其實有幾多人知Apple Pay係咩?

845 回覆
443 Like 26 Dislike
加左八達通入apple pay咁八達通d transaction record store係邊?

自己部iPhone 同八達通都有

data點樣由iPhone過返落八達通?
八達通offline架喎
如果好似日本咁
只要將八達通綁入apple pay張實卡就會報廢
咁就會面對同八達通sim一樣嘅問題
就係冇得喺增值機增值(唔好同我講用oepay
一定要喺鋪頭/車站counter先入到
咁嘅話變相會出現唔方便
但係我唔覺得港鐵會換晒啲舊增值機做support contactless嘅機
近近哋臺灣嘅捷運站(不論係台北定高雄)所有增值機都支援contactless
港鐵

信用卡都可以
如果好似日本咁
咁嘅話變相會出現唔方便
但係我唔覺得港鐵會換晒啲舊增值機做support contactless嘅機
近近哋臺灣嘅捷運站(不論係台北定高雄)所有增值機都支援contactless
港鐵

有冇諗過好似日本咁直接係app增值?
Apple pay係咪綁credit card?如果係信用卡公司最大利益 人貪方便 乜都用apple pay 唔洗你sell我用信用卡比錢有優惠 我都照用

可以加credit card,而香港多數加credit card

但係唔覺得唔安咩? 要完全依靠apple 既安全技術 你折開credit card 起碼會安全d 呀

難道你帶實卡會好安全?
咪仲易比人盜用

用apple pay連信用卡號碼都無俾個商戶,咁都危險不如洗現金啦,唔好煩
簡單D講啦, 唔知岩唔岩, 有錯請指正

APPLE PAY = 你個銀包
八仔/Suica/VISA/Master = 你個銀包入面D卡

你出街要拎電話, 銀包 (入面收埋10張信用卡/八達通...ETC)

但我一部電話 就可以做到上面所有野既功能 (APPLE PAY 會儲底曬果10張信用卡/八達通既資料)

你比錢找數係打開個銀包,搵一張卡 ( whatever 八仔/SUICA/VISA...ETC) 黎找數

我比錢係響電話到簡一張卡隊埋去個Receiver到找數

最重要係其實成個比錢收錢動作係冇變到架

拎實體卡
買野 -> 銀包拎張卡黎出找數 -> 連番去發卡方既SERVER -> 拎野走人

拎實體卡
買野 -> APPLE PAY簡張卡出黎嘟 -> 連番去發卡方既SERVER -> 拎野走人

點解我仲要實體卡, 仲要拎一揪卡出街? 一個APPLE PAY已經可以 包曬所有信用卡

Yes
如果好似日本咁
咁嘅話變相會出現唔方便
港鐵

有冇諗過好似日本咁直接係app增值

即係oepay
見到呢度好多人都將nfc, rfid, felica撈亂,得啖笑
我自己都唔熟,就唔亂講,廢事教錯大家啦
但以我所知,iphone 8 iphone x 雖然已經加左felica chip, 但八達通都未必可以用到嫁,
因為係要比入場費嘅關係
所以大家都係算鳩數啦

(簡單d講,大家諗下點解日本咁多拍卡公司,但唯獨得suica加到落apple pay? 一個字,錢。咁大家又諗下,香港得八達通一間拍卡公司,而且八達通咁撚食古不化同孤寒,又會唔會願意分錢比apple?所以結果都係,算數把啦
加左八達通入apple pay咁八達通d transaction record store係邊?

入果陣張實卡報銷
如果好似日本咁
咁嘅話變相會出現唔方便
港鐵

即係oepay

日本個my sucia可以用返apple pay増值
見到呢度好多人都將nfc, rfid, felica撈亂,得啖笑
我自己都唔熟,就唔亂講,廢事教錯大家啦
但以我所知,iphone 8 iphone x 雖然已經加左felica chip, 但八達通都未必可以用到嫁,
因為係要比入場費嘅關係
所以大家都係算鳩數啦

(簡單d講,大家諗下點解日本咁多拍卡公司,但唯獨得suica加到落apple pay? 一個字,錢。咁大家又諗下,香港得八達通一間拍卡公司,而且八達通咁撚食古不化同孤寒,又會唔會願意分錢比apple?所以結果都係,算數把啦

其實冇咩$要比,而點解apple唔收,係因為apple pay係拉高iPhone/watch sales再補番

錯,兩者只能活一者,轉左實卡就報廢

咁八達通公司更加唔會搞
$50按金都食唔到你
如果好似日本咁
咁嘅話變相會出現唔方便
港鐵

即係oepay

如果oepay支援所有銀行戶口/信用卡即時過數根本上問題解決晒咁滯

入果陣張實卡報銷

點樣即時報銷?

入果陣張實卡報銷

點樣即時報銷?

入咗apple pay之後,實卡就會完全用唔到

入果陣張實卡報銷

點樣即時報銷?

自動cut卡,按金自動退落張虛移卡度
如果好似日本咁
咁嘅話變相會出現唔方便
港鐵

某d 站已經可以唔洗插卡增值
如果佢係有心整支援apple pay 既就肯定會換埋d 機既
黎緊同Samsung pay 合作,應該都會開始換左d 機佢

入果陣張實卡報銷

點樣即時報銷?

technically點做到先?

入果陣張實卡報銷

點樣即時報銷?

有幾難做

入果陣張實卡報銷

點樣即時報銷?

其實係已經做到

入果陣張實卡報銷

點樣即時報銷?

其實係已經做到

你點樣remote cut卡?

入果陣張實卡報銷

點樣即時報銷?

有幾難做

咁點做?
有D人將apple pay呢D mobile payment歸類埋支那野
係香港推行就話咩迫人學支那
但死都唔會講話其他國家都已經開始普及緊
日本版iphone晨早就可以入suica 去轉日本就見到幾多人拍電話黎入JR
係香港人係度嫌三嫌四係度講咩安全問題
英國版
https://youtu.be/nuyG5yNbutc

呢個用master,所以都可能秒過唔到

最重要係拍機前過咗TouchID先

由於TfL唔係即時過數,而係凌晨結算,所以過閘或者上巴士都可以好快

利申:日日用

多謝你,終於解答到我心入面的長久問題。

即係話,其實交通工具上的apple pay(visa/master),根本不用授權完先開閘,不需要等,果d"如果地鐵收信用卡的apple pay就會大排長龍...." 其實不成立

入果陣張實卡報銷

點樣即時報銷?

衣家都做到啦,你有冇試過報失八達通
同埋你實卡轉虛移卡的時候要你拍一次實卡落電話,拍既時候寫入supend指令咪得囉
用APPLE PAY咁耐都用得幾滿意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞