[第三季][RPG][冒險][一日三千字]亞特蘭蒂斯戰記 第四版

1001 回覆
85 Like 3 Dislike
改名巴打有冇補充
未得閑重睇
[/quote]
都唔知M底講過關鍵位係咩,完全冇方向
出得最多係真子線,當住伏都在真子線先,現在未知的是真子見到肥蛆後的職業提示:收服 XXXX,肥蛆靈童說有聖火加護,之前靈童用白火救真子時給予無物buff,火抗+聖屬。當住條蟲都是聖+火。問題是肥蛆本身已經是聖+火屬還是吃了鳳凰羽毛後才改變屬性?

第二個??是靈童的名字。用綠萊做例子,觸發劇情就車伕>綠萊,再觸發劇情就綠萊>御風者.綠萊。靈童的名字應該曾經出現?知道真正名字又對故事有咩影響呢?

大王子中左高山症去崇火廟休息,廟中堅畫第一部份一個白衣小孩帶一班人遊山玩水,第二部份黑白衣人打成一團,白衣人用火,黑衣人拿水壺,第三部份只有一個火盤,黑衣人用水壺好明顯係想弄熄聖火,應該係講阻止引火儀式不讓靈童到轉神山點火盤,而在聖火廟靈童向真子講解崇火教時,說過聖火復燃的時代,三隻聖獸會降臨世上守護聖火,這應該是文姬想阻止的理由之一?
改名巴打有冇補充
未得閑重睇

出得最多係真子線,當住伏都在真子線先,現在未知的是真子見到肥蛆後的職業提示:收服 XXXX,肥蛆靈童說有聖火加護,之前靈童用白火救真子時給予無物buff,火抗+聖屬。當住條蟲都是聖+火。問題是肥蛆本身已經是聖+火屬還是吃了鳳凰羽毛後才改變屬性?

第二個??是靈童的名字。用綠萊做例子,觸發劇情就車伕>綠萊,再觸發劇情就綠萊>御風者.綠萊。靈童的名字應該曾經出現?知道真正名字又對故事有咩影響呢?

大王子中左高山症去崇火廟休息,廟中堅畫第一部份一個白衣小孩帶一班人遊山玩水,第二部份黑白衣人打成一團,白衣人用火,黑衣人拿壺,第三部份只有一個火盤,黑衣人用水壺好明顯係想弄熄聖火,應該係講阻止引火儀式不讓靈童到轉神山點火盤,而在聖火廟靈童向真子講解崇火教時,說過聖火復燃的時代,三隻聖獸會降臨世上守護聖火,這應該是文姬想阻止的理由之一?

睇睇下有種奧運傳聖火嘅 feel
靈童叫六口咪嚇撚死你
不過我諗靈童真名應該未出見過?
死咗而又重要嘅新世界 NPC 暫時好似未見有
同埋就算復活咗都唔會叫返同一個名啦

肥蛆真係好迷
到底係火盤邊執條蟲點解會識長大
如果真係鳳凰幼體,一陣唔覺俾幾條紅蟲吞 Q 咗咪玩完
除非原本有一大堆綠蟲
然後有人特登放啲紅蟲嚟食佢地㗎姐
我覺得佢本身應該都有火屬
但聖屬似係食返嚟
唔知食晒成條會點呢

=============================

睇多次發現月神跑馬輸咗俾火神
然後綠萊有隻火馬

十二火衛有的回歸‘聖火’,有的離開王城創教
似係講緊太陽騎士呢一支

「轉神山、唐卡拉王城……這個……不就是彌法嗎?!」查曼德按着真子破解
出來的座標找到對應‘彌法’位置的小城,甚至薩倫克斯堡也以‘小屋’代表,在壁
畫上顯露無遺。

睇返壁畫,畫嗰陣兩個大城仲係小屋同小城
姐係話時序可能係咁(紫色字不確定)︰
1. 有唐加拉王國、奧蘭多爾王國、卡伯萊斯王國
?. 唐國皇帝娶咗文姬,生咗個仔
?. 唐國太子燒死咗
?. 唐國內亂
?. 十二火衛平定唐國內亂
?. 唐國鎖國 (同時每年搞一次跑馬比賽)
?. 十二火衛有人離國創教

2. 奧蘭王去西天取經修成太陽國教
3. 月神派出三個先知搞亂檔
3. 奧蘭王強姦未成年少女不遂,被修得月神教嘅卡伯人民攻打
4. 戰火四處,地神/冥神札哈食靈魂食飽飽
5. 豐饒女神冇份食發脾氣,四圍打殺草水
6. 其他高神介入,兩國和好
7. 後來奧國又滅咗卡國,卡國扮人類起咗條村做礦工 (月神應該訓着咗)
8. 主角團解放月神族,依家又打到奧國退守彌法

題外話
豐饒女神個私生女係夏洛特城嘅公主
海蛇同水神打交,跟住勾搭咗夏洛特
火鑽係海蛇送俾夏洛特嘅訂情信物
如果係咁,海蛇又係邊個高神嘅手下
唔同水神同海神係兩個神咁on9?
好想知蘇丹帶住嘅黑色怪物又屬於邊個神

暫時好似得呢幾個︰
水神.塞斯
地神.札哈 (查曼德口中嘅冥神/閰王)
夜神.納特
火神.赫法米斯
豐饒女神.提勒斯

其實都出咗差唔多一半

利申︰神話控
改名巴打有冇補充
未得閑重睇

大王子中左高山症去崇火廟休息,廟中堅畫第一部份一個白衣小孩帶一班人遊山玩水,第二部份黑白衣人打成一團,白衣人用火,黑衣人拿壺,第三部份只有一個火盤,黑衣人用水壺好明顯係想弄熄聖火,應該係講阻止引火儀式不讓靈童到轉神山點火盤,而在聖火廟靈童向真子講解崇火教時,說過聖火復燃的時代,三隻聖獸會降臨世上守護聖火,這應該是文姬想阻止的理由之一?

睇睇下有種奧運傳聖火嘅 feel
靈童叫六口咪嚇撚死你
不過我諗靈童真名應該未出見過?
死咗而又重要嘅新世界 NPC 暫時好似未見有
同埋就算復活咗都唔會叫返同一個名啦

肥蛆真係好迷
到底係火盤邊執條蟲點解會識長大
如果真係鳳凰幼體,一陣唔覺俾幾條紅蟲吞 Q 咗咪玩完
除非原本有一大堆綠蟲
然後有人特登放啲紅蟲嚟食佢地㗎姐
我覺得佢本身應該都有火屬
但聖屬似係食返嚟
唔知食晒成條會點呢

睇多次發現月神跑馬輸咗俾火神
然後綠萊有隻火馬

十二火衛有的回歸‘聖火’,有的離開王城創教
似係講緊太陽騎士呢一支

「轉神山、唐卡拉王城……這個……不就是彌法嗎?!」查曼德按着真子破解
出來的座標找到對應‘彌法’位置的小城,甚至薩倫克斯堡也以‘小屋’代表,在壁
畫上顯露無遺。

睇返壁畫,畫嗰陣兩個大城仲係小屋同小城
姐係話時序可能係咁(紫色字不確定)︰
1. 有唐加拉王國、奧蘭多爾王國、卡伯萊斯王國
?. 唐國皇帝娶咗文姬,生咗個仔
?. 唐國太子燒死咗
?. 唐國內亂
?. 十二火衛平定唐國內亂
?. 唐國鎖國 (同時每年搞一次跑馬比賽)
?. 十二火衛有人離國創教

2. 奧蘭王去西天取經修成太陽國教
3. 月神派出三個先知搞亂檔
3. 奧蘭王強姦未成年少女不遂,被修得月神教嘅卡伯人民攻打
4. 戰火四處,地神/冥神札哈食靈魂食飽飽
5. 豐饒女神冇份食發脾氣,四圍打殺草水
6. 其他高神介入,兩國和好
7. 後來奧國又滅咗卡國,卡國扮人類起咗條村做礦工 (月神應該訓着咗)
8. 主角團解放月神族,依家又打到奧國退守彌法

題外話
豐饒女神個私生女係夏洛特城嘅公主
海蛇同水神打交,跟住勾搭咗夏洛特
火鑽係海蛇送俾夏洛特嘅訂情信物
如果係咁,海蛇又係邊個高神嘅手下
唔同水神同海神係兩個神咁on9?
好想知蘇丹帶住嘅黑色怪物又屬於邊個神

暫時好似得呢幾個︰
水神.塞斯
地神.札哈 (查曼德口中嘅冥神/閰王)
夜神.納特
火神.赫法米斯
豐饒女神.提勒斯

其實都出咗差唔多一半

利申︰神話控

札哈唔係地王咩
哇~~~~~~~ 聽日一萬字,走數負皮我

留名

10K字
但你唔好將今晚嗰更23:XXX變做明天的3:XX出阿
咁今日d 文呢?
睇完火燒巴篇補充,又諗多左少少,壁畫的黑衣人是用水壺的,把火撲滅所以是弒火者,而用水壺亦很配合當時反崇火派人仕的身份:貴族和自由人,一群不使用崇火教力量的人

但為何現在的黑衣人是用業火,業火同聖火應該是同一樣的存在,只是一正一反。

而崇火教那三層輪迴,最外層十二格全部都是地獄,就是有業的個體要在地獄受難洗業,把業洗清才到中間六格投胎轉世成為生命體誕生世上,再修功德就到最入的三格,之後就得道。

照這個輪迴來看,能夠以業火之力來重生於世應該是沒可能,所以靈童先咁震驚。而文如初招供時說文姬已經不是為報仇咁簡單,而係阻止到引火就可以變成最強,因為只有聖火可以抵消業火?弒火者又如何學會使用業火?
唔係,我聽日有飯局,聽日如常,後日先10k 真係要mark低時間
唔係,我聽日有飯局,聽日如常,後日先10k 真係要mark低時間

我真係專登check時間表呀 咪咁,遲一日
瘟疫果隻老鼠唔係對眼識發紅光咩🔥仲有狐狸係咩生肖
忽發奇想

文姬=艾蕾卡

艾蕾卡其實都係通過左"燃禮"先做到太陽國女皇

而且之前提過同崇火靈童係同時出現

真係要屌
休息2日 之後第三日話出1萬
係識玩架wo
仲要只係講話出1萬
之前都可以聽住先
而家聽住先都假
得啦 明架wo
識玩識玩

準備負評
唔係休息,聽日飯局照出文
以前有文陪我起身番工
有文陪我食午餐
有文陪我收工
仲有文陪我訓覺

而家冇喇冇喇

咩都冇哂喇

以下開放負評
以前有文陪我起身番工
有文陪我食午餐
有文陪我收工
仲有文陪我訓覺

而家冇喇冇喇

咩都冇哂喇

就好似失戀咁,突然冇咗啲嘢陪伴係你我身邊,唉
二人的鬼魂眨眼間飄到地平線的盡頭,到達‘影鎮’。

透明的屋子全是頹垣敗瓦,未見一人。

然而,一個巨形白鐘坐落在死寂的影鎮中央。

上面寫滿經符,鐘底以大釘加固,似乎沒有人能夠撼動大鐘。

「旅者,全心全意……以‘復活的意志力’敲打‘白鐘’吧……」油燈者再次出現,
說。

莉莉奈二話不說,一拳敲下去!

噹~~~~~~~~~~~~~~~~~~

她消失了………

小島南暗暗吃驚,但水裡水裡去,跟隨莉莉奈向金鐘打出一拳!

噹~~~~~~~~~~~~~~~

二人跌入一片純黑之中。

「正在載入,請稍侯…………………………」

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

「對對對!就在那邊………」

「我昨天嘗試了……沒用的。」

「那個任務挺簡單啊……為甚麼沒有人做?」

……………………接下來是一陣熱鬧如市集的聲音。

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

良久過後,二人再次感受到重力。

張開雙眼,他們仍然在大白鐘旁邊——————身邊卻多了數千隻‘野鬼’。

有的在聊天、有的在查看告事板、有的在趕路。

野鬼都有一個共通點—————全部都是活靈活現的人物!

他們身上或穿布衣、皮甲,腰掛配劍或魔杖………

半秒延遲,一大堆系統訊息像雪片一樣飛來!

「發現新區域:安魂之地。」

「系統提示:好友名單 已解鎖(讀取限定)。」
「系統提示:公會名單 已解鎖(讀取限定)。」

「系統提示:背包功能 已解鎖。」

「系統提示:交易功能 已解鎖。」

「系統提示:組隊功能 已解鎖。」

「系統提示:自動翻譯功能 已啟動。」

「系統提示:好友 小島南 血量剩餘 0%。」

二人呆站在大白鐘旁……互相對望一秒。

「WTF?!!??」二人對着‘鬼影憧憧’的影鎮尖叫。

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

他們戰戰競競地穿過‘鬼群’,想到影鎮外冷靜下來。

「躲開躲開躲開~~~~~~~~~~~~~!」突然有一大隊鬼隊從左邊衝
來,把莉莉奈撞到半天高。

她雖然沒有受傷,卻幾乎嚇得魂飛魄散。

「為甚麼……他會撞到我們?!」小島南接着從百米高空摔下來的莉莉,驚

道。
「我們復活了嗎?!」莉莉奈左顧右盼,馬上對這個幻想破滅。

「你好……請問你知道我們在哪裡嗎?」小島南問樹下正在等人的鬼魂。

「我們在‘安魂之地’啊~你沒有看到‘系統提示’嗎?」鬼魂笑道。

「系…系統,你知道系統存在?!那麼你……你豈不是……」二人齊聲顫抖
問。

「玩家,沒錯。」鬼魂笑道。

「你是玩家!那麼這裡的鬼全部也是………玩家?!」莉莉奈驚問。

「沒錯,歡迎來到地下世界。」鬼魂打開手臂說。

二人瞬間摸清了整個鬼鎮的底細———鬼魂之國,戰死玩家的世界!

「這麼多人………死了……」莉莉奈目瞪口呆,看着數百隻鬼魂彼此重疊,變
成看不穿的透明肉牆。

「不………戰死的人遠比這裡多。我們只是隨機進入同一個‘時空’而已。只
有‘鎮魂金身’的人才可以看穿其他時空。」鬼魂說。

「‘鎮魂———」莉莉奈立即追問,卻被小島南叫停。

「抱歉我們喋喋不休~未請教高姓大名?我是小島南,她是莉莉奈。我們是亞
洲組的玩家。」小島南使出風哨子的探情技巧,開始搏取鬼魂的信任。

「我是佩琪,美國玩家,nice to meet you.」佩琪跟小島南握手。

小島南感受到對方的體溫及手掌柔軟的觸感———原來握手是多麼幸福的一件
事。

「你們死了多少天?」佩琪問。

「5天左右吧……我們也不清楚。」小島南苦笑回答。

「要是你們有問題,可以到在鎮內問一隻黑色的青蛙,它會解答你所有問題,但你要先餵它吃‘碎魂’。但注意喔~那隻黑蛙每12小時才會出現一次,每次只
答100條問題。所以玩家都爭先恐後去問。」佩琪指着剛才那群心急如焚的
玩家苦笑。

「你在等甚麼?」莉莉奈每到陌生環境總是保持警惕,問。
「朋友啊~我們狩獵‘魔牛’時被撞死了。我正等他上線解任務。」她說,突然掀起布衣,赫見一個直穿心臟的血洞。

二人嚇得連環後退,驚呼連連。

「你們呢?怎死的?」佩琪問。

「我們大組被俄羅斯人攻打……我們守城時戰死了。」小島南回答。

「喔~~~~難怪最近多了很多日本鬼魂。對了!要是你們想盡快復活便抓緊
機會了!」佩琪突然說。

「為甚麼?!」二人異口同聲追問。

「當戰死的玩家最後也無法復活,他們殘存的意志便會封存在‘白境’內。‘白
境’裡只會顯示你認識的玩家,你很容易便可以完成他們的心願,得到‘聚魂寶
珠’然後復活。」佩琪笑道。

「怎去白境?!」二人已經進入佩琪的節奏,連番追問。

「‘白境’……只有‘油燈者’才可以帶你去。但它需要極大量的‘碎魂’才願意打
開‘白境之門’。所以你要懂得完成NPC的任務。然而………你去找丁格就會得
到一切NPC的情報了~」佩琪似乎毫無保留,把一切情報供出,似乎沒有甚
麼大不了。

「不知道她可不可信………」莉莉奈猶豫道。

變成鬼魂後五官特別敏銳,佩琪當然聽到莉莉奈這番說話。

「剛才你想問‘鎮魂金身’的事吧?丁格便是擁有‘鎮魂金身’的玩家,他已經在冥
界流浪大半年。現在靠賣NPC情報,每天可以賺近千玩現金啊。」佩琪笑
道。

「半年?!他沒有消失嗎?!」二人腦海中太多問題,只能逐一追問。

「‘鎮魂金身’———可謂亞特蘭大蒂斯最罕有及珍貴的一種道具………。只有身
上懷着擁有‘鎮魂金身’效果的道具死亡,敵人便無法破壞你的屍體。玩家的意識
將會永遠留在‘安魂之地’,直到復活為止。

同時‘鎮魂金身’的玩家可以看穿不同‘時空’。每天來自世界各地戰死的玩家交換
情報,他已經不愁衣食了。」佩琪搖頭佩服丁格的生意頭腦。

原來………還有這麼極端的遊玩方法……

二人謝別佩琪,來到山丘上希望看到丁格的出現。

果然皇天不負有心人————就在小魂丘上,他們看到近百隻鬼魂正排隊問一
隻白鬼情報。

那隻白鬼明體擁有更實體化的身體,修行比其他鬼魂高。

他就是丁格!
有文
死左都有得搵錢
真係op
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞