其實有幾多人知Apple Pay係咩?

845 回覆
443 Like 26 Dislike
用Apple Pay有冇得撻黑卡撻白金卡咁畀人睇見 宣示虛榮感?
用Apple Pay有冇得撻黑卡撻白金卡咁畀人睇見 宣示虛榮感?

香港移動支付真係好落後
明明技術層面可以做到
但就安於現狀

香港人仲安於去排櫃員機過錢比人

PayMe 都唔撚用

真 叫佢地用又話麻煩唔識 麻煩得過你去排隊入錢
其實香港真心落後

去80% 餐廳,俾卡

你要俾張卡個staff 去後面玩3分鐘
超級唔安全

佢隨時已經走埋買咗兩車野

(幾年前真係有人酒樓扮部長偷卡)

之後又要簽名

係外國:
Can I have the bill please, I’ll pay by contactless

個staff就攞部卡機過嚟,Apple pay 完就走得

兩邊都方便
每次比錢果陣有啲人會問master定visa
點解要咁問?

同埋好多連鎖快餐店例如大家樂大快活仲未有得用
好落後

我估有啲機係要分paypass定paywave,有啲唔洗。
點解要咁問?

好落後

因為有啲 epos機, visa 同 master 係分開兩個制

其實好多嘢都係分開
只係去到用家面前整合咗

尤其是香港
每間銀行都有一套固步自封o既制度
到e+ inter-bank 過數都仲要收手續費
eps 壟斷debit transaction
終端租機費用高拆帳深
令到好多嘢未講技術層面已經被打冧
其實香港真心落後

去80% 餐廳,俾卡

超級唔安全

之後又要簽名

係外國:
Can I have the bill please, I’ll pay by contactless

兩邊都方便

最funny 係成張卡俾人拎走唔覺得唔安全,但係反而多幾重保護嘅Apple Pay 覺得好危險

問題原自香港人對成個Payment Procedure 係點都唔知。
其實香港真心落後

去80% 餐廳,俾卡

超級唔安全

之後又要簽名

係外國:

兩邊都方便

外國餐廳通常冇咁大間
同埋拎機畀你係要你禁埋畀幾多貼士(呢樣香港竟然冇
有啲地方碌卡又要入PIN
香港啲酒樓,係同一時間收十幾廿枱咁做
點解要咁問?

好落後

因為有啲 epos機, visa 同 master 係分開兩個制

其實好多嘢都係分開
只係去到用家面前整合咗

尤其是香港
每間銀行都有一套固步自封o既制度
到e+ inter-bank 過數都仲要收手續費
eps 壟斷debit transaction
終端租機費用高拆帳深
令到好多嘢未講技術層面已經被打冧

咁錢從何來?
香港啲信用卡下下waive你年費
外國好多冇呢支歌仔唱
銀行戶口要收月費
有樣野唔明,如果八達通入Android/Apple pay , 點樣做到實體卡同虛擬卡同步update ?
始終有啲卡機唔係即時連線,要暫記落實體卡?
有樣野唔明,如果八達通入Android/Apple pay , 點樣做到實體卡同虛擬卡同步update ?

所以上面咪話你部機就變咗張實體卡 本身嗰張就廢咗

跟本唔駛專登做。

分開兩張卡就得。

如果佢真係要做嘅,咪屈你實名登記加bind 信用卡,兩張卡落曬你名下,一日計你一次數Charge Credit Card.
其實香港真心落後

去80% 餐廳,俾卡

超級唔安全

之後又要簽名

係外國:

兩邊都方便

最funny 係成張卡俾人拎走唔覺得唔安全,但係反而多幾重保護嘅Apple Pay 覺得好危險

問題原自香港人對成個Payment Procedure 係點都唔知。

唔了解就屌咗先
其實香港真心落後

去80% 餐廳,俾卡

超級唔安全

之後又要簽名

係外國:

兩邊都方便

外國餐廳通常冇咁大間

1. 睇咩餐廳,中餐同泰菜都好大,亦有大型酒樓

2. 佢地驚你噤錯,會入哂Enter 到final screen

3. 入pin 係因為比 debit card,即係EPS,但外國debit card 可以入 Apple Pay

4. 就係同時十幾枱埋單更應該用方便嘅方法,
一開始出單係一樣,之後你要收10幾張 credit card 去後台,之後你要拎比10幾枱簽,簽完再收返10幾張底單

If contactless: 客叫埋單問埋係咪 contactless,出單帶埋卡機,行少一次
十幾枱就行少十幾次
成日去7仔比錢用apple pay要等成廿秒先approved
阻住後面啲人好尷尬

明明間間舖都有wifi , 偏偏要用部56K卡機

其實銀行同gateway 果邊本身就慢
你online 買嘢做payment 屋企條光纖曉飛咪又係要等

老麥百佳嗰種機好快㗎wor
成日去7仔比錢用apple pay要等成廿秒先approved
阻住後面啲人好尷尬

明明間間舖都有wifi , 偏偏要用部56K卡機

其實銀行同gateway 果邊本身就慢
你online 買嘢做payment 屋企條光纖曉飛咪又係要等

老麥百佳嗰種機好快㗎wor

單講KFC 同M記已經差一截,KFC隔籬位買完我都未過到數
其實香港真心落後

去80% 餐廳,俾卡

超級唔安全

之後又要簽名

係外國:

兩邊都方便

外國餐廳通常冇咁大間

1. 睇咩餐廳,中餐同泰菜都好大,亦有大型酒樓

2. 佢地驚你噤錯,會入哂Enter 到final screen

3. 入pin 係因為比 debit card,即係EPS,但外國debit card 可以入 Apple Pay

4. 就係同時十幾枱埋單更應該用方便嘅方法,
一開始出單係一樣,之後你要收10幾張 credit card 去後台,之後你要拎比10幾枱簽,簽完再收返10幾張底單

If contactless: 客叫埋單問埋係咪 contactless,出單帶埋卡機,行少一次
十幾枱就行少十幾次

我呢度客人要自己輸入畀幾多貼士
信用卡都要入PIN
仲有一點,行AA制的話係會逐個客人收錢
一枱十個客就分十張單,隔離枱想埋單就慢慢等啦

跟本唔駛專登做。

分開兩張卡就得。

如果佢真係要做嘅,咪屈你實名登記加bind 信用卡,兩張卡落曬你名下,一日計你一次數Charge Credit Card.

一定係分2張卡 (或者實體卡入落去之後作廢)

八達通個原理唔容許好似銀行卡咁係背後結算

八通通係會即時寫餘額落卡度

銀行卡只係記底 卡no,用左幾多錢
返到去銀行處理之後再係帳戶度扣錢
咁錢從何來?
外國好多冇呢支歌仔唱
銀行戶口要收月費

有人唔係準時還款,銀行賺息
每單交易銀行又可以收手續費

呢兩舊數夠大的話咪可以唔收年費都有賺
始終年費係消費者既成本
唔收的話可以吸引多啲人用張卡
咁錢從何來?
外國好多冇呢支歌仔唱
銀行戶口要收月費

始終年費係消費者既成本

其實銀行屈到你所有大少額交易都經佢已經係屈到唔少錢。你試諗下,佢引到你有個習慣事無大小買$5野都碌卡(去到廿幾版唔駛再解析Apple Pay Android Pay Samsung Pay 其實你都係碌緊卡啦掛。。),你果一千幾百年費跟本九牛一毛。
我岩岩試玩applr pay 入張卡 佢叫我打返個name 但係點解最後show 出黎又唔係我改個名?

有冇人識
咁錢從何來?
外國好多冇呢支歌仔唱
銀行戶口要收月費

始終年費係消費者既成本

其實銀行屈到你所有大少額交易都經佢已經係屈到唔少錢。你試諗下,佢引到你有個習慣事無大小買$5野都碌卡(去到廿幾版唔駛再解析Apple Pay Android Pay Samsung Pay 其實你都係碌緊卡啦掛。。),你果一千幾百年費跟本九牛一毛。

Yes 變相碌卡使費勁咗
咁錢從何來?
外國好多冇呢支歌仔唱
銀行戶口要收月費

始終年費係消費者既成本

當然,依家銀行屈到八達通自動增值已經賺好多,有自動增值的話只要你唔係經cash就一定要畀銀行食手續費。

白金卡都撻

白金卡都撻

有返工都可以出到白金喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞