[第三季][RPG][冒險][一日三千字]亞特蘭蒂斯戰記 第四版

1001 回覆
85 Like 3 Dislike
我而家開始好奇小島南同花音曾經經歷過啲咩故仔。
本來應該會好開心嘅遊戲,但係身邊嘅知己好朋友死完一個又一個,最後得返自己嘅時候,到底玩呢隻遊戲仲有咩意思

btw 賭中咗邊個係25仔,唔使輸身家

佢去左搵錢丫嘛
本來應該會好開心嘅遊戲,但係身邊嘅知己好朋友死完一個又一個,最後得返自己嘅時候,到底玩呢隻遊戲仲有咩意思

輸都係輸10條樹枝

個勢大包圍都似會全賠
估到小島南會死
所以冇 shock 到
反而想知莉莉奈會點用筆錢

就算估到,但小島咁樣死都好感觸
花音死後,一路都冇可以交心的朋友,小島在白境見到咁多舊相識都唔想入去解任,直到見到熊本先入去喪飲就知佢幾咁孤獨。到花音,小島內心係勁想親自解開叛徒之謎,雖然個副本得幾秒,但其實係要等十幾分鐘,莉莉奈試十幾次即係小島等左幾個鐘,而時日無多的小島,心境的轉變,最後成本莉莉奈,遊戲中最後的朋友,他亦清楚莉莉奈只是一隻紙老虎,又口硬心軟,怕自己離開後莉莉奈都會放棄,才有最後要莉莉奈記著是小島救了她的命

哇~~~由毒毒既反應睇得出某幾個巴打對某類型既話題敏感

就好似漫畫銀魂咁,打得好熱血,惡攪其他作品又好搞笑,描寫內心戲都好觸動到人,總有一個要素吸引到人睇落去……。

用銀魂比喻M底篇文會唔會高估左

冇睇過
估到小島南會死
所以冇 shock 到

花音死後,一路都冇可以交心的朋友,小島在白境見到咁多舊相識都唔想入去解任,直到見到熊本先入去喪飲就知佢幾咁孤獨。到花音,小島內心係勁想親自解開叛徒之謎,雖然個副本得幾秒,但其實係要等十幾分鐘,莉莉奈試十幾次即係小島等左幾個鐘,而時日無多的小島,心境的轉變,最後成本莉莉奈,遊戲中最後的朋友,他亦清楚莉莉奈只是一隻紙老虎,又口硬心軟,怕自己離開後莉莉奈都會放棄,才有最後要莉莉奈記著是小島救了她的命

反而上一章感觸啲
小島南鬧熊仔唔俾電郵佢

話說我發現咗個 bug
翻譯蒟蒻係去到安魂之地先解返鎖
咁之前小島南同莉莉奈係點溝通
半秒延遲,一大堆系統訊息像雪片一樣飛來!

「發現新區域:安魂之地。」

「系統提示:好友名單 已解鎖(讀取限定)。」
「系統提示:公會名單 已解鎖(讀取限定)。」

「系統提示:背包功能 已解鎖。」

「系統提示:交易功能 已解鎖。」

「系統提示:組隊功能 已解鎖。」

「系統提示:自動翻譯功能 已啟動。」

「系統提示:好友 小島南 血量剩餘 0%。」

二人呆站在大白鐘旁……互相對望一秒。

「WTF?!!??」二人對着‘鬼影憧憧’的影鎮尖叫。

bug 今日加三千
唔係~只係顯示比你地睇有咩功能啟動左

如果唔係之前系統封鎖左
咁點解要有系統訊息同你講
所有功能已經啟動返
諗一諗,唔對路喎,若果用三粒魂珠可以復活到,咁復活嘅人會去邊?自己服嘅傳送門?

同埋就咁睇都唔難做任,點解之前講到死咗嘅人就返唔到來咁,定係另有內情
估到小島南會死
所以冇 shock 到

從樓主既反應都可以睇得出佢對咩話題敏感

如果唔係之前系統封鎖左
所有功能已經啟動返

因為佢會遇到好多外國玩家,我真係提多一次咁解
諗一諗,唔對路喎,若果用三粒魂珠可以復活到,咁復活嘅人會去邊?自己服嘅傳送門?

同埋就咁睇都唔難做任,點解之前講到死咗嘅人就返唔到來咁,定係另有內情

首先要係生命冊留名,二要有‘殘念’先可以去到亡魂地。
跟住要完成一系列任務先復活到。

隨機分配返去唔同既伺服器
今日仲有冇文

如果唔係之前系統封鎖左
所有功能已經啟動返

因為佢會遇到好多外國玩家,我真係提多一次咁解

但係背包果啲之前都係鎖晒
一定係之前閂咗 先要開返
點睇都係 BUG

其實啲任都幾難做
不過有得課金買線索
咁其實課金 = 無限命
死慣死熟應該可以好快上返嚟
不過冇乜朋友嘅話,要做陌生人任都幾麻煩

其實啲任都幾難做
不過有得課金買線索
咁其實課金 = 無限命
死慣死熟應該可以好快上返嚟
不過冇乜朋友嘅話,要做陌生人任都幾麻煩

有冇玩家每次死咗唔夠12小時,就解完任返生,打極都唔死
假如世上有靈魂天稱,你敢秤一下自己的重量嗎?

莉莉奈握着三顆寶珠,站在人來人往的大白鐘旁邊。

得到甚麼,失去甚麼,她希望有客觀的量度單位告訴自己。

只要敲響白鐘,將寶珠交給油燈者,莉莉奈便可以回到亞特蘭蒂斯。

她冷靜細想,其實小島南只是順水推舟送她一把,是最理性的決定。

但───為甚麼自己如此內疚?

她負了小島南嗎?

不然,小島南有意騙自己。

她害死小島南嗎?

不然,這正是小島南的理想結局。

但───為甚麼自己如此內疚?

她站在大白鐘旁,覺得自己並無資格敲響白鐘。

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

白鬼丁格剛好路過白鐘,看到莉莉奈隻影孤立,哀哀婉傷,已知一二。

「唉~~~~有遇到甚麼好事嗎?」丁格停在莉莉奈身邊,長嘆一口氣,問。

莉莉奈攤開手掌,展示三顆‘魂珠’。

「真快…有一顆是小島南先生吧?」丁格微笑問。

「你怎知道?」莉莉奈暗暗吃驚,難道丁格跟小島南串好了?

「白境為所以快,是因為你了解朋友,才可以完成他的願望。

我曾經遇過一個玩家,重金禮騁跟我組隊。

我進入他的‘白境’後嚇一跳───幾乎上千隻鬼魂正等待他,全部都是他的好
友。

我說:你隨便完成3個不可以嗎?

豈料他只能說出5個名字,其他連名字也忘記了……

相識滿天下,知己無一人。

我還記得其中一個遺願是幫他慶祝生日,但該名玩家連自己好友的生日也忘
記。幫不了,幫不了。

‘該死不活命’。你說該不該死?」丁格笑道。

莉莉奈愁眉苦臉,沒有回應。

「我早知道小島南先生活不過一天,所以特別提醒你們。」丁格聳聳輕肩,笑
說。

莉莉奈本應大怒,心情卻像死水般稠黏,鬱鬱悶悶。

「你叫甚麼名字?」丁格問。

「莉莉奈……」她幽幽回答。

「莉莉奈小姐,來到‘安魂之地’的玩家雖然不少,但活着出去的絕對不多。因為
你們還有最後一個難關要破,也是你們必須再向我買情報的原因。」丁格笑
說。

「哦……」莉莉奈對復活二字已經不感興趣,更不會花錢買情報。

她患得患失的迷茫樣子逃不出丁格的法眼。

「油燈者…是甚麼模樣?」丁格問。

「有刺……黑紅色…」莉莉奈回答。

「刺~哈!不錯不錯。」丁格大笑道。

「有甚麼關係………」莉莉奈有氣無力,問。

「既然有緣相遇,我賣你一個人情吧~~~也是最後一條情報。

將3顆‘魂珠’拋進‘重生池’後……復活的────是油燈者,並非你。

‘油燈者’……正是你‘人格數據’的實體形象。

有刺…泛指心防高的人;

有武器…是暴躁的人;

三頭六臂的異形…是狡猾的人。

它穿過傳送門,便會以‘最後的形像’於‘大組板塊’。

現在你知道野外強大的怪物的由來了吧……

真正復活……你必須令‘油燈者’變回自己的模樣。

要麼你改善自己的缺失…要麼你以強大的信念扭曲它。

‘油燈者’有一個…復活失敗,你便正式GAME OVER。

當然~有‘金身’另作別論,哈哈哈哈。」丁格笑道,不經意露出貼在臂上的殘破
經紙───‘死水文書’。

莉莉奈做夢也想不到,歷盡艱辛,最後的考驗並非鬥智鬥力…而是鬥心的賭命
玩意。

「死去的人,必以強大的信復活。

復活的人,必因強大的信念……變得極端,卻不迷失自我。

所以…這是‘重生’的考驗,並非‘復活’………

莉莉小姐,你有信念及信心承傳小島南先生的意志‘重生’嗎?」丁格微笑道。

莉莉奈怯疚地握着小島南的‘魂珠’,腦裡回播他副本內的說話。

莉莉,我們為誰而活?

我為誰而‘重生’?

「我……將會帶領母服朋友,把你的名字連同紅櫻武士揚名世界……我答應
你!小島!」莉莉奈咬緊嘴唇,奮力敲響白鐘。

油燈者────出現了。

「祝你好運,莉莉小姐。希望我們不會再見面。」丁格淡然一笑,慢步離開‘大
白鐘’。

。。。。。。。。。。。。。。。。。。

「旅人…有事嗎?」油燈者問。

「我要‘重生’………」

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
我們為了生存,忘記了活着的意義。

假如有‘重生’的機會───你能夠善用嗎?

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

淚眼眨眨,莉莉奈雙眼刺痛。

腳掌抓着鬆軟的泥土。

模糊的視線慢慢清晰,是夜晚。

夜晚的紅櫻要塞就在眼前。

她立即低頭查看自己的身體,如舊─────

「我───」莉莉開口說第一句話,眼前跳出多條訊息。

「-重生-」兩隻金字率先閃於眼前。

「成就解鎖-阿蒙德的渡厄考驗。」

「稱號解鎖-回使。」

「技能解鎖:震憾矢 習得進度-0%。」

「技能解鎖:落櫻之速 習得進度-0%。」

「技能解鎖:凝心 習得進度-0%。」

「設計圖解鎖:虎牙‧咬木紅獵弓。」

「系統提示:己進入領土:紅櫻要塞 範圍。」

「我……我回來了。小島!」全身赤裸的莉莉奈內心一陣揪痛,蹲在地上痛
哭。

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

「嗚……嗚~~~~」左邊突然傳來死氣沉沉的嗚咽。

莉莉奈忍着淚眼一望。

「這是─────?!」

一隻滿身都是紅斑的喪屍迎面撲來!

===========================

第十九章-生命的餘火

===========================
「-重生-」兩隻金字率先閃於眼前。

「成就解鎖-阿蒙德的渡厄考驗。」

「稱號解鎖-回使。」

「技能解鎖:震憾矢 習得進度-0%。」

「技能解鎖:落櫻之速 習得進度-0%。」

「技能解鎖:凝心 習得進度-0%。」

「設計圖解鎖:虎牙‧咬木紅獵弓。」

「系統提示:己進入領土:紅櫻要塞 範圍。」

發現地王
睇嚟莉莉奈會去夏城會合土良野
其實有冇五轉係要人死過返生?

稱魂師
不過屍人巴打都冇出現過
馴獸師可唔可以馴服自己隻核凸油燈

稱魂師
不過屍人巴打都冇出現過
馴獸師可唔可以馴服自己隻核凸油燈

佢算係道具
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞