其實有幾多人知Apple Pay係咩?

845 回覆
443 Like 26 Dislike
成個apple wallet idea好正,搭飛機都用佢唔洗print機票,反而係d地勤唔知咩黎

你指boarding pass?
咁你裝該航空公司嘅app都做到,甚至email連QR code

又唔係完全冇好處

入登機証入Apple Wallet用有個notification提你幾點上機,仲係上機前都熄唔到。其實幾有用,因為係禁區唔洗成日留意指示牌

但講開print登機証,我應該起碼兩/三年都冇print過登機証,心諗print黎做乜鳩 反正可以係手機搵到

我古老
我鍾意舊式登機證
入閘會搣嗰種
感覺先似去緊旅行

但如果冇行李要寄嘅話,手機check in完去到機場直接衝入security check係好爽,搭火車咁,半個鐘唔洗攪掂晒

當你係坐business class
你就會想去行去check-in counter踩下張地氈,然後向屈緊蛇餅嘅cattle class揮手
姐係點?我唔係好明
Apple pay可以入唔同既付費卡入去 例如:信用卡/suica
咁就可以用iPhone/Apple Watch 隨時拎去嘟俾錢咁?

另外香港有咩卡用到?

Yes,最簡單解釋就係Apple pay係wallet,入咩卡就用咩卡
咩卡合作可以去呢度睇
https://www.apple.com/hk/apple-pay/

最on9係香港starbucks 卡,入唔到wallet,人地歐美都入到
Apple pay係好用,
但有堆豬兜唔識用部機,拒絕新事物,阻住地球轉

試過去OK, 有個阿姐我用親APPLE PAY就話:" 我信唔過部野, 你用到就用. 用唔到就用其他方式"

試過1次比左錢話我無比, 係都要我比過.
明明係我過機個陣佢唔理我

1. d機唔可以慢, 唔係職員同客都唔耐煩
2. 要教育d職員用

成日d阿嬸收銀唔識用妹勁耐又禁錯又盛,攪到自己阻住條隊咁好唔好意思
又嚟世界大戰

八達通唔經電話,比人hack 嘅機會低,而盜用到嘅錢都唔會多。

Apple pay
又連信用卡又連銀行戶口,比人盜用就仆硬街。

1. apple pay唔會連到你saving account
2. 盜用信用卡十幾年前已經有,咁驚唔好申請

如非必要我真係唔會上網用信用卡買野
盜用信用卡十幾年前就有,但而家係講緊你連咗落去個電話度而部電話比人hack 咗,兩樣野性質不同

唔好咁老土啦, 你用apple pay畀錢比起現實用信用卡/銀行ATM更難畀人盜用, 點解?

舊式網上信用卡交易, 打左信用卡號碼同valid date, 入埋CCV, 其實就會過, 當然係危險D, 但依家大部份商戶都support master card validation 同 visa card validation, 即係需要用OTP (One time password) 或者double password (HKID and brithday), 試問偷左你信用卡號碼又有咩用?

又講返網上交易, apple pay既話係需要用touch ID (當Face ID無道先), 去authorize一個encrypted token去apple server度decrypt, 中途就算有人偷左你個token都係無用, 因為encrypt左係打唔開, 而係呢條public線路入面關於你credit card既資料都係encrypt, 談何唔安全? 現實既apple pay交易也是一樣, 所以就唔多講

但點解我話比現實信用卡/ATM卡交易更安全?
1. 信用卡交易只需簽名而非密碼, 但商戶好少會去核實簽名係咪同信用卡背後果個簽名一樣
2. 大部份商戶部機仔都support 晶卡, 比較安全, 但其實一樣support 磁帶. 由於磁帶資料根本唔係encrypt, 畀人偷資料機會更高
3. 晶片信用卡同apple pay比少左一套biometric authentication, 所以apple pay保密程度更高
4. 網上交易後銀行會send sms去你部電話度做acknowledgement, 反而現實信用卡交易係無, 除非不尋常地大額, 或者係外地忽然大量簽帳, 但至少唔會每單交易都有acknowledgement

十幾年前思想係有你信用卡號碼等於可以偷黎買好多野, 但時代係會進步既, 現代既信用卡就算你有個number都唔代表你可以做D咩

唔單止咁
就連你卡號apple pay都會隱藏埋
全程商戶唔會得到/偷到有用既料
樓主你成日話無人明你講咩,咁我再回多你一次

我真心覺得八仔公司同apple唔會有合作既一日,八仔唔會想俾人叉隻腳埋黎;apple 就只會做抽手果個,所以睇唔到佢地有咩機會傾得埋欄

你呢個好明顯係八仔問題
但d人 八達通vs apple pay係話apple pay慢而八達通快,本身d人搞唔清apple pay係 e wallet定係係信用卡一種

我真心覺得八仔公司同apple唔會有合作既一日,八仔唔會想俾人叉隻腳埋黎;apple 就只會做抽手果個,所以睇唔到佢地有咩機會傾得埋欄

會,因為衣家已經同3叔pay合作,其他平台應該都傾緊
便利店特別on9

你呢個好明顯係八仔問題
但d人 八達通vs apple pay係話apple pay慢而八達通快,本身d人搞唔清apple pay係 e wallet定係係信用卡一種

又再N次公平d講 其實八仔係做野on9同慢但唔係真係唔俾人叉隻腳玩,如果真係唔受,八達通sim都唔會出現
便利店特別on9

係,有D明明冇壞會同你講壞機,唔比你用
我反而覺得兩間公司唔會同對方分享,邊個抽邊個水根本傾唔埋欄

再offtopic講某啲巴打話非接觸式俾錢慢,我想講其實如果間鋪連線快既(最佳例子:麥當勞)用八達通同apple pay時間根本接近一樣。至於平時超市果啲唔係因為拍卡/apple pay慢,而家因為要印多兩張單果下慢,其實早就應該可以揀出唔出單啦。

即係如果係間鋪連線慢的話,用八達通會方便啲。咁站在用家立場,點都係八達通好啲啦

錯哂,信用卡有優惠點解唔用信用卡俾?(例如超市買滿幾多回幾多果種,我未見過八達通有過類似既優惠)

如果無呢,上面講緊係小商戶上網慢喎

無優惠都係信用卡,因為有得儲分 / 里數 / 現金回贈,八達通俾有咩?八達通咩日日賞果啲我無研究,望過下好似得啖笑(雖然自動增值都有信用卡分,有啲卡自動增值係分/回贈少啲,或者唔計迎新)
Apple pay係好用,
但有堆豬兜唔識用部機,拒絕新事物,阻住地球轉

試過去OK, 有個阿姐我用親APPLE PAY就話:" 我信唔過部野, 你用到就用. 用唔到就用其他方式"

試過1次比左錢話我無比, 係都要我比過.
明明係我過機個陣佢唔理我

1. d機唔可以慢, 唔係職員同客都唔耐煩
2. 要教育d職員用

成日d阿嬸收銀唔識用妹勁耐又禁錯又盛,攪到自己阻住條隊咁好唔好意思

耐左改善左,呢家好少見d店員唔識
我反而覺得兩間公司唔會同對方分享,邊個抽邊個水根本傾唔埋欄

再offtopic講某啲巴打話非接觸式俾錢慢,我想講其實如果間鋪連線快既(最佳例子:麥當勞)用八達通同apple pay時間根本接近一樣。至於平時超市果啲唔係因為拍卡/apple pay慢,而家因為要印多兩張單果下慢,其實早就應該可以揀出唔出單啦。

即係如果係間鋪連線慢的話,用八達通會方便啲。咁站在用家立場,點都係八達通好啲啦

錯哂,信用卡有優惠點解唔用信用卡俾?(例如超市買滿幾多回幾多果種,我未見過八達通有過類似既優惠)

如果無呢,上面講緊係小商戶上網慢喎

無優惠都係信用卡,因為有得儲分 / 里數 / 現金回贈,八達通俾有咩?八達通咩日日賞果啲我無研究,望過下好似得啖笑(雖然自動增值都有信用卡分,有啲卡自動增值係分/回贈少啲,或者唔計迎新)

shittybank八達通信用卡
姐係點?我唔係好明
Apple pay可以入唔同既付費卡入去 例如:信用卡/suica
咁就可以用iPhone/Apple Watch 隨時拎去嘟俾錢咁?

另外香港有咩卡用到?

Yes,最簡單解釋就係Apple pay係wallet,入咩卡就用咩卡
咩卡合作可以去呢度睇
https://www.apple.com/hk/apple-pay/

Ok, 明白
姐係就係一個電子銀包 您可以入您平時帶出街既卡
然後出街就唔洗帶果張卡 可以直接開個apps同條友講用apple pay俾就得?
之後程序係米都係一樣?同佢講用邊張卡 跟住入密碼?

利申 完全沒用過 新手

你呢個好明顯係八仔問題

又再N次公平d講 其實八仔係做野on9同慢但唔係真係唔俾人叉隻腳玩,如果真係唔受,八達通sim都唔會出現

咁我覺得電訊商肯俾八仔抽水又唔出奇(但係都已經絕跡就知)
姐係點?我唔係好明

另外香港有咩卡用到?

咩卡合作可以去呢度睇

最on9係香港starbucks 卡,入唔到wallet,人地歐美都入到

香港多唔多人用stocard app?
又係電子wallet咁,不過係loyalty card
我北美用就幾方便
姐係點?我唔係好明

另外香港有咩卡用到?

咩卡合作可以去呢度睇

Ok, 明白
然後出街就唔洗帶果張卡 可以直接開個apps同條友講用apple pay俾就得?

利申 完全沒用過 新手

用iPhone唔洗 unlock click兩下再用touch id 認證然後放近去部paywave機度
姐係點?我唔係好明

另外香港有咩卡用到?

咩卡合作可以去呢度睇

用stocard
stocard真心唔錯 apple watch 都用得
而家拎曬啊媽所有阿信屋 易賞錢 萬寧卡 etc 入曬落個app
一開就有條barcode
唔洗好似on9 starbucks app barcode都要次次都load
姐係點?我唔係好明

另外香港有咩卡用到?

咩卡合作可以去呢度睇

Ok, 明白

利申 完全沒用過 新手

1. 同條友講apple pay
2. 隊部機埋去,掂定touch id
3. 完
如果apple pay 既普及程度同八達通一樣既話 我諗大部分人都唔會再用八達通

你仲係唔知

日日用
講緊普通連搭車都可以用apple pay, 咁我只需要帶aw 而唔洗再攞八達通 明唔明

其實你用八達通加入apple pay,你都係用緊八達通

咁點解唔就咁用八達通

竟然可以有人問得出d咁既問題,個分別咪就係要拎多樣野囉,當你銀包又有公司門卡,屋企樓下張卡,又加張8達通,次次都要拎出來先用到,煩唔煩d呀,就係有d咁既港豬,安於現狀,香港先難進步

點解你唔用返d舊Nokia 電話只用來打電話,影相就帶多部DC, 上連燈就帶多部notebook 出街,聽歌就用返部Walkman , 我都唔明拎多幾部野出街有咩分別呀屌你

人地外國以經可以用apple pay 係atm拎錢,提款card 都唔洗拎,仲來緊唸住driving license , ID card 都放入電話,出街乜鳩都唔洗拎,香港有冇機會會咁?唔得架!d港豬又話電話壞左咪咩都冇囉!
姐係點?我唔係好明

另外香港有咩卡用到?

咩卡合作可以去呢度睇

Ok, 明白

利申 完全沒用過 新手

程序:開wallet(兩下home制),㨂卡,同佢講apple pay,手指放係touch id一齊拍落部機度,直至電話mon出現tick號
成個apple wallet idea好正,搭飛機都用佢唔洗print機票,反而係d地勤唔知咩黎

你指boarding pass?
咁你裝該航空公司嘅app都做到,甚至email連QR code

又唔係完全冇好處

入登機証入Apple Wallet用有個notification提你幾點上機,仲係上機前都熄唔到。其實幾有用,因為係禁區唔洗成日留意指示牌

但講開print登機証,我應該起碼兩/三年都冇print過登機証,心諗print黎做乜鳩 反正可以係手機搵到

登機證要自己print,我十鳩幾年前己經係叫counter print俾我,d人無printer點print

會,因為衣家已經同3叔pay合作,其他平台應該都傾緊

三叔肯分同apple肯分係兩回事,apple 對私隱保護點都好過八仔既,傾唔埋欄有咩出奇

第日有個犯用加咗八達通既iPhone / an機去搭車,慈母問八仔公司拎record 就好睇喇
姐係點?我唔係好明

另外香港有咩卡用到?

咩卡合作可以去呢度睇

Ok, 明白

利申 完全沒用過 新手

用iPhone唔洗 unlock click兩下再用touch id 認證然後放近去部paywave機度

Apple Watch 都一樣?
其實Android 4.4開始已經支援HCE,理論上八達通公司整個app模擬張卡就得,根本唔需要八達通sim
人地台灣都有HCE悠遊卡
姐係點?我唔係好明

另外香港有咩卡用到?

咩卡合作可以去呢度睇

用stocard
stocard真心唔錯 apple watch 都用得
而家拎曬啊媽所有阿信屋 易賞錢 萬寧卡 etc 入曬落個app
一開就有條barcode
唔洗好似on9 starbucks app barcode都要次次都load

我都有用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞