其實有幾多人知Apple Pay係咩?

845 回覆
443 Like 26 Dislike
姐係點?我唔係好明
Apple pay可以入唔同既付費卡入去 例如:信用卡/suica
咁就可以用iPhone/Apple Watch 隨時拎去嘟俾錢咁?

另外香港有咩卡用到?

Yes,最簡單解釋就係Apple pay係wallet,入咩卡就用咩卡
咩卡合作可以去呢度睇
https://www.apple.com/hk/apple-pay/

Ok, 明白
姐係就係一個電子銀包 您可以入您平時帶出街既卡
然後出街就唔洗帶果張卡 可以直接開個apps同條友講用apple pay俾就得?
之後程序係米都係一樣?同佢講用邊張卡 跟住入密碼?

利申 完全沒用過 新手

用iPhone唔洗 unlock click兩下再用touch id 認證然後放近去部paywave機度

Apple Watch 都一樣?

係,分別係apple watch冇touch id,直接拍
樓主你成日話無人明你講咩,咁我再回多你一次

我真心覺得八仔公司同apple唔會有合作既一日,八仔唔會想俾人叉隻腳埋黎;apple 就只會做抽手果個,所以睇唔到佢地有咩機會傾得埋欄

會,因為衣家已經同3叔pay合作,其他平台應該都傾緊

三叔肯分同apple肯分係兩回事,apple 對私隱保護點都好過八仔既,傾唔埋欄有咩出奇

第日有個犯用加咗八達通既iPhone / an機去搭車,慈母問八仔公司拎record 就好睇喇

其實冇關係,apple只係保障交易果陣,果d八達通資料比唔比係關八達通公司事
姐係點?我唔係好明
Apple pay可以入唔同既付費卡入去 例如:信用卡/suica
咁就可以用iPhone/Apple Watch 隨時拎去嘟俾錢咁?

另外香港有咩卡用到?

Yes,最簡單解釋就係Apple pay係wallet,入咩卡就用咩卡
咩卡合作可以去呢度睇
https://www.apple.com/hk/apple-pay/

Ok, 明白
然後出街就唔洗帶果張卡 可以直接開個apps同條友講用apple pay俾就得?

利申 完全沒用過 新手

用iPhone唔洗 unlock click兩下再用touch id 認證然後放近去部paywave機度

禁唔係圓形果粒掣兩下(唔知叫乜名),個畫面show住靠近收費器就放埋去就得
姐係點?我唔係好明

另外香港有咩卡用到?

咩卡合作可以去呢度睇

Ok, 明白

利申 完全沒用過 新手

apple watch 通常解鎖完一次keep住戴唔除錶嘅話佢唔會lock返
變左戴全日用親apple pay都係禁兩下power button就嘟得
買左apple watch 之後連摷都唔想摷八達通
姐係點?我唔係好明

另外香港有咩卡用到?

咩卡合作可以去呢度睇

Ok, 明白

利申 完全沒用過 新手

Apple watch要unlock,之後click長制三下,拍近隻錶
Apple Pay其實係手機/Apple Watch功能而唔係一張卡可以入錢or信用卡咁借錢比你用

有人用Apple Pay同八達通比,其實佢知唔知八達通肯去做,其實Apple Pay 係可以包埋八達通

有人話Apple Pay 拍果部機慢,其實係關paywave同間舖事,如果用FeliCa chips都可以做到八達通咁秒過.....

apple pay係無可能秒過
或者你所講既秒過係apple pay彈認證=完成

咁試下去百佳惠康買野
如果咁好彩前面用apple pay
幫佢計下時睇下要幾耐先到下位比錢
就知同八仔有幾大分別
又如果好彩成咁人地用ae,後面趕時間可以放低野走人

會幾慢呢?你用過paywave俾錢未?
咪同payeave 時間一樣
姐係點?我唔係好明

另外香港有咩卡用到?

咩卡合作可以去呢度睇

Ok, 明白

利申 完全沒用過 新手

Apple watch要unlock,之後click制兩下,拍近隻錶
姐係點?我唔係好明

另外香港有咩卡用到?

咩卡合作可以去呢度睇

Ok, 明白

利申 完全沒用過 新手

Apple watch要unlock,之後click長制兩下,拍近隻錶

Apple pay未算好普及嘅其中一個原因係d垃圾銀行同商戶
恆生citibank個垃圾盾牌
再加電話線上網
姐係點?我唔係好明

另外香港有咩卡用到?

咩卡合作可以去呢度睇

Ok, 明白

利申 完全沒用過 新手

Apple watch要unlock,之後click長制兩下,拍近隻錶

聽落都覺得煩
八達通一嘢拍落去搞掂

Ok, 明白

利申 完全沒用過 新手

聽落都覺得煩
八達通一嘢拍落去搞掂

其實唔煩,正常計隻錶已經unlock,你click兩下就可以拍
八達通撚非黑即白
開放晒比人揀唔得嘅
其實Android 4.4開始已經支援HCE,理論上八達通公司整個app模擬張卡就得,根本唔需要八達通sim
人地台灣都有HCE悠遊卡
Apple pay係咪綁credit card?如果係信用卡公司最大利益 人貪方便 乜都用apple pay 唔洗你sell我用信用卡比錢有優惠 我都照用

可以加credit card,而香港多數加credit card

但係唔覺得唔安咩? 要完全依靠apple 既安全技術 你折開credit card 起碼會安全d 呀
加左八達通入apple pay咁八達通d transaction record store係邊?

Ok, 明白

利申 完全沒用過 新手

聽落都覺得煩
八達通一嘢拍落去搞掂

如果你張八達通唔係擺褲袋而係擺背囊手袋
要拎八達通係真係要摷一輪

如果八達通可以store入去apple pay
拍嘅就係隻錶
隻錶係你隻手度,如果冇除過錶鎖都唔洗解
禁兩下制就嘟得
而如果apple pay support 八達通
你錶入面粒chip係同實體八達通卡一樣
所以速度都係一樣

連登仔成日鬧啲女人搵個袋黎捽個閘機同埋行到埋閘機先黎摷袋
更加要支持八達通支援apple pay喇
加左八達通入apple pay咁八達通d transaction record store係邊?

自己部iPhone 同八達通都有
唔係好清楚
可唔可以詳細D講

乜唔係可以入信用卡 之後拍卡買野咩
Apple pay係咪綁credit card?如果係信用卡公司最大利益 人貪方便 乜都用apple pay 唔洗你sell我用信用卡比錢有優惠 我都照用

可以加credit card,而香港多數加credit card

但係唔覺得唔安咩? 要完全依靠apple 既安全技術 你折開credit card 起碼會安全d 呀

難道你帶實卡會好安全?
咪仲易比人盜用
如果好似日本咁
只要將八達通綁入apple pay張實卡就會報廢
咁就會面對同八達通sim一樣嘅問題
就係冇得喺增值機增值(唔好同我講用oepay
一定要喺鋪頭/車站counter先入到
咁嘅話變相會出現唔方便
但係我唔覺得港鐵會換晒啲舊增值機做support contactless嘅機
近近哋臺灣嘅捷運站(不論係台北定高雄)所有增值機都支援contactless
港鐵
https://youtu.be/u-4cOVzf60o

睇唔清楚嘟嗰陣洗唔洗touchid?
唔洗咁俾人偷咗咪任用?

要,Apple Watch就唔洗

點解段片冇既

自由選擇,可以set要,可以set唔洗

而家日本可唔可以set 某d card 唔洗(i.e. suica)
而其他信用卡要?
唔係好清楚
可唔可以詳細D講

乜唔係可以入信用卡 之後拍卡買野咩

可以入,係有d人誤會apple pay=信用卡
簡單D講啦, 唔知岩唔岩, 有錯請指正

APPLE PAY = 你個銀包
八仔/Suica/VISA/Master = 你個銀包入面D卡

你出街要拎電話, 銀包 (入面收埋10張信用卡/八達通...ETC)

但我一部電話 就可以做到上面所有野既功能 (APPLE PAY 會儲底曬果10張信用卡/八達通既資料)

你比錢找數係打開個銀包,搵一張卡 ( whatever 八仔/SUICA/VISA...ETC) 黎找數

我比錢係響電話到簡一張卡隊埋去個Receiver到找數

最重要係其實成個比錢收錢動作係冇變到架

拎實體卡
買野 -> 銀包拎張卡黎出找數 -> 連番去發卡方既SERVER -> 拎野走人

拎實體卡
買野 -> APPLE PAY簡張卡出黎嘟 -> 連番去發卡方既SERVER -> 拎野走人

點解我仲要實體卡, 仲要拎一揪卡出街? 一個APPLE PAY已經可以 包曬所有信用卡

自己部iPhone 同八達通都有

錯,兩者只能活一者,轉左實卡就報廢
其實可以唔洗開wallet 就咁放過去都得

開wallet 係比你揀卡用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞