其實有幾多人知Apple Pay係咩?

845 回覆
443 Like 26 Dislike
冇電點算呀!
又咪要帶實卡!
除世界上有唔識冇電既手機我地香港人先會考慮用

你驚冇電咪帶撚住張實體卡囉
有人用槍指住你逼你用 Apple Pay?

依加問題係我想唔帶實卡都唔撚得呀

好撚柒條友

佢代表哂全香港人全世界既人,佢無電佢唔叉電代表全世界都用唔到
外國有得用visa 直接入張debit card
大部分鋪頭都有contactless 出街食野 買餸 普通消費 都可以用電話嘟
香港Apple Pay 就on99淨係可以入credit card
電話冇電咪仆街
利申 成日冇電熄機 唔記得差尿袋
電話冇電咪仆街

同埋想問問apple pay畀錢果時洗唔洗連上網?
冇data果時用唔用到?
點解會有成班戇鳩仔話想apple pay加入八達通 鬼唔知apple pay喺個媒介咩 八達通有一個直接嘅好處就係唔需要認證吖嘛 直接攞起拍入去就ok 你話日後手機的nfc反應時間快啲就話啫 而家呢就不了
大部分鋪頭都有contactless 出街食野 買餸 普通消費 都可以用電話嘟
香港Apple Pay 就on99淨係可以入credit card

渣打?中銀?tapandgo?
係香港八達通唔用多啲現有技術

八達通而家咪用緊NFC 其實八達通唔係出面人講到咁落後 係一直都咁穩定
iOS開放左NFC 如果八達通"有心"搞落去
iPhone用八達通無難度

相反用QR code做payment真係落後左d
始終個速度差勁遠

一路都係笑緊佢個business model落後過apple, google, 甚至大陸
一直食本,收咁貴手續費,唔比細商戶用
商戶想係網上收八達通,好似求緊佢哋咁,又勁多限制

當你乜都唔使做, 淨係按金嗰舊錢收息都收到手軟既時候, 仲邊使同你講創意呀

係,八達通已變成cash cow
要創新唔可以靠而家班管理層
其實應該有另一間公司做呢樣嘢

所以自從xxx pay出現咗之後算係多咗選擇
但係香港市場就缺乏咗debit card來方便做小額交易
tap n go有做類似嘅嘢,可惜太多on9 rules令人卻步

另外唔知點解喺香港無論用paywave, paypass, xxx pay嘅嘟卡速度好多時都慢幾拍,短則等三、四秒,長則等十幾廿秒去authorize
之前去台灣用apple pay唔使一秒搞掂o咗咀
呢樣咁基本嘅速度問題解決唔到好難同八達通鬥

其實麥當勞好快

Yes
就算插卡都係2秒KO

呢d 未做生意囉

另外 誠哥間超級市場換左彩mon 機都好快
點解會有成班戇鳩仔話想apple pay加入八達通 鬼唔知apple pay喺個媒介咩 八達通有一個直接嘅好處就係唔需要認證吖嘛 直接攞起拍入去就ok 你話日後手機的nfc反應時間快啲就話啫 而家呢就不了

好似有得set 唔洗驗證

講真,要指紋解鎖/ faceid/ pw 解鎖嘅我都反對引入
肯銀定成班仆街係度磨手指

最好強制唔洗驗證,講真實體八達通卡本身都冇驗證
話無電班人係咪on撚9
點解你唔問下自己唔記得拎8仔出街又點?
你拎iphone係手多D 定拎住張8仔多D
如果apple pay 既普及程度同八達通一樣既話 我諗大部分人都唔會再用八達通

你仲係唔知

其實係一個電子銀包
可以加任何支援卡入去
不過入閘呢啲我就始終鍾意用番原本八達通卡
人多,你自己又行緊
如果用電話拍卡,一下唔小心跌落地就

關咩事
定係你小兒麻痺日日跌野

依家係講緊日本果個模式 入張8達通落Apple Wallet度
行埋部機隊部iPhone/watch 就過到,你邊忽睇到要認證

大大個戇鳩仔睇都唔睇就話
要認證又慢又乜
樓上成班阻住死球轉既保守撚
香港咪就係多得你呢d人先搞到咁
你唔用咪唔撚好用, 我想用又唔撚得既
你鍾意帶個裝10鳩幾廿張卡既銀包出街你既事
我想帶個剩係得少少散紙既銀包出街咋

話iphone比人偷個d仲撚好笑
佢偷你信用卡都可以拎去碌, 就算之後你同銀行deal返都搞你一大輪
佢偷我電話冇我指紋佢都碌唔撚到我張卡

apple pay八達通最大用處係唔洗驚唔記得帶八達通出街然後on99返屋企拎
特別係某d人八達通係用鎖匙扣版or其他特別版唔係用卡放銀包

如果同你講提款卡都得呢
電話冇電咪仆街

無data 無 wifi 一樣用到

入果陣張實卡報銷

點樣即時報銷?

自動cut卡,按金自動退落張虛移卡度

technically點做到先?

其實係已經做到

你點樣remote cut卡?

當開張新卡咪得囉,洗乜攪咁多野
唔好真係當50蚊好多錢啦,八達通真正賺既係每次交易既手續費,唔通真係諗住靠開卡時果50蚊過世咩

個人學生八達通/巴士港鐵機場員工卡到時入唔入到
又要出相同名認人、比人炒又退唔返比公司
電話冇電咪仆街

無data 無 wifi 一樣用到

商店果邊先要上網
電話冇電咪仆街

用到一段時間,起碼用到一個鐘,之後手機個virtual card會無效
samsung pay 依家同八達通合作
冇電點算呀!
又咪要帶實卡!
除世界上有唔識冇電既手機我地香港人先會考慮用

你驚冇電咪帶撚住張實體卡囉
有人用槍指住你逼你用 Apple Pay?

依加問題係我想唔帶實卡都唔撚得呀

點解都仲係咁多人唔明

整左Apple pay就兩種方式都俾到錢
同而家可以用八達通俾又得,現金又得一樣
你鍾意拎咩俾錢咪拎咩囉

八達通唔同credit card
冇可能同實體卡共存

點樣即時報銷?

自動cut卡,按金自動退落張虛移卡度

technically點做到先?

其實係已經做到

你點樣remote cut卡?

當開張新卡咪得囉,洗乜攪咁多野
唔好真係當50蚊好多錢啦,八達通真正賺既係每次交易既手續費,唔通真係諗住靠開卡時果50蚊過世咩

個人學生八達通/巴士港鐵機場員工卡到時入唔入到
又要出相同名認人、比人炒又退唔返比公司

電話驗證
點解要諗咁多唔重要嘅理由嚟反對

講真,要指紋解鎖/ faceid/ pw 解鎖嘅我都反對引入

要驗證啲人就喺度忙忙忙

要驗證啲人就喺度磨磨磨 其實最好就應該可以選擇連mon都可以唔使開 咁就快好多啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞