唯一能動搖香港樓價的,是港幣的地位

740 回覆
1492 Like 38 Dislike
巴打econ佬?
見樓主講開想問少少野
香港衣食住行咩都靠入口,點解唔見有貿易逆差
全部都係人民幣流入黎投資頂住定點?靠金融業頂住?
巴打econ佬?

風水佬
嚟多次沙士
見樓主講開想問少少野

你見到轉口(re-exports)係歸出口exports,而呢個數係好大,同進口差唔多。

服務出口都有少少幫助。
而家有差異,只不過係香港發展得俾國家早同快。國家因為特殊原因暫時未能全面開放。

但呢樣嘢都唔係永遠。

中國每日都發展進步,香港繼續保持繁榮穩定,到大家有條件融合就可以融合。

呢樣嘢一直都係領導人心目中的藍圖。

譬如當大灣區的人均收入水平,城市化程度物質生活都同香港都基本上一樣,已經具備條件融合。

至於你話樓價,呢樣嘢當然冇可能永遠都高,都必賺。冇你所謂的大陸搞你,佢都會爆破,之前都唔係冇試過嫁啦。
最尾紫微斗數真係反高潮
全球離岸人民幣交易中心

無錯依家比之前依賴咗中國,但係香港仲有一個好大嘅問題係社會上升流斷層,個個賺到錢就淨係識買樓收租買鋪收租,啲思想比人洗晒腦,已經幾耐無岀現過一間可以岀去外國咬人嘅公司?十年前係誠哥十年後仲係誠哥

美帝同中國之所以可以越做越有,好大程度都係靠養肥一班公司去外國咬人

近排一個gogovan,成班又衝岀黎杯割又乘,問心,如果你係老闆,你係咪甘心一世做唔到大鱷,定係take呢個opportunity上位,到自己揸到旗,你中意飛起中資又好同印資合作又好啦

講到尾,正苦同班既得利益者一定要讓路,甚至開埋路比香港公司成長!中國可養大700同BABA,香港都可以!

希望10年後唔洗再誠哥或者佢啲仔,可以多幾個名比大家叫下
最尾紫微斗數真係反高潮

紫微斗數香港行運行到2024/2026
但上海下年2018已經行完

唔通行完運就集體自殺咩都on99
老師
見樓主講開想問少少野

你見到轉口(re-exports)係歸出口exports,而呢個數係好大,同進口差唔多。

服務出口都有少少幫助。

嘩屌1%出口,99%轉口
但係轉口都收緊皮喎
最尾紫微斗數真係反高潮

紫微斗數香港行運行到2024/2026
但上海下年2018已經行完

唔通行完運就集體自殺咩都on99

2018之後上海會點咁樣
強帖lm
見樓主講開想問少少野

服務出口都有少少幫助。

嘩屌1%出口,99%轉口
但係轉口都收緊皮喎

有人提出過
大灣區計劃講香港要放棄一部分港口功能

保障起見出埋港共9up解釋://據香港電台報道,運輸及房屋局局長張炳良回覆質詢時說,目前香港港口與大灣區內的港口有各自定位,香港港口是南中國貨物的集散地及區內重要的轉運樞紐,大灣區內的其他主要港口,就以直接貨物運輸為主,因此不存在放棄香港港口的命題。//
全球離岸人民幣交易中心

無錯依家比之前依賴咗中國,但係香港仲有一個好大嘅問題係社會上升流斷層,個個賺到錢就淨係識買樓收租買鋪收租,啲思想比人洗晒腦,已經幾耐無岀現過一間可以岀去外國咬人嘅公司?十年前係誠哥十年後仲係誠哥

美帝同中國之所以可以越做越有,好大程度都係靠養肥一班公司去外國咬人

近排一個gogovan,成班又衝岀黎杯割又乘,問心,如果你係老闆,你係咪甘心一世做唔到大鱷,定係take呢個opportunity上位,到自己揸到旗,你中意飛起中資又好同印資合作又好啦

講到尾,正苦同班既得利益者一定要讓路,甚至開埋路比香港公司成長!中國可養大700同BABA,香港都可以!

唔係俾人洗腦,係香港人唔肯用腦
而係賺錢有錢買樓買鋪放租等升值係一條唔撚洗你用腦諗野既方程式
強帖留名
岩岩先買完樓

公起公起

D人講到實賺咁,咩好快賺1x% ,有咁好賺既冇窮人啦

咁識搵錢呢個數又唔係難既
岩岩先買完樓

公起公起

D人講到實賺咁,咩好快賺1x% ,有咁好賺既冇窮人啦

咁識搵錢呢個數又唔係難既

錢搵錢係拉大貧富差距je
當然人人1x%係呃9你
港幣終有一日比人民幣取代
你見上面咁想微信同支付寶係香港插旗就知.

格局既野, 無辦法控制, 行埋e 10年地運先算.
同時咩種類既資產都hold, 分散風險

努力趁呢10年香港仲有運行既時候,努力賺錢,賺得幾多得幾多
將來既事將來先算吧

我平時都係咁同d fd 講

同美帝掛緊都取代到?
定港共會係某D時間話脫釣?
左唔係仲快搞死HKD咩?

脫鈎,港元有機會大升或大跌,視乎當時環境。
埃及鎊上年脫鈎美元跌46%,香港唔一定會變成咁,但我唔會冒呢個險。
當然,香港咁細嘅地方,承受唔起脫鈎帶黎嘅問題。

假若有人有心去製造呢個風險,而乘機引制結匯港幣呢?
全球離岸人民幣交易中心

唔係俾人洗腦,係香港人唔肯用腦
而係賺錢有錢買樓買鋪放租等升值係一條唔撚洗你用腦諗野既方程式

單一產業+教育制度扼殺人材
有point
所以港獨 完全脱離中國係幾咁on9
如你所講 香港係靠中間人角色搵食
外國人要經香港同中國做生意
完全脱離中國即係你所講 無左謀生技能

On9, 97年之前都一樣有國企黎香港上市

果時黎香港上市既國企,目的唔同
果時國企搞緊改革,有下崗潮,急需外來資金
時而勢亦,目的已變
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞