其實有幾多人知Apple Pay係咩?

845 回覆
443 Like 26 Dislike
如果apple pay 既普及程度同八達通一樣既話 我諗大部分人都唔會再用八達通

你仲係唔知

日日用
講緊普通連搭車都可以用apple pay, 咁我只需要帶aw 而唔洗再攞八達通 明唔明

其實你用八達通加入apple pay,你都係用緊八達通

咁點解唔就咁用八達通

您咁講我放張八達通落手機套都得添
如果apple pay 既普及程度同八達通一樣既話 我諗大部分人都唔會再用八達通

你仲係唔知

日日用
講緊普通連搭車都可以用apple pay, 咁我只需要帶aw 而唔洗再攞八達通 明唔明

咁點解唔就咁用八達通

搭車/平時落街買少少野果陣拎部手機嘟一下就得

你仲係唔知

日日用

咁點解唔就咁用八達通

你係指唔用八達通張卡
btw, 八達通我屌你老母

獨市生意
無知一問

本身Apple pay唔係要收卡公司手續費架咩?

如果係的話,八達通做乜要加入Apple pay入面

撚洗手續費
只係張你張卡嘅資料clone 左落去部機度,令你部機有埋張卡嘅功能
你clone 左八達通個號碼落去部iphone度,你部iphone咪有埋八達通嘅功能囖
乜撚野手續費啊

咁撚燥做乜鳩
我咁問係因為我上網用Apple pay買野收我手續費,唔清楚係邊一方收左錢

帳單上面睇到嘅charge係銀行或信用卡公司收嘅
通常係將筆數當咗係海外transaction
如果你發現明明係港幣都收charge嘅
咁你下次要揾第二張唔收DCC嘅信用卡碌

你仲係唔知

日日用

咁點解唔就咁用八達通

方便

唔明有幾方便,都係拎張卡同拎部機出黎嘟嘅分別姐

你平時拎住電話定拎住銀包多

獨市生意

專登同*** pay合作
一個都唔知有無人用嘅電子支付

你仲係唔知

日日用

咁點解唔就咁用八達通

方便

apple watch 卡同機都唔洗攞

你仲係唔知

日日用

咁點解唔就咁用八達通

方便

帶一樣野同兩樣野既分別
如果連八達通都有Apple Pay真係好q正,唔洗下下拎銀包出嚟

方便到好多人 特別係用手袋嘟果班
不過我八達通會放褲袋 一拎出黎就可以嘟 唔洗開wallet咁麻煩 用Apple Pay只係貪優惠

你仲係唔知

日日用

咁點解唔就咁用八達通

方便

咁拎散銀同拎卡都一樣,卡係group哂d$,而apple pay係group哂d卡

獨市生意

專登同*** pay合作
一個都唔知有無人用嘅電子支付

其實可能同緊apple 傾緊
有個問題想問

以我所知八達通就係offline嘅

假設將來apple pay/android pay支援八達通

咁如果我一時用手機俾錢 一時用實卡俾錢

咁樣點sync手機同實卡嘅data

你仲係唔知

日日用

咁點解唔就咁用八達通

方便

帶小樣野係身已經係方便啦
銀包你或者會唔記得帶,但呢個年代電話一定記得帶
如果是旦一種pay結合到八達通 實勁多人用
買貴野用touch id 搭車就拍下手表

日日用

咁點解唔就咁用八達通

方便

你平時拎住電話定拎住銀包多

🤔電話多,可能對女人黎講方便嘅,男人銀包都係擺屎忽,拎出嚟唔難

你屎忽抽個銀包出嚟已經多左個動作
有個問題想問

假設將來apple pay/android pay支援八達通

我都想知
Suica點做
我本身就用緊iphone6+日版aw s2
suica開心使用中
不過我就冇留意aw s3既消息
想問係咪同iphone8一樣 唔限死日版先用到suica了
有個問題想問

根據sucia玩法,轉左入apple pay,實卡就會報廢,按金直接退落張「卡」度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞