其實有幾多人知Apple Pay係咩?

845 回覆
443 Like 26 Dislike
加左八達通入apple pay咁八達通d transaction record store係邊?

自己部iPhone 同八達通都有

data點樣由iPhone過返落八達通?
八達通offline架喎

入果陣張實卡報銷

點樣即時報銷?

自動cut卡,按金自動退落張虛移卡度

technically點做到先?

衣家都做到啦,你有冇試過報失八達通
同埋你實卡轉虛移卡的時候要你拍一次實卡落電話,拍既時候寫入supend指令咪得囉

梗係試過
你知唔知要等張card number send晒去所有terminal度先cut到

你呢個方法要apple搞喎
八達通公司會唔會俾right都係一個問題
見到呢度好多人都將nfc, rfid, felica撈亂,得啖笑
我自己都唔熟,就唔亂講,廢事教錯大家啦
但以我所知,iphone 8 iphone x 雖然已經加左felica chip, 但八達通都未必可以用到嫁,
因為係要比入場費嘅關係
所以大家都係算鳩數啦

(簡單d講,大家諗下點解日本咁多拍卡公司,但唯獨得suica加到落apple pay? 一個字,錢。咁大家又諗下,香港得八達通一間拍卡公司,而且八達通咁撚食古不化同孤寒,又會唔會願意分錢比apple?所以結果都係,算數把啦

其實冇咩$要比,而點解apple唔收,係因為apple pay係拉高iPhone/watch sales再補番

簡單講,羊毛出自羊身上
如果唔係你部iphone點解賣咁貴
加左八達通入apple pay咁八達通d transaction record store係邊?

自己部iPhone 同八達通都有

入果陣張實卡報銷

點樣即時報銷?

衣家都做到啦,你有冇試過報失八達通
同埋你實卡轉虛移卡的時候要你拍一次實卡落電話,拍既時候寫入supend指令咪得囉

梗係試過
你知唔知要等張card number send晒去所有terminal度先cut到

你呢個方法要apple搞喎
八達通公司會唔會俾right都係一個問題

唔係technical問題,唔係不能,而係不為,八達通會唔會咁做冇人知。

入果陣張實卡報銷

點樣即時報銷?

其實係已經做到

你點樣remote cut卡?

當開張新卡咪得囉,洗乜攪咁多野
唔好真係當50蚊好多錢啦,八達通真正賺既係每次交易既手續費,唔通真係諗住靠開卡時果50蚊過世咩
Apple pay係咪綁credit card?如果係信用卡公司最大利益 人貪方便 乜都用apple pay 唔洗你sell我用信用卡比錢有優惠 我都照用

可以加credit card,而香港多數加credit card

但係唔覺得唔安咩? 要完全依靠apple 既安全技術 你折開credit card 起碼會安全d 呀

難道你帶實卡會好安全?
咪仲易比人盜用

我只係因為之前apple 定iclould 比黑客hack 到過 所以覺得無咁安全
半offtopic,唔理d人concept唔清唔知Apple Pay係咩,有人用八達通offline pay安全去反駁真係on99,d人係咪唔記得八達通會賣資料同交出入閘記錄比黑警

唔好意思手殘唔小心禁左負皮
好認同八達通公司賣資料呢點
八達通根本從來冇安全過
如果apple pay 既普及程度同八達通一樣既話 我諗大部分人都唔會再用八達通

你仲係唔知

日日用
講緊普通連搭車都可以用apple pay, 咁我只需要帶aw 而唔洗再攞八達通 明唔明

貌似方便
但其實蘋果係一步步用佢嘅ecosystem主導緊你生活方式
電話係佢,聽歌係佢,手錶係佢,畀錢係佢
佢就fat fat
當然呢個係佢叻嘅地方
但我就唔喜歡呢種拘束
仲有手錶唔係純粹功能用品,我總唔能夠左手戴隻機械靚錶右手戴Apple Watch

唔講咁多 去啲治安差既地方你咁張揚拎部iphone出黎 比人扒撚左就成皮野
再講 你一唔見左部機/壞左就麻撚煩
如果apple pay 既普及程度同八達通一樣既話 我諗大部分人都唔會再用八達通

你仲係唔知

日日用
講緊普通連搭車都可以用apple pay, 咁我只需要帶aw 而唔洗再攞八達通 明唔明

貌似方便
佢就fat fat
當然呢個係佢叻嘅地方
但我就唔喜歡呢種拘束
仲有手錶唔係純粹功能用品,我總唔能夠左手戴隻機械靚錶右手戴Apple Watch

唔講咁多 去啲治安差既地方你咁張揚拎部iphone出黎 比人扒撚左就成皮野

既然治安差到iPhone都唔敢拎出黎,果個地方都唔會有Apple Pay啦。
上面唔知有無人講過
如果你整左apple pay
你放去八達通個位甚至ive拍卡機
都係會彈apple pay個樣岀黎
所以其實香港係有能力做到
就真係八達通的確控制左個市場,無計
Apple pay係咪綁credit card?如果係信用卡公司最大利益 人貪方便 乜都用apple pay 唔洗你sell我用信用卡比錢有優惠 我都照用

可以加credit card,而香港多數加credit card

但係唔覺得唔安咩? 要完全依靠apple 既安全技術 你折開credit card 起碼會安全d 呀

難道你帶實卡會好安全?
咪仲易比人盜用

我只係因為之前apple 定iclould 比黑客hack 到過 所以覺得無咁安全

icloud係一個server放file,易hack好多。apple pay另外有password同token,card data又唔會放上個server
睇左一半
總知apple pay=/=credit card
佢只係一個電子銀包 比你add一啲電子付款方法e.g.credit card
樓主係咪想講呢樣

做乜撚野

難道你帶實卡會好安全?
咪仲易比人盜用

icloud係一個server放file,易hack好多。apple pay另外有password同token,card data又唔會放上個server

其實apple 有冇大慨講過下個技術係點 可以等人明白多d 個安全性 唔駛咁多問題

你仲係唔知

日日用

貌似方便
佢就fat fat
當然呢個係佢叻嘅地方
但我就唔喜歡呢種拘束

既然治安差到iPhone都唔敢拎出黎,果個地方都唔會有Apple Pay啦。

去外國咪又係大把扒手 係日本先叫安全好多
夜晚去轉深水埗 分分鐘手機都唔見埋
唔見張卡頂多幾百
如果唔係迫人用信用卡一定好普及
可惜都係夾埋d銀行狗諗埋d屎橋叫人申請信用卡

難道你帶實卡會好安全?
咪仲易比人盜用

其實apple 有冇大慨講過下個技術係點 可以等人明白多d 個安全性 唔駛咁多問題

講真就算識用 你細鋪咪又係要拎銀包/信用卡比
廢中廢老點會晒咁多時間去學新科技 拎張八卡出黎咪算
同埋佢都唔撚理資料會唔會比人賣
仲要人口老化
香港唔會普及到 起碼十年內唔會

你仲係唔知

日日用

貌似方便
佢就fat fat
當然呢個係佢叻嘅地方
但我就唔喜歡呢種拘束

唔見張卡頂多幾百

其實呢個係乜point?
講到apple pay 普及個電話就會唔見/俾人偷
無知一問
有無邊度睇到Apple pay支授咩卡?

另外用緊6仔,係咪已經可以用apple pay?

利申: 近五年無乜留意科技野,以為apple pay係plus機先用到

你仲係唔知

日日用

貌似方便
佢就fat fat
當然呢個係佢叻嘅地方
但我就唔喜歡呢種拘束

唔見張卡頂多幾百

拎出嚟畀人搶嘅機會大啲
又多個機會跌落地

日日用

貌似方便
佢就fat fat
當然呢個係佢叻嘅地方
但我就唔喜歡呢種拘束

唔見張卡頂多幾百

拎出嚟畀人搶嘅機會大啲
又多個機會跌落地

攞咗你部電話都用唔到 Apple pay,

亦睇唔到你啲卡,

同埋就算唔用apple pay,你都會帶電話出街

本身就已經有機會俾人偷
無知一問
有無邊度睇到Apple pay支授咩卡?

另外用緊6仔,係咪已經可以用apple pay?

利申: 近五年無乜留意科技野,以為apple pay係plus機先用到

支援 Apple Pay 嘅銀行同卡種
https://support.apple.com/zh-hk/HT206638https://support.apple.com/zh-hk/HT206638

iPhone 6 或以上,iPhone 8 可加 Suica

日日用

貌似方便
佢就fat fat
當然呢個係佢叻嘅地方
但我就唔喜歡呢種拘束

唔見張卡頂多幾百

拎出嚟畀人搶嘅機會大啲
又多個機會跌落地

亦睇唔到你啲卡,

本身就已經有機會俾人偷

我出街耐唔耐就會摸下銀包同電話仲喺唔喺身度
好冇安全感
唔用apple部電話都平啲啦,感覺上冇咁驚

唔見張卡頂多幾百

拎出嚟畀人搶嘅機會大啲
又多個機會跌落地

亦睇唔到你啲卡,

本身就已經有機會俾人偷

我出街耐唔耐就會摸下銀包同電話仲喺唔喺身度
好冇安全感
唔用apple部電話都平啲啦,感覺上冇咁驚

你地驚咪唔好用lor ,但冇理由唔比人揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞