其實有幾多人知Apple Pay係咩?

845 回覆
443 Like 26 Dislike
又嚟世界大戰

八達通唔經電話,比人hack 嘅機會低,而盜用到嘅錢都唔會多。

Apple pay
又連信用卡又連銀行戶口,比人盜用就仆硬街。

又有一個唔明

我有錯你可以澄清糾正,唔係一句撻埋嚟。咁樣對討論有咩幫助呢

你咪中哂我一開始我講果d,係你唔好一句撻埋嚟就世界大戰,連up咩都唔知

絕大部份人一開始都係唔識而且唔會專登去google,你咁樣討論你不如自己同啲識嘅人慢慢去討論/圍爐

人地講緊apple pay係乜
你就講安全性
人地話你唔明應該係話緊你9唔搭8唔知人地講乜衝出黎柒
而家仲要話"絕大部份人一開始都係唔識而且唔會專登去google"
人地已經講左apple pay係乜,唔洗你google

利申: 冇追post,只係見到你打依句已經覺得你柒過/無賴過住香港呃綜援d大陸人
廣州今日開始地鐵都support apple pay
香港應該等到下世紀先有
又嚟世界大戰

八達通唔經電話,比人hack 嘅機會低,而盜用到嘅錢都唔會多。

Apple pay

又有一個唔明

你咪中哂我一開始我講果d,係你唔好一句撻埋嚟就世界大戰,連up咩都唔知

絕大部份人一開始都係唔識而且唔會專登去google,你咁樣討論你不如自己同啲識嘅人慢慢去討論/圍爐

人地講緊apple pay係乜
你就講安全性
人地話你唔明應該係話緊你9唔搭8唔知人地講乜衝出黎柒
而家仲要話"絕大部份人一開始都係唔識而且唔會專登去google"
人地已經講左apple pay係乜,唔洗你google

利申: 冇追post,只係見到你打依句已經覺得你柒過/無賴過住香港呃綜援d大陸人

而且,唔識你就收聲學啦
對個topic一無所知有乜資格學人"討論"
廣州今日開始地鐵都support apple pay
香港應該等到下世紀先有

http://hk.apple.nextmedia.com/financeestate/art/20170821/20127824
八達通11月推QR Code交易 
免讀卡機 手機按價錢掃瞄付款

Apple Pay會唔會有接受到QR Code嘅一日?
http://hk.apple.nextmedia.com/financeestate/art/20170821/20127824

某人一直好強調qr code優勢,原來係咁

八達通應用程式係咪即係指oepay?
覺唔覺得長期有班人踩現金/八達通
https://lihkg.com/thread/407781/page/1?ref=ios

又有班盲毛話人係打手蹬
八達通反應時間快好撚多喎

Suica 都好快

笑什麼 咪又係同一樣技術

冇錯係同樣技術呀
我就係笑 Suica 做到 Apple Pay 八達通做唔到

日版iphone7先有felica晶片,去到iphone8先全世界iphone先有
港版iphone6,7都冇felica晶片,八達通想搞都搞唔到
iphone8啱啱先出咗幾日,你以為八達通公司幾日就寫好code
Apple pay 係一個payment method姐
中間人黎
方法係透過nfc 或者做 online payment(類似PayPal)

咁背底你都係用你張
信用卡黎做payment

但八達通同日本西瓜卡係用 nfc type f 做offline payment (unique 卡 一拍就儲transactions 儲低用左幾錢)
所以八達通可以係ip8 or above 透過入佢落apple pay 做到好似西瓜卡咁
咁就可以拎手機當八達通拍卡

但個人覺得如果八達通出apple pay 玩死自己
因為香港人唔知咩黎 自己手上部ip6,6s,7 入唔到又會屌八達通點解入唔到

另外就係入左手上果張八達通落apple pay,張實體卡係會廢左 實有班人以為兩邊通用
除非用oepay account 咁佢自動整張online 八達通

所以冇返兩三年都未必有

Suica 都好快

冇錯係同樣技術呀
我就係笑 Suica 做到 Apple Pay 八達通做唔到

日版iphone7先有felica晶片,去到iphone8先全世界iphone先有
港版iphone6,7都冇felica晶片,八達通想搞都搞唔到
iphone8啱啱先出咗幾日,你以為八達通公司幾日就寫好code

你估 Suica 係 iPhone 7 公佈個日先知咩
一定一早傾好咗合作寫定 code 先㗎啦
見到呢個 po 咁多人衝出黎柒 , 搞到我打哂冷震
明明第一個 po 已經講到明 , 唔識就自己去 google 啦屌

八達通應用程式係咪即係指oepay?

佢出呢個唔同Apple pay 合作其實無得玩
iPhone 唔可以直接用八達通轉落o e pay account
淨靠銀行轉帳或者seven 仔增值 即係同tap& go 一樣

如果同Apple pay combined 的話
對住商戶QR code 嘟 再直接係iPhone 入面張八達通扣錢
方便好多

Suica 都好快

冇錯係同樣技術呀

按你logic
suica 好明顯光速coding 啦
iphone 7 一出竟然即時出到apple pay

咁大間公司等人出先去做?要傾一早傾啦on9
Apple pay只係多個選擇 成日講到有Apple pay其他就會點點點
又嚟世界大戰

Apple pay

又有一個唔明

Apple pay
又連信用卡又連銀行戶口,比人盜用就仆硬街??????

九唔搭八 ! 傻閪你呢啲人種真係唔死都無用

你都幾大壓力
其實可唔可以用apple pay去7仔幫八達通增值?
其實可唔可以用apple pay去7仔幫八達通增值?

增值只收現金?
Apple pay未算好普及嘅其中一個原因係d垃圾銀行同商戶
恆生citibank個垃圾盾牌
再加電話線上網

Citibank /8達通仲要逆天而行偏偏走去用乜春samsung pay

兩間大嘢都痴埋samsung
Apple係咪應該檢討下呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞