唯一能動搖香港樓價的,是港幣的地位

740 回覆
1492 Like 38 Dislike
港幣終有一日比人民幣取代
你見上面咁想微信同支付寶係香港插旗就知.

格局既野, 無辦法控制, 行埋e 10年地運先算.
同時咩種類既資產都hold, 分散風險

努力趁呢10年香港仲有運行既時候,努力賺錢,賺得幾多得幾多
將來既事將來先算吧

我平時都係咁同d fd 講

同美帝掛緊都取代到?
定港共會係某D時間話脫釣?
左唔係仲快搞死HKD咩?

人民幣能自由流通之時
就是港幣打響喪鐘之日

唔止港幣和人民幣。
大陸好多野,都仲靠緊香港呢個中間人角式。
你咩邏輯?當中國的人民幣可以全面開放,大陸我諗一早就係第一世界國家,發達繁榮先進過香港。

到時香港真正可以同祖國融合,成為祖國真正的一部分。

你呢D小島心態到時就不合時宜,成個大灣區,大珠三角幾千萬人口相互交集。

以後返工,唔洗只去港島,可以去廣州去深圳,都賺到一樣高的收入。大家唔洗分得咁細,就係一個國家,一個地區,一個城市的市民。

大陸有樣心態
叫圍爐
潮州人公司鐘意請潮州人
四川人公司鐘意請四川人
我識既大陸老闆入面
問過好多個
假若同工同薪
佢會請大陸人多
還是請港仔多
我既答案係一面倒
仲乜鬼一個廣州老闆,有廣州仔唔請,要請個港仔
乜廣州唔夠人用咩
面對現實啦

中國其他城市都係咁。
所以政府其實整條高鐵,一地兩檢。
係好有遠見。
係班反對派冇知。
一旦大陸惦,香港唔惦,可以即刻買飛,坐高鐵返大陸。
學好普通話,好重要,比學好英文更有用。
移民英語地區,英美加澳,你冇1000萬在手,都唔會浸你玩。
移民大陸其他城市,就好易。
睇唔到有任何野可以令樓價跌
你咩邏輯?當中國的人民幣可以全面開放,大陸我諗一早就係第一世界國家,發達繁榮先進過香港。

你呢D小島心態到時就不合時宜,成個大灣區,大珠三角幾千萬人口相互交集。

以後返工,唔洗只去港島,可以去廣州去深圳,都賺到一樣高的收入。大家唔洗分得咁細,就係一個國家,一個地區,一個城市的市民。

大陸有樣心態
叫圍爐
潮州人公司鐘意請潮州人
四川人公司鐘意請四川人
我識既大陸老闆入面
問過好多個
假若同工同薪
佢會請大陸人多
還是請港仔多
我既答案係一面倒
乜廣州唔夠人用咩
面對現實啦

中國其他城市都係咁。
係好有遠見。
係班反對派冇知。

咁我真係祝你好運

大陸有樣心態
叫圍爐
潮州人公司鐘意請潮州人
四川人公司鐘意請四川人
我識既大陸老闆入面
問過好多個
假若同工同薪
佢會請大陸人多
還是請港仔多
我既答案係一面倒
乜廣州唔夠人用咩
面對現實啦

中國其他城市都係咁。
係好有遠見。
係班反對派冇知。

咁我真係祝你好運

強貼留名學野
留名
細佬開左新Post:
https://lihkg.com/thread/435041/page/1

施政報告割裂樓市的政策 私樓將變成純粹投資工具

首先,公私切割是很明顯的,即是私樓已經不是解決市民置業需求的工具,純粹是投資的工具。

第二,置業階梯是重置了:
公屋→綠置居→居屋
白居二→居屋
港人首置上車盤→私樓
完全是三條隊。

第三,既然私樓已經不是用來住,則怎樣升已經不關政府事,以後問林鄭樓市點,只有遙指「港人首置上車盤」。

第四,香港私樓的價格走勢,純粹考慮私樓的投資價值,9月23日大陸多個城市推出極辣的限購限貸政策,部份大陸購買力將回流香港,交付15%印花稅及扣減10%按揭成數也會來港置業,記著內地人的置業取向和香港人是不一樣的,他們首選的區份/大小是不一樣。既然政府透過綠置居/白居二/港人首置上車盤陰乾了市場對納米樓/細價盤的需求,將來私人發展商的營銷策略自然會轉向吸引這部份的大陸購買力,私樓發展將會更脫離香港本土的實際需要。

第五,加息、縮表等等的負面效應,將會被投資價值上升取代,而交通的改善,產業的提升,都會先提高租金水平,然後谷高樓價。

以上意見轉至脫苦海,專講樓市既Blogger,善於用大量樓市數據/土地供應分析,一直以黎都非常之準:
blog.tokuhon.org

香港房屋要達至供需平衡,就算將政府手頭上所有土地發展計劃同時展開,但要由公開諮詢 > 規劃 > 填海/開山 > 建設 > 到真係住,整個過程都要十幾年時間,政府內部有條數,係要去到204X年,香港土地先可以達至供需平衡

就因為政府充份明白,未來十幾年都無可能從增加供應入手去根治樓價問題,現在既政策就是為政府未來十幾年的施政提供逃生門,去逃避樓價問題,每年拋幾千個水泡落海,你執到就執,執唔到我就無辦法架啦,等下年抽獎囉

小弟愚見,今次施政報告基本上為未來私樓升市定下Foundation,升勢將會在香港遇到下一個Trigger Point的情況下而終止,而未來可見既Trigger Point,將會係港幣地位問題。

延伸閱讀:
唯一能動搖香港樓價的,是港幣的地位
https://lihkg.com/thread/387344/page/1

agree,出面大把傻仔以為政府救市,政府根本係任樓市吸大陸水,十年過去了07 至17政府做過乜,阻你買樓law, 仲幻想政府負責,triggering pt.都可以係大陸自己收皮,事後先知,但玩多十年己經唔知去到邊個位了,香港人在這生活被逼玩樓市過山車
點解大家對人仔完全自由開放咁樂觀?
會慢慢開放係會, 完全自由暫時睇仲未有可能, 因為咁樣美國就可以玩死你人仔, 睇下日元幾慘就係先例, 除非人仔強到一個地步可以令全世界質易唔用美元結算大部份轉向人仔直接結算, 但美國會俾呢樣野發生咩?
唔好話2047,黎多個50年都未會見到
留名學嘢
學到好多野
但一路睇post一路有既最大感覺係
香港一直慢慢沉淪陷緊而香港人係咩都做唔到
btw咩都可以同意 但叫人奶共就不了
做緊果行一奶共香港人實gg

香港人一定有野做得到
現在香港個問題係,大家太缺乏敢去闖,敢去博既精神
我意思唔係搞燒蠔呢D ON9生意,又或者繼續停留係搞Platform性質既Application
香港需要既,係一班仲後生,仲有得博既年青人
去創造一D可以比現時事物好十倍既事情
例如而家大家講緊既AI,又或者再Advance D既Brain Machine Interface,好多新方向都有得搞,只係缺乏一群有實行力既人去搞
假若大家Raise到呢Idea,又做到Prototype,點會無人投資?誠哥個維港基金,就最鐘意呢D野?點解佢要去到咁遠,去到以色烈,去到美國,先揀到佢想揀既心水Project?而非香港呢?
香港搞Start Up既,十居其九都係想圈錢,上市,再上岸,上左岸之後點?咪嘆下世界,或者搞下其它唔到肉既Project仔玩下咁?香港定義成功既標準太窄,就係賺錢搵夠走人,而非不斷持續性地創新,去不斷Improve個Product,當你既Product透過持續進步而好人十倍果時,果時你就會不知不覺咁變成Technical Monopoly,即係變成一間Facebook、Google
假若成個香港,都係充斥住一群咁既年青人,大家對成功既定義唔在框住係揸靚車,買私樓,得閒去旅行,而係就算自己已經搵到,都再訓身括出去,你估馬雲馬化騰仲有位企咩?大陸佬仲唔買香港人怕咩?

人地用租金就可以玩死你,一日無租金管制咩創新行業都唔會搞得起。

大陸有樣心態
叫圍爐
潮州人公司鐘意請潮州人
四川人公司鐘意請四川人
我識既大陸老闆入面
問過好多個
假若同工同薪
佢會請大陸人多
還是請港仔多
我既答案係一面倒
乜廣州唔夠人用咩
面對現實啦

中國其他城市都係咁。
係好有遠見。
係班反對派冇知。

你死燃返上去先啦。

大陸有樣心態
叫圍爐
潮州人公司鐘意請潮州人
四川人公司鐘意請四川人
我識既大陸老闆入面
問過好多個
假若同工同薪
佢會請大陸人多
還是請港仔多
我既答案係一面倒
乜廣州唔夠人用咩
面對現實啦

中國其他城市都係咁。
係好有遠見。
係班反對派冇知。

你死燃返上去先啦。

學到好多野
但一路睇post一路有既最大感覺係
香港一直慢慢沉淪陷緊而香港人係咩都做唔到
btw咩都可以同意 但叫人奶共就不了
做緊果行一奶共香港人實gg

香港人一定有野做得到
現在香港個問題係,大家太缺乏敢去闖,敢去博既精神
我意思唔係搞燒蠔呢D ON9生意,又或者繼續停留係搞Platform性質既Application
香港需要既,係一班仲後生,仲有得博既年青人
去創造一D可以比現時事物好十倍既事情
例如而家大家講緊既AI,又或者再Advance D既Brain Machine Interface,好多新方向都有得搞,只係缺乏一群有實行力既人去搞
假若大家Raise到呢Idea,又做到Prototype,點會無人投資?誠哥個維港基金,就最鐘意呢D野?點解佢要去到咁遠,去到以色烈,去到美國,先揀到佢想揀既心水Project?而非香港呢?
香港搞Start Up既,十居其九都係想圈錢,上市,再上岸,上左岸之後點?咪嘆下世界,或者搞下其它唔到肉既Project仔玩下咁?香港定義成功既標準太窄,就係賺錢搵夠走人,而非不斷持續性地創新,去不斷Improve個Product,當你既Product透過持續進步而好人十倍果時,果時你就會不知不覺咁變成Technical Monopoly,即係變成一間Facebook、Google
假若成個香港,都係充斥住一群咁既年青人,大家對成功既定義唔在框住係揸靚車,買私樓,得閒去旅行,而係就算自己已經搵到,都再訓身括出去,你估馬雲馬化騰仲有位企咩?大陸佬仲唔買香港人怕咩?

人地用租金就可以玩死你,一日無租金管制咩創新行業都唔會搞得起。

咪就係﹐當有個好正嘅idea想全職一年半載做嘅時候,淨係諗要交果份租已經卻步
成真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞