其實有幾多人知Apple Pay係咩?

845 回覆
443 Like 26 Dislike
你話廢中廢老都算
見到呢個post連後生都咁撚思想落後 難怪香港攪e payment 一潭死水
apple pay係唔會過機嗰陣唔會留你自己卡啲資料,由蘋果保密咗
如果唔係迫人用信用卡一定好普及
可惜都係夾埋d銀行狗諗埋d屎橋叫人申請信用卡

想同你講其實有啲銀行既銀聯提款卡都可以add apple pay,你不如問下匯豐點解唔肯俾你add 仲好
其實香港好難比較 外國同日本可以發展咁快係有原因
外國本身習慣就係一兩蚊都用信用卡唔撚帶銀包出街

日本就係因為交通方面太多唔同公司
有去過日本旅行都知 , 東京用到既卡,去到九洲係用唔到
就算福岡同長岐咁近,大家既卡都係唔通
所以apple pay可以整合哂全部野,先可以發展得咁快

data點樣由iPhone過返落八達通?
八達通offline架喎

入果陣張實卡報銷

點樣即時報銷?

自動cut卡,按金自動退落張虛移卡度

technically點做到先?

衣家都做到啦,你有冇試過報失八達通
同埋你實卡轉虛移卡的時候要你拍一次實卡落電話,拍既時候寫入supend指令咪得囉

梗係試過
你知唔知要等張card number send晒去所有terminal度先cut到

你呢個方法要apple搞喎
八達通公司會唔會俾right都係一個問題

sucia已經就係咁,你根本成套照copy就得

唔係基本上通到咩
如果apple pay 既普及程度同八達通一樣既話 我諗大部分人都唔會再用八達通

你仲係唔知

日日用
講緊普通連搭車都可以用apple pay, 咁我只需要帶aw 而唔洗再攞八達通 明唔明

貌似方便
但其實蘋果係一步步用佢嘅ecosystem主導緊你生活方式
電話係佢,聽歌係佢,手錶係佢,畀錢係佢
佢就fat fat
當然呢個係佢叻嘅地方
但我就唔喜歡呢種拘束
仲有手錶唔係純粹功能用品,我總唔能夠左手戴隻機械靚錶右手戴Apple Watch

唔講咁多 去啲治安差既地方你咁張揚拎部iphone出黎 比人扒撚左就成皮野
再講 你一唔見左部機/壞左就麻撚煩

既然治安差到iPhone都唔敢拎出黎,果個地方都唔會有Apple Pay啦。

去外國咪又係大把扒手 係日本先叫安全好多
夜晚去轉深水埗 分分鐘手機都唔見埋
唔見張卡頂多幾百

其實呢個係乜point?
講到apple pay 普及個電話就會唔見/俾人偷

拎出嚟畀人搶嘅機會大啲
又多個機會跌落地

係香港個個都成日拎部smartphone出黎
再講,香港人多數放八達通/信用卡係銀包,拎出拎入係有機會成個銀包唔見

去到外國,你覺得人生路不熟可以唔用,好多人去到外國都唔係經常碌卡,洗當地cash多
香港仲係有啲人唔鐘意用信用卡
如果apple pay 既普及程度同八達通一樣既話 我諗大部分人都唔會再用八達通

你仲係唔知

日日用
講緊普通連搭車都可以用apple pay, 咁我只需要帶aw 而唔洗再攞八達通 明唔明

貌似方便
佢就fat fat
當然呢個係佢叻嘅地方
但我就唔喜歡呢種拘束
仲有手錶唔係純粹功能用品,我總唔能夠左手戴隻機械靚錶右手戴Apple Watch

唔講咁多 去啲治安差既地方你咁張揚拎部iphone出黎 比人扒撚左就成皮野

既然治安差到iPhone都唔敢拎出黎,果個地方都唔會有Apple Pay啦。

唔見張卡頂多幾百

拎出嚟畀人搶嘅機會大啲
又多個機會跌落地

再講,香港人多數放八達通/信用卡係銀包,拎出拎入係有機會成個銀包唔見

去到外國,你覺得人生路不熟可以唔用,好多人去到外國都唔係經常碌卡,洗當地cash多

我就唔會一路行一路用電話
要睇嘢都企埋一邊先
地鐵出入閘係邊行邊拎出嚟
銀包跌落地執番就得
但電話跌落地爆芒就

我都唔明北美點解仲咁多人用debit card
即係香港嘅EPS咁
買杯咖啡都要禁PIN
雖然而家都有拍卡
但信用卡可以月結點解唔用

唔係基本上通到咩

其實唔係 西瓜卡係好常用,但唔係絕對
我個陣係長岐住左3個月,入錢落張卡都入到煩
搭長途巴士,佢地仲係要收飛仔

你仲係唔知

日日用

貌似方便
佢就fat fat
當然呢個係佢叻嘅地方
但我就唔喜歡呢種拘束

唔見張卡頂多幾百

拎出嚟畀人搶嘅機會大啲
又多個機會跌落地

我就唔會一路行一路用電話
要睇嘢都企埋一邊先
地鐵出入閘係邊行邊拎出嚟
銀包跌落地執番就得
但電話跌落地爆芒就

搭車有機會炒車,過馬路又會畀車撞,地球好危險架,返火星啦

唔係基本上通到咩

其實唔係 西瓜卡係好常用,但唔係絕對
我個陣係長岐住左3個月,入錢落張卡都入到煩
搭長途巴士,佢地仲係要收飛仔

畀錢或者唔快
但日本交通好準時補番數
而家八達通搵Samsung pay合作
Apple有咩著數比到八達通?
討論緊apple pay竟然可以話拎多左電話出黎會爆mon/畀人搶

同樣道理

1. 部電話影到相=令到你拎多左電話出黎會爆mon/畀人搶

2. 部電話上到網=令到你拎多左電話出黎會爆mon/畀人搶

3. 部電話睇再map=令到你拎多左電話出黎會爆mon/畀人搶

4. 部電話可以whatsapp=令到你拎多左電話出黎會爆mon/畀人搶

我都唔明北美點解仲咁多人用debit card
即係香港嘅EPS咁
買杯咖啡都要禁PIN
雖然而家都有拍卡
但信用卡可以月結點解唔用

因為唔會先洗未來錢
我之前係咁諗

對嗰啲餐飲餐食餐餐清嘅人嚟講或者有效嘅
不過北美有啲銀行戶口要收服務月費,仲限住你用debit嘅次數
屌追完個post真係睇到眼都突
你唔用咪唔用囉,作埋d藉口出黎自己睇番唔笑既咩

成日揸住部iphone有幅射
如果八達通公司肯整就好
所以有時我真係覺得香港地用iphone其實比外國用少好多功能

Apple TV仲少
其實香港人接受新科技既能力真係比想像中仲要低好多
apple pay唔講 Opay payme之類既過數app幾年前已經有其他國家用緊 香港岩岩先出仲要冇人用 明明勁方便
之前見到香港終於肯整好開心喇 翻到香港一問 冇人知係乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞