唯一能動搖香港樓價的,是港幣的地位

740 回覆
1492 Like 38 Dislike
問題既癥結,在於所有同香港有關既人包括香港本土人,都係度利用緊香港黎謀利

唔謀利唔通害己咩
問題既癥結係道德薄弱
有point
所以港獨 完全脱離中國係幾咁on9
如你所講 香港係靠中間人角色搵食
外國人要經香港同中國做生意
完全脱離中國即係你所講 無左謀生技能

就係要保持洗錢地位港先要港獨

再同支那合作只會愈來愈多連摩天輪都要搶鳩人嘅case
遲早死因唔係人仔走出去
係因為連港幣都出唔到去

港幣一定自由
放十萬個心都得
怕係怕鬼佬有日覺得港幣用處不大
變成二線貨幣

唔會
香港係亞洲重鎮
所有亞洲貨幣都係用黎speculations、惡意沽空
為既係引黎imf借錢俾你等你還唔起,之後就可以野蠻咁經濟殖民,一係就挑起戰爭等你買武器
所以其實鬼佬同大陸佬都係烏鴉一樣黑

所以脫勾又點會有問題呢
原因在於既得利益者懶

脫左勾個匯價唔穩定就未必炒得起

無需要炒起佢
只係可以減弱輸入性通漲
對有錢佬影響唔大
但平民百姓少好多冤氣

我意思係佢脫左勾就連俾人攻擊既價值都可能無
真心討論
唔係話樓主推論錯,不過要推跌港幣其實好難
而家同美元掛勾
強如索羅斯喺1997都推唔死港幣
以HKMA外匯儲備
加上中共唔會俾港紙死(你諗到嘅佢地都諗到)
富可敵國s
我諗要全球頭十基金佬合力
加埋政治誘因
令美國佬唔撚幫香港
先有機會脫到勾
真心討論
而家同美元掛勾
以HKMA外匯儲備
富可敵國s
加埋政治誘因
令美國佬唔撚幫香港
先有機會脫到勾

就係因為難所以個timeframe係10年
易既話係唔洗1年就搞掂左
真心討論
而家同美元掛勾
以HKMA外匯儲備
富可敵國s
加埋政治誘因
令美國佬唔撚幫香港
先有機會脫到勾

假若金管局換左做大陸人呢?
港交所個CEO唔識讀廣東話架哦
澳門都上交哂D財政盈餘比廣東省
唔係怕外人打
係怕米缸老鼠
前車可鑑
樓價果個位同意
之前做project我都係有個咁既推論
不過紫微斗數

就係要保持洗錢地位港先要港獨

再同支那合作只會愈來愈多連摩天輪都要搶鳩人嘅case
遲早死因唔係人仔走出去
係因為連港幣都出唔到去

港幣一定自由
放十萬個心都得
怕係怕鬼佬有日覺得港幣用處不大
變成二線貨幣

唔會
香港係亞洲重鎮
所有亞洲貨幣都係用黎speculations、惡意沽空
為既係引黎imf借錢俾你等你還唔起,之後就可以野蠻咁經濟殖民,一係就挑起戰爭等你買武器
所以其實鬼佬同大陸佬都係烏鴉一樣黑

所以脫勾又點會有問題呢
原因在於既得利益者懶

脫左勾個匯價唔穩定就未必炒得起

無需要炒起佢
只係可以減弱輸入性通漲
對有錢佬影響唔大
但平民百姓少好多冤氣

我意思係佢脫左勾就連俾人攻擊既價值都可能無

港幣唔會被攻擊式暴跌
而係陰乾式咁失去地位
可唔可以講下內保外貸搬離資產個到
小弟唔係好明個logic

用國內資產做擔保搶貸款去買外國資產,可能係

就係咁
從而做到轉移資產
將呆壞賬留比中國既銀行
身邊大部份人都好純真咁覺得要扎根香港,以此為家
完全唔會考慮移民外國
實情好多五六十歲既成功人士即使有能力都唔會移民,因為根本適應唔到

我諗個班適應力強,搵夠就走既人都只係佔少數
真心討論
而家同美元掛勾
以HKMA外匯儲備
富可敵國s
加埋政治誘因
令美國佬唔撚幫香港
先有機會脫到勾

唔係怕外人打
係怕米缸老鼠
前車可鑑

公務員換大陸人做係計劃內
發生呢件事香港都應該要完
真心討論
而家同美元掛勾
以HKMA外匯儲備
富可敵國s
加埋政治誘因
令美國佬唔撚幫香港
先有機會脫到勾

唔係怕外人打
係怕米缸老鼠
前車可鑑

要脫鈎,首先要搞掂外匯儲備美金換人仔
強帖留名,準備學野
人民幣自由唔到只係短期既事
中國慢慢開放落去 香港收皮最多都係十幾廿幾內既事
樓主只係用中國基本因素去分析。

都算唔錯。
你咩邏輯?當中國的人民幣可以全面開放,大陸我諗一早就係第一世界國家,發達繁榮先進過香港。

到時香港真正可以同祖國融合,成為祖國真正的一部分。

你呢D小島心態到時就不合時宜,成個大灣區,大珠三角幾千萬人口相互交集。

以後返工,唔洗只去港島,可以去廣州去深圳,都賺到一樣高的收入。大家唔洗分得咁細,就係一個國家,一個地區,一個城市的市民。

大陸有樣心態
叫圍爐
潮州人公司鐘意請潮州人
四川人公司鐘意請四川人
我識既大陸老闆入面
問過好多個
假若同工同薪
佢會請大陸人多
還是請港仔多
我既答案係一面倒
仲乜鬼一個廣州老闆,有廣州仔唔請,要請個港仔
乜廣州唔夠人用咩
面對現實啦

咁中環到時唔通一夜之間變廢墟咩?你融合完D嘢都繼續係度。而家唔鍾意請香港係因為麻煩,如果根本自己人,完全冇問題。

而家IFC大本幢都講煲冬瓜啦
港資公司唔夠大陸公司搶得起租
比人踢哂去側魚涌
大灣區一殺到
我估香港公司準備搬去天水圍都得
咁唔夠錢再買樓投資,係咪買定美圓好d?起碼到時港紙變癈紙都冇咁傷
樓主只係用中國基本因素去分析。
都算唔錯。

成個主板你拆開哂D市值計Market Cap
關中國市既佔幾多,關其它國家事既又剩翻幾多
你計一計數就知Chinese Factor is fucking significant
同意樓主觀點。
真心討論
而家同美元掛勾
以HKMA外匯儲備
富可敵國s
加埋政治誘因
令美國佬唔撚幫香港
先有機會脫到勾

唔係怕外人打
係怕米缸老鼠
前車可鑑

公務員換大陸人做係計劃內
發生呢件事香港都應該要完

唔係發生緊啦咩
政策局經CY之後,都入左唔少新血啦
果然係生意佬
睇野有D距離
新界5大姓氏圍村人
有樓有地

樓主點睇?會唔會到時一無所有?

圍村佬係共產黨最憎既一群人
睇睇大陸農民D下場就知
咁唔夠錢再買樓投資,係咪買定美圓好d?起碼到時港紙變癈紙都冇咁傷

但係如果港紙變得成廢紙
會唔會都已經間示左美元既地位都同樣跌左
如果係咁不如買金

但係如果港紙變得成廢紙
會唔會都已經暗示左美元既地位都同樣跌左
如果係咁不如買金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞