唯一能動搖香港樓價的,是港幣的地位

740 回覆
1492 Like 38 Dislike
你好撚想啲樓跌?

樓價唔係我想就會跌得到

一炮過買先係demand?
你好撚想啲樓跌?

樓價唔係我想就會跌得到

無啦啦做乜會想樓市咁戇on9 嫌錢多得滯?

一個社會,紙上富貴,有乜野用?
真正既財富,唔係話你有辣跑住豪宅有女攬就叫有錢
真正既財富,係講緊一個社會,係咪可以持續性咁改變大家既生活,無論科技上、福利上、生產力上、價值觀上,都可以持續地一日進步過一日,呢D財富你先可以Long Last到幾千年
中東D產油國家,過去幾十年靠住石油可以過住D超級豪華既生活水平,但而家已經好多國家,連中國同印度,都定左時間表,逐步取替內燃機引擎汽車,內燃機引擎汽車佔左石油需求一半,而與此同時美國仲要玩頁岩油頁岩氣,日本韓國要玩可燃冰,到時石油需求少一半,石油生產多幾成,而中東呢個地區因為氣候變化而變得越黎越唔適合人類居住,你認為中東既富貴日子仲可以過得幾耐?
香港人就係咁撚短視
你好撚想啲樓跌?

樓價唔係我想就會跌得到

你本身無能力買,而家銀行因為水浸,焗鳩住亂借錢比你買樓,呢D Demand係銀行水浸谷出黎
銀行水退,銀根收緊,到果一刻仲買得起樓,呢D先叫剛需,真火
明唔撚明呀柒頭!
聯系滙率制度還好嗎
香港外滙準備金被借出ma

任志剛:以港元交易已不切實際
https://lihkg.com/thread/399968/page/1

換外匯

陰乾港幣地位
時機適合再用人民幣替代港幣
Plot係咁行
係聯系匯率
唔係hkd
你好撚想啲樓跌?

樓價唔係我想就會跌得到

你本身無能力買,而家銀行因為水浸,焗鳩住亂借錢比你買樓,呢D Demand係銀行水浸谷出黎
明唔撚明呀柒頭!

唔使咁火喎, 理性討論

我覺得要proof 到唔係 supply and demand 先諗你果d verify 唔到嘅嘢

你覺得唔啱聽就算喇

最後一句喇, 全香港人都要住,毎日有150人入黎, 而加700 萬人, 之後人口預測會升到800萬, d 人唔使住咩, 建屋速度又追唔追得上呢?
有point
所以港獨 完全脱離中國係幾咁on9
如你所講 香港係靠中間人角色搵食
外國人要經香港同中國做生意
完全脱離中國即係你所講 無左謀生技能

On9, 97年之前都一樣有國企黎香港上市

如果想保持國際形象
係要獨立先可以令中國長洗長有
再同化落去只會令人驚咗香港

洗撚獨立?
同以前一樣,我有我做世界仔,你有你內鬥,走資。
一樣咁過
中國貨幣自由化時就係共產黨解體之時

你咩邏輯?當中國的人民幣可以全面開放,大陸我諗一早就係第一世界國家,發達繁榮先進過香港。

到時香港真正可以同祖國融合,成為祖國真正的一部分。

你呢D小島心態到時就不合時宜,成個大灣區,大珠三角幾千萬人口相互交集。

以後返工,唔洗只去港島,可以去廣州去深圳,都賺到一樣高的收入。大家唔洗分得咁細,就係一個國家,一個地區,一個城市的市民。

算啦,樓主自己都講撚左中國失敗係因為人民垃圾,中國高質香港真係有咩賣點?
你好撚想啲樓跌?

樓價唔係我想就會跌得到

明唔撚明呀柒頭!

唔使咁火喎, 理性討論

我覺得要proof 到唔係 supply and demand 先諗你果d verify 唔到嘅嘢

你覺得唔啱聽就算喇

最後一句喇, 全香港人都要住,毎日有150人入黎, 而加700 萬人, 之後人口預測會升到800萬, d 人唔使住咩, 建屋速度又追唔追得上呢?

我舉多個例子
好多人都想屌結衣,但要屌結衣,就要比一億,結果無人比得起,想屌結衣呢家野變成大家既夢想,一樣大家都想有但無人比得起既野,呢D不能叫做Demand,只能叫做夢想
你可能會話,性愛係剛需黎,人人都需要,但要解決性愛,你屌結衣解決到,打飛機都可以解決到,而打飛機既解決成本仲要低好多
而家有個痴線佬,叫做劉馬車,佢突然變到超級發達,然後走黎連登同大家講,假若要屌結衣,我借錢比你,多多都借
之後連登仔大家突然之間覺得,人一世物一世,屌完結衣就會死而無憾,結果大家爭住同劉馬車借錢,再去屌結衣,但因為結衣供應有限,結果屌結衣變得越黎越貴
連登仔企出黎講,因為性愛係剛需,所以屌結衣都係剛需,但你唸深一層,你本身打飛機解決到,點解而家要麻醉自己屌結衣都係剛需呢?假若無劉馬車呢個人,大家仲屌唔屌得起結衣呢?
翻番黎,假若你要住屋,你可以買綠表公屋,或者去買愛炫美,大家都解決到住屋需求
但唔好直接將買愛炫美劃做剛需
學到野

題外話
近排了解人口老化呢個社會問題,
未來20年係全球人口老化最嚴重既時期,
醫療、保健、安老係一個需求好大市場,
80後、90後、00後食曬呢個時期,
呢個可以話係商機,但拉遠黎睇,
係一個好大既社會問題
學到野

題外話
近排了解人口老化呢個社會問題,
未來20年係全球人口老化最嚴重既時期,
醫療、保健、安老係一個需求好大市場,
80後、90後、00後食曬呢個時期,
呢個可以話係商機,但拉遠黎睇,
係一個好大既社會問題

醫療保健市場關你事嗎?
同一款藥,唔同地區,唔同國家,售價唔一樣
本身醫藥就係一門可以搞Trivago形式既生意
但至今時今日都無人做到
Why
太多既得利益所在
持份者極少
香港無全民退保
大部份人連供樓都有壓力
佢地退休都無保障
無保障就等如無錢
巴打你覺得如果有首期,過到壓測供得起,有自住需要(但唔急) ,現階段係咪買樓時機?

同埋對政府辣招有咩睇法?
你好撚想啲樓跌?

樓價唔係我想就會跌得到

明唔撚明呀柒頭!

唔使咁火喎, 理性討論

你覺得唔啱聽就算喇

我舉多個例子
好多人都想屌結衣,但要屌結衣,就要比一億,結果無人比得起,想屌結衣呢家野變成大家既夢想,一樣大家都想有但無人比得起既野,呢D不能叫做Demand,只能叫做夢想
你可能會話,性愛係剛需黎,人人都需要,但要解決性愛,你屌結衣解決到,打飛機都可以解決到,而打飛機既解決成本仲要低好多
而家有個痴線佬,叫做劉馬車,佢突然變到超級發達,然後走黎連登同大家講,假若要屌結衣,我借錢比你,多多都借
之後連登仔大家突然之間覺得,人一世物一世,屌完結衣就會死而無憾,結果大家爭住同劉馬車借錢,再去屌結衣,但因為結衣供應有限,結果屌結衣變得越黎越貴
連登仔企出黎講,因為性愛係剛需,所以屌結衣都係剛需,但你唸深一層,你本身打飛機解決到,點解而家要麻醉自己屌結衣都係剛需呢?假若無劉馬車呢個人,大家仲屌唔屌得起結衣呢?
翻番黎,假若你要住屋,你可以買綠表公屋,或者去買愛炫美,大家都解決到住屋需求

用過第二個女仔做例子
巴打你覺得如果有首期,過到壓測供得起,有自住需要(但唔急) ,現階段係咪買樓時機?

炒股啦
我D錢分開兩舊
一舊買藍籌保本
一舊博既
藍籌保本過去半年有ROI 8%
博既舊過去果個月有ROI 100%
拉云半年計都有幾十% ROI
同埋美國同日本好多好正既Patent都無係中國同香港Reg
你Reg個Temp Patent先一皮野
成功左正苦再Grand你廿萬
之後就可以攞住個Patent去招遙撞騙或者去Franchise比人,賣斷又得
炒Patent個ROI咪仲高
你好撚想啲樓跌?

樓價唔係我想就會跌得到

明唔撚明呀柒頭!

唔使咁火喎, 理性討論

你覺得唔啱聽就算喇

我舉多個例子

用過第二個女仔做例子

用結衣先入肉

炒股啦
我D錢分開兩舊
一舊買藍籌保本
一舊博既
之後就可以攞住個Patent去招遙撞騙或者去Franchise比人,賣斷又得

上個月一倍
𣶹生工具都要訓身果隻喎
可唔可以分享多啲投資野

炒股啦
我D錢分開兩舊
一舊買藍籌保本
一舊博既

上個月一倍
𣶹生工具都要訓身果隻喎
可唔可以分享多啲投資野

無玩𣶹生工具
玩正股
其實樓價嘅升跌, 主要都係demand and supply

香港每年建屋速度, 同埋人口增加速度有眼睇. 每日一車車大陸人運落嚟.

仲有早幾年大陸人拎六球嘢買樓就有埋身份證送. 而加無身份証送, 點解大陸人咁鍾意買樓? 而點解大陸政府又咁驚人走資? 主要係香港仲算係有法治, 唔係大陸咁老屈你就可以送你坐監同拎咗你D財產. 所以大陸D有錢佬就咁鍾意起香港買樓

仲有香港人自己需要未計. 雖然香港經濟無80年代起飛果陣咁好, 但係失業率低, 好多人其實供得起樓, 不過無首期, 你見D新盤19幾萬人去排隊就知香港好多人有能加買.

以上呢D demand同supply 同港幣地位無乜關係

香港樓價跌, 主要係大陸人唔再信香港法治, 同埋大陸同香港經濟同時仆直

呢段時間少左好多大陸人買樓,成交數據是公開的,你可以上政府既公開資料查冊一下
大陸人少左買香港樓,但香港樓價越升越有,由大陸人買樓而引致Demand急升,而引致香港樓價急升,呢個立論已經不攻而破,而香港樓價升,背後既原因係更深層次,而非簡單既供需,可以解釋得到

加辣後用公司, 大家都識用公司買樓,無成交樓價唔會乾升
>>用公司名義買樓要比BSD,15%

巴打你既然搵咗資料,可唔可以post 埋上黎, 同埋你都可以睇埋樓市邊幾年升得最快, 不如你用d 數據証明吓點"不攻自破"
>>以下係數字:
2017年第1季香港一手私人住宅市場。已知內地個人買家佔宗數比例15.0%。佔金額比例20.8%。數字按季分別下降2.7及3.5個百分點,比例仍然處於短期高位,卻低於2012年BSD實施前的高水平,兩成到五成間。可視作內地買家看好香港樓市,持續入市。同時本地買家湧現,壓過內地買家,推低內地買家的比例。
首季二手私人住宅市場。已知內地個人買家佔宗數6.5%,佔金額9.3%;數字分別微跌0.8及微升1.0個百分點。兩個比例連續六個季度在半成到一成間徘徊,可視為平穩發展。
第四季整體私人住宅市場。已知內地個人買家佔宗數8.9%,佔金額14.2%;數字分別下降1.5及1.4個百分點。
2017年,個樓價升幅個Slope,係無變過架哦,點解大陸人買樓比例少咁多,個Slope都可以維持一樣?

其實你話d 錢湧入嚟, 用咩渠道湧入黎? 大陸外管煩到hihi
>>大把,澳門賭場,地下錢莊,七人車,漁船

大把人排隊買樓, demand 係咪咗
"細大把,澳門賭場,地下錢莊,七人車,漁船"
已經無得verify

大把人排隊買樓,咁買樓果D,係揸住現金買樓?還是係做按揭攤開30年供樓?假若係揸住現金現兜兜買樓,呢個就真Demand,假若買樓要上會供樓,仲要銀行借唔足要問發展商借埋果D,你要記住,呢D人本身係無能力買樓,只不過係香港銀行體系嚴重水浸,D錢唔借出去佢甚至連存款利息都比唔起,有水魚認投就拿拿臨批筆錢出去,呢D Demand係由於銀行體系嚴重水浸所做成既崎型Demand,唔係真Demand。假若香港銀行體系無水浸,呢班無能力買樓既人根本買唔起樓,佢地買唔起樓樓市就真係會無左個Demand,到時就真係冚。
我掉轉頭講,假若香港成個銀行體系係正常,點解銀行都不斷出風險報告話香港樓價已經極高要摸頂,都仲要透過發展商咁係咁批錢出去借比人去買樓?
澳門賭場,地下錢莊,七人車,漁船係完全無得Verify,因為全部都係犯法,枱面上你唔會睇得到,但唔代表佢地唔存在,至少我做生意,地下錢莊我自己都用到Fap Fap聲。

同路人 大陸依家係咁捉人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞