唯一能動搖香港樓價的,是港幣的地位

740 回覆
1492 Like 38 Dislike

仆到點

我曾經有個猜想,就係港幣崩潰後既世界:

當港幣失去地位之後,因為唔再需要經香港做生意,外資同中資,會將資金抽離香港,因為香港無外匯管制,香港既銀行體系將會係短時間之內大量外匯流失,結果金管局要提高息口黎控制外匯流出量

當息口提升,大量外匯流走,第二件發生既事就係以港幣作結算既資產價格下跌,例如恆指同樓價,而到呢個Moment,一班高位接貨,但仲有十幾廿年要供樓既人,佢地就最受害

當以上情況發生,第三件事我認為會出現既,佢地一定會企出黎上街,今次唔係爭取民主,而係真係關係到自己既身家性命財產,D人就會動真火,社會氣壓將會變得非常不穩

呢個時候,咩野人最有So?就係識得玩弄民粹既政客,佢地可以提出大量口號性既民粹式政治宣傳,真係實行唔實行到,無所謂,只需要大家Buy就得,整個社會變成點,就好似澳門式既社會一樣

當香港失去港幣之後,香港已失去利用價值,到時中國仲會唔會投放咁大量資源維穩,我有問號,到時香港咁亂時,可能到時大陸直接提早2047年,將香港直接劃成一個直轄市,咁就大局已定

香港聯繫匯率唔係fully-backed咩?

咁假若外匯流走流到一個程度,已經支持唔住呢?
所謂既聯繫匯率,係靠金管局自己用自己既外匯儲備去調節
有聯繫匯率唔係萬能,重點係自己有足夠既外匯儲備先

你都係冇答我
到底港幣係咪fully-backed
fully-backed就理論上唔會有呢個情況發生

Fully backed and so what?
香港個外匯儲備有限數,假若抽資嚴重,唔夠外匯支持,都會失效

fully-backed咪即係儲備夠錢買哂所有港紙囉

咁用哂外匯港幣都仲跌呢?咁再外乜去撐港幣?
金仔快d 射核彈
學到好多野
但一路睇post一路有既最大感覺係
香港一直慢慢沉淪陷緊而香港人係咩都做唔到
btw咩都可以同意 但叫人奶共就不了
做緊果行一奶共香港人實gg

同明末宋末一樣,成班有權既官個個都係投降派
得d冇權冇勢既秀才急

你睇翻明史宋史
投降左班官大部份得以善終
抗戰到底班官除左死得轟烈英名長存之外,可能都要冚家鏟
假若我地要按明史宋史黎比照既話
香港係咪已經行到末期外強中乾既時間?
有能者或有識之士,不應立在危牆之下?

係咪唔記得投共國軍嘅下場

感覺呢個post係五毛post

中文有句說話叫知恥更乎勇
知恥就叫五毛?
Lm
而家有差異,只不過係香港發展得俾國家早同快。國家因為特殊原因暫時未能全面開放。

但呢樣嘢都唔係永遠。

中國每日都發展進步,香港繼續保持繁榮穩定,到大家有條件融合就可以融合。

呢樣嘢一直都係領導人心目中的藍圖。

譬如當大灣區的人均收入水平,城市化程度物質生活都同香港都基本上一樣,已經具備條件融合。

至於你話樓價,呢樣嘢當然冇可能永遠都高,都必賺。冇你所謂的大陸搞你,佢都會爆破,之前都唔係冇試過嫁啦。

屌你老母
其他巴絲有冇補充?
而家有差異,只不過係香港發展得俾國家早同快。國家因為特殊原因暫時未能全面開放。

但呢樣嘢都唔係永遠。

中國每日都發展進步,香港繼續保持繁榮穩定,到大家有條件融合就可以融合。

呢樣嘢一直都係領導人心目中的藍圖。

譬如當大灣區的人均收入水平,城市化程度物質生活都同香港都基本上一樣,已經具備條件融合。

至於你話樓價,呢樣嘢當然冇可能永遠都高,都必賺。冇你所謂的大陸搞你,佢都會爆破,之前都唔係冇試過嫁啦。

屌你老母
其他巴絲有冇補充?

屌佢家姐
後生D
留名
高質經濟POST 一定要推!!

仆到點

我曾經有個猜想,就係港幣崩潰後既世界:

當港幣失去地位之後,因為唔再需要經香港做生意,外資同中資,會將資金抽離香港,因為香港無外匯管制,香港既銀行體系將會係短時間之內大量外匯流失,結果金管局要提高息口黎控制外匯流出量

當息口提升,大量外匯流走,第二件發生既事就係以港幣作結算既資產價格下跌,例如恆指同樓價,而到呢個Moment,一班高位接貨,但仲有十幾廿年要供樓既人,佢地就最受害

當以上情況發生,第三件事我認為會出現既,佢地一定會企出黎上街,今次唔係爭取民主,而係真係關係到自己既身家性命財產,D人就會動真火,社會氣壓將會變得非常不穩

呢個時候,咩野人最有So?就係識得玩弄民粹既政客,佢地可以提出大量口號性既民粹式政治宣傳,真係實行唔實行到,無所謂,只需要大家Buy就得,整個社會變成點,就好似澳門式既社會一樣

當香港失去港幣之後,香港已失去利用價值,到時中國仲會唔會投放咁大量資源維穩,我有問號,到時香港咁亂時,可能到時大陸直接提早2047年,將香港直接劃成一個直轄市,咁就大局已定

你都係冇答我

我唸佢既意思係fully-backed既話
如果市面流通$780 HKD 咁外匯儲備就會有至少$100 HKD
咁但係如果香港抽資嚴重到全球投資者都拋售港元
政府攞曬啲外匯儲備買返曬所有港元返黎 然後港元無人用
香港政府買得曬啲港幣呀 咁之後呢? 咪全部人用曬人民幣同美金

不過我係度唸緊其實大陸要香港係因為佢既港元
咁如果香港所有野取消港元直接用曬美金結算 咁會有咩影響?

btw 係7/7/2017 香港有為數4,080億美元的外匯儲備資產總額,相當於香港流通貨幣7倍多,或港元貨幣供應M3約47%。
樓主介唔介意講下點解近期港元兌其他外幣跌到咁勁 (歐, 澳, 加, 英)
連兌美元都跌到去7.825
返而兌日圓跌幅就無咁大呢?
請問2017年一手成交幾多係國內熱錢買入的?

答左呢樣先
]
樓主我想問下,你所有既結論都係基於人民幣自由化 > 香港收皮

但以而家中國政府咁腐敗既政治體制、零透明度既管治手法、人治既法律系統,真係自由化到?假設十年內以上講既都唔變,佢可以以點樣既形式自由化?

唔好以為你會明佢講明 佢係用好多複雜既term去包裝一堆bullshit出黎

好撚多FF 位就真

咩人民幣國際化=香港收皮變東北三省

2000 前又唔見香港收皮?
答左呢樣先

而家香港個問題,唔係話大陸熱錢直接買香港樓
而係大陸需要匯出既錢,外國需要匯入大陸既錢,好大部份都要經香港,做成香港呢個小水塘嚴重水浸,有ibank計過,假若無聯繫匯率Cap住港幣既話,以現今既外匯存備起碼要升50%
香港銀行體系水浸,有乜Side Effect,咪做就嚴重低息環境,要融資槓杆簡單,自然會刺激投機投資活動
樓作為華人社會既重要金融工具,自然會因此受惠,水漲船高,2015大陸匯改失敗到今日,樓市升左幾多?
唔好唔記得,2014先佔中完,社會發生咁大動蕩,正常市場下應該跌便先岩,而家係越升越有
美國加息,點解香港唔跟,因為香港水太多,加左息水更多,搞唔掂

答左呢樣先

中原地產亞太區住宅部總裁陳永傑認為,不可以國內客「回歸」港樓來形容近日市況,他解釋以一手樓計,雖然國內客買港樓比例有所增加,但相關成交僅佔總比例不超過2%,且多為大手買家並集中於部分樓盤,對比以往未推BSD前,國內客可佔整體成交約三成實在差距甚遠,除非金管局減辣,否則國內客再度大規模重臨機會微,故料年底前國內客比例不會大幅增多,或由2%增至4%不等。

舊年年尾新聞
可以參考下

講左N次,個Impact唔係講外來資金直接買樓,係香港太多水做就左寬鬆既借貸環境,從而刺激以樓為首既用港幣結算既金融工具
留名學野 爬左成兩個鐘先追到尾
答左呢樣先

而家香港個問題,唔係話大陸熱錢直接買香港樓
而係大陸需要匯出既錢,外國需要匯入大陸既錢,好大部份都要經香港,做成香港呢個小水塘嚴重水浸,有ibank計過,假若無聯繫匯率Cap住港幣既話,以現今既外匯存備起碼要升50%
香港銀行體系水浸,有乜Side Effect,咪做就嚴重低息環境,要融資槓杆簡單,自然會刺激投機投資活動
樓作為華人社會既重要金融工具,自然會因此受惠,水漲船高,2015大陸匯改失敗到今日,樓市升左幾多?
唔好唔記得,2014先佔中完,社會發生咁大動蕩,正常市場下應該跌便先岩,而家係越升越有
美國加息,點解香港唔跟,因為香港水太多,加左息水更多,搞唔掂

其實連一個嚴重受傷都冇,又真係唔算大
起碼唔睇樓,股票應該對呢D野更sensitive既都冇事,但又冇大升
所以佔中對樓市影響本身就極有限

股市佔中之後2015年大陸爆果時,先跌得勁,我都跌唔少錢
香港樓市領先股市既局面係到到今年樓市去到高峰開始橫行,大家先開始轉投股市
華人社會一直認為磚頭保值,只要銀行批按,上到車既就好大可能會上車先,認為似上車會走寶,呢個心態簡直係DNA入面,華人心態+香港水浸,做就左痴線樓市
]
樓主我想問下,你所有既結論都係基於人民幣自由化 > 香港收皮

但以而家中國政府咁腐敗既政治體制、零透明度既管治手法、人治既法律系統,真係自由化到?假設十年內以上講既都唔變,佢可以以點樣既形式自由化?

唔好以為你會明佢講明 佢係用好多複雜既term去包裝一堆bullshit出黎

好撚多FF 位就真

2000之前人民幣自由化?
中國由1949到今時今日,人民幣都無自由過
而香港就由1949行運到今日
樓主介唔介意講下點解近期港元兌其他外幣跌到咁勁 (歐, 澳, 加, 英)
連兌美元都跌到去7.825
返而兌日圓跌幅就無咁大呢?

我唔識炒外匯,無研究過

你都係冇答我

我唸佢既意思係fully-backed既話
如果市面流通$780 HKD 咁外匯儲備就會有至少$100 HKD
咁但係如果香港抽資嚴重到全球投資者都拋售港元
政府攞曬啲外匯儲備買返曬所有港元返黎 然後港元無人用
香港政府買得曬啲港幣呀 咁之後呢? 咪全部人用曬人民幣同美金

不過我係度唸緊其實大陸要香港係因為佢既港元
咁如果香港所有野取消港元直接用曬美金結算 咁會有咩影響?

btw 係7/7/2017 香港有為數4,080億美元的外匯儲備資產總額,相當於香港流通貨幣7倍多,或港元貨幣供應M3約47%。

對大陸,會失去佢可以控制到既Buffer貨幣,假若人民幣未自由化又無左港幣,佢會仆街
對香港,會失去自主既財金政策,假若經濟上有乜事無得靠貨幣政策黎調節經濟
]

好撚多FF 位就真

你的論點係 香港唔做人仔窗口 就收皮
我就問香港2000年前都唔係仔對外窗口 又唔見得收皮??
]

好撚多FF 位就真

你的論點係 香港唔做人仔窗口 就收皮
我就問香港2000年前都唔係仔對外窗口 又唔見得收皮??

至1949年起,香港一直係中國貨幣同物資既窗口
由最開初霍英東幫中共走私物資去幫大陸打韓戰
到之後既五豐行、華潤、招商局
到之後改革開放後盛行既地下錢莊
一直以黎香港都係有呢條水,而且規模越黎越大,依賴性越黎越高
你認為係2000年之後香港先有人民幣業務?
係你睇唔到冰山係海底果一浸
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞