其實有幾多人知Apple Pay係咩?

845 回覆
443 Like 26 Dislike
無知一問

本身Apple pay唔係要收卡公司手續費架咩?

如果係的話,八達通做乜要加入Apple pay入面

撚洗手續費
只係張你張卡嘅資料clone 左落去部機度,令你部機有埋張卡嘅功能
你clone 左八達通個號碼落去部iphone度,你部iphone咪有埋八達通嘅功能囖
乜撚野手續費啊
https://youtu.be/u-4cOVzf60o

睇唔清楚嘟嗰陣洗唔洗touchid?
唔洗咁俾人偷咗咪任用?

要,Apple Watch就唔洗

點解段片冇既

唔洗咁俾人偷咗咪任用?

點解段片冇既

iphone 關mon 狀態下 home鍵 三下會直接打開apple wallet
而你用手指公禁home果陣自動解鎖埋touch id

唔洗咁俾人偷咗咪任用?

點解段片冇既

自由選擇,可以set要,可以set唔洗
無知一問

本身Apple pay唔係要收卡公司手續費架咩?

如果係的話,八達通做乜要加入Apple pay入面

撚洗手續費
只係張你張卡嘅資料clone 左落去部機度,令你部機有埋張卡嘅功能
你clone 左八達通個號碼落去部iphone度,你部iphone咪有埋八達通嘅功能囖
乜撚野手續費啊

咁撚燥做乜鳩
我咁問係因為我上網用Apple pay買野收我手續費,唔清楚係邊一方收左錢

信用卡公司,你個交易應該係境外結算
呢樣野你直接用信用卡買都會收
仲入黎講咩八達通vs apple pay,唔該理解下講咩先
offline 用唔用到apple pay?

除非要message approve payment ,冇上網都可以用

用到,成日跑步剩係帶隻初代apple watch 都一樣響七仔ok買到野飲
估唔到十幾廿年後既今日八達通變左廢老
我早兩日去日本都見到勁多人用apple pay既suica
如果香港八達通都有就太好了

日本iphone市佔率應該高過香港
我早兩日去日本都見到勁多人用apple pay既suica
如果香港八達通都有就太好了

日本iphone市佔率應該高過香港

日本有50-60%
如果apple pay 既普及程度同八達通一樣既話 我諗大部分人都唔會再用八達通

你仲係唔知

日日用
講緊普通連搭車都可以用apple pay, 咁我只需要帶aw 而唔洗再攞八達通 明唔明

其實你用八達通加入apple pay,你都係用緊八達通

咁點解唔就咁用八達通

咪因為all in one,係哂部機度
如果apple pay 既普及程度同八達通一樣既話 我諗大部分人都唔會再用八達通

你仲係唔知

日日用
講緊普通連搭車都可以用apple pay, 咁我只需要帶aw 而唔洗再攞八達通 明唔明

其實你用八達通加入apple pay,你都係用緊八達通

咁點解唔就咁用八達通

方便
八達通真係好撚垃圾
利申用開apple pay
手機信用卡/電子錢包支付功能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞