其實有幾多人知Apple Pay係咩?

845 回覆
443 Like 26 Dislike
想知Apple Pay係咪淨係支援西瓜卡
如果我用開pasmo或其他地方嘅IC卡,係咪就冇?

個mobile suica已經做到你講既野

Mobile suica真係好方便
https://youtu.be/u-4cOVzf60o

好方便

呢個真係好正

仲有呢個
https://youtu.be/dGMP2ZxrSFI

用5千幾蚊買張八達通

你會淨係買部 iPhone 嚟嘟?

on9學咩人上網呀屌你老母
係香港八達通唔用多啲現有技術

八達通而家咪用緊NFC 其實八達通唔係出面人講到咁落後 係一直都咁穩定
iOS開放左NFC 如果八達通"有心"搞落去
iPhone用八達通無難度

相反用QR code做payment真係落後左d
始終個速度差勁遠
其實八達通機同apple pay個技術係相容,只係apple無開放個nfc出嚟俾3rd party
唔信你隊部iphone去是但一部八達通機上面,會detect到nfc自動彈apple pay個screen出嚟
而且假設有得實際使用,速度都會同八達通實體卡差不多,因為apple pay唔需要部手機上到網,靠部card reader個network過數就得
https://youtu.be/u-4cOVzf60o

好方便

呢個真係好正

仲有呢個
https://youtu.be/dGMP2ZxrSFI

用5千幾蚊買張八達通

你會淨係買部 iPhone 嚟嘟?

on9學咩人上網呀屌你老母

畀多為咗apple就要畀多幾千買佢部電話
利申用開Android
最近換電話,諗住睇下新iphone有冇好嘢
一見到冇特別,仲要咁叉貴
即刻不了

八達通而家咪用緊NFC 其實八達通唔係出面人講到咁落後 係一直都咁穩定

始終個速度差勁遠

其實suica卡同八達通一樣係FeliCa,但係人地點解咁快,我地就出埋d on9 八達通sim,之後先慢慢開比an
英國版
https://youtu.be/nuyG5yNbutc

呢個用master,所以都可能秒過唔到

好似話日版iphone入面係有felica chip
所以先用到suica card?

iPhone 8開始全部都加左(好似係

始終個速度差勁遠

其實suica卡同八達通一樣係FeliCa,但係人地點解咁快,我地就出埋d on9 八達通sim,之後先慢慢開比an

嗰時有apple pay未
其實八達通機同apple pay個技術係相容,只係apple無開放個nfc出嚟俾3rd party
唔信你隊部iphone去是但一部八達通機上面,會detect到nfc自動彈apple pay個screen出嚟
而且假設有得實際使用,速度都會同八達通實體卡差不多,因為apple pay唔需要部手機上到網,靠部card reader個network過數就得

部份錯,iPhone 7或以下果d冇FeliCa chips就算sense到都技術上用唔到

始終個速度差勁遠

$
Apple pay係咪綁credit card?如果係信用卡公司最大利益 人貪方便 乜都用apple pay 唔洗你sell我用信用卡比錢有優惠 我都照用
如果apple pay 既普及程度同八達通一樣既話 我諗大部分人都唔會再用八達通

你仲係唔知

日日用
講緊普通連搭車都可以用apple pay, 咁我只需要帶aw 而唔洗再攞八達通 明唔明

其實你用八達通加入apple pay,你都係用緊八達通

問題係 交通工具例如巴士咁 無地方比你用apple pay, 咁你咪局住要帶八達通囉 所以先會話香港接受apple pay payment既地方唔夠八達通普及
你get到我講既野先繼續討論啦 唔好為駁而駁

你真係唔知㗎喎 其實八達通一開,八達通部機唔洗轉就用到

根本當apple pay 係你啲卡嘅載體,個reader 唔使換

我都唔明有乜咁難明
衣家部電話可以入張八達通入去做虛移八達通,用法一樣
只係依個功能叫做apple pay姐
Apple pay係咪綁credit card?如果係信用卡公司最大利益 人貪方便 乜都用apple pay 唔洗你sell我用信用卡比錢有優惠 我都照用

其實apple watch 3都可以打電話上網,不過電訊商仲同apple傾緊搞到2046

LTE版先係
依家香港賣緊嗰隻唔得

唔單止nfc
要埋felica chip

所以iPhone 要7或以上, an機要八達通sim卡先做到

始終個速度差勁遠

八達通sim果陣未,但去到iPhone 6有Apple pay都仲有呢件科技垃圾

唔單止nfc
要埋felica chip

所以iPhone 要7或以上, an機要八達通sim卡先做到

7都要日版

信用卡只係其中一種方式,其他可以入sucia呢D電子貨幣卡
信用卡一樣要做優惠,因為apple pay最多可以入8張信用卡

始終個速度差勁遠

FeliCa係sony自己研發出黎既技術 但相容於NFC
岩岩搵返資料睇 原來八達通都用FeliCa

八達通班友思想落後
每個月d transaction result仲用txt file

始終個速度差勁遠

八達通sim果陣未,但去到iPhone 6有Apple pay都仲有呢件科技垃圾

你又唔可以話八達通sim係垃圾嘅,只係佢比csl 玩曬所以普及唔到

可以加credit card,而香港多數加credit card

始終個速度差勁遠

八達通班友思想落後
每個月d transaction result仲用txt file

NFC有好多種,FeliCa 係type c,其他nfc會sense到但用唔到

始終個速度差勁遠

八達通班友思想落後

一諗到felica係廿年前嘅發明
到而家都唔過時
真係覺得真心勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞