其實有幾多人知Apple Pay係咩?

845 回覆
443 Like 26 Dislike
一出即用 方便到仆
係香港八達通唔用多啲現有技術

八達通而家咪用緊NFC 其實八達通唔係出面人講到咁落後 係一直都咁穩定
iOS開放左NFC 如果八達通"有心"搞落去
iPhone用八達通無難度

相反用QR code做payment真係落後左d
始終個速度差勁遠

一路都係笑緊佢個business model落後過apple, google, 甚至大陸
一直食本,收咁貴手續費,唔比細商戶用
商戶想係網上收八達通,好似求緊佢哋咁,又勁多限制

當你乜都唔使做, 淨係按金嗰舊錢收息都收到手軟既時候, 仲邊使同你講創意呀

係,八達通已變成cash cow
要創新唔可以靠而家班管理層
其實應該有另一間公司做呢樣嘢

八達通班膠層同狗鐵一撚樣咁垃圾
改條毛咩
我早兩日去日本都見到勁多人用apple pay既suica
如果香港八達通都有就太好了

八達通而家咪用緊NFC 其實八達通唔係出面人講到咁落後 係一直都咁穩定

始終個速度差勁遠

一路都係笑緊佢個business model落後過apple, google, 甚至大陸

當你乜都唔使做, 淨係按金嗰舊錢收息都收到手軟既時候, 仲邊使同你講創意呀

八達通班膠層同狗鐵一撚樣咁垃圾
改條毛咩

公道d講,佢準備加去三叔pay,apple pay應該之後都有

始終個速度差勁遠

所以自從xxx pay出現咗之後算係多咗選擇
但係香港市場就缺乏咗debit card來方便做小額交易
tap n go有做類似嘅嘢,可惜太多on9 rules令人卻步

另外唔知點解喺香港無論用paywave, paypass, xxx pay嘅嘟卡速度好多時都慢幾拍,短則等三、四秒,長則等十幾廿秒去authorize
之前去台灣用apple pay唔使一秒搞掂o咗咀
呢樣咁基本嘅速度問題解決唔到好難同八達通鬥

始終個速度差勁遠

所以自從xxx pay出現咗之後算係多咗選擇
但係香港市場就缺乏咗debit card來方便做小額交易
tap n go有做類似嘅嘢,可惜太多on9 rules令人卻步

另外唔知點解喺香港無論用paywave, paypass, xxx pay嘅嘟卡速度好多時都慢幾拍,短則等三、四秒,長則等十幾廿秒去authorize
之前去台灣用apple pay唔使一秒搞掂o咗咀
呢樣咁基本嘅速度問題解決唔到好難同八達通鬥

好多都用電話線or 1mb上網

始終個速度差勁遠

紅字果句我想講 其他payment都係咁食水 (1.5-1.8%)
笑佢business落後都唔係笑呢樣野

八達通只可能做小額交易,憑咩同信用卡個手續費睇齊?
憑地鐵霸權呀屌
又嚟世界大戰

八達通唔經電話,比人hack 嘅機會低,而盜用到嘅錢都唔會多。

Apple pay
又連信用卡又連銀行戶口,比人盜用就仆硬街。

又有一個唔明
所以話, 香港而家仲自稱國際數一數二既城市, 真係笑撚死人

始終個速度差勁遠

紅字果句我想講 其他payment都係咁食水 (1.5-1.8%)
笑佢business落後都唔係笑呢樣野

八達通只可能做小額交易,憑咩同信用卡個手續費睇齊?
憑地鐵霸權呀屌

其實係信用卡減低左個手續費姐,以前信用卡收2-3%
如果八達通公司肯整就好
所以有時我真係覺得香港地用iphone其實比外國用少好多功能
如果八達通公司肯整就好
所以有時我真係覺得香港地用iphone其實比外國用少好多功能

日本Apple map detail好多
又嚟世界大戰

八達通唔經電話,比人hack 嘅機會低,而盜用到嘅錢都唔會多。

Apple pay

1. apple pay唔會連到你saving account
2. 盜用信用卡十幾年前已經有,咁驚唔好申請
又嚟世界大戰

Apple pay

又有一個唔明

我有錯你可以澄清糾正,唔係一句撻埋嚟。咁樣對討論有咩幫助呢

你咪中哂我一開始我講果d,係你唔好一句撻埋嚟就世界大戰,連up咩都唔知
事實證明連登都係好多科技智障
應該話成個香港超過一半人都係科技智障
香港iPhone + 日本apple watch用到suica嘛?

轉做日本地區ADD完suica再轉返hk就得

搞掂

求教學
轉咗做 Japan Apple app store 完點加

https://support.apple.com/en-us/HT207155
無知一問

本身Apple pay唔係要收卡公司手續費架咩?

如果係的話,八達通做乜要加入Apple pay入面

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞