不過大家睇唔到
抵抗力的厲害
另類治療的幫助

有呀,西醫叫免疫學,唔係叫另類療法
而且health expenditure 好多都係同個policy有關
我又唔係讀public health, 不過美國藥劑好paid, 醫生又好paid, expenditure 高根本好正常

見到用health expenditure 去論證一個地方對西醫嘅相信程度真係笑咗出嚟

gene, adherence, 好多都影響個clinical outcome
大檻都扯唔埋啦

講緊成個國家,就唔同
咁同加拿大比較
加拿大都係人均壽命比美國高,但人均投資在醫學上少好多

國家同國家之間請問點樣 difference in difference啊
不過大家睇唔到
抵抗力的厲害
另類治療的幫助

其實西醫vs另類治療
咪就係物理治療vs脊醫
不過大家睇唔到
抵抗力的厲害
另類治療的幫助

其實西醫vs另類治療
咪就係物理治療vs脊醫

自然療法就唔同地方係
會叫你少些用醫學手段
西醫唔會

睇下 當然係西醫 smart

但你明白咩叫過度醫療,就知自然療法有佢道理
我冇話自然療法比西醫好

只係我有家人例子,同埋身邊大量人睇過私家賺錢西醫(明明係少病話你大病),先明白到加拿大位睇自然療法父母唔信醫生的 ,唔係完全on9,成班人完全唔識理解。
我冇話自然療法比西醫好

只係我有家人例子,同埋身邊大量人睇過私家賺錢西醫(明明係少病話你大病),先明白到加拿大位睇自然療法父母唔信醫生的 ,唔係完全on9,成班人完全唔識理解。

不過現在香港西醫係

睇私家 : 少病話你大病,想賺多些生意
睇公立 : 大病話你少病,少病話你冇病,做少些

真pk
我冇話自然療法比西醫好

不過現在香港西醫係

真pk

身邊大量真實例子
私家醫生誇張病情
公立醫院就掉返轉

病人永遠係受害者
我冇話自然療法比西醫好

不過現在香港西醫係

真pk

身邊大量真實例子
私家醫生誇張病情
公立醫院就掉返轉

病人永遠係受害者

總之,香港計
西醫公立,西醫私立,中醫,食療,自然療法,身心靈療法,都係咁P.K.。宗教療法,又係illogical,互相攻擊,睇到頭昏眼亂。
西醫和自然療法
只係一舊屎同另一舊屎比

唔係相信,而係投資

根本現在的醫學情況
中醫vs西醫vs自然療法vs食療
只係 爛蘋果vs爛燈vs爛梨vs爛蕉的分別
joe哥你扮夠專家未呀?
引wiki引文章 將資訊當作自己的知識 仲要以為自己看透世事 你柒夠未啊

同你講西醫統計學重要性 你就話身邊例子真實過醫學統計 點夠你講啊 我見到神蹟外星人,勁過你啊

由扮物理學高手到扮經濟學家,最後扮政策專家 你係咪傻左呀大佬
要唔要咁多巴打同你總結你柒左幾多次?

最撚悲哀香港一定好多你呢類人幫手撒播偽科學

bill gate唔好贊助疫苗發展啦 信你9up救世算啦

現在討論西醫,唔係科學和理念。

西醫係現實情況

點解咁悲,因為大家都係屎。

現在比緊邊舊屎香
引wiki引文章 將資訊當作自己的知識 仲要以為自己看透世事 你柒夠未啊

同你講西醫統計學重要性 你就話身邊例子真實過醫學統計 點夠你講啊 我見到神蹟外星人,勁過你啊

由扮物理學高手到扮經濟學家,最後扮政策專家 你係咪傻左呀大佬

屌,我夠知臨床統計,西醫係best option

但西醫就係太嚴格太多規範,現實邊有咁多志願者同你做,同你做對照組,on9

但西醫就係太嚴格太多規範,現實邊有咁多志願者同你做,同你做對照組,on9

d 醫學研究又係得幾十個志願者
以前有兩位朋友,同一種cancer
其中一個,家人帶佢睇自然療法。。好快死左
另一個睇西醫,好快好番

當自然療法就sell
自然療法醫得到,但西醫醫死或醫唔到的case。

西醫就sell科學方法,自然療法醫唔到但西醫醫得到。

其實自然療法,係西醫的competitor。
但目前的自然療法,缺乏規管。太多沒有生物科學基礎訓練的人入行。

應該規管 ,要有相關degree, 修讀過molecular and cellular biology, 營養學,microbiology 等等先入得行。

當你讀完就知唔work haaaa
U are asking magicians to be physicists

係la
雖然醫生做到魔法大師

具體d
營養治療和食療有乜問題?
有人信仰治療唔睇醫生,最後又好返
我婆從唔信醫生,只信抵抗力,現家87歲健在

冇醫學你撚知咩叫抵抗力
教多你一樣野啦:herd immunity
lm

現在討論西醫,唔係科學和理念。

西醫係現實情況

點解咁悲,因為大家都係屎。

現在比緊邊舊屎香

自己啲on9療法係屎
又要拉埋西醫係屎

就係有好多,好多有成幾百人去

滑波謬誤。點會長遠侵害科學權利?家陣唔強制,市場和家長都有得自由選擇,選擇接受咩的醫療體系。良性競爭來。

你只係識講下名詞講下定義。
依家自然療法咪即係同疫苗既情況差唔多囉。因為一班無知既人,令到一班知識不足既人受害。

你明唔明白點解要90%既人打疫苗先有叫做有效?有d疫苗如果只有一半人打疫苗一半唔打,基本上疫苗都變得無效 你明唔明點解?

選擇相信有效市場理論,我都唔知講咩好。當左市場神之手,絕對理性。吹你唔脹。搬你套經濟學黎當勝過科學,大家唔同語言

疫苗有冇效係一回事
市民選擇權又係一回事
市民當然可以選擇或不選擇接受疫苗

屌你 疫苗有無效正正取決於市民有無選擇權 某些疫症會否消失正正取決於市民有無打疫苗/疫苗接種率 點樣分開黎睇呀大佬

現在又唔係疫埠,仲乜要強制接種疫苗

用以下比喻
等同於強制生育,避免人類滅絕。

以前中國曾經玩過強制婚姻,但都在戰爭時或人口少於1億下。「女子十五不嫁,家人坐之」,唔結婚要坐監。也玩過不婚不育收重稅,5倍稅率。「女子十五至三十不嫁,五算」。當中國國家人口超過1億,就一律婚姻生育自由,人口1億以上未試過強制生育。

現在,除非真係做左疫埠,疾病橫行。否則強制接種疫苗,就是違反人權。

瞓撚醒未呀
疫苗就係要喺冇病嗰陣打定防有病呀
知唔知咩叫herd immunity呀?
真係變咗疫埠嘅話你打嚟有撚用咩
知唔知疫苗係點work呀?
唔強制接種疫苗一班BB就因為麻疹、百日咳、白喉呢啲死撚咗喇
知唔知點解而家香港後家冇乜肺結核呀?
因為有卡介苗吖嘛
如果唔強制打針 個老母又喺生產過程傳咗HBV畀個BB
咁個B就咁一世架喇

有冇聽過天花呀?
而家冇人感染天花知唔知點解呀?
因為有咗種牛荳 全民接種疫苗之後
人類將天花病毒趕絕晒啊
而家唔使打針都冇事就係因為當年強制接種疫苗
你口中嘅冇人權啊懵撚

屌 又係講緊急情況
現在講常規情況

屌你真係唔撚化
常規情況唔理咪變緊急囉屌
加拿大原本人人打晒針
1998年起麻疹直頭絕跡加拿大
好喇而家有班老豆老母幫個仔女選擇唔打MMR
結果今年年頭咪有唔同省有outbreak
Mississauga好撚彩 有個醫生去過非洲 嗰陣見咗幾個麻疹case
返到嚟一眼認出就initiate airborne protocol
如果唔係你等大爆發啦
麻疹係極高傳染性
90% unimmunised individuals will be infected upon exposure.
平時唔打針咪等outbreak囉
自己戇鳩好喇 咪撚害死啲細路吖

d 醫學研究又係得幾十個志願者

普通一隻敏感藥都有3000幾人,你唔係以為醫學研究係咁簡單?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞