其實有幾多人知Apple Pay係咩?

845 回覆
443 Like 26 Dislike
好多人都因為未試過就覺得apple pay x octopus(或泛指所有交通卡啦)冇乜特別
其實係好正嘅嘢黎
8達通要食你張50蚊按金嘛,會比你咁玩?

關咩事
你都要買張實體八達通再入落apple pay 度
食野買野都用apple pay 好方便
話時話,八達通有長者八達通同學生八達通,如果add入人地個iphone之後自己渣住張實體卡用會唔會係一個問題?

關咩事

玩左20版都仲問緊呢類問題,
真係要開個掃盲POST..

關咩事

suica 嗰幾廿蚊卡按金係電子化嘅時候入埋落apple pay餘額俾你拍埋黎用
如果八達通都會咁做就好
話時話而家都成日見到啲學生妹直接塞張八達通卡係iphone個手機套入面

呢個係最好嘅權宜之計...

關咩事

suica 嗰幾廿蚊卡按金係電子化嘅時候入埋落apple pay餘額俾你拍埋黎用
如果八達通都會咁做就好

計法唔同啫
八達通你負錢都可以出閘
Suica唔夠錢要精算入錢先出到

關咩事

如果八達通都會咁做就好

話時話有樣實際使用問題
點插落精算機度?

定係宜家東京換曬輕觸式機?
澳洲有得用paywave嘅地方就有得用apple pay,Android pay同Samsung pay.出街基本上可以唔帶cash。debit卡可以照入

關澳洲咩事
香港一樣都係架

點樣即時報銷?

自動cut卡,按金自動退落張虛移卡度

technically點做到先?

其實係已經做到

你點樣remote cut卡?

當開張新卡咪得囉,洗乜攪咁多野
唔好真係當50蚊好多錢啦,八達通真正賺既係每次交易既手續費,唔通真係諗住靠開卡時果50蚊過世咩

按金果筆錢夠佢滾大幾倍呀

幾倍又點?滾夠10倍都唔係靠佢開飯啦,果50蚊按金叫有得賺時賺盡佢咁解
當八達通收1%,用夠5000佢就賺50啦
我1個月食飯加車費都2-3千,當係我大使,當普通人1個月用1000,都係5個月就賺到50。所以唔好真係當八達通公司睇50蚊睇到咁大

你叫一間公司拎返幾億出黎回比user
我相信冇一個CEO敢做
如果apple pay可以用埋八達通就正
技術上係得, 只係等八達通佢地傾合作。
話時話而家都成日見到啲學生妹直接塞張八達通卡係iphone個手機套入面

呢個係最好嘅權宜之計...

冇得反開果D, 你插係背面, 你拍機, IPHONE 係會開APPLE PAY 個畫面

的確係, 但係咪由佢開, 一樣照出到閘。
但係反而有時用Apple Pay 之前要抆左張八達通出黎先,
唔係會Reject Payment

關咩事

如果八達通都會咁做就好

話時話有樣實際使用問題
點插落精算機度?

定係宜家東京換曬輕觸式機?

virtual card 增值一般都係用返app
點解會有成班戇鳩仔話想apple pay加入八達通 鬼唔知apple pay喺個媒介咩 八達通有一個直接嘅好處就係唔需要認證吖嘛 直接攞起拍入去就ok 你話日後手機的nfc反應時間快啲就話啫 而家呢就不了

依家係講緊日本果個模式 入張8達通落Apple Wallet度
行埋部機隊部iPhone/watch 就過到,你邊忽睇到要認證

大大個戇鳩仔睇都唔睇就話
要認證又慢又乜

咪係

點樣即時報銷?

自動cut卡,按金自動退落張虛移卡度

其實係已經做到

唔好真係當50蚊好多錢啦,八達通真正賺既係每次交易既手續費,唔通真係諗住靠開卡時果50蚊過世咩

幾倍又點?滾夠10倍都唔係靠佢開飯啦,果50蚊按金叫有得賺時賺盡佢咁解
我1個月食飯加車費都2-3千,當係我大使,當普通人1個月用1000,都係5個月就賺到50。所以唔好真係當八達通公司睇50蚊睇到咁大

我相信冇一個CEO敢做

唔會拎返果幾億出黎啦,我相信用即使按金唔退, 你要入就買要俾$50手續費買多張電子卡(剩係比個Number 你用黎Reg 入Digital Wallet), 都大把人會咁做(我會咁做先).

你舊果張實體卡你鐘意咪KEEP 唔鐘意咪退左佢囉。。。
如果apple pay可以用埋八達通就正
技術上係得, 只係等八達通佢地傾合作。

samsung應該會獨家一排。我3隻最common嘅mobile payment都用過,我覺得三叔係做得最好

我反而係覺得三叔批搵水泡救亡咋..... 八仔同apple 拆帳果度唔係咁易傾得成呀
多謝樓主掃盲

其實係已經做到

我相信冇一個CEO敢做

屌,你真係唔撚用腦
開手機版八達通收多你50蚊按金都重得呀
多謝樓主掃盲

樓主呢個Post 係好,
但係班友都要肯俾你掃先得。。
有好多都仲係諗都唔諗就Reject 新事物。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞