其實有幾多人知Apple Pay係咩?

845 回覆
443 Like 26 Dislike
討論緊apple pay竟然可以話拎多左電話出黎會爆mon/畀人搶

同樣道理

1. 部電話影到相=令到你拎多左電話出黎會爆mon/畀人搶

2. 部電話上到網=令到你拎多左電話出黎會爆mon/畀人搶

3. 部電話睇再map=令到你拎多左電話出黎會爆mon/畀人搶

4. 部電話可以whatsapp=令到你拎多左電話出黎會爆mon/畀人搶

你未跌過電話落地
唔知嗰種痛
無知一問

本身Apple pay唔係要收卡公司手續費架咩?

如果係的話,八達通做乜要加入Apple pay入面

撚洗手續費
只係張你張卡嘅資料clone 左落去部機度,令你部機有埋張卡嘅功能
你clone 左八達通個號碼落去部iphone度,你部iphone咪有埋八達通嘅功能囖
乜撚野手續費啊

Apple收銀行手續費架
懶 paywave慢
Apple pay 最慢其實係要連線個part
討論緊apple pay竟然可以話拎多左電話出黎會爆mon/畀人搶

同樣道理

3. 部電話睇再map=令到你拎多左電話出黎會爆mon/畀人搶

4. 部電話可以whatsapp=令到你拎多左電話出黎會爆mon/畀人搶

你未跌過電話落地
唔知嗰種痛

斬腳趾避沙蟲
你用番大哥大啦

而家唔興咋
如果可以好似以前咁用電話繩掛喺條頸度
或者好似柳記抽鎖匙咁用條鏈扣住喺腰帶度
你話幾好
paywave慢
香港7頭廢老c9多咪慢囉
人地歐美人人都用咪自然逼到商家整快d囉
香港仲係有啲人唔鐘意用信用卡

我都唔明北美點解仲咁多人用debit card
即係香港嘅EPS咁
買杯咖啡都要禁PIN
雖然而家都有拍卡
但信用卡可以月結點解唔用

你都識講eps=debit card
點你都應該問下點解咁多傻鳩用eps
paywave慢

其實paywave同apple pay係同一制式,
店舖一樣要連機
而家八達通搵Samsung pay合作
Apple有咩著數比到八達通?

反轉想知三叔有乜著數
品牌形象apple喺年輕人眼中應該稍微高過三叔,
注目程度都係

比錢囉,八達通見錢開眼啦
香港仲係有啲人唔鐘意用信用卡

我都唔明北美點解仲咁多人用debit card
即係香港嘅EPS咁
買杯咖啡都要禁PIN
雖然而家都有拍卡
但信用卡可以月結點解唔用

你都識講eps=debit card
點你都應該問下點解咁多傻鳩用eps

你問下腦場啲舖頭點解唔收信用卡先
App乜春le pay,講paywave paypass啦屌你,q知你隊部機出黎八達通定咩呀?apple pay錢黎架?屌

同樣道理

你未跌過電話落地
唔知嗰種痛

有咩痛 爛左咪拎去整 講到寶咁
想知Apple Pay係咪淨係支援西瓜卡
如果我用開pasmo或其他地方嘅IC卡,係咪就冇?

個mobile suica已經做到你講既野

Mobile suica真係好方便

想問一樣野,入左wallet 後,張實體卡仲用到?同埋實體卡data 點同步
唔知icoca 入唔入到呢
paywave慢

其實paywave同apple pay係同一制式,
店舖一樣要連機

咪傻啦,只要插過卡比過一次錢之後大部分交易都係offline 係過咗某個額先會全部交易變返連機,再插一次又可以繼續offline
你留意下信用卡收據張approval code就分到
再唔係試下用apple pay比隧道費就知咩事

利伸:13年用緊paywave, 14年頭幾次用paypass柒下柒下次次等佢load成廿幾三十秒,插過次卡一天都光哂。
而家八達通搵Samsung pay合作
Apple有咩著數比到八達通?

反轉想知三叔有乜著數
品牌形象apple喺年輕人眼中應該稍微高過三叔,
注目程度都係

錢囉咁簡單

data點樣由iPhone過返落八達通?
八達通offline架喎

入果陣張實卡報銷

點樣即時報銷?

自動cut卡,按金自動退落張虛移卡度

technically點做到先?

其實係已經做到

你點樣remote cut卡?

當開張新卡咪得囉,洗乜攪咁多野
唔好真係當50蚊好多錢啦,八達通真正賺既係每次交易既手續費,唔通真係諗住靠開卡時果50蚊過世咩

按金果筆錢夠佢滾大幾倍呀
.... 追完成個post 都唔明既話試下睇片啦
https://youtu.be/ksFXEY6P_ec
冇電點算呀!
又咪要帶實卡!
除世界上有唔識冇電既手機我地香港人先會考慮用

你驚冇電咪帶撚住張實體卡囉
有人用槍指住你逼你用 Apple Pay?

依加問題係我想唔帶實卡都唔撚得呀
冇電點算呀!
又咪要帶實卡!

好撚柒條友
冇電點算呀!
又咪要帶實卡!

點解都仲係咁多人唔明

整左Apple pay就兩種方式都俾到錢
同而家可以用八達通俾又得,現金又得一樣
你鍾意拎咩俾錢咪拎咩囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞