信自然療法死全家!

1001 回覆
369 Like 18 Dislike
睇佢打果篇anxiety定乜柒
水蛇春咁長但係又冇point
咁認真把撚啦

不如你建議下
提出具體可行建議
點解決目前學生自殺問題、強迫症、抑鬱症、焦慮症好過啦

台灣先有精神科名醫跳樓
咁你有乜真之炙見?

連登都有好多人成日話想死
你咁叻就快些研究點救人啦

仍然都係離題既回覆
指出科學特性同自己要有貢獻有咩關係

科學教徒要護教。

指出咩野科學特性?
你真心想證明科學係錯既,
就起碼搵個你覺得係正確既答案。

你自己唔知正確答案係點,但又無根據咁指科學係錯。

對呢個世界有咩野作用?

係科學不是最好,明未

科學教徒覺得現在科學就是最好

科學人就是明白科學的不足 ,了解需要不繼改善。

我幾時有講科學係定唔係最好。

我而家問你,你覺得科學之外有邊個方法搵真理更加好,而令你覺得科學唔係最好呢? 呢個答案先係最重要

點解一定要問現在有邊個方法係最好。

我只是知, 現在所有學術方法都有缺點和問題。

也不是所有學術理論可以驗證得到。

可以改善,且有大量改善的空間。

就係咁簡單。

科學最需要的人,是創新思維。

你呢種批判,就反映你缺乏呢種基本思維。

我都覺得呢個世界太多問題,且有大量改善的空間。

咁我做得世界總統咪丫細路?

而家咪就係講科學既特性唔係完美所以先有另類療法既生存空間

討論緊一樣正經野你又為啖無謂氣唔知做乜

訴諸情感 + 護教
咁認真把撚啦

不如你建議下
提出具體可行建議

台灣先有精神科名醫跳樓
咁你有乜真之炙見?

學下邏輯學先啦

http://philosophy.hku.hk/think/chi/fallacy-list.php

指出咩野科學特性?

對呢個世界有咩野作用?

係科學不是最好,明未

我而家問你,你覺得科學之外有邊個方法搵真理更加好,而令你覺得科學唔係最好呢? 呢個答案先係最重要

點解一定要問現在有邊個方法係最好。

我只是知, 現在所有學術方法都有缺點和問題。

也不是所有學術理論可以驗證得到。

可以改善,且有大量改善的空間。

就係咁簡單。

科學最需要的人,是創新思維。

你呢種批判,就反映你缺乏呢種基本思維。

我都覺得呢個世界太多問題,且有大量改善的空間。

咁我做得世界總統咪丫細路?

而家咪就係講科學既特性唔係完美所以先有另類療法既生存空間

討論緊一樣正經野你又為啖無謂氣唔知做乜

訴諸情感 + 護教

我見你其實已經好open mind
例如會問大家有慢性危疾會揀咩療法
又贊成自然療法應該要有規管
但人一訴諸情感就咩都睇唔清楚
中醫=自然療法=on9

中醫=/=自然療法

中醫都叫有神農嘗百草
幾千年經驗都可以當statistics
可以醫下感冒骨痛 無傷大雅
但癌症呢個千古難題去搵中醫證明佢腦殘
咁認真把撚啦

不如你建議下
提出具體可行建議

台灣先有精神科名醫跳樓
咁你有乜真之炙見?

學下邏輯學先啦

http://philosophy.hku.hk/think/chi/fallacy-list.php

你話冇point咁就要講邊度冇point
否則就是訴諸情感 + 訴諸荒謬 + 訴諸無知
咁認真把撚啦

不如你建議下
提出具體可行建議

台灣先有精神科名醫跳樓
咁你有乜真之炙見?

學下邏輯學先啦

否則就是訴諸情感 + 訴諸荒謬 + 訴諸無知

咁認真把撚啦

不如你建議下
提出具體可行建議

台灣先有精神科名醫跳樓
咁你有乜真之炙見?

學下邏輯學先啦

否則就是訴諸情感 + 訴諸荒謬 + 訴諸無知 +
訴諸嘲笑
咁認真把撚啦

不如你建議下
提出具體可行建議

台灣先有精神科名醫跳樓
咁你有乜真之炙見?

學下邏輯學先啦

否則就是訴諸情感 + 訴諸荒謬 + 訴諸無知 +
訴諸嘲笑

假膠可以ignore
好難對真心膠認真je ching

科學教徒要護教。

指出咩野科學特性?

對呢個世界有咩野作用?

係科學不是最好,明未

學下邏輯學先啦

唔好拉開話題,

不嬲新學說可以站得住腳係因為有大量實驗支持同解釋到舊學說解釋唔到既事,
有新既學說科學先會進步,
但係近學說新發現要科學家用一世既精力先搵到少少。

而唔係你咁9up幾句,咩野都唔識,成個中二病咁9up兩句就當自己好勁

呢個係你自己訴諸情感謬誤
我 幾時話自己好勁

我只是講科學特性

同埋講下未來世界

順帶一提,幾年前講bitcoin, 個個都話騙局和垃圾。現在賣到成6000美金一個bitcoin。真係信你班未來盲就死得。

費事再同d自己為是既弱智嘈,永遠都9唔搭8
由科學講左去bitcoin

是你自己訴諸情感先,我冇講過自己叻

但我指出你的思想,係未來盲。

同埋最最最重要的是,指出點解有推測未來發展方向的思想,在現代社會是咁重要。
中醫=自然療法=on9

中醫=/=自然療法

中醫都叫有神農嘗百草

你同我諗既野一樣
中醫=自然療法=on9

中醫=/=自然療法

中醫都叫有神農嘗百草

你同我諗既野一樣

statistics

學下邏輯學先啦

唔好拉開話題,

不嬲新學說可以站得住腳係因為有大量實驗支持同解釋到舊學說解釋唔到既事,
有新既學說科學先會進步,
但係近學說新發現要科學家用一世既精力先搵到少少。

而唔係你咁9up幾句,咩野都唔識,成個中二病咁9up兩句就當自己好勁

呢個係你自己訴諸情感謬誤
我 幾時話自己好勁

我只是講科學特性

同埋講下未來世界

順帶一提,幾年前講bitcoin, 個個都話騙局和垃圾。現在賣到成6000美金一個bitcoin。真係信你班未來盲就死得。

費事再同d自己為是既弱智嘈,永遠都9唔搭8
由科學講左去bitcoin

是你自己訴諸情感先,我冇講過自己叻

但我指出你的思想,係未來盲。

同埋最最最重要的是,指出點解有推測未來發展方向的思想,在現代社會是咁重要。

我幾年之前...都頂唔順佢地d手法同埋洗腦咁既營銷手法

走個時忍唔住同個client 如果無效就唔好哂錢睇
點知仲要比daisy 打黎話公司老闆對你咁好,點解要咁話自己公司

Daisy

呢間咁既垃圾野都唔知點解可以咁full booking
有自閉既小朋友都話可以整到變番正常
跟住有長期病要keep住食藥個D又話叫人開始試下停藥
但重點係個個都係無牌無cert都有人信

呢d咪班自然醫學所謂醫師真面目囉
利用人性弱點 當人提款機咁禁
呢d唔係blame the victim
人性弱點人盡皆有 有時知識唔夠理智不足都會中招 但呢班所謂醫師特別仆街
取締係必然手段

無牌無cert係,要取締間無牌無cert的自然療法中心,要告係要告個自然療法醫師。

現在反過來,係告個受害人父母,仲唔係blame the victim

自然醫師pk, 低能垃圾法律更pk
最pk就是弱智法律,而唔係自然療法醫師。

少些垃圾反智法律,多些聰明優質的法律,世界就會更美好。

你每一個reply都係blame the victim blame the victim,blame乜撚呀,根本好多個討論都唔撚係講緊對父母
再者,關於虐待兒童既法律就係用黎保護兒童,用意唔單只係懲罰對父母,更加係對其他父母既提醒,等佢地唔好咁on9
而且因為用自然療法害死細路既做法,唔好話佢地出發點係好,呢個最多只係求情理由而唔係無罪理由,就算唔係主動虐待,但係佢地既行為帶來既已經係虐待

你呢個講法,亦係那法律的精神
就是完全否定自然療法的作用
和完全肯定西醫的積極作用

如果唔係西醫咁多問題
唔會有人會走到去要信自然療法
Thats why i say they are victim

屌,你係咪真心膠
唔一定係因為西醫有問題,而更多情況係自然療法班仆街亂咁講嚇到人唔敢喺必要情況信有科學根據既西醫
我唔係話西醫能醫百病,只係如果佢行既自然療法對小朋友唔work,咁係咪應該用其他可行既方法呀 你咪再答我victim victim
中醫=自然療法=on9

中醫=/=自然療法

中醫都叫有神農嘗百草

你同我諗既野一樣

statistics

唔精密,唔嚴謹,唔算科學,但勉強都叫親身試下試下咁,唔係完全靠9up。

所以中醫唔算係完全垃圾,用現代醫學去研究中醫都幾好丫,完全唔反對。

Daisy

人性弱點人盡皆有 有時知識唔夠理智不足都會中招 但呢班所謂醫師特別仆街
取締係必然手段

無牌無cert係,要取締間無牌無cert的自然療法中心,要告係要告個自然療法醫師。

現在反過來,係告個受害人父母,仲唔係blame the victim

你每一個reply都係blame the victim blame the victim,blame乜撚呀,根本好多個討論都唔撚係講緊對父母
再者,關於虐待兒童既法律就係用黎保護兒童,用意唔單只係懲罰對父母,更加係對其他父母既提醒,等佢地唔好咁on9
而且因為用自然療法害死細路既做法,唔好話佢地出發點係好,呢個最多只係求情理由而唔係無罪理由,就算唔係主動虐待,但係佢地既行為帶來既已經係虐待

如果唔係西醫咁多問題
Thats why i say they are victim

屌,你係咪真心膠
唔一定係因為西醫有問題,而更多情況係自然療法班仆街亂咁講嚇到人唔敢喺必要情況信有科學根據既西醫
我唔係話西醫能醫百病,只係如果佢行既自然療法對小朋友唔work,咁係咪應該用其他可行既方法呀 你咪再答我victim victim

咪係
對父母同果d慫恿人自然療法推人去死既仆街無分別
中醫=自然療法=on9

中醫=/=自然療法

中醫都叫有神農嘗百草

你同我諗既野一樣

statistics

唔精密,唔嚴謹,唔算科學,但勉強都叫親身試下試下咁,唔係完全靠9up。

所以中醫唔算係完全垃圾,用現代醫學去研究中醫都幾好丫,完全唔反對。

無錯
雖然唔係精密科學
但例如自古以來d人感冒都食呢隻藥好 我以後感冒都食
唔係statistics嘅精神咁係咩?

Daisy

取締係必然手段

如果唔係西醫咁多問題

屌,你係咪真心膠

咁點解唔係控告醫生?
另,如果個家長堅持用西醫療法,個細路死咗,又駛唔駛告個家長?

我幾年之前...都頂唔順佢地d手法同埋洗腦咁既營銷手法

走個時忍唔住同個client 如果無效就唔好哂錢睇
點知仲要比daisy 打黎話公司老闆對你咁好,點解要咁話自己公司

Daisy

取締係必然手段

如果唔係西醫咁多問題

屌,你係咪真心膠

好,回歸正題

兩個問題
一個係法律問題 blame the victim , 同唔俾人睇和信自然療法
一個係自然療法可靠性問題

我講 法律上拉受害人父母 blame the victim ,限制選擇自由,係專制獨裁的表現

至於自然療法療效,市場仲係好多人信。當然,在統計和實證上,仍不及西醫可靠。但自然療法,在療程進行時冇咁痛苦,又係事實,所以多人信。

Daisy

取締係必然手段

如果唔係西醫咁多問題

屌,你係咪真心膠

咁點解唔係控告醫生?
另,如果個家長堅持用西醫療法,個細路死咗,又駛唔駛告個家長?

西醫霸權主義,所以家長冇事
香港勝在有高登法院
香港勝在有高登法院

高登仔連登仔可以組織去金鐘高等法院抗議
交請願信
或者email俾立法會,法院,行政會議,議員
我都係走先
條友太high
香港勝在有高登法院

高登仔連登仔可以組織去金鐘高等法院抗議
交請願信
或者email俾立法會,法院,行政會議,議員

暫睇呢個討論
法院應唔應該blame自然療法受害孩子的父母
原來大多數人都支持,其實即係支持,精英獨裁制,或精英領導制,多於完全的民主自由制。

其實現在香港社會設計,功能組別和選委會的結構,正正就是精英獨裁、精英領導制。

所以香港人根本沒需搞社運,民主都係算吧啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞