其實有幾多人知Apple Pay係咩?

845 回覆
443 Like 26 Dislike
原來已經有傳Apple pay 會開放大陸交通卡接入
(之前擔心交通卡未標準化大概可以免除了)
唔知幾時輪到香港
唔識
講左咁耐 八達通公司唔俾加八達通落Apple pay嘅真實原因係?

八達通專係懶廢老
做獨市咁多年,點解要理你 Apple Pay
政府又唔會畀壓力,已經襲斷成香港市場點解仲要加新功能

話八達通唔俾我又覺得唔太公平...

利申做支付行業
聽前輩講,響八達通度做係優差,無壓力,無動力,無競爭,等退休
廿年前真係世界一流,但食老本行
廿年過去如果佢地有心推新科技一早推到啦
根本就香港人問題
唔接受新野本身無乜問題
但就唔好再打飛機話香港係國際城市 open minded

自私囉
又要比人知自己好國際化, 又唔認得衰, 批判少少講負面野又玻璃心

自己又鐘意笑人玻璃心

又唔肯要新野, 用把口去推翻人地既野, 幾多人用都未用過? 唔係用一件, 係成個生態圈咁用。

香港人而家自我認可就夠高啦, 但出到去? 唔去發現就唔會知自己而家咩處境

on9,你呢d完全係中共宣傳既香港人自我諗法

明明係支那人又自悲又自大又玻璃心,就老屈人地係。

我認同樓上 ching 講嘅野 wor
大部份港豬就算買部 iPhone 都只係用到少部份功能,固步自封

之前 Google 調查,訪問1000名港人,有超過八成受訪者認為自已非常善用科技;但根據調查,真正超級科技達人只佔4%

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/finance/20170912/57199012

on9咩野叫超級科技達人?
個個學寫電腦語言?

痴q線,同用邊隻比錢方法有咩野關係?
離撚晒題

他們會於日常生活中運用各種數碼應用科技及產品,包括語音輸入、語入指令、穿戴式科技、虛擬實境及擴張實境等。
巴打有冇睇內文呀,個調查準測唔係要識寫 programming 呀
Peer-to-peer payment

個調查正正反映香港人講就威威,實際上係扮 L 哂野好落後。就算有新科技推出,好多香港人都唔會用
你去銅鑼灣問下路人,睇下有幾多人用緊 Apple Pay 呀
根本就香港人問題
唔接受新野本身無乜問題

自私囉
又要比人知自己好國際化, 又唔認得衰, 批判少少講負面野又玻璃心

自己又鐘意笑人玻璃心

又唔肯要新野, 用把口去推翻人地既野, 幾多人用都未用過? 唔係用一件, 係成個生態圈咁用。

香港人而家自我認可就夠高啦, 但出到去? 唔去發現就唔會知自己而家咩處境

大部份港豬就算買部 iPhone 都只係用到少部份功能,固步自封

之前 Google 調查,訪問1000名港人,有超過八成受訪者認為自已非常善用科技;但根據調查,真正超級科技達人只佔4%

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/finance/20170912/57199012

個個學寫電腦語言?

離撚晒題

他們會於日常生活中運用各種數碼應用科技及產品,包括語音輸入、語入指令、穿戴式科技、虛擬實境及擴張實境等。
巴打有冇睇內文呀,個調查準測唔係要識寫 programming 呀

個調查正正反映香港人講就威威,實際上係扮 L 哂野好落後。就算有新科技推出,好多香港人都唔會用
你去銅鑼灣問下路人,睇下有幾多人用緊 Apple Pay 呀

原來唔用apple pay就代表固步自封?
用v20得罪你?

根本就香港人問題
唔接受新野本身無乜問題

自私囉

自己又鐘意笑人玻璃心

個個學寫電腦語言?

離撚晒題

原來唔用apple pay就代表固步自封?
用v20得罪你?

唔好意思我唔知你用 android 電話
apple pay, android pay samsung pay 呢類畀錢方法安全過就咁用實體信用卡
如果呢個誘因都唔足以令市民轉用 digital payment,咁可以點?

當然你可以話用現金最安全啦
https://www.lta.gov.sg/apps/news/page.aspx?c=2&id=dea33959-a5b8-429c-9bbe-b82733fbc77d
新加坡下年都開始試用mobile payments 畀地鐵巴士
雖然人地只係 pilot program,
但最少人哋肯試,唔似香港咁
討論下apple pay係咩野,可以加咩野功能吸引人用。

我調返轉頭諗有咩方法可以加快d 商戶交易連線時間好似仲好

至少要換晒寬頻 (百佳用 AE/銀聯仍然係電話線)
舖頭餐廳裝無線卡機
先有機會令 Apple Pay 普及

舖頭餐廳裝無線卡機

係外國用過就知其實唔存在慢過八達通呢個問題
香港d 7仔百佳下下connect又要等一陣 拍完卡authorising又要等一陣
咁梗係趕客啦
係香港八達通唔用多啲現有技術

八達通而家咪用緊NFC 其實八達通唔係出面人講到咁落後 係一直都咁穩定
iOS開放左NFC 如果八達通"有心"搞落去
iPhone用八達通無難度

相反用QR code做payment真係落後左d
始終個速度差勁遠

其實suica卡同八達通一樣係FeliCa,但係人地點解咁快,我地就出埋d on9 八達通sim,之後先慢慢開比an

FeliCa係sony自己研發出黎既技術 但相容於NFC
岩岩搵返資料睇 原來八達通都用FeliCa

八達通班友思想落後
每個月d transaction result仲用txt file

一諗到felica係廿年前嘅發明
到而家都唔過時
真係覺得真心勁

felica 貴,但快
相對其他地方用 mifare
唔知幾時輪到香港

支那都得 香港
話電話無事果d真係成個post最on9

你唔好話唔記得帶張卡

btw八達通可以整實體卡照用
咩咩pay果d就好似suica卡咁用虛擬卡

科技進步係應該出多d選項比我地簡
唔好用果d自然會淘汰啦

成班科技白痴活係自己世界
https://www.lta.gov.sg/apps/news/page.aspx?c=2&id=dea33959-a5b8-429c-9bbe-b82733fbc77d
新加坡下年都開始試用mobile payments 畀地鐵巴士
雖然人地只係 pilot program,
但最少人哋肯試,唔似香港咁

佢同倫敦一樣係用credit/debit card 夾硬做有相當限制而且效果未必好
Apple 既然肯做埋交通卡就一定係用返交通卡模式去做好
我覺得倫敦同新加玻某程度係行錯棋

舖頭餐廳裝無線卡機

點解仲要用電話線
講左咁耐 八達通公司唔俾加八達通落Apple pay嘅真實原因係?

一個字 : 分贓問題

唔想同人分
香港我玩曬 自己整個oepay先

你個名

其實Apple 好似無收過信用卡公司錢同手續費
我諗係八仔要收返Apple 錢先肯做就真

舖頭餐廳裝無線卡機

香港d 7仔百佳下下connect又要等一陣 拍完卡authorising又要等一陣
咁梗係趕客啦

Visa Master 都係可以同佢以及銀行deal 做offline preliminary approval 咁就會好快
通常規限於傾好咗o既發卡行同有limit
但若果用喺快餐7仔超巿一般都足夠
當然仲要商戶夠大或者有中間人擔保先會成事

如果要話真正online 都快
首先要由銀行系統搞起
可以慳返啖氣
唔知幾時輪到香港

支那都得 香港

對於Apple 嚟講係好合理
香港巿場算得乜
佢唔開你只可以等

舖頭餐廳裝無線卡機

咁梗係趕客啦

Visa Master 都係可以同佢以及銀行deal 做offline preliminary approval 咁就會好快
通常規限於傾好咗o既發卡行同有limit
但若果用喺快餐7仔超巿一般都足夠
當然仲要商戶夠大或者有中間人擔保先會成事

如果要話真正online 都快
首先要由銀行系統搞起
可以慳返啖氣

Apple pay其中一個賣點係因為有touch id,所以可以做大額交易,唔似paywave個D限制係500-1000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞