其實有幾多人知Apple Pay係咩?

845 回覆
443 Like 26 Dislike
想知Apple Pay係咪淨係支援西瓜卡
如果我用開pasmo或其他地方嘅IC卡,係咪就冇?
其實係唯一access 到nfc 同secure enclave 既 iPhone app
Apple Pay其實係手機/Apple Watch功能而唔係一張卡可以入錢or信用卡咁借錢比你用

有人用Apple Pay同八達通比,其實佢知唔知八達通肯去做,其實Apple Pay 係可以包埋八達通

有人話Apple Pay 拍果部機慢,其實係關paywave同間舖事,如果用FeliCa chips都可以做到八達通咁秒過.....

apple pay係無可能秒過
或者你所講既秒過係apple pay彈認證=完成

咁試下去百佳惠康買野
如果咁好彩前面用apple pay
幫佢計下時睇下要幾耐先到下位比錢
就知同八仔有幾大分別
又如果好彩成咁人地用ae,後面趕時間可以放低野走人

yes
Apple Pay其實係手機/Apple Watch功能而唔係一張卡可以入錢or信用卡咁借錢比你用

有人用Apple Pay同八達通比,其實佢知唔知八達通肯去做,其實Apple Pay 係可以包埋八達通

有人話Apple Pay 拍果部機慢,其實係關paywave同間舖事,如果用FeliCa chips都可以做到八達通咁秒過.....

咁試下去百佳惠康買野
就知同八仔有幾大分別

你仍然唔明.........
Suica 係咪可以用埋apply pay之類 增埋值?

睇黎真係冇咩人知Apple pay係咩...
Suica可以加入Wallet,比果陣就叫Apple pay
增值可以用credit卡同去便利店用電話增

係可以用 Apple Pay 增值

咪即係credit card

八達通做唔做到信用卡增值(非AAVS綁定一張卡)
記得當年可以EPS增值,但唔記得咩技術問題搞到滿城風雨,最後索性取消
其實係唯一access 到nfc 同secure enclave 既 iPhone app

nfc其實已經係ios 11開放左d,有人test用到nfc reader

Suica可以加入Wallet,比果陣就叫Apple pay

咪即係credit card

八達通做唔做到信用卡增值(非AAVS綁定一張卡)
記得當年可以EPS增值,但唔記得咩技術問題搞到滿城風雨,最後索性取消

八達通有自動增值,你都可以用o epay
https://youtu.be/u-4cOVzf60o

睇唔清楚嘟嗰陣洗唔洗touchid?
唔洗咁俾人偷咗心用?

你set佢要touchid先用到又得,跟default唔洗用都得

咁試下去百佳惠康買野
就知同八仔有幾大分別

成件事唔關apple pay事,係間鋪連線慢,因為係用信用卡交易
但係sucia個個係唔洗等,因為data直接store入電話
如果apple pay 既普及程度同八達通一樣既話 我諗大部分人都唔會再用八達通

你仲係唔知

日日用
講緊普通連搭車都可以用apple pay, 咁我只需要帶aw 而唔洗再攞八達通 明唔明

nfc其實已經係ios 11開放左d,有人test用到nfc reader

3rd party app 起 ios11 好似read only ?
如果apple pay 既普及程度同八達通一樣既話 我諗大部分人都唔會再用八達通

你仲係唔知

日日用
講緊普通連搭車都可以用apple pay, 咁我只需要帶aw 而唔洗再攞八達通 明唔明

其實你用八達通加入apple pay,你都係用緊八達通

你仲係唔知

日日用

香港係咪有手機SIM card有八達通功能?

已被csl停產,得現有既可以繼續用

3rd party app 起 ios11 好似read only ?

暫時d人好似只可以read到

你仲係唔知

日日用

所以話兩面d人都唔知係咩

Ok thanks 😝剛剛試埋。

下次去日本就更方便啦

Citi 你幾時先有apply pay吖

個mobile suica已經做到你講既野

你仲係唔知

日日用

問題係 交通工具例如巴士咁 無地方比你用apple pay, 咁你咪局住要帶八達通囉 所以先會話香港接受apple pay payment既地方唔夠八達通普及
你get到我講既野先繼續討論啦 唔好為駁而駁

你仲係唔知

日日用

貌似方便
但其實蘋果係一步步用佢嘅ecosystem主導緊你生活方式
電話係佢,聽歌係佢,手錶係佢,畀錢係佢
佢就fat fat
當然呢個係佢叻嘅地方
但我就唔喜歡呢種拘束
仲有手錶唔係純粹功能用品,我總唔能夠左手戴隻機械靚錶右手戴Apple Watch

你仲係唔知

日日用

問題係 交通工具例如巴士咁 無地方比你用apple pay, 咁你咪局住要帶八達通囉 所以先會話香港接受apple pay payment既地方唔夠八達通普及

你真係唔知㗎喎 其實八達通一開,八達通部機唔洗轉就用到

你仲係唔知

日日用

你真係唔知㗎喎 其實八達通一開,八達通部機唔洗轉就用到

冇野了get錯,自膠,少用卡係啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞