其實有幾多人知Apple Pay係咩?

845 回覆
443 Like 26 Dislike
係香港八達通唔用多啲現有技術

八達通而家咪用緊NFC 其實八達通唔係出面人講到咁落後 係一直都咁穩定
iOS開放左NFC 如果八達通"有心"搞落去
iPhone用八達通無難度

相反用QR code做payment真係落後左d
始終個速度差勁遠

其實suica卡同八達通一樣係FeliCa,但係人地點解咁快,我地就出埋d on9 八達通sim,之後先慢慢開比an

FeliCa係sony自己研發出黎既技術 但相容於NFC
岩岩搵返資料睇 原來八達通都用FeliCa

八達通班友思想落後
每個月d transaction result仲用txt file

NFC有好多種,FeliCa 係type c,其他nfc會sense到但用唔到

延伸落去
其實一開始NFC protocol定得唔嚴謹先導致今日情況
如果apple pay 既普及程度同八達通一樣既話 我諗大部分人都唔會再用八達通

你仲係唔知

日日用
講緊普通連搭車都可以用apple pay, 咁我只需要帶aw 而唔洗再攞八達通 明唔明

其實你用八達通加入apple pay,你都係用緊八達通

所以話兩面d人都唔知係咩

其實咁解釋好似好啲 當apple pay係一個媒體 八達通多左個渠道比消費者選擇點用既方式 而唔係永遠只係透過一張卡去嘟
八達通反應時間快好撚多喎

八達通而家咪用緊NFC 其實八達通唔係出面人講到咁落後 係一直都咁穩定

始終個速度差勁遠

其實suica卡同八達通一樣係FeliCa,但係人地點解咁快,我地就出埋d on9 八達通sim,之後先慢慢開比an

八達通班友思想落後
每個月d transaction result仲用txt file

一諗到felica係廿年前嘅發明
到而家都唔過時
真係覺得真心勁

係架
我唔明點解有d人話NFC(FeliCa)技術落後 QR code唔落後

可惜管理八達通班友不思進取
implement/documentation做得唔好
仍然停留十幾年前思想

明明有咁好技術同市場
但佢地竟然唔進一步諗下有乜新玩法令成套service做得更好

Suica 都好快

笑什麼 咪又係同一樣技術

始終個速度差勁遠

$

點解日本咁快係因為日本保護主義
日本無論信用卡/sucia都係用ic card,即係felica技術,如果apple唔加felica落apple pay,根本全日本都冇可能用到apple pay,apple要打入日本市場,所以先加

始終個速度差勁遠

八達通班友思想落後

到而家都唔過時
真係覺得真心勁

係架
我唔明點解有d人話NFC(FeliCa)技術落後 QR code唔落後

仍然停留十幾年前思想

明明有咁好技術同市場
但佢地竟然唔進一步諗下有乜新玩法令成套service做得更好

如果 Apple Pay 用到八達通
我肯定啲信用卡可以暫時收收皮先

Suica 都好快

笑什麼 咪又係同一樣技術

冇錯係同樣技術呀
我就係笑 Suica 做到 Apple Pay 八達通做唔到

始終個速度差勁遠

八達通班友思想落後

到而家都唔過時
真係覺得真心勁

係架

仍然停留十幾年前思想

明明有咁好技術同市場

你買野貴d咪又用信用卡,同埋唔好忘記信用卡賣點係借未來$用,所以唔會收皮

始終個速度差勁遠

八達通班友思想落後

到而家都唔過時
真係覺得真心勁

係架

仍然停留十幾年前思想

明明有咁好技術同市場

信用卡本身係偏向大額付款市場(1000以上)
係近排先向小額市場埋手(1000以下)
不過本身八達通都食哂小額市場咁制 信用卡係小額市場比率唔高 未至於收皮

反而alipay/wechat pay果類就真係收得皮
八達通又話加大上限變二千?
八達通有樣最on9就係查交易紀錄係好麻煩

個post真係好多人唔明 apple pay只係一個媒介
加到八達通入去時 你都係用緊八達通架
香港真係好多科技白痴
如果連八達通都有Apple Pay真係好q正,唔洗下下拎銀包出嚟

其實好似apps名咁係一個wallet,機票 suica 保險單 itunes card credit card係哂電話

理想烏托幫

一早有

始終個速度差勁遠

一路都係笑緊佢個business model落後過apple, google, 甚至大陸
一直食本,收咁貴手續費,唔比細商戶用
商戶想係網上收八達通,好似求緊佢哋咁,又勁多限制
offline 用唔用到apple pay?

始終個速度差勁遠

一路都係笑緊佢個business model落後過apple, google, 甚至大陸

當你乜都唔使做, 淨係按金嗰舊錢收息都收到手軟既時候, 仲邊使同你講創意呀
Apple pay係咪綁credit card?如果係信用卡公司最大利益 人貪方便 乜都用apple pay 唔洗你sell我用信用卡比錢有優惠 我都照用

其取所需ja
apple,google,中共有得用黎做data mining, 盤數重靚過信用卡公司

始終個速度差勁遠

紅字果句我想講 其他payment都係咁食水 (1.5-1.8%)
笑佢business落後都唔係笑呢樣野
其實八達通機同apple pay個技術係相容,只係apple無開放個nfc出嚟俾3rd party
唔信你隊部iphone去是但一部八達通機上面,會detect到nfc自動彈apple pay個screen出嚟
而且假設有得實際使用,速度都會同八達通實體卡差不多,因為apple pay唔需要部手機上到網,靠部card reader個network過數就得

兩回事,八達通離唔開實體卡,android 幾年前都可以用nfc 接落張八達通sim 黎扣錢,但無可能做到隨時用網上付款既方法黎增值,而且佢唔同年代既reader 有唔同程度既兼容問題,唔可能100% 用到

我用緊八達通sim有自動增值喎
雖然好討厭八達通呢間仆街公司, 但真係用到
八達通又話加大上限變二千?
八達通有樣最on9就係查交易紀錄係好麻煩

個post真係好多人唔明 apple pay只係一個媒介
加到八達通入去時 你都係用緊八達通架
香港真係好多科技白痴

佢加大既話又會做死班IT狗
無記錯佢return返黎個銀碼同error code係放埋一齊
大過10000=交易錯誤

始終個速度差勁遠

當你乜都唔使做, 淨係按金嗰舊錢收息都收到手軟既時候, 仲邊使同你講創意呀

係,八達通已變成cash cow
要創新唔可以靠而家班管理層
其實應該有另一間公司做呢樣嘢
offline 用唔用到apple pay?

除非要message approve payment ,冇上網都可以用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞