信自然療法死全家!

1001 回覆
369 Like 18 Dislike
如果白痴仔真係做政府,有份執行制度

你都咪話唔對香港絕望
Steve Jobs 本來都係信自然療法

所以佢醫唔切死左

你都咪話唔對香港絕望

你對而家香港有希望咩

你都咪話唔對香港絕望

政府資訊科技總監辦公室wo

正確
steve job 就係靠alternative medicine 吊住條命保 7 年,臨死那日仲返工。如果唔係,一係好返,一係就好快byebye, apple就冇今日成就。
有病既打次丁就會好返

正確
steve job 就係靠alternative medicine 吊住條命保 7 年,臨死那日仲返工。如果唔係,一係好返,一係就好快byebye, apple就冇今日成就。

醫返好就唔止幾年命啦

正確

醫返好就唔止幾年命啦

咁醫唔好呢?
現代科技科學唔先進?
先唔先進都係講比較
西醫就係先進過所有替代療法

西醫就係科學 所有非科學既療法都應該入垃圾桶。無得傾。

最撚憎人郁d就指責人科學信徒。企圖將科學同宗教/迷信擺埋一齊,究竟有咩目的大家明。無非要各打五十大板,淡化自然療法既害處。

講多次自然療法不可能與西醫良性競爭。只會二存一 癌細胞就應該控制住

科學人是用科學方法,探討世界各種自然和社會現象。強調可證偽性,和小心求證,可驗證性。科學是對真理和真相作出系統性探討,科學不等同真理。

科學教徒,總之見到係科學,就視作為必然的真理。好似幾十年前一些國人真心地拜毛主席咁。

科學不是真理。咁點呢?你想講咩呢?
洗唔洗講埋哲學不是真理,數學不是真理。定係你想講,自然療法雖然唔係真理,但唔知點解有時有d用?

可偽證性。ok。比起西醫,自然療法邊一忽有可偽證性?

我勸你唔好信科學。科學咁大,自己不會擁有一切科學知識。不如質疑下你身邊所有既科學知識同科技產物。我應該係你口中既科學信徒,我唔識深入既物理學,但我相信量子力學,即使量子力學好似好玄妙咁,因為智能手機是其產物。我相信化學同生物學同統計學,即使三者的知識我都不深入,因為我確實觀察到西醫成效,其歷史的功績。就算我可以懷疑有藥廠同醫院勾結,都唔會相信受唔起考驗既迷信療法

例如科學唔知道,宇宙有冇外星人,目前大多傾向否定外星人存在。但如果事實上是有外星人,而外星人比我們聰明,咁有外星人先係真理。現代科學就得唔到呢個真理。

科學只是一個探索真理的方法、尋找真理的學術系統。目前,經過歷史和大量的評估,科學方法是目前最可靠的方法。但科學唔係真理。將來可能有個學術系統,比現行的科學方法可靠。

又黎

直至現在呢一刻地球人食"比"霜 會死係fact,
外星人再聰明都唔會影響呢一個fact架
直到人類變成第2個物種

正確

醫返好就唔止幾年命啦

咁醫唔好呢?

都唔代表少過7年命

你都咪話唔對香港絕望

我估呢度一係學生 一係炒股樓 一係it佬
有咩工可以比大家係度上網討論咁耐

正確

醫返好就唔止幾年命啦

咁醫唔好呢?

都唔代表少過7年命

【明報專訊】蘋果教主喬布斯的授權傳記將於下周一開售,書中披露喬布斯最初確診患癌後,因覺得手術「太具入侵性」(invasive)而拒絕接受手術,反而不斷在網上搜尋另類療法治病,甚至向外界隱瞞病情,自稱已康復,延誤治療9個月,後來喬布斯曾坦言,為選擇另類療法而耽誤診治感到後悔,如及早就醫也許能戰勝癌魔。雖然病入膏肓,但喬布斯據報在死前一天還在工作,真正是「至死方休」。

走啦屌你老母,信埋哂啲無根據既野當真理

你都咪話唔對香港絕望

錯晒

你都咪話唔對香港絕望

嘩,開始人身攻擊啦

正確

醫返好就唔止幾年命啦

咁醫唔好呢?

都唔代表少過7年命

癡線
第一個post咪有講steve jobs自傳寫後悔信自然療法唔開刀搞到擴散醫唔到
條on9仔仲有面攞嚟當正面例子

吊左7年命係事實來
仲要 apple steve job 病左都搞得起公司

正確

醫返好就唔止幾年命啦

咁醫唔好呢?

都唔代表少過7年命

癡線
第一個post咪有講steve jobs自傳寫後悔信自然療法唔開刀搞到擴散醫唔到

吊左7年命係事實來

駛唔駛貼多次俾你睇呀?

【明報專訊】蘋果教主喬布斯的授權傳記將於下周一開售,書中披露喬布斯最初確診患癌後,因覺得手術「太具入侵性」(invasive)而拒絕接受手術,反而不斷在網上搜尋另類療法治病,甚至向外界隱瞞病情,自稱已康復,延誤治療9個月,後來喬布斯曾坦言,為選擇另類療法而耽誤診治感到後悔,如及早就醫也許能戰勝癌魔。雖然病入膏肓,但喬布斯據報在死前一天還在工作,真正是「至死方休」。
現代科技科學唔先進?
先唔先進都係講比較
西醫就係先進過所有替代療法

西醫就係科學 所有非科學既療法都應該入垃圾桶。無得傾。

最撚憎人郁d就指責人科學信徒。企圖將科學同宗教/迷信擺埋一齊,究竟有咩目的大家明。無非要各打五十大板,淡化自然療法既害處。

講多次自然療法不可能與西醫良性競爭。只會二存一 癌細胞就應該控制住

科學人是用科學方法,探討世界各種自然和社會現象。強調可證偽性,和小心求證,可驗證性。科學是對真理和真相作出系統性探討,科學不等同真理。

科學教徒,總之見到係科學,就視作為必然的真理。好似幾十年前一些國人真心地拜毛主席咁。

科學不是真理。咁點呢?你想講咩呢?
洗唔洗講埋哲學不是真理,數學不是真理。定係你想講,自然療法雖然唔係真理,但唔知點解有時有d用?

可偽證性。ok。比起西醫,自然療法邊一忽有可偽證性?

我勸你唔好信科學。科學咁大,自己不會擁有一切科學知識。不如質疑下你身邊所有既科學知識同科技產物。我應該係你口中既科學信徒,我唔識深入既物理學,但我相信量子力學,即使量子力學好似好玄妙咁,因為智能手機是其產物。我相信化學同生物學同統計學,即使三者的知識我都不深入,因為我確實觀察到西醫成效,其歷史的功績。就算我可以懷疑有藥廠同醫院勾結,都唔會相信受唔起考驗既迷信療法

例如科學唔知道,宇宙有冇外星人,目前大多傾向否定外星人存在。但如果事實上是有外星人,而外星人比我們聰明,咁有外星人先係真理。現代科學就得唔到呢個真理。

科學只是一個探索真理的方法、尋找真理的學術系統。目前,經過歷史和大量的評估,科學方法是目前最可靠的方法。但科學唔係真理。將來可能有個學術系統,比現行的科學方法可靠。

乜野將來有個學術系統比現行科學方法可靠?科學方法會進步。你唔好話突然誕生一個方法比起科學方法更加可靠?你都可以話將來外星人既科學方法比起人類科學方法更可靠。你更加可以話神突然會降臨,提供一套更可靠的神學方法都得啦。

可靠方法就係科學方法。將來既可靠方法就係科學方法。

關於外星人,你睇清楚科學家點樣睇外星人。多數科學家相信外星人存在就真,只不過佢地要求嚴謹,唔係求其一兩片段就相信。事實上科學家認為邏輯上存在外星生物,所有先有seti 呢d組織。你咪老屈大多數科學家唔信有外星智慧。佢地爭議既係外星人存在既證據,生命形式,及尋找方法。

on9
點解唔可以有個方法,比科學方法可靠

科學方法都係500年歷史左右

on9 生火煮食都係科學方法黎架
人類學識用火煮野食先開始人類文明
科學 唔等於工業呀
弩唔撚洗科學,鑄鐵唔洗科學,
乜撚野科學方法500年呀
因覺得手術「太具入侵性」(invasive)而拒絕接受手術

喬布斯曾坦言,為選擇另類療法而耽誤診治感到後悔

你都咪話唔對香港絕望

你對而家香港有希望咩

我冇白痴
政府揀人出名嚴格
不如你擔心下 點解我可以同你討論咁耐
見我可以同你討論咁耐
呢樣真係要絕望啦

// 延誤治療9個月,後來喬布斯曾坦言,為選擇另類療法而耽誤診治感到後悔//

正確

醫返好就唔止幾年命啦

咁醫唔好呢?

都唔代表少過7年命

癡線

吊左7年命係事實來

病左都搞得起公司

如果正規西醫醫唔到,得唔得可以令steve job係病的時候咁聰明咁生猛?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞