其實有幾多人知Apple Pay係咩?

845 回覆
443 Like 26 Dislike

technically點做到先?

其實係已經做到

你點樣remote cut卡?

當開張新卡咪得囉,洗乜攪咁多野
唔好真係當50蚊好多錢啦,八達通真正賺既係每次交易既手續費,唔通真係諗住靠開卡時果50蚊過世咩

按金果筆錢夠佢滾大幾倍呀

幾倍又點?滾夠10倍都唔係靠佢開飯啦,果50蚊按金叫有得賺時賺盡佢咁解
當八達通收1%,用夠5000佢就賺50啦
我1個月食飯加車費都2-3千,當係我大使,當普通人1個月用1000,都係5個月就賺到50。所以唔好真係當八達通公司睇50蚊睇到咁大

你叫一間公司拎返幾億出黎回比user
我相信冇一個CEO敢做

屌,你真係唔撚用腦
開手機版八達通收多你50蚊按金都重得呀

ewallet都收按金實俾人屌到仆街
遲下Apple Pay 出到有p2p payment , 收到嘅錢又唔使收手續費入銀行的話,我估d 小商店會肯用Apple Pay 收錢
遲下Apple Pay 出到有p2p payment , 收到嘅錢又唔使收手續費入銀行的話,我估d 小商店會肯用Apple Pay 收錢

實有人走出黎同你講 : apple pay 連埋銀行saving a/c , 俾人執到 / 爆a/c / hack左點算
如果apple pay可以用埋八達通就正
技術上係得, 只係等八達通佢地傾合作。

samsung應該會獨家一排。我3隻最common嘅mobile payment都用過,我覺得三叔係做得最好

我反而係覺得三叔批搵水泡救亡咋..... 八仔同apple 拆帳果度唔係咁易傾得成呀

我反而覺得Apple 可以唔收八仔手續費,
但係收返銀行手續費.
本身你用經Apple Pay 碌卡, Apple 食銀行一浸, 但係八達通自動增值Apple 就食唔到.

而家經Wallat App 入面信用卡Apple Pay Recharge 落八達通到, 你估APPLE 又收唔收銀行錢呀拿
多謝樓主掃盲

樓主呢個Post 係好,
但係班友都要肯俾你掃先得。。
有好多都仲係諗都唔諗就Reject 新事物。

其實都唔完全係新事物

我地冇要求用信用卡/其他野取代八達通
只係想多一種渠道用八達通 帶少張卡出街
多謝樓主掃盲

樓主呢個Post 係好,
但係班友都要肯俾你掃先得。。
有好多都仲係諗都唔諗就Reject 新事物。

其實都唔完全係新事物

我地冇要求用信用卡/其他野取代八達通
只係想多一種渠道用八達通 帶少張卡出街

知道原理咪覺得其實無咩分別,
唔知果啲咪覺得Hack 左你部機就人生已完囉..

實有人走出黎同你講 : apple pay 連埋銀行saving a/c , 俾人執到 / 爆a/c / hack左點算

八達通自動增值仲危險

唔好真係當50蚊好多錢啦,八達通真正賺既係每次交易既手續費,唔通真係諗住靠開卡時果50蚊過世咩

幾倍又點?滾夠10倍都唔係靠佢開飯啦,果50蚊按金叫有得賺時賺盡佢咁解
我1個月食飯加車費都2-3千,當係我大使,當普通人1個月用1000,都係5個月就賺到50。所以唔好真係當八達通公司睇50蚊睇到咁大

我相信冇一個CEO敢做

屌,你真係唔撚用腦

唔係你邊得黎可以扣到負錢呀
屌咪比人屌,用既人一定多過屌既人,八達通真係做洗怕比人屌?明食住班用家,怕乜

technically點做到先?

其實係已經做到

我相信冇一個CEO敢做

屌,你真係唔撚用腦

其實果個係備用餘額
等你唔夠錢俾但餘額仲係正數時都嘟到
例如得$1餘額都可以撘$20地鐵出閘

大家依家習慣晒
如果拎走咗我覺得無自動增值o既人會亂到七彩就真

但備用餘額(即係可以負結餘)算係少見
呢個都係同外界標準整合時o既一個難題
我岩岩試玩applr pay 入張卡 佢叫我打返個name 但係點解最後show 出黎又唔係我改個名?
關於Iphone X 同 8 支援suica 嘅實際操作可以睇:
http://www.weekendhk.com/japan/%e6%97%a5%e6%9c%ac-suica-iphone8-iphonex-%e6%82%a0%e9%81%8a%e5%8d%a1-%e5%85%ab%e9%81%94%e9%80%9a/

太多圖太多字唔貼了 真係唔清楚嘅click入去睇

主要有幾樣野
1. suica 可以設定為「快速交通卡」
唔需要指紋認證就可以直接拍卡過
同拍實體卡一樣

2. 將suica 實體卡加落wallet 之後
¥500 按金會成為卡餘額

3. 如果冇實體卡
都可以直接用suica app直接加張suica
實體卡都唔洗買

4. 增值都係便利店、客務中心 之類
仲可以信用卡增值
>>>香港全部新增值機都裝曬contactless

iphone 8 / apple watch s3開始加左felica chip
即係八達通同suica實體卡入面嗰粒
技術上support
而日本嘅理驗就話俾我地知呢樣野係可行
至於八達通最後會點run 就睇佢肯唔肯同會傾成點
睇完上面段片,有個地方唔明
即係我將張信用卡入左落apple wallet同apple pay到,
我張實體卡會報廢,碌唔到?
但上網買野都可以繼續用張卡黎買?

唔會碌唔到

但佢話張卡報廢係咩意思
仲未用過apple pay所以想問下

日本suica先會報廢
信用卡唔會

因為suica同八達通係即時扣你卡入面既數
唔可以好似信用卡咁夜晚先埋數

哦...明白哂,多謝解答

入左suica落apple pay實體卡會報廢咁大獲

其實咁先正常
因為本身八達通/ 西瓜卡個原理都係靠卡入面save 嘅data (例如餘額,過去車程等)去運作

例如話搭地鐵,你入閘果陣佢要寫個作站嘅資料落張卡入面,之後出閘,首先部閘機就read 返係邊個站入閘 之後計幾錢,然後就改返張卡入面餘額,呢樣係即時結算關係,錢直接save 係卡入面

咁如果本身實體卡唔報廢,咁同你直接copy 左d 錢無分別

咁點解入信用卡又可以共存呢,因為本身入卡果陣,apple 會同銀行聯絡,銀行會開多一個虛擬卡號比apple pay, 所以實際係多左張卡嘅,但本身信用卡/ debit card 都係要經銀行結算,而唔係即時結算,所以係無影響

留意返你用apple pay 比錢嘅話,個card no 會同你原本張卡係唔同

thanks, 咁實卡死左, 係夾公仔舖個D都係就咁用手機嘟就得?
另外要點增值?
關於Iphone X 同 8 支援suica 嘅實際操作可以睇:
http://www.weekendhk.com/japan/%e6%97%a5%e6%9c%ac-suica-iphone8-iphonex-%e6%82%a0%e9%81%8a%e5%8d%a1-%e5%85%ab%e9%81%94%e9%80%9a/

太多圖太多字唔貼了 真係唔清楚嘅click入去睇

主要有幾樣野
1. suica 可以設定為「快速交通卡」
唔需要指紋認證就可以直接拍卡過
同拍實體卡一樣

2. 將suica 實體卡加落wallet 之後
¥500 按金會成為卡餘額

3. 如果冇實體卡
都可以直接用suica app直接加張suica
實體卡都唔洗買

4. 增值都係便利店、客務中心 之類
仲可以信用卡增值
>>>香港全部新增值機都裝曬contactless

iphone 8 / apple watch s3開始加左felica chip
即係八達通同suica實體卡入面嗰粒
技術上support
而日本嘅理驗就話俾我地知呢樣野係可行
至於八達通最後會點run 就睇佢肯唔肯同會傾成點

我覺得Apple 要保住日本巿場先肯度身訂造咁多嘢
八達通佢真係識你老鼠...

只可以期望Apple 用suica 做試金石
成功之後會標準化咁先有得再講落去
如果唔係迫人用信用卡一定好普及
可惜都係夾埋d銀行狗諗埋d屎橋叫人申請信用卡

想同你講其實有啲銀行既銀聯提款卡都可以add apple pay,你不如問下匯豐點解唔肯俾你add 仲好

講到尾都係想迫你申請credit card
成日去7仔比錢用apple pay要等成廿秒先approved
阻住後面啲人好尷尬
成日去7仔比錢用apple pay要等成廿秒先approved
阻住後面啲人好尷尬

明明間間舖都有wifi , 偏偏要用部56K卡機
香港移動支付真係好落後
明明技術層面可以做到
但就安於現狀

香港人仲安於去排櫃員機過錢比人

PayMe 都唔撚用
阻住後面啲人好尷尬

明明間間舖都有wifi , 偏偏要用部56K卡機

其實銀行同gateway 果邊本身就慢
你online 買嘢做payment 屋企條光纖曉飛咪又係要等
每次比錢果陣有啲人會問master定visa
點解要咁問?

同埋好多連鎖快餐店例如大家樂大快活仲未有得用
好落後
終於有個開得正常既post,
但都要小心又比班支那人吹奏支那寶
點解咁多傻鳩會唔明
Apple pay同你 就咁拎張信用卡嘟既分別
等如
你去銀行排櫃臺 同你用櫃員機禁錢既分別
點解咁多傻鳩會唔明
Apple pay同你 就咁拎張信用卡嘟既分別
等如
你去銀行排櫃臺 同你用櫃員機禁錢既分別

佢地當左Apple 係財務機構
每次比錢果陣有啲人會問master定visa
點解要咁問?

同埋好多連鎖快餐店例如大家樂大快活仲未有得用
好落後

因為有啲 epos機, visa 同 master 係分開兩個制
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞