其實有幾多人知Apple Pay係咩?

845 回覆
443 Like 26 Dislike
香港無it既鐵證 成班固步自封
如果拎住部香港電話去海外旅行
會唔會用唔到Apple Pay碌卡?

用到
去澳洲試過

唔會

唔會

paywave paypass 既機都用到
追曬成個post 真係好多科技盲
竟然仲會問入左Apple pay 張實體係咪唔碌得
睇完上面段片,有個地方唔明
即係我將張信用卡入左落apple wallet同apple pay到,
我張實體卡會報廢,碌唔到?
但上網買野都可以繼續用張卡黎買?

唔會碌唔到

但佢話張卡報廢係咩意思
仲未用過apple pay所以想問下

日本suica先會報廢
信用卡唔會

因為suica同八達通係即時扣你卡入面既數
唔可以好似信用卡咁夜晚先埋數

哦...明白哂,多謝解答

入左suica落apple pay實體卡會報廢咁大獲

唔會

paywave paypass 既機都用到

我記得曾經試過paywave唔得,要插番卡兼簽名
又拎日本仔既片嚟打飛機

香港呢 ? 香港實際操作既片呢 ?

而家咪就係話八達通唔肯做囉
訓醒未
又拎日本仔既片嚟打飛機

香港呢 ? 香港實際操作既片呢 ?

而家咪就係話八達通唔肯做囉
訓醒未

真心追留言追到我眼都突
其實香港好難比較 外國同日本可以發展咁快係有原因
外國本身習慣就係一兩蚊都用信用卡唔撚帶銀包出街

日本就係因為交通方面太多唔同公司
有去過日本旅行都知 , 東京用到既卡,去到九洲係用唔到
就算福岡同長岐咁近,大家既卡都係唔通
所以apple pay可以整合哂全部野,先可以發展得咁快

其實就係日本咁多卡 競爭大
suica 先會搞 apple pay
香港人太自私。通常收卡都要唔少charge.同埋收卡佢地好難走稅,有晒紀錄

DC9最嚴重
真心追留言追到我眼都突

你見到d人以為apple pay / an pay / paywave果d 慢係佢地既錯就知

明明係商戶問題
其實而家用iPhone7拍落部八達通機都有反應
香港真係係電子支付上面好落後。澳洲鬼佬野我冇見過唔收卡。華人野都9成收,不過有最低消費,先俾用卡

其實唔係落後問題
外國冇香港咁多小型個體戶
而且地方大,ATM唔似香港咁密
cash only會好難做生意

你見到d人以為apple pay / an pay / paywave果d 慢係佢地既錯就知

明明係商戶問題

Agger
係M記第一次用Paywave個陣,
快到我都唔肯定自己俾左錢未
八逹通唔係credit/debit card 亦唔係一般store card
佢同suica 一樣係專為交通而生o既交通卡
當中建立咗如月票、轉乘優惠、出入閘收費等o既應用方法

Apple 為咗日本巿場專登同suica 做咗好多嘢
device 專登用NFC-F
連Apple map 都同日本交通兼suica 做咗整合
Apple pay 本身都係為suica 度身訂造

唔肯定嚟緊Apple 會唔會將交通卡列為公開標準
但喺呢日之前八達通自己一個係做唔到太多事的

而且誘因實在太低
無論係日本抑或倫敦
佢地放棄實體交通卡都係因為使用率偏低令實體票同現金遲遲未能退場
反觀香港八達通滲透率實在太高太成功了
香港移動支付真係好落後
明明技術層面可以做到
但就安於現狀
話時話而家都成日見到啲學生妹直接塞張八達通卡係iphone個手機套入面
8達通要食你張50蚊按金嘛,會比你咁玩?
樓豬高汁
評已正

香港碌卡真係好撚慢
睇完上面段片,有個地方唔明
即係我將張信用卡入左落apple wallet同apple pay到,
我張實體卡會報廢,碌唔到?
但上網買野都可以繼續用張卡黎買?

唔會碌唔到

但佢話張卡報廢係咩意思
仲未用過apple pay所以想問下

日本suica先會報廢
信用卡唔會

因為suica同八達通係即時扣你卡入面既數
唔可以好似信用卡咁夜晚先埋數

哦...明白哂,多謝解答

入左suica落apple pay實體卡會報廢咁大獲

其實咁先正常
因為本身八達通/ 西瓜卡個原理都係靠卡入面save 嘅data (例如餘額,過去車程等)去運作

例如話搭地鐵,你入閘果陣佢要寫個作站嘅資料落張卡入面,之後出閘,首先部閘機就read 返係邊個站入閘 之後計幾錢,然後就改返張卡入面餘額,呢樣係即時結算關係,錢直接save 係卡入面

咁如果本身實體卡唔報廢,咁同你直接copy 左d 錢無分別

咁點解入信用卡又可以共存呢,因為本身入卡果陣,apple 會同銀行聯絡,銀行會開多一個虛擬卡號比apple pay, 所以實際係多左張卡嘅,但本身信用卡/ debit card 都係要經銀行結算,而唔係即時結算,所以係無影響

留意返你用apple pay 比錢嘅話,個card no 會同你原本張卡係唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞