其實有幾多人知Apple Pay係咩?

845 回覆
443 Like 26 Dislike
https://youtu.be/u-4cOVzf60o

好方便

呢個真係好正

仲有呢個
https://youtu.be/dGMP2ZxrSFI

用5千幾蚊買張八達通

做咩姐你
講左咁耐 八達通公司唔俾加八達通落Apple pay嘅真實原因係?

一個字 : 分贓問題

唔想同人分
香港我玩曬 自己整個oepay先

你個名

其實Apple 好似無收過信用卡公司錢同手續費
我諗係八仔要收返Apple 錢先肯做就真

佢叉發卡行
八達通嚟講就係八達通公司俾
講左咁耐 八達通公司唔俾加八達通落Apple pay嘅真實原因係?

唔想同人分

你個名

利申做 payment

首先要講下傳統信用卡畀錢流程
成個過程當中有幾個 party,分別係 customer(顧客),merchant(商戶),acquirer(收款人),card network(信用卡組織),issuing bank(發卡銀行)

一般嚟講每一個 party 都會收取服務費,問題係收響邊個 party 度

而 apple pay 你可以當係信用卡嘅載體,同實體卡功用一樣,不過更加安全
你響電話新增信用卡時,會連去一個第三方(安全)嘅 tokenization server,呢個 server 會同你連去 card network 做認證,認證成功後會 send 番個 token 畀你部電話

當你用 apple pay 畀錢時,都一樣係經呢個 tokenization server 先到 card network
Apple 搞咁多野出黎,你估佢點會唔收錢?

所以都係個句:每一個 party 都會收取服務費,問題係點分
Apple 一樣會收,好似約 0.15%
當初 Apple Pay 推出時,以 Walmart 為首嘅零售商曾經發起過拒收 apple pay,就係因為零售業本來毛利率就不高,如果仲要畀人食 0.15% 真係毛都賺唔到

唔想同人分

你個名

利申做 payment

成個過程當中有幾個 party,分別係 customer(顧客),merchant(商戶),acquirer(收款人),card network(信用卡組織),issuing bank(發卡銀行)

一般嚟講每一個 party 都會收取服務費,問題係收響邊個 party 度

而 apple pay 你可以當係信用卡嘅載體,同實體卡功用一樣,不過更加安全
你響電話新增信用卡時,會連去一個第三方(安全)嘅 tokenization server,呢個 server 會同你連去 card network 做認證,認證成功後會 send 番個 token 畀你部電話

當你用 apple pay 畀錢時,都一樣係經呢個 tokenization server 先到 card network

所以都係個句:每一個 party 都會收取服務費,問題係點分
當初 Apple Pay 推出時,以 Walmart 為首嘅零售商曾經發起過拒收 apple pay,就係因為零售業本來毛利率就不高,如果仲要畀人食 0.15% 真係毛都賺唔到

正確嚟講佢係叉發卡行的
不過因為成本轉嫁發卡行把口大又會叉返商戶
而商戶競爭大未必可以轉嫁俾客
最後就由商戶食晒

呢樣我就覺得香港啲3C舖最均真
Visa/master+2% Apple pay+1.5% 搞掂
不過咁你話要cashless 就唔駛旨意了

唔想同人分

你個名

利申做 payment

正確嚟講佢係叉發卡行的
最後就由商戶食晒

Visa/master+2% Apple pay+1.5% 搞掂

issuing bank 最好賺
所以成日都發新卡
又嚟世界大戰

八達通唔經電話,比人hack 嘅機會低,而盜用到嘅錢都唔會多。

Apple pay
又連信用卡又連銀行戶口,比人盜用就仆硬街。

掃盲
你加卡落 Apple wallet 後,只係會儲 token
而做交易時,你部電話,個商戶甚至乎 acquirer 都唔會掂到你信用卡資料

唔想同人分

你個名

利申做 payment

正確嚟講佢係叉發卡行的
最後就由商戶食晒

issuing bank 最好賺
所以成日都發新卡

八達通一年處理$650億交易
收2% / 3% 好和味
所以銀行/信用卡公司都大推apple pay / android 食八達通市場
點解香港隧道唔比用 apple pay 的卡而一定要用實體 card?
另外踩港有咩問題 ?
好就讚 差就屌
唔通我鐘意阿仙奴就要迷雲 ?
點解香港隧道唔比用 apple pay 的卡而一定要用實體 card?

因為佢地行offline payment
Apple Pay 係香港暫時一定要online
另外踩港有咩問題 ?
好就讚 差就屌
唔通我鐘意阿仙奴就要迷雲 ?

你有無分析力?有無腦?
無就收皮啦
見到呢度好多人都將nfc, rfid, felica撈亂,得啖笑
我自己都唔熟,就唔亂講,廢事教錯大家啦
但以我所知,iphone 8 iphone x 雖然已經加左felica chip, 但八達通都未必可以用到嫁,
因為係要比入場費嘅關係
所以大家都係算鳩數啦

(簡單d講,大家諗下點解日本咁多拍卡公司,但唯獨得suica加到落apple pay? 一個字,錢。咁大家又諗下,香港得八達通一間拍卡公司,而且八達通咁撚食古不化同孤寒,又會唔會願意分錢比apple?所以結果都係,算數把啦

其實冇咩$要比,而點解apple唔收,係因為apple pay係拉高iPhone/watch sales再補番

如果真係唔收,咁不如你講下,點解日本咁多發卡公司,剩係得suica加到入去apple pay?
如果好似日本咁
只要將八達通綁入apple pay張實卡就會報廢
咁就會面對同八達通sim一樣嘅問題
就係冇得喺增值機增值(唔好同我講用oepay
一定要喺鋪頭/車站counter先入到
咁嘅話變相會出現唔方便
但係我唔覺得港鐵會換晒啲舊增值機做support contactless嘅機
近近哋臺灣嘅捷運站(不論係台北定高雄)所有增值機都支援contactless
港鐵

信用卡都可以

想問下乜用八達通sim都唔可以好似平時八達通咁增?
見到呢度好多人都將nfc, rfid, felica撈亂,得啖笑
我自己都唔熟,就唔亂講,廢事教錯大家啦
但以我所知,iphone 8 iphone x 雖然已經加左felica chip, 但八達通都未必可以用到嫁,
因為係要比入場費嘅關係
所以大家都係算鳩數啦

(簡單d講,大家諗下點解日本咁多拍卡公司,但唯獨得suica加到落apple pay? 一個字,錢。咁大家又諗下,香港得八達通一間拍卡公司,而且八達通咁撚食古不化同孤寒,又會唔會願意分錢比apple?所以結果都係,算數把啦

其實冇咩$要比,而點解apple唔收,係因為apple pay係拉高iPhone/watch sales再補番

如果真係唔收,咁不如你講下,點解日本咁多發卡公司,剩係得suica加到入去apple pay?

apple 同suica 做咗整合
你淨係睇界面啲字同動畫大大隻字寫住suica 都知佢係tailor made
而於邊個出錢邊個出大份邊個出細份就不得而知了

所以我成日話唔係單單八達通話做就可以做
你依家試下打開apple pay 搵個位加交通卡
無開放就係無

正如之前apple 唔俾API用nfc
你可以做o既就只有等

至於錢方面
唔好成日諗八逹通肯唔肯俾
以佢o既巿場份額正如銀行一樣佢要轉嫁出嚟好容易
而且可以拋開硬件生產維護部分專注搵錢平台
對於八達通嚟講其實相當吸引
如果好似日本咁
咁嘅話變相會出現唔方便
但係我唔覺得港鐵會換晒啲舊增值機做support contactless嘅機
近近哋臺灣嘅捷運站(不論係台北定高雄)所有增值機都支援contactless
港鐵

信用卡都可以

可以

再上面有人話港鐵唔會換增值機
我想講佢換左做contactless 增值機之後成本會仲低左
舊機食住張卡果舊機械其實好易壞
同埋輕鐵全線,部分大站都換左新機,其他站應該會續步轉

畀你都唔好用啦
成部電話隊出車窗
一下唔小心跌落地就
唔好同我講Apple Watch
香港揸右軚,而多數人戴錶戴左手
如果好似日本咁
咁嘅話變相會出現唔方便
港鐵

信用卡都可以

可以

我想講佢換左做contactless 增值機之後成本會仲低左

btw八達通sim垃圾到仆街
個時我用G2係百佳買野嘟黎嘟去都嘟唔到 搞左我好耐
之後搭巴士又見過有個打工仔用sony既 睇住佢嘟到下個站先嘟到
好撚柒鳩閪方便呀

畀你都唔好用啦
成部電話隊出車窗
一下唔小心跌落地就
唔好同我講Apple Watch
香港揸右軚,而多數人戴錶戴左手

隧道呢個完全係錯誤例子

揸車一早應該全面強制用autotoll之類嘅野,仲要慢慢停車付費製造人為塞車
如果好似日本咁
咁嘅話變相會出現唔方便
港鐵

信用卡都可以

可以

MK d 機好似都係新
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞