其實有幾多人知Apple Pay係咩?

845 回覆
443 Like 26 Dislike
就係因為八達通發展得太好,令到八達通唔想同現代科技合作
成也風雲敗也風雲
我反而覺得兩間公司唔會同對方分享,邊個抽邊個水根本傾唔埋欄

再offtopic講某啲巴打話非接觸式俾錢慢,我想講其實如果間鋪連線快既(最佳例子:麥當勞)用八達通同apple pay時間根本接近一樣。至於平時超市果啲唔係因為拍卡/apple pay慢,而家因為要印多兩張單果下慢,其實早就應該可以揀出唔出單啦。
成個apple wallet idea好正,搭飛機都用佢唔洗print機票,反而係d地勤唔知咩黎
利申成日用apple pay買m記
又嚟世界大戰

八達通唔經電話,比人hack 嘅機會低,而盜用到嘅錢都唔會多。

Apple pay
又連信用卡又連銀行戶口,比人盜用就仆硬街。

1. apple pay唔會連到你saving account
2. 盜用信用卡十幾年前已經有,咁驚唔好申請

如非必要我真係唔會上網用信用卡買野
盜用信用卡十幾年前就有,但而家係講緊你連咗落去個電話度而部電話比人hack 咗,兩樣野性質不同

唔好咁老土啦, 你用apple pay畀錢比起現實用信用卡/銀行ATM更難畀人盜用, 點解?

舊式網上信用卡交易, 打左信用卡號碼同valid date, 入埋CCV, 其實就會過, 當然係危險D, 但依家大部份商戶都support master card validation 同 visa card validation, 即係需要用OTP (One time password) 或者double password (HKID and brithday), 試問偷左你信用卡號碼又有咩用?

又講返網上交易, apple pay既話係需要用touch ID (當Face ID無道先), 去authorize一個encrypted token去apple server度decrypt, 中途就算有人偷左你個token都係無用, 因為encrypt左係打唔開, 而係呢條public線路入面關於你credit card既資料都係encrypt, 談何唔安全? 現實既apple pay交易也是一樣, 所以就唔多講

但點解我話比現實信用卡/ATM卡交易更安全?
1. 信用卡交易只需簽名而非密碼, 但商戶好少會去核實簽名係咪同信用卡背後果個簽名一樣
2. 大部份商戶部機仔都support 晶卡, 比較安全, 但其實一樣support 磁帶. 由於磁帶資料根本唔係encrypt, 畀人偷資料機會更高
3. 晶片信用卡同apple pay比少左一套biometric authentication, 所以apple pay保密程度更高
4. 網上交易後銀行會send sms去你部電話度做acknowledgement, 反而現實信用卡交易係無, 除非不尋常地大額, 或者係外地忽然大量簽帳, 但至少唔會每單交易都有acknowledgement

十幾年前思想係有你信用卡號碼等於可以偷黎買好多野, 但時代係會進步既, 現代既信用卡就算你有個number都唔代表你可以做D咩
btw, 八達通我屌你老母

獨市生意

專登同*** pay合作
一個都唔知有無人用嘅電子支付

梗係想連到八達通
等多啲人裝三叔pay 甚至轉用三叔
btw 其他android機用唔用到三叔pay
btw, 八達通我屌你老母

獨市生意

專登同*** pay合作
一個都唔知有無人用嘅電子支付

梗係想連到八達通
等多啲人裝三叔pay 甚至轉用三叔
btw 其他android機用唔用到三叔pay

唔得,3叔pay仲要新機先用到
成個apple wallet idea好正,搭飛機都用佢唔洗print機票,反而係d地勤唔知咩黎

你指boarding pass?
咁你裝該航空公司嘅app都做到,甚至email連QR code

呢家好多知啦

講開Apple Wallet既機票,我反而覺得有少少多餘

正常程序係:網上登機〉電郵登機証〉show電郵俾地勤
用Apple Wallet程序:網上登機〉電郵登機証〉電郵搵"Add to apple wallet"> show apple wallet俾地勤

其實咪差唔多...

反而我覺得tripcase嗰種自動提示自動set好calendar嘅功能仲實際
又嚟世界大戰

八達通唔經電話,比人hack 嘅機會低,而盜用到嘅錢都唔會多。

Apple pay
又連信用卡又連銀行戶口,比人盜用就仆硬街。

又有一個唔明

我有錯你可以澄清糾正,唔係一句撻埋嚟。咁樣對討論有咩幫助呢

你咪中哂我一開始我講果d,係你唔好一句撻埋嚟就世界大戰,連up咩都唔知

絕大部份人一開始都係唔識而且唔會專登去google,你咁樣討論你不如自己同啲識嘅人慢慢去討論/圍爐

痴鳩線,我撚叫你google,我一開post已經講左,係你唔明仲講緊八達通vs apple pay,唔明仲要屌柒人真係好野
我本身就用緊iphone6+日版aw s2
suica開心使用中
不過我就冇留意aw s3既消息
想問係咪同iphone8一樣 唔限死日版先用到suica了

講開Apple Wallet既機票,我反而覺得有少少多餘

正常程序係:網上登機〉電郵登機証〉show電郵俾地勤
用Apple Wallet程序:網上登機〉電郵登機証〉電郵搵"Add to apple wallet"> show apple wallet俾地勤

其實咪差唔多...

正常係app check in,add to wallet,show 地勤
大哥講咁耐仲apple Pay vs 八達通,根本就係我一開始講果d人

再offtopic講某啲巴打話非接觸式俾錢慢,我想講其實如果間鋪連線快既(最佳例子:麥當勞)用八達通同apple pay時間根本接近一樣。至於平時超市果啲唔係因為拍卡/apple pay慢,而家因為要印多兩張單果下慢,其實早就應該可以揀出唔出單啦。

即係如果係間鋪連線慢的話,用八達通會方便啲。咁站在用家立場,點都係八達通好啲啦

如果唔需要實體單
而係可以拍完乜乜pay就自動喺電話show張單出嚟,你話幾好
不過呢樣就更複雜,現實上應該做唔到
我本身就用緊iphone6+日版aw s2
suica開心使用中
不過我就冇留意aw s3既消息
想問係咪同iphone8一樣 唔限死日版先用到suica了

係8,x,aw3都再冇限制
Apple Pay其實係手機/Apple Watch功能而唔係一張卡可以入錢or信用卡咁借錢比你用

有人用Apple Pay同八達通比,其實佢知唔知八達通肯去做,其實Apple Pay 係可以包埋八達通

有人話Apple Pay 拍果部機慢,其實係關paywave同間舖事,如果用FeliCa chips都可以做到八達通咁秒過.....

驚d人唔明,quote番po頭先

咁你裝該航空公司嘅app都做到,甚至email連QR code

呢個我知,咁唔通裝晒咁多間航空公司嘅app咩,有d又要用data又慢,一個apple wallet攪掂晒好過啦
有時有d唔compatible apple wallet嘅我都係直接screenshot張機票同個code算

即係如果係間鋪連線慢的話,用八達通會方便啲。咁站在用家立場,點都係八達通好啲啦

錯哂,信用卡有優惠點解唔用信用卡俾?(例如超市買滿幾多回幾多果種,我未見過八達通有過類似既優惠)

如果唔需要實體單
而係可以拍完乜乜pay就自動喺電話show張單出嚟,你話幾好
不過呢樣就更複雜,現實上應該做唔到

我7仔,美心買野出綠燈就同收銀講唔要單,之後就取野走,係超市D c9收銀唔比

又唔係完全冇好處

入登機証入Apple Wallet用有個notification提你幾點上機,仲係上機前都熄唔到。其實幾有用,因為係禁區唔洗成日留意指示牌

但講開print登機証,我應該起碼兩/三年都冇print過登機証,心諗print黎做乜鳩 反正可以係手機搵到

我古老
我鍾意舊式登機證
入閘會搣嗰種
感覺先似去緊旅行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞