[第三季][RPG][冒險][一日三千字]亞特蘭蒂斯戰記 第四版

1001 回覆
85 Like 3 Dislike
「那麼這個男性呢?從頭到尾完全沒有關係……」小島南問。

伏筆?

伏筆?

女神老公?

伏筆?

女神老公?

其實係樓豬自己 當係彩蛋
小先南白她一眼

加字
冇晒機關冇得討論
mm 快啲嘔啲新嘢出嚟俾大家

諗起聽日又有一萬字就覺得興奮

話說 mm 今日冇去飯局咩
忽發奇想

文姬=艾蕾卡

艾蕾卡其實都係通過左"燃禮"先做到太陽國女皇

而且之前提過同崇火靈童係同時出現

咁應該係太陽國既靈童 唔係文姬啦
再者佢果D 仔女又咩既一回事

btw
想討論點解真子同查曼德交合就會得到神明既力量

查曼德之前都同過唔少女性扑野 但係果D人都冇得到力量

點解真子同佢上床既話就可以有神明力量

我自己鳩估
1. 真子係玩家而其他女性只係NPC 冇辦法得到力量
但以查曼德遊歷大江南北應該都食過唔少"旅人"

2.聖火同聖陽之力 都可以淨化業力,當同查曼德交合聖陽之力真接進入體入既時候會淨化真子身心所有業力其且傳承到神明既力量
M底今日咁勤力
聽日又有一萬字
冇晒機關冇得討論

冇晒機關冇得討論

為咗出文 唔去飯局 好感動
食屎啦,今昨已經出左7000,一陣出埋3000找數

加油樓主bb
岩岩以一個重病既姿態回歸香港
今次個機制設計得幾正,又帶出多一位高神,但個雕塑家咩事,又話唔知個神明係咩,但後來又知佢係高神

條數唔係咁計,今日出完10k,明天一樣可以出10k,冇抵觸的
忽發奇想

文姬=艾蕾卡

艾蕾卡其實都係通過左"燃禮"先做到太陽國女皇

而且之前提過同崇火靈童係同時出現

咁應該係太陽國既靈童 唔係文姬啦
再者佢果D 仔女又咩既一回事

btw
想討論點解真子同查曼德交合就會得到神明既力量

查曼德之前都同過唔少女性扑野 但係果D人都冇得到力量

點解真子同佢上床既話就可以有神明力量

我自己鳩估
1. 真子係玩家而其他女性只係NPC 冇辦法得到力量
但以查曼德遊歷大江南北應該都食過唔少"旅人"

2.聖火同聖陽之力 都可以淨化業力,當同查曼德交合聖陽之力真接進入體入既時候會淨化真子身心所有業力其且傳承到神明既力量

得到傳奇道具:查曼德精子

我地睇得咁興奮
你咁樣掃我地興 於心何忍啊
今次個機制設計得幾正,又帶出多一位高神,但個雕塑家咩事,又話唔知個神明係咩,但後來又知佢係高神

佢只係知道亞柏依個女神既名,唔知樣

一開始佢唔知依個就係亞柏既神像
水神.塞斯
地王.札哈
夜神.納特
火神.赫法米斯
豐饒女神.提勒斯

新成員
幻之女神.亞柏

姐係原本果十一個女人應該都畫做熟女樣
咁個雕塑家都幾撚無辜
俾幅 P 圖佢叫佢畫返真樣

就憑個男人藍色頭髮 我鳩估係夜神 冇痛苦
(又可能係水神 又或者係海蛇又去滾
我諗唔會火神係藍色頭髮咁 yeah 掛
但夜同幻似係會拍拖)

話說文姬會唔會同幻神有啲關係
照計崇火靈童唔會揀錯先係
揀咗咁多年都係文姬嗰年搞錯咗

鳩估環節
如果幻同夜有路
咁夜搞鳩太陽國
幻就搞鳩唐國都好合理

===============================

繼續鳩 UP
如果神同職業有關係
幻神 -> 幻像師
地王 -> 靈媒
火神 -> 騎士
夜神 -> 魔法
豐饒 -> 木靈

話說 MM 好耐冇再出五轉
暫時最接近五轉應該係真子
同埋幅職業圖係咪漏咗工程五轉裝甲師
(我記得我好似掟過幅新圖出嚟但 mm 冇用)

===============================

有巴打問過
冥神.阿蒙德 未必係 地王.札哈
地王札哈,好似係死後世界
總之死咗就會被地王吞 Q 咗
係加奈本書同莉莉奈條線都有提過
但冥神 so far 得查曼德提過
M 底話有機會係流傳以訛傳訛
(不過 MM 信唔過)

地區同神嘅關係

帕倫斯公國
幻神

太陽月亮唐國
(彌法 薩倫克斯堡 麻拉聖湖 撫雲白山 轉神山)
火神夜神打交
地王收屍
豐饒發脾氣
冥神被視為邪神
黑火(業力)嘅黑衣人/文姬

夏洛特城
豐饒女神私生女
海蛇
蘇丹帶住黑色嘅怪物出現過

安魂之地
「『俗世』跟『冥宮』之間的灰色地帶,概不屬於地王.札哈,也不屬於任何一位高
神。」

由呢句可以解讀出冥宮=地王嘅範圍
基本上 confirm 咗冥神=地王
除非住地王住冥宮,然後冥神住係俗世咁 on9

所以最後決定︰

水神.塞斯
地王.札哈
夜神.納特
火神.赫法米斯
豐饒女神.提勒斯
幻之女神.亞柏
BTW 我發覺地圖好重要
M 底可唔可以交出超簡略地圖一張
想知下面呢啲嘅大概位置 0.0
太陽國
月亮國
唐國
夏城
櫻花要塞
新首爾
毒沼澤
太陽國
月亮國
唐國
夏城
櫻花要塞
新首爾
毒沼澤

要時間,我就知道會有果張圖出嚟
太陽國
月亮國
唐國
夏城
櫻花要塞
新首爾
毒沼澤

要時間,我就知道會有果張圖出嚟

加油
巴打嘅總合實在太勁
巴打嘅總合實在太勁

夾雜咗好多鳩 UP

嗰三千呢
等到好眼訓
二人很快來到‘行刑埸’。

‘行刑埸’是一塊平坦的石地,中央有一座沒有頭的雕像,唯一可以分辨的只是胸
前有一朵5瓣花的雕刻。

大批玩家跟潮退時挖蜆的人一樣彎腰尋石。

莉莉奈及小島南不敢怠慢,箭步飆前分頭行事。

不消一會,他們已經造出‘斷魂石’。回到白鐘處打碎‘寶珠’,獲得14‘屍件’。

「要來了喔………」莉莉奈敲打‘白鐘’,油燈者再次出現。

「我們想去‘白境’。」莉莉奈說。

「‘白境’…旅人的遺志…我需要14塊‘屍件’。」油燈者說。

他們收出屍件,油燈者在空中變出白色的傳送門。

「馬上回來了………」莉莉奈嚥下口水,大踏闖進去。

「載入中,請稍候——————————」

他們再次回到純白的空間,所有玩家及NPC也消失得無影無蹤。

「遠處有人!」莉莉奈指着山頭大叫,二人馬上飛過去。

小島南看到鬼魂後立即止步,茫然若失浮在半空。

「木下久美子……………」小島南幽幽道。

「你的好友?!」莉莉奈大吃一驚,說。

「嗯…我跟她有少許交情……」小島南說。

「那麼…我們進入她的‘遺志’吧?」莉莉指着傳送門說。

「其實我對她不甚了解………且看看有有其他人吧。」小先南苦笑道。

他們繼續前行,沿上三個均是小島南的好友。

「你的好友呢?他們一個也未戰死?!」小島南大驚問。

「其實我很後期才加入公會,當時我已經是獨行玩家。來到新世界後便留在要
塞修練,並沒有多少好友。」莉莉奈慚愧道。

小島南終於知道莉莉奈不懂跟別人相處的原因。

「喔!這傢伙———熊本太郎!」小島南停在一隻接近兩米的彪形大漢前方。

「他好強壯……怎死的?!」莉莉奈驚嘆道。

「進去你就知道!哈!」小島南率先踩入傳送門。

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

埸境搖身一變,他們來到一間和式居酒屋裡。

「這裡是……」莉莉奈輕撫着榻榻米疊蓆,看到前方是一大張紅木桌,上面放
滿魚生、壽司、天富羅之類的和食。

「喂~~~~~~~~~~~~~~~!喝啊!」熊田拿着一隻5公升的巨型
啤酒杯說。

「系統提示:在熊田太郎醉前保持清醒。」

「果然~你這傢伙!」小島南一拳打向熊本的鐵皮象臂。

「喝~~~~~~~~~~啊!」他再之舉杯大笑道。

「他已經…死了嗎?」莉莉奈不敢動彈。

熊田舉手投足跟真人無異,只是動作不斷重覆。
「肯定是按照他的‘行動數據’,模擬出來的投影而已。」小島南搭着熊田肩膀,

開懷大飲起來。

「警告:別讓酒杯滿瀉。」

莉莉奈赫見自己的啤酒杯已經漲起來,白泡直流,急忙連喝三大口。

當她放下大酒杯時,莉莉驚覺酒杯不斷自動填滿。

「不會吧……」她對酒精沒有愛,大感苦惱。

那邊廂,小島南自徑自地大飲,搭着知道已經死去的朋友投影大笑,玩得樂也
融融。

「喂………趕快喝完便走吧。別太大意了。」莉莉提點小島南。

「告訴你…我在要塞裡跟這傢伙最要好了!

你知道他怎死的嗎?!喝……喝醉後掉進水坑淹死自己了!哈哈哈哈哈哈哈哈
哈哈!」小島南捧腹大笑,熊田聽到小島南的笑聲後放聲附和,活像兩個吸食
毒品的神經病人一樣。

「喝啊!!!!!!!!」熊田乾了一杯又一杯啤酒。

「喂……你只要維持酒杯不滿瀉便可以了。」莉莉看到小島南沒有節制地大
喝,擔心他會中甚麼‘症狀’。

「這傢伙……只要從胸口紅至頭頂便醉。你也……趕快吧!」小島南開始打
嗝。

莉莉奈維持戰術,只喝半滿,但她已經感到臉頰發燙,聽力輕浮。

「自從…這傢伙死及花音死後………我也沒有跟其他人玩了……」小島南滿臉
通紅,邊吃邊說。

似乎他是懷着聚舊的心情赴會。

「好了……他已經紅至耳根了。你別再喝了。」莉莉奈已經喝了一杯啤酒,發
現酒補充得越來越快。

小島南卻是杯杯乾盡。

最後十分鐘,莉莉奈需要吸着杯緣,不停啜喝才令酒不灑出來。

「你這傢伙……胡胡塗塗死了………唉~~~」小島南突然嘆氣。

房間的氣氛瞬間冷卻下來。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞