其實有幾多人知Apple Pay係咩?

845 回覆
443 Like 26 Dislike
FF 下,如果八達通公司話 出呢個功能,
但用戶要額外畀一筆 一次性費用去 啟動呢個功能,
大家會唔會畀錢去用呢個功能?
成日去7仔比錢用apple pay要等成廿秒先approved
阻住後面啲人好尷尬

明明間間舖都有wifi , 偏偏要用部56K卡機

7仔玩franchise個d舖勁撚串
成日話壞機, 佢一話壞機我就唔撚買直接走

佢就係唔想你買
你應睇住佢打返公司call維修

咁我咪行過隔離街買
唔係franchise個d唔會有問題
有時見到d franchise比總公司開間舖係隔離搶生意都真係覺得佢地係抵撚死架

便利店d機特別差
超市百貨公司快餐店一d問題都無

M記真係超快 7仔簡唔中都會冇反應 嬲嬲地就唔撚買

睇下幾大數目囉
你話500以下都會俾佢算
開左個功能先,跌左張卡都有得用
Iphone7做唔做到
定要8先上先得

$50蚊內絕對願意(斷卡計)
電話當八達通, 我銀包放少張卡, 舒服幾多.
Iphone7做唔做到
定要8先上先得

日版7/日版Apple watch S2/所有iPhone 8/所有Apple watch Series 3.

得呢啲先機硬件上先配合同八達通個NFC 制式。
每次比錢果陣有啲人會問master定visa
點解要咁問?

同埋好多連鎖快餐店例如大家樂大快活仲未有得用
好落後

因為有啲 epos機, visa 同 master 係分開兩個制

其實好多嘢都係分開
只係去到用家面前整合咗

尤其是香港
每間銀行都有一套固步自封o既制度
到e+ inter-bank 過數都仲要收手續費
eps 壟斷debit transaction
終端租機費用高拆帳深
令到好多嘢未講技術層面已經被打冧

咁錢從何來?
香港啲信用卡下下waive你年費
外國好多冇呢支歌仔唱
銀行戶口要收月費

下?
轉帳收費根本唔係因為有特別處理成本
而係為咗減少啲錢流走
同cut 唔到有線有得fight

咁做係剝奪消費者選擇自由
亦係封閉式政策
拒絕面對一般客戶公開競爭
轉而集中處理特定大商戶
例如包攬出糧戶口然後用各種收費令小員工o既錢留喺自己銀行

你問銀行錢從何來?
唔通會有人答從轉帳收費果度嚟?
對於銀行呢啲根本唔係收入嚟
每次比錢果陣有啲人會問master定visa
點解要咁問?

同埋好多連鎖快餐店例如大家樂大快活仲未有得用
好落後

因為有啲 epos機, visa 同 master 係分開兩個制

其實好多嘢都係分開
只係去到用家面前整合咗

尤其是香港
每間銀行都有一套固步自封o既制度
到e+ inter-bank 過數都仲要收手續費
eps 壟斷debit transaction
終端租機費用高拆帳深
令到好多嘢未講技術層面已經被打冧

咁錢從何來?
香港啲信用卡下下waive你年費
外國好多冇呢支歌仔唱
銀行戶口要收月費

下?
轉帳收費根本唔係因為有特別處理成本
而係為咗減少啲錢流走
同cut 唔到有線有得fight

咁做係剝奪消費者選擇自由
亦係封閉式政策
拒絕面對一般客戶公開競爭
轉而集中處理特定大商戶
例如包攬出糧戶口然後用各種收費令小員工o既錢留喺自己銀行

你問銀行錢從何來?
唔通會有人答從轉帳收費果度嚟?
對於銀行呢啲根本唔係收入嚟

係咁好搵
我就唔明點解呢度嘅銀行一係收我高昂月費,一係限住每個月可以用幾多次debit
關於Iphone X 同 8 支援suica 嘅實際操作可以睇:
http://www.weekendhk.com/japan/%e6%97%a5%e6%9c%ac-suica-iphone8-iphonex-%e6%82%a0%e9%81%8a%e5%8d%a1-%e5%85%ab%e9%81%94%e9%80%9a/

太多圖太多字唔貼了 真係唔清楚嘅click入去睇

主要有幾樣野
1. suica 可以設定為「快速交通卡」
唔需要指紋認證就可以直接拍卡過
同拍實體卡一樣

2. 將suica 實體卡加落wallet 之後
¥500 按金會成為卡餘額

3. 如果冇實體卡
都可以直接用suica app直接加張suica
實體卡都唔洗買

4. 增值都係便利店、客務中心 之類
仲可以信用卡增值
>>>香港全部新增值機都裝曬contactless

iphone 8 / apple watch s3開始加左felica chip
即係八達通同suica實體卡入面嗰粒
技術上support
而日本嘅理驗就話俾我地知呢樣野係可行
至於八達通最後會點run 就睇佢肯唔肯同會傾成點

我覺得Apple 要保住日本巿場先肯度身訂造咁多嘢
八達通佢真係識你老鼠...

只可以期望Apple 用suica 做試金石
成功之後會標準化咁先有得再講落去

每日交易宗數八達通其實多過suica好多
日本其實好多廢中廢老唔識用ic card, 香港廢極都識用2蚊搭車

日本買磁飛平過ic
買10張送1張
仲有咩星期六日優惠

所以周街都係金券鋪

所以連冇人用既suica都得, 八達通一定冇問題啦

我就覺得調轉
suica 唔夠普及所以先肯花資源去做
apple 肯做除咗日本係apple 所淨無幾o既大巿場之外
相信仲有對方都掉咗唔少錢出嚟

相反八達通咁成功
個成本效益就難計好多
似撚得你咩八達通咩
收皮啦

利申 用緊

睇下幾大數目囉
你話500以下都會俾佢算
開左個功能先,跌左張卡都有得用

我都會畀, 因為方便

拎少埋張八達通呢一刻跟本已經唔駛再拎卡出街。
apple watch第一代加唔加到SUICA?
根本就香港人問題
唔接受新野本身無乜問題
但就唔好再打飛機話香港係國際城市 open minded

自私囉
又要比人知自己好國際化, 又唔認得衰, 批判少少講負面野又玻璃心

自己又鐘意笑人玻璃心

又唔肯要新野, 用把口去推翻人地既野, 幾多人用都未用過? 唔係用一件, 係成個生態圈咁用。

香港人而家自我認可就夠高啦, 但出到去? 唔去發現就唔會知自己而家咩處境

on9,你呢d完全係中共宣傳既香港人自我諗法

明明係支那人又自悲又自大又玻璃心,就老屈人地係。

拎少埋張八達通呢一刻跟本已經唔駛再拎卡出街。

發現左個問題,如果有朝一日8仔開放權限比apple pay,咁跟西瓜卡既玩法就係會自動cut左張實體卡,咁之後真係咁唔好彩手機冇電,咁就仆街啦,要8仔投放更多資源去解決呢個問題,好似tap and go咁用online data Centre又唔可以做到offline,出備用實體卡又要請多d it 狗攪,8仔本身已經係獨市生意,商家佬無利益既就一定唔會做,所以我覺得都係冇咩可入到apple pay嫁啦
關於Iphone X 同 8 支援suica 嘅實際操作可以睇:
http://www.weekendhk.com/japan/%e6%97%a5%e6%9c%ac-suica-iphone8-iphonex-%e6%82%a0%e9%81%8a%e5%8d%a1-%e5%85%ab%e9%81%94%e9%80%9a/

主要有幾樣野
同拍實體卡一樣

3. 如果冇實體卡
實體卡都唔洗買

仲可以信用卡增值

iphone 8 / apple watch s3開始加左felica chip
技術上support

日本其實好多廢中廢老唔識用ic card, 香港廢極都識用2蚊搭車

日本買磁飛平過ic
買10張送1張
仲有咩星期六日優惠

所以周街都係金券鋪

我就覺得調轉
apple 肯做除咗日本係apple 所淨無幾o既大巿場之外

相反八達通咁成功
個成本效益就難計好多

我見日本人成日用飛仔,但係好似好複雜咁,
原來係有優惠。
apple watch第一代加唔加到SUICA?

應該唔得(唔肯定)
好似要 gen 2/3 先可以

主要有幾樣野
同拍實體卡一樣

3. 如果冇實體卡
實體卡都唔洗買

仲可以信用卡增值

技術上support

日本買磁飛平過ic
買10張送1張
仲有咩星期六日優惠

所以周街都係金券鋪

我就覺得調轉

相反八達通咁成功
個成本效益就難計好多

我見日本人成日用飛仔,但係好似好複雜咁,
原來係有優惠。

其實日本咁多老嘢
佢地識唔識用iphone
根本就香港人問題
唔接受新野本身無乜問題
但就唔好再打飛機話香港係國際城市 open minded

自私囉
又要比人知自己好國際化, 又唔認得衰, 批判少少講負面野又玻璃心

自己又鐘意笑人玻璃心

又唔肯要新野, 用把口去推翻人地既野, 幾多人用都未用過? 唔係用一件, 係成個生態圈咁用。

香港人而家自我認可就夠高啦, 但出到去? 唔去發現就唔會知自己而家咩處境

on9,你呢d完全係中共宣傳既香港人自我諗法

明明係支那人又自悲又自大又玻璃心,就老屈人地係。

我認同樓上 ching 講嘅野 wor
大部份港豬就算買部 iPhone 都只係用到少部份功能,固步自封

之前 Google 調查,訪問1000名港人,有超過八成受訪者認為自已非常善用科技;但根據調查,真正超級科技達人只佔4%

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/finance/20170912/57199012
Iphone7做唔做到
定要8先上先得

日本版 iPhone 7 先得,因為要支援 Felica
成日去7仔比錢用apple pay要等成廿秒先approved
阻住後面啲人好尷尬

明明間間舖都有wifi , 偏偏要用部56K卡機

7仔玩franchise個d舖勁撚串
成日話壞機, 佢一話壞機我就唔撚買直接走

佢就係唔想你買
你應睇住佢打返公司call維修

咁我咪行過隔離街買
唔係franchise個d唔會有問題
有時見到d franchise比總公司開間舖係隔離搶生意都真係覺得佢地係抵撚死架

便利店d機特別差
超市百貨公司快餐店一d問題都無

M記真係超快 7仔簡唔中都會冇反應 嬲嬲地就唔撚買

M記部機應該係行 LAN line?
三秒就做完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞