其實有幾多人知Apple Pay係咩?

845 回覆
443 Like 26 Dislike
八達通就係多人用
大家都慣撚左用卡嘟
先唔想玩apple pay比apple賺
Apple Pay會收發卡銀行錢,咁發卡銀行會收邊個錢

年費囉
未用過信用咭?

年費囉
未用過信用咭?

仲有租機費,每次交易又抽d

年費囉
未用過信用咭?

咪on9,依個年代有幾多間銀行真係實收你年費
未用過信用卡?

年費囉
未用過信用咭?

次次都waive架喎
討論下apple pay係咩野,可以加咩野功能吸引人用。

我調返轉頭諗有咩方法可以加快d 商戶交易連線時間好似仲好

至少要換晒寬頻 (百佳用 AE/銀聯仍然係電話線)
舖頭餐廳裝無線卡機
先有機會令 Apple Pay 普及

唔知呢度有冇人用過*** pay啦,*** pay好似係可以直接拍落個碌卡機度,只要收信用卡嘅地方就用到,我未用過就唔知速度係咪同碌卡一樣,不過個人覺得幾方便,冇Apple/Android Pay地方都用到

不過香港未見過有人用

apple pay係睇機?
因為有d信用卡機內置左contactless function
百佳用apple pay or拎卡嘟都係拍落碌卡部機度

本身冇內置or本身卡機佢收得埋就會放多部contactless出黎

年費囉
未用過信用咭?

所以咪話羊毛出自羊身上
好多人覺得收呢啲租機費、交易費用係萬惡
人地做生意架
冇錢賺佢做乜要整個平台畀你畀錢?
人地租畀你係商業級嘅器材
貴都貴得有道理
點解香港隧道唔比用 apple pay 的卡而一定要用實體 card?

外國隧道 d 自動收費可以做到80 kmh 直沖收費站都如常收費
apple pay 應該冇咩可能做到
點解香港隧道唔比用 apple pay 的卡而一定要用實體 card?

外國隧道 d 自動收費可以做到80 kmh 直沖收費站都如常收費
apple pay 應該冇咩可能做到

同埋香港做到既話應該隧道口會狂炒車
iPhone 8 有felica係咪直接可用八達通sim/裝入apple pay?
電話無電上唔到網點算
咁錢從何來?
香港啲信用卡下下waive你年費
外國好多冇呢支歌仔唱
銀行戶口要收月費

有人唔係準時還款,銀行賺息
每單交易銀行又可以收手續費

呢兩舊數夠大的話咪可以唔收年費都有賺
始終年費係消費者既成本
唔收的話可以吸引多啲人用張卡

記得有調查做過 香港人係特別對信用卡既優惠/回贈等等敏感 揀卡會好注重每張卡有咩回贈有咩優惠等等

加上咁多間銀行咁多信用卡揀, 可以"東家唔打打西家", 邊間收年費就cut邊間轉第間

成個apple wallet idea好正,搭飛機都用佢唔洗print機票,反而係d地勤唔知咩黎

講開Apple Wallet既機票,我反而覺得有少少多餘

正常程序係:網上登機〉電郵登機証〉show電郵俾地勤
用Apple Wallet程序:網上登機〉電郵登機証〉電郵搵"Add to apple wallet"> show apple wallet俾地勤

其實咪差唔多...

現實係如果冇行李機艙的話可以直接用Apple wallet 入禁區上機
Suica 係咪可以用埋apply pay之類 增埋值?

睇黎真係冇咩人知Apple pay係咩...
Suica可以加入Wallet,比果陣就叫Apple pay
增值可以用credit卡同去便利店用電話增

係可以用 Apple Pay 增值

如果用番張Suica增值張Suica會點?
咁錢從何來?
外國好多冇呢支歌仔唱
銀行戶口要收月費

始終年費係消費者既成本

記得有調查做過 香港人係特別對信用卡既優惠/回贈等等敏感 揀卡會好注重每張卡有咩回贈有咩優惠等等

加上咁多間銀行咁多信用卡揀, 可以"東家唔打打西家", 邊間收年費就cut邊間轉第間

香港消費者係唔鍾意明碼實價
鍾意將啲收費滲來滲去甚至搵埋其他人一齊承擔自己見唔到先開心

啲租機費咁貴就係因為要俾咁多優惠回贈出嚟又個個唔肯俾年費
結果銀行就問商戶收
商戶一係就唔用一係就打返落標價度
用cash果啲人就無辜分擔埋你果份
小店用唔起跟住啲人又問點解唔係度度都收卡咁落後
呢啲真係要問下消費者自己
睇咗咁耐文章,有部份人個思維仲係停留係20年前

例如有啲人講完跟住又同你講「假設個情況」點樣點樣真係好悶

你估你諗到嘅假設人哋就諗唔到?

香港
咁錢從何來?
外國好多冇呢支歌仔唱
銀行戶口要收月費

始終年費係消費者既成本

香港消費者係唔鍾意明碼實價
鍾意將啲收費滲來滲去甚至搵埋其他人一齊承擔自己見唔到先開心

啲租機費咁貴就係因為要俾咁多優惠回贈出嚟又個個唔肯俾年費
結果銀行就問商戶收
商戶一係就唔用一係就打返落標價度
用cash果啲人就無辜分擔埋你果份
小店用唔起跟住啲人又問點解唔係度度都收卡咁落後
呢啲真係要問下消費者自己

呢啲係心理係人性
咁講啦 收商戶錢點都好過直接收消費者錢
信用卡年費(假設你要畀,冇得waive)你碌幾多都係畀一個定額,但向商戶收費就係按百分比,即係你買嘢先要畀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞