唯一能動搖香港樓價的,是港幣的地位

740 回覆
1492 Like 38 Dislike
我認同樓主經濟觀點,但唔認同政治觀點

樓主認為習可集中權力和財富,有利國際化
但習乃一傀儡,經濟以江派為首,另有多方其他勢力
佢不能掌控軍隊,十八大只能以打破江派勢力為目標
係落台前能否掙脫枷鎖仲未睇到曙光

單以經濟角度,就算佢集中到財富要控制匯率亦不可能
因為人民幣國際化首要條件係人民幣走出去
兩者互相矛盾
一係你集中係你自己手中,你唔可能要人用你既錢結算但你又揸住唔比出面流通
美國海外美元結算比美國自己既美元多
正因爲世界經濟一路發展,因應結算同流動性需求會不停需要美元,越發展越要美金
所以美國狂印銀紙唔會變津巴布韋
但津巴布韋印就會好津巴布韋
我之前留言講過離岸兌換價會反過來影響在岸價就會出現,因為人民幣國際化海外規模大於中國本身

可能局部國際化,同俄羅斯北韓互相打飛機呃自己國民

最後,我亦覺得係最重要問題,人民幣國際化亦唔係你叫人用人地就用
用你做結算貨幣係一個信心問題
對一隻貨幣既信心層面太廣,費事打字,you name it

最後,樓主高質應該多啲出post

又黎習派江派,當呢度大紀元?仲信你就真係肛派喇
留名
咁樓主點解釋大陸樓市升得仲快過香港

大陸樓市只限北京上海深圳升得快,其它二三四線城市升幅係不及香港
大陸因為經濟由政治主導,導致好多大公司都將佢地既總部又或者業務發展圍繞住政治權力核心,結果就係一大堆公司塞係三個大城市,而年青人為左得到更好既就業前景,湧哂去三個城市,咁多年青人湧得入去,大部份自然希望結婚生仔都係果度,結果就長期形成大量"剛需",自然樓市係有價有市
呢三個城市因為以上問題,除左樓價高之外,仲有一大堆都市病,交通超級嚴重擠塞,空氣超級嚴重污染,外來人口同本地人口因戶藉問題所導致既醫療同教育資源失衡,一大堆問題出現
That's why北京要搞雄安做副首都,深圳要發大成大灣區,上海而家發展到臨港,就係要將政治權力分散,再Draw翻散個人口分佈,減輕大城市病

但係有research 做過,就算不斷發展周邊城市,人始終傾向係首都/大城市(中心點)發展,人只會越黎越多,唔會work。
咁樓主點解釋大陸樓市升得仲快過香港

大陸樓市只限北京上海深圳升得快,其它二三四線城市升幅係不及香港
大陸因為經濟由政治主導,導致好多大公司都將佢地既總部又或者業務發展圍繞住政治權力核心,結果就係一大堆公司塞係三個大城市,而年青人為左得到更好既就業前景,湧哂去三個城市,咁多年青人湧得入去,大部份自然希望結婚生仔都係果度,結果就長期形成大量"剛需",自然樓市係有價有市
呢三個城市因為以上問題,除左樓價高之外,仲有一大堆都市病,交通超級嚴重擠塞,空氣超級嚴重污染,外來人口同本地人口因戶藉問題所導致既醫療同教育資源失衡,一大堆問題出現
That's why北京要搞雄安做副首都,深圳要發大成大灣區,上海而家發展到臨港,就係要將政治權力分散,再Draw翻散個人口分佈,減輕大城市病

但係有research 做過,就算不斷發展周邊城市,人始終傾向係首都/大城市(中心點)發展,人只會越黎越多,唔會work。

德國同美國個Model就係反例子
好多大公司都分散係各個城市,唔會集中係一個
因為人地個經濟唔係政治主導,而係政治服務經濟
人口越集中,只証明果個國家既政治越落後
我認同樓主經濟觀點,但唔認同政治觀點

樓主認為習可集中權力和財富,有利國際化
但習乃一傀儡,經濟以江派為首,另有多方其他勢力
佢不能掌控軍隊,十八大只能以打破江派勢力為目標
係落台前能否掙脫枷鎖仲未睇到曙光

單以經濟角度,就算佢集中到財富要控制匯率亦不可能
因為人民幣國際化首要條件係人民幣走出去
兩者互相矛盾
一係你集中係你自己手中,你唔可能要人用你既錢結算但你又揸住唔比出面流通
美國海外美元結算比美國自己既美元多
正因爲世界經濟一路發展,因應結算同流動性需求會不停需要美元,越發展越要美金
所以美國狂印銀紙唔會變津巴布韋
但津巴布韋印就會好津巴布韋
我之前留言講過離岸兌換價會反過來影響在岸價就會出現,因為人民幣國際化海外規模大於中國本身

可能局部國際化,同俄羅斯北韓互相打飛機呃自己國民

最後,我亦覺得係最重要問題,人民幣國際化亦唔係你叫人用人地就用
用你做結算貨幣係一個信心問題
對一隻貨幣既信心層面太廣,費事打字,you name it

最後,樓主高質應該多啲出post

又黎習派江派,當呢度大紀元?仲信你就真係肛派喇

權鬥太亂,我已經唔識睇
今日當權,它日都可以仆街,風水輪流轉
留名
AI個impact 太大,香港既金融同服務業好快被取代,IT落後到咁已經追唔到,我諗唔到仲有咩生產力。
聯系滙率制度還好嗎
香港外滙準備金被借出ma
其實樓價嘅升跌, 主要都係demand and supply

香港每年建屋速度, 同埋人口增加速度有眼睇. 每日一車車大陸人運落嚟.

仲有早幾年大陸人拎六球嘢買樓就有埋身份證送. 而加無身份証送, 點解大陸人咁鍾意買樓? 而點解大陸政府又咁驚人走資? 主要係香港仲算係有法治, 唔係大陸咁老屈你就可以送你坐監同拎咗你D財產. 所以大陸D有錢佬就咁鍾意起香港買樓

仲有香港人自己需要未計. 雖然香港經濟無80年代起飛果陣咁好, 但係失業率低, 好多人其實供得起樓, 不過無首期, 你見D新盤19幾萬人去排隊就知香港好多人有能加買.

以上呢D demand同supply 同港幣地位無乜關係

香港樓價跌, 主要係大陸人唔再信香港法治, 同埋大陸同香港經濟同時仆直
聯系滙率制度還好嗎

其實有無人可以回答下
lmlm
聯系滙率制度還好嗎

任志剛:以港元交易已不切實際
https://lihkg.com/thread/399968/page/1
其實樓價嘅升跌, 主要都係demand and supply

香港每年建屋速度, 同埋人口增加速度有眼睇. 每日一車車大陸人運落嚟.

仲有早幾年大陸人拎六球嘢買樓就有埋身份證送. 而加無身份証送, 點解大陸人咁鍾意買樓? 而點解大陸政府又咁驚人走資? 主要係香港仲算係有法治, 唔係大陸咁老屈你就可以送你坐監同拎咗你D財產. 所以大陸D有錢佬就咁鍾意起香港買樓

仲有香港人自己需要未計. 雖然香港經濟無80年代起飛果陣咁好, 但係失業率低, 好多人其實供得起樓, 不過無首期, 你見D新盤19幾萬人去排隊就知香港好多人有能加買.

香港樓價跌, 主要係大陸人唔再信香港法治, 同埋大陸同香港經濟同時仆直

呢段時間少左好多大陸人買樓,成交數據是公開的,你可以上政府既公開資料查冊一下
大陸人少左買香港樓,但香港樓價越升越有,由大陸人買樓而引致Demand急升,而引致香港樓價急升,呢個立論已經不攻而破,而香港樓價升,背後既原因係更深層次,而非簡單既供需,可以解釋得到

呢段時間少左好多大陸人買樓,成交數據是公開的,你可以上政府既公開資料查冊一下
大陸人少左買香港樓,但香港樓價越升越有,由大陸人買樓而引致Demand急升,而引致香港樓價急升,呢個立論已經不攻而破,而香港樓價升,背後既原因係更深層次,而非簡單既供需,可以解釋得到

加辣後用公司, 大家都識用公司買樓,無成交樓價唔會乾升

巴打你既然搵咗資料,可唔可以post 埋上黎, 同埋你都可以睇埋樓市邊幾年升得最快, 不如你用d 數據証明吓點"不攻自破"

其實你話d 錢湧入嚟, 用咩渠道湧入黎? 大陸外管煩到hihi

>>用公司名義買樓要比BSD,15%

巴打你既然搵咗資料,可唔可以post 埋上黎, 同埋你都可以睇埋樓市邊幾年升得最快, 不如你用d 數據証明吓點"不攻自破"
>>以下係數字:
2017年第1季香港一手私人住宅市場。已知內地個人買家佔宗數比例15.0%。佔金額比例20.8%。數字按季分別下降2.7及3.5個百分點,比例仍然處於短期高位,卻低於2012年BSD實施前的高水平,兩成到五成間。可視作內地買家看好香港樓市,持續入市。同時本地買家湧現,壓過內地買家,推低內地買家的比例。
首季二手私人住宅市場。已知內地個人買家佔宗數6.5%,佔金額9.3%;數字分別微跌0.8及微升1.0個百分點。兩個比例連續六個季度在半成到一成間徘徊,可視為平穩發展。
第四季整體私人住宅市場。已知內地個人買家佔宗數8.9%,佔金額14.2%;數字分別下降1.5及1.4個百分點。
2017年,個樓價升幅個Slope,係無變過架哦,點解大陸人買樓比例少咁多,個Slope都可以維持一樣?

其實你話d 錢湧入嚟, 用咩渠道湧入黎? 大陸外管煩到hihi
>>大把,澳門賭場,地下錢莊,七人車,漁船

>>以下係數字:
2017年第1季香港一手私人住宅市場。已知內地個人買家佔宗數比例15.0%。佔金額比例20.8%。數字按季分別下降2.7及3.5個百分點,比例仍然處於短期高位,卻低於2012年BSD實施前的高水平,兩成到五成間。可視作內地買家看好香港樓市,持續入市。同時本地買家湧現,壓過內地買家,推低內地買家的比例。
首季二手私人住宅市場。已知內地個人買家佔宗數6.5%,佔金額9.3%;數字分別微跌0.8及微升1.0個百分點。兩個比例連續六個季度在半成到一成間徘徊,可視為平穩發展。
第四季整體私人住宅市場。已知內地個人買家佔宗數8.9%,佔金額14.2%;數字分別下降1.5及1.4個百分點。
2017年,個樓價升幅個Slope,係無變過架哦,點解大陸人買樓比例少咁多,個Slope都可以維持一樣?

大把人排隊買樓, demand 係咪咗

"細大把,澳門賭場,地下錢莊,七人車,漁船"

已經無得verify

>>以下係數字:

已經無得verify

香港人都有demand, 大陸人買樓比率細咗等於香港人加大陸人個demnd 細咗
你好撚想啲樓跌?

>>以下係數字:

已經無得verify

大把人排隊買樓,咁買樓果D,係揸住現金買樓?還是係做按揭攤開30年供樓?假若係揸住現金現兜兜買樓,呢個就真Demand,假若買樓要上會供樓,仲要銀行借唔足要問發展商借埋果D,你要記住,呢D人本身係無能力買樓,只不過係香港銀行體系嚴重水浸,D錢唔借出去佢甚至連存款利息都比唔起,有水魚認投就拿拿臨批筆錢出去,呢D Demand係由於銀行體系嚴重水浸所做成既崎型Demand,唔係真Demand。假若香港銀行體系無水浸,呢班無能力買樓既人根本買唔起樓,佢地買唔起樓樓市就真係會無左個Demand,到時就真係冚。
我掉轉頭講,假若香港成個銀行體系係正常,點解銀行都不斷出風險報告話香港樓價已經極高要摸頂,都仲要透過發展商咁係咁批錢出去借比人去買樓?
澳門賭場,地下錢莊,七人車,漁船係完全無得Verify,因為全部都係犯法,枱面上你唔會睇得到,但唔代表佢地唔存在,至少我做生意,地下錢莊我自己都用到Fap Fap聲。
你好撚想啲樓跌?

樓價唔係我想就會跌得到
留名
你好撚想啲樓跌?

樓價唔係我想就會跌得到

無啦啦做乜會想樓市咁戇on9 嫌錢多得滯?
聯系滙率制度還好嗎

任志剛:以港元交易已不切實際
https://lihkg.com/thread/399968/page/1

換外匯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞