其實有幾多人知Apple Pay係咩?

845 回覆
443 Like 26 Dislike
點解會有成班戇鳩仔話想apple pay加入八達通 鬼唔知apple pay喺個媒介咩 八達通有一個直接嘅好處就係唔需要認證吖嘛 直接攞起拍入去就ok 你話日後手機的nfc反應時間快啲就話啫 而家呢就不了

好似有得set 唔洗驗證

講真,要指紋解鎖/ faceid/ pw 解鎖嘅我都反對引入
肯銀定成班仆街係度磨手指

最好強制唔洗驗證,講真實體八達通卡本身都冇驗證

要驗證啲人就喺度磨磨磨 其實最好就應該可以選擇連mon都可以唔使開 咁就快好多啦

suica 好似真係唔洗驗證
同實體卡一樣一隊埋去就嘟
app 都唔洗開

點樣即時報銷?

自動cut卡,按金自動退落張虛移卡度

technically點做到先?

其實係已經做到

你點樣remote cut卡?

當開張新卡咪得囉,洗乜攪咁多野
唔好真係當50蚊好多錢啦,八達通真正賺既係每次交易既手續費,唔通真係諗住靠開卡時果50蚊過世咩

個人學生八達通/巴士港鐵機場員工卡到時入唔入到
又要出相同名認人、比人炒又退唔返比公司

依d根本唔係八達通既主流用途,電話化係主要解決付款既問題,同埋電話化後唔代表唔再出實體卡
個人認證既野留返比it狗諗掂佢啦,反正都係小問題,亦唔難解決
冇電點算呀!
又咪要帶實卡!
除世界上有唔識冇電既手機我地香港人先會考慮用

你驚冇電咪帶撚住張實體卡囉
有人用槍指住你逼你用 Apple Pay?

依加問題係我想唔帶實卡都唔撚得呀

點解都仲係咁多人唔明

整左Apple pay就兩種方式都俾到錢
同而家可以用八達通俾又得,現金又得一樣
你鍾意拎咩俾錢咪拎咩囉

八達通唔同credit card
冇可能同實體卡共存

但冇人逼你一定要入8達通落手機架
佢唔會出左手機入到卡就一次過cut晒實體卡,有得你揀架

同一張八達通唔可以同時用到實體卡同加落Apple Pay
技術上唔可能
冇電點算呀!
又咪要帶實卡!
除世界上有唔識冇電既手機我地香港人先會考慮用

你驚冇電咪帶撚住張實體卡囉
有人用槍指住你逼你用 Apple Pay?

依加問題係我想唔帶實卡都唔撚得呀

點解都仲係咁多人唔明

整左Apple pay就兩種方式都俾到錢
同而家可以用八達通俾又得,現金又得一樣
你鍾意拎咩俾錢咪拎咩囉

八達通唔同credit card
冇可能同實體卡共存

但冇人逼你一定要入8達通落手機架
佢唔會出左手機入到卡就一次過cut晒實體卡,有得你揀架

同一張八達通唔可以同時用到實體卡同加落Apple Pay
技術上唔可能

Apple pay上獨立一張電子化既新卡
去客戶中心攪
外國有得用visa 直接入張debit card
大部分鋪頭都有contactless 出街食野 買餸 普通消費 都可以用電話嘟
香港Apple Pay 就on99淨係可以入credit card

如果同你講提款卡都得呢

外國出埋提款卡落Wallet
Do ATM 禁到錢?

NCR 有出nfc atm

https://www.ncr.com/company/blogs/financial/plateau-productivity-nfc-landed
三藩巿矽谷都唔知有無兩成收信用卡既地方會用到APPLE PAY
可以唔帶現金淨用信用卡, 但係唔可以淨用APPLE PAY 囉
請問有無巴打入過日本張suica card?
增值係咪都要用實卡係機入?
Apple Pay 真係好方便 但如果d retailer 可以直情recipes 都唔出會更加快
如果有埋八達通真係一流
點解會有成班戇鳩仔話想apple pay加入八達通 鬼唔知apple pay喺個媒介咩 八達通有一個直接嘅好處就係唔需要認證吖嘛 直接攞起拍入去就ok 你話日後手機的nfc反應時間快啲就話啫 而家呢就不了

好似有得set 唔洗驗證

講真,要指紋解鎖/ faceid/ pw 解鎖嘅我都反對引入
肯銀定成班仆街係度磨手指

最好強制唔洗驗證,講真實體八達通卡本身都冇驗證

要驗證啲人就喺度磨磨磨 其實最好就應該可以選擇連mon都可以唔使開 咁就快好多啦

suica 好似真係唔洗驗證
同實體卡一樣一隊埋去就嘟
app 都唔洗開

唔洗touchid,換卡先要

點樣即時報銷?

自動cut卡,按金自動退落張虛移卡度

technically點做到先?

其實係已經做到

你點樣remote cut卡?

當開張新卡咪得囉,洗乜攪咁多野
唔好真係當50蚊好多錢啦,八達通真正賺既係每次交易既手續費,唔通真係諗住靠開卡時果50蚊過世咩

按金果筆錢夠佢滾大幾倍呀

幾倍又點?滾夠10倍都唔係靠佢開飯啦,果50蚊按金叫有得賺時賺盡佢咁解
當八達通收1%,用夠5000佢就賺50啦
我1個月食飯加車費都2-3千,當係我大使,當普通人1個月用1000,都係5個月就賺到50。所以唔好真係當八達通公司睇50蚊睇到咁大
外國有得用visa 直接入張debit card
大部分鋪頭都有contactless 出街食野 買餸 普通消費 都可以用電話嘟
香港Apple Pay 就on99淨係可以入credit card

如果同你講提款卡都得呢

外國出埋提款卡落Wallet
Do ATM 禁到錢?

Tap n go咪debit card
睇完上面段片,有個地方唔明
即係我將張信用卡入左落apple wallet同apple pay到,
我張實體卡會報廢,碌唔到?
但上網買野都可以繼續用張卡黎買?
即係我將張信用卡入左落apple wallet同apple pay到,

唔會碌唔到

唔會碌唔到

但佢話張卡報廢係咩意思
仲未用過apple pay所以想問下
三藩巿矽谷都唔知有無兩成收信用卡既地方會用到APPLE PAY
可以唔帶現金淨用信用卡, 但係唔可以淨用APPLE PAY 囉

所以咪話應該加埋八達通落去, 咁咪連唔碌得卡既地方都用得APPLE PAY囉

唔會碌唔到

但佢話張卡報廢係咩意思

日本suica先會報廢
信用卡唔會

因為suica同八達通係即時扣你卡入面既數
唔可以好似信用卡咁夜晚先埋數
Lm
成個apple wallet idea好正,搭飛機都用佢唔洗print機票,反而係d地勤唔知咩黎

E boarding pass又係正
又慳紙 scan code就走得
係歐洲搭內陸機體會到有幾正

唔會碌唔到

但佢話張卡報廢係咩意思

日本suica先會報廢
信用卡唔會

因為suica同八達通係即時扣你卡入面既數
唔可以好似信用卡咁夜晚先埋數

哦...明白哂,多謝解答
話要係八達通機係咁磨既人睇下呢段片先啦
可以set埋唔洗指紋機都唔洗開就咁拍埋去就得
唔好話香港做唔到, 香港八達通機根本係兼容apple pay

https://www.youtube.com/watch?v=VKCiWDMLAaw

所以咪話應該加埋八達通落去, 咁咪連唔碌得卡既地方都用得APPLE PAY囉

係佢地損失左用信用卡果班人
如果拎住部香港電話去海外旅行
會唔會用唔到Apple Pay碌卡?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞