其實有幾多人知Apple Pay係咩?

845 回覆
443 Like 26 Dislike
用Apple Pay有冇得撻黑卡撻白金卡咁畀人睇見 宣示虛榮感?

白金卡都撻

有返工都可以出到白金喎

用Apple Pay有冇得撻黑卡撻白金卡咁畀人睇見 宣示虛榮感?

用IPAD 開到個MON 最光驚人睇唔到
我反而覺得兩間公司唔會同對方分享,邊個抽邊個水根本傾唔埋欄

再offtopic講某啲巴打話非接觸式俾錢慢,我想講其實如果間鋪連線快既(最佳例子:麥當勞)用八達通同apple pay時間根本接近一樣。至於平時超市果啲唔係因為拍卡/apple pay慢,而家因為要印多兩張單果下慢,其實早就應該可以揀出唔出單啦。

即係如果係間鋪連線慢的話,用八達通會方便啲。咁站在用家立場,點都係八達通好啲啦

如果唔需要實體單
而係可以拍完乜乜pay就自動喺電話show張單出嚟,你話幾好
不過呢樣就更複雜,現實上應該做唔到

依樣對應返交易編號,其實可以check得返

再offtopic講某啲巴打話非接觸式俾錢慢,我想講其實如果間鋪連線快既(最佳例子:麥當勞)用八達通同apple pay時間根本接近一樣。至於平時超市果啲唔係因為拍卡/apple pay慢,而家因為要印多兩張單果下慢,其實早就應該可以揀出唔出單啦。

即係如果係間鋪連線慢的話,用八達通會方便啲。咁站在用家立場,點都係八達通好啲啦

如果唔需要實體單
而係可以拍完乜乜pay就自動喺電話show張單出嚟,你話幾好

Apple Pay/ Android Pay不嬲拍完卡都有show 啱啱張單幾錢架喎

如果唔需要實體單

Apple Pay/ Android Pay不嬲拍完卡都有show 啱啱張單幾錢架喎

我指舖頭畀你嗰張詳細逐件貨列出嘅收據
講左咁耐 八達通公司唔俾加八達通落Apple pay嘅真實原因係?

technically點做到先?

其實係已經做到

你點樣remote cut卡?

當開張新卡咪得囉,洗乜攪咁多野
唔好真係當50蚊好多錢啦,八達通真正賺既係每次交易既手續費,唔通真係諗住靠開卡時果50蚊過世咩

按金果筆錢夠佢滾大幾倍呀

幾倍又點?滾夠10倍都唔係靠佢開飯啦,果50蚊按金叫有得賺時賺盡佢咁解
當八達通收1%,用夠5000佢就賺50啦
我1個月食飯加車費都2-3千,當係我大使,當普通人1個月用1000,都係5個月就賺到50。所以唔好真係當八達通公司睇50蚊睇到咁大

你叫一間公司拎返幾億出黎回比user
我相信冇一個CEO敢做

屌,你真係唔撚用腦
開手機版八達通收多你50蚊按金都重得呀

ewallet都收按金實俾人屌到仆街

其實果個係備用餘額
等你唔夠錢俾但餘額仲係正數時都嘟到
例如得$1餘額都可以撘$20地鐵出閘

大家依家習慣晒
如果拎走咗我覺得無自動增值o既人會亂到七彩就真

但備用餘額(即係可以負結餘)算係少見
呢個都係同外界標準整合時o既一個難題

八達通入apple pay都可以跟返舊有個套最多負50蚊
反正拎唔到去外國用唔需要跟外界標準
咁個$50咪唔洗退囉

如果唔需要實體單

我指舖頭畀你嗰張詳細逐件貨列出嘅收據

呢個要靠商戶佢搞先得
例如誠哥出個誠哥apps
入返paywave 交易編號入去查

或者Apple google 可以諗埋點整合咁多間鋪嘅系統
根本就香港人問題
唔接受新野本身無乜問題
但就唔好再打飛機話香港係國際城市 open minded
一早應該啦,微信支付支付寶超級方便,連日本都話已經有地方用到

如果apple pay或者類似既軟件可以係香港甚至日本韓國呢d普及,真係造福港人

最好學埋大陸有埋轉帳功能, 同埋交水費電費上網費功能,唔使成日上hsbc網搞咁煩
關於Iphone X 同 8 支援suica 嘅實際操作可以睇:
http://www.weekendhk.com/japan/%e6%97%a5%e6%9c%ac-suica-iphone8-iphonex-%e6%82%a0%e9%81%8a%e5%8d%a1-%e5%85%ab%e9%81%94%e9%80%9a/

太多圖太多字唔貼了 真係唔清楚嘅click入去睇

主要有幾樣野
1. suica 可以設定為「快速交通卡」
唔需要指紋認證就可以直接拍卡過
同拍實體卡一樣

2. 將suica 實體卡加落wallet 之後
¥500 按金會成為卡餘額

3. 如果冇實體卡
都可以直接用suica app直接加張suica
實體卡都唔洗買

4. 增值都係便利店、客務中心 之類
仲可以信用卡增值
>>>香港全部新增值機都裝曬contactless

iphone 8 / apple watch s3開始加左felica chip
即係八達通同suica實體卡入面嗰粒
技術上support
而日本嘅理驗就話俾我地知呢樣野係可行
至於八達通最後會點run 就睇佢肯唔肯同會傾成點

我覺得Apple 要保住日本巿場先肯度身訂造咁多嘢
八達通佢真係識你老鼠...

只可以期望Apple 用suica 做試金石
成功之後會標準化咁先有得再講落去

每日交易宗數八達通其實多過suica好多
日本其實好多廢中廢老唔識用ic card, 香港廢極都識用2蚊搭車

成日去7仔比錢用apple pay要等成廿秒先approved
阻住後面啲人好尷尬

明明間間舖都有wifi , 偏偏要用部56K卡機

7仔玩franchise個d舖勁撚串
成日話壞機, 佢一話壞機我就唔撚買直接走
其實香港真心落後

去80% 餐廳,俾卡

你要俾張卡個staff 去後面玩3分鐘
超級唔安全

佢隨時已經走埋買咗兩車野

(幾年前真係有人酒樓扮部長偷卡)

之後又要簽名

係外國:
Can I have the bill please, I’ll pay by contactless

個staff就攞部卡機過嚟,Apple pay 完就走得

兩邊都方便

外國餐廳通常冇咁大間
同埋拎機畀你係要你禁埋畀幾多貼士(呢樣香港竟然冇
有啲地方碌卡又要入PIN
香港啲酒樓,係同一時間收十幾廿枱咁做

1. 睇咩餐廳,中餐同泰菜都好大,亦有大型酒樓

2. 佢地驚你噤錯,會入哂Enter 到final screen

3. 入pin 係因為比 debit card,即係EPS,但外國debit card 可以入 Apple Pay

4. 就係同時十幾枱埋單更應該用方便嘅方法,
一開始出單係一樣,之後你要收10幾張 credit card 去後台,之後你要拎比10幾枱簽,簽完再收返10幾張底單

If contactless: 客叫埋單問埋係咪 contactless,出單帶埋卡機,行少一次
十幾枱就行少十幾次

我呢度客人要自己輸入畀幾多貼士
信用卡都要入PIN
仲有一點,行AA制的話係會逐個客人收錢
一枱十個客就分十張單,隔離枱想埋單就慢慢等啦

香港有幾可係位埋單既餐廳可以比你逐個比錢
成日去7仔比錢用apple pay要等成廿秒先approved
阻住後面啲人好尷尬

其實銀行同gateway 果邊本身就慢
你online 買嘢做payment 屋企條光纖曉飛咪又係要等

老麥百佳嗰種機好快㗎wor

單講KFC 同M記已經差一截,KFC隔籬位買完我都未過到數

KFC部機要跟返佢d員工做野速度
阻住後面啲人好尷尬

其實銀行同gateway 果邊本身就慢
你online 買嘢做payment 屋企條光纖曉飛咪又係要等

老麥百佳嗰種機好快㗎wor

單講KFC 同M記已經差一截,KFC隔籬位買完我都未過到數

咁要明白返個問題係出於商戶唔upgrade 硬件而唔係非接觸式付款慢
關於Iphone X 同 8 支援suica 嘅實際操作可以睇:
http://www.weekendhk.com/japan/%e6%97%a5%e6%9c%ac-suica-iphone8-iphonex-%e6%82%a0%e9%81%8a%e5%8d%a1-%e5%85%ab%e9%81%94%e9%80%9a/

主要有幾樣野
同拍實體卡一樣

3. 如果冇實體卡
實體卡都唔洗買

仲可以信用卡增值

iphone 8 / apple watch s3開始加左felica chip
技術上support

日本其實好多廢中廢老唔識用ic card, 香港廢極都識用2蚊搭車

日本買磁飛平過ic
買10張送1張
仲有咩星期六日優惠

所以周街都係金券鋪
阻住後面啲人好尷尬

佢就係唔想你買
你應睇住佢打返公司call維修
講左咁耐 八達通公司唔俾加八達通落Apple pay嘅真實原因係?

一個字 : 分贓問題
阻住後面啲人好尷尬

佢就係唔想你買

咁我咪行過隔離街買
唔係franchise個d唔會有問題
有時見到d franchise比總公司開間舖係隔離搶生意都真係覺得佢地係抵撚死架

主要有幾樣野
同拍實體卡一樣

3. 如果冇實體卡
實體卡都唔洗買

仲可以信用卡增值

技術上support

日本買磁飛平過ic
買10張送1張
仲有咩星期六日優惠

所以周街都係金券鋪

所以連冇人用既suica都得, 八達通一定冇問題啦
阻住後面啲人好尷尬

佢就係唔想你買

咁我咪行過隔離街買
有時見到d franchise比總公司開間舖係隔離搶生意都真係覺得佢地係抵撚死架

便利店d機特別差
超市百貨公司快餐店一d問題都無
阻住後面啲人好尷尬

佢就係唔想你買

咁我咪行過隔離街買

我直頭行去ok
屌班仆街都唔係做生意

唔想同人分
香港我玩曬 自己整個oepay先
阻住後面啲人好尷尬

佢就係唔想你買

咁我咪行過隔離街買

我直頭行去ok
屌班仆街都唔係做生意

ok fans
o岩o岩出個排屋企樓下個間d姐姐仲會同我研究點玩呢d contactless

唔想同人分
香港我玩曬 自己整個oepay先

你個名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞